IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

Start Passage

Directions (Q. 116-120): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)

116. 9125 + 90 + 9 =?

1) 27

2) 3

3) 7

4) 11

Ans: 11

117. 6666.009 – 585.999 – 79.989 =?

1) 5000

2) 5500

3) 6500

4) 6000

Ans: 6000

118. 11.003 × 10.998 + 111.01 =?

1) 225

2) 195

3) 230

4) 270

Ans: 230

119. 2 (14.5) =?

1) 235

2) 190

3) 230

4) 270

5) 210

Ans: 210

End Passage

Start Passage

Directions (Q. 121-125): What should come in place of question mark (?) in the following number series?

121. 2 26 286? 18018 90090 270270

1)3088

2)2667

3)3862

4)2574

Ans: 2574

122. 358 356 352 344 328 296?

1)232

2)247

3)225

4)255

Ans: 232

123. 8? 30 105 472.5 2598.75 16891.875

1)24

2)10

3)12

4)16

Ans: 12

124. 34? 21 85 110 326

1) 7

2) 10

3) 12

4) 14

Ans: 12

125. 50000 10000 2500 500 125 ? 6.25

1) 75

2) 25

3) 50

4) 31.5

Ans: 25

126. Six women and 10 children together take six days to complete a piece of work. How many days will 10 children take to complete that piece of work if six women together can complete the same piece of work in 10 days?

1) 21

2) 18

3) 12

4) 15

Ans: 15

127. The ratio of the monthly incomes of Sneha, Tina and Akruti is 95:110:116. If Sneha’s annual income is Rs. 3, 42, 000. What is Akruti’s annual income?

1) Rs. 3, 96,900

2) Rs. 5, 63,500

3) Rs. 4, 17,600

4) Rs. 3, 88,000

Ans: Rs. 4, 17,600

128. Meghna covered 3.36 km in four weeks by walking an equal distance each day. How many metres does she walk each day?

1) 100m

2) 60m

3) 140m

4) 120m

Ans: 120m

129. The average of four consecutive even numbers A, B, C and D is 37. What is the product of A and C?

1) 1520

2) 1368

3) 1292

4) 1224

Ans: 1292

End Passage

Developed by: