IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 97K)

130. The product of 5% of a positive number and 2% of the same number is 211.6. What is half of that number?

1)230

2)460

3)920

4) None of these

Ans: 230

131. Find the missing number if the average of all the1 eight numbers is 474. 533,128,429,225, ……., 305,601,804

1)767

2)781

3)776

4)758

Ans: 767

132. The perimeter of a square is twice the perimeter of a rectangle. If the perimeter of the square is 56 cm and the length of the rectangle is 9 cm, what is the difference between the breadth of the rectangle and the side of the square?

1) 7 cm

2) 9 cm

3) 11 cm

4) None of these

Ans: 9 cm

133. A truck covers a distance of 256 km at the speed of 32. What is the average speed of a car which travels a distance of 160 km more than the truck in the same time?

1) 46

2) 52

3) 49

4) 64

5) None of these

Ans: 52

134. Sushil scored 103 marks in Hindi, 111 marks in Science, 98 marks in Sanskrit, 110 marks in Maths and 88 marks in English. If the maximum marks of each subject are equal and if Sushil scored 85 percent marks in all the subjects together, find the maximum marks of each subject.

1) 110

2) 120

3) 115

4) None of these

Ans: 120

135. A man riding a bicycle completes one lap of a square field along its perimeter at the speed of 39.6 kmh1 in 1 minute 20 seconds. What is the area of the field?

1) 52900sqm

2) 44100sqm

3) 48400sqm

4) Cannot be determined

Ans: 48400sqm

136. At present, Tarun is twice the age of Vishal and half the age of Tanvi. After four years, Tarun will be 1.5 times Vishal’s age and Tanvi will be 2.5 times of Vishal’s age. What is Tanvi’s present age?

1)12 years

2) 8 years

3) 20 years

4) 16 years

Ans: 16 years

137. The difference between the compound interest and the simple interest accrued on an amount at the end of three years at the rate of 15% is Rs. 453.6. What is the amount?

1) Rs. 4,500

2) Rs.6, 400

3) Rs.7,200

4) Rs. 8000

Ans: Rs.6, 400

138. Pankaj, Sanjay and Pratima start running around a circular stadium and complete one round in 12 sec, 8 sec and 15 sec respectively. After what time will they meet again at the starting point?

1) 3min30sec

2) One min

3) Three min

4) Two min

Ans: Two min

139. On Teachers’ Day, 3200 sweets were to be equally distributed among a certain number of children. But on that particular day 80 children remained absent and hence each child got two sweets extra. How many children were originally supposed to be there?

1) 320

2) 500

3) 540

4) 400

Ans: 400

140. What will come in place of both question marks (?) in the following question?

1) 58

2) -38

3) 46

4) -48

Ans: -48

141. The area of a circle is equal to the area of a rectangle with perimeter equal to 35 m and breadth equal to 5.5 m. What is the area of the circle?

1) 88 sqm

2) 72 sqm

3) 66 sqm

4) 54 sqm

Ans: 66 sqm

142. In an examination, the maximum aggregate marks is 1020. In order to pass the exam a student is required to obtain 663 marks out of the aggregate marks. Shreya obtained 612 marks. By what per cent did Shreya fail the exam?

1) 5%

2) 8%

3) 7%

Ans: 5%

Developed by: