IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

143. Sujit incurred a loss of 45 per cent on selling an article for Rs. 3,740. What was the cost price of the article?

1) Rs. 5,725

2) Rs. 5,080

3) Rs.6,250

4) Rs. 6,400

5) None of these

Ans: None of these

144. In how many different ways can the letters of the word ‘VIRTUAL’ be arranged among themselves?

1) 840

2) 5040

3) 2520

4) 1680

5) None of these

Ans: 5040

145. A 480-metre-long train crosses a platform in 140 seconds. What is the speed of the train?

l) 5m/s

2) 7m/s

3) 4.5m/s

4) Cannot be determined

5) None of these

Ans: Cannot be determined

146. The compound interest accrued in two years on a principal amount of 6,250 is 616. What is the rate of interest pcpa?

1) 22%

2) 16%

3) 18%

4) Cannot be determined

5) None of these

Ans: 16%

147. The average height of 21 girls was recorded as 148 cm. When the teacher’s height was included, the average of their heights increased by 1 cm. What was the height of the teacher?

1) 156cm

2) 168cm

3) 170cm

4). 162 cm

5) None of these

Ans: 170cm

148. What would be the area of a circle whose diameter is 35 cm?

1) 962.5 sq cm

2) 875.5 sq cm

3) 981.5 sq cm

4) 886.5 sq cm

5) None of these

Ans: 962.5 sq cm

149. Mehul sold an item for Rs. 5,625 and incurred a loss of 25%. At what price should he have sold the itein to gain a profit of 25%?

1) Rs. 9,375

2) Rs. 10,500

3) Rs. 8,250

4) Cannot be determined

5) None of these

Ans: Rs. 9,375

150. Out of the fractions, ,,and , what is thed difference between the largest and the smallest fractions?

1),

2)

3)

4)

5) None of these

Ans: None of these

Developed by: