IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 107K)

Test – IV: General Awareness

(With special Reference to Banking Industry)

151. Which of the following organisations/agencies has specifically been set up to boost overall rural development in India?

1) RBI

2) SIDBI

3) NABARD

4) SEBI

5) EXIM

Ans: NABARD

152. Which of the following states has expressed its unhappiness over the agreement on sharing of Teesta water between India and Bangladesh? (The agreement was not signed because of the objection.)

l) Jharkhand

2) Assam

3) Manipur

4) Bihar

5) West Bengal

Ans: West Bengal

153. Banks in India are regulated under

1) Companies Act, 1956

2) Banking Regulation Act, 1949

3) Reserve Bank of India Act, 1934

4) Special powers conferred on the RBI

5) None of these

Ans: Banking Regulation Act, 1949

154. Which of the following countries is a major producer of Jute?

1) Pakistan

2) Afghanistan

3) South Africa

4) Bangladesh

5) Sri Lanka

Ans: Bangladesh

155. Compilation of data on industrial production in India is done by which of the following agencies/organisations?

1) National Testing Lab

2) Reserve Bank of India

3) Census Commission of India

4) Planning Commission of India

5) Central Statistics Office

Ans: Central Statistics Office

156. The President of India visited which of the following countries in July 2011 and held discussions with Lee Myung-bak, the President of the country?

1) South Korea

2) Mongolia

3) China

4) North Korea

5) Thailand

Ans: South Korea

157. India is providing financial help to which of the following countries for building a large harbour there named as Kankasanthurai Harbour?

1) Nepal

2) Myanmar

3) Bangladesh

4) Sri Lanka

5) Vietnam

Ans: Sri Lanka

158. A savings bank account opened with a commercial bank with zero or very minimal balance is known as

1) Savings Bank Ordinary Account

2) Student Savings Bank Account

3) No-Frill Account

4) Current Account

5) Call Deposit

Ans: No-Frill Account

159. What does the letter R denote in the abbreviation ‘BR Act’ which controls banking activities in the country?

1) Reformation

2) Regulation

3) Reporting

4) Resolution

5) Ranking

Ans: Regulation

160. ‘Base Rate’ in banks is

1) The rate of interest payable on demand deposits

2) The rate of interest payable on fixed deposits

3) The rate of interest charged by the RBI on long-term borrowings of public sector banks

4) The minimum lending rate decided by the RBI which shall be adopted by all public sector banks

5) The minimum interest rate fixed by individual banks below which they cannot lend funds, except cases like govts-sponsored scheme

Ans: The minimum interest rate fixed by individual banks below which they cannot lend funds, except cases like govts-sponsored scheme

Developed by: