IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 94K)

161. Banking sector falls under which of the following sectors?

1) Agricultural Sector

2) Service Sector

3) Manufacturing Sector

4) Industrial Sector

5) Small Scale Sector

Ans: Service Sector

162. The Govt of India has recently added which of the following currencies for allowing Indian companies to raise debts through external commercial borrowings?

1) Euro

2) Dinar

3) GB Pound

4) Yuan

5) Yen

Ans: Yuan

163. A savings bank deposit account is one where

1) The deposits are made only once in a year

2) Amounts are deposited and are withdrawn as per the requirement of the customers

3) Periodical fixed amounts are deposited monthwise and withdrawals are allowed after a fixed period

4) The deposits are made once in every month

5) None of these

Ans: Amounts are deposited and are withdrawn as per the requirement of the customers

164. ASBA scheme is related to the purchase of

l) IPO

2) CP

3) CD

4) TCs

5) None of these

Ans: IPO

165. Who among the following is the ex officio chairman of the Rajya Sabha?

l) PratibhaPatil

2) Mohammad HamidAnsari

3) Manmohan Singh

4) MieraKumar

5) LK Advani

Ans: Mohammad HamidAnsari

166. Which of the following states, at the instance of the Supreme Court of India, has decided to conduct electronic auction of iron-ore stocks to be allotted to iron and steel producers?

1) Gujarat

2) Bihar

3) Madhya Pradesh

4) Uttar Pradesh

5) Karnataka

Ans: Karnataka

167. Mobile banking requires

1) Account with a bank with mobile phone linked to interbank mobile payment service

2) Account with mobile post office

3) Account with bank along with mobile phone linked to international mobile payment service

4) account with bank and mobile phone linked to inter- State mobile payment service

5) Account with bank along with mobile phone linked to inter-district mobile payment service

Ans: Account with a bank with mobile phone linked to interbank mobile payment service

168. Saina Nehwal is a famous player associated with which of the following games?

1) Hockey

2) Badminton

3) Golf

4) Lawn Tennis

5) Table Tennis

Ans: Badminton

169. Who among the following is the prime minister of Japan at present?

1) Yoshihiko Noda

2) Naoto Kan

3) Abe Shinza

4) Yasuo Fukuda

5) None of these

Ans: Yoshihiko Noda

170. Central Drug Research Institute is located in which of the following cities in India?

1) Jamshedpur

2) New Delhi

3) Jaipur

4) Lucknow

5) Dhanbad

Ans: Lucknow

171. Which of the following books has been written by the classic Russian author Maxim Gorky?

1) As you like it

2) Lolita

3) The Mother

4) War and Peace

5) Alice in Wonderland

Ans: The Mother

172. Summer Olympics of 2016 will be organised in

1) China

2) India

3) Brazil

Ans: Brazil

Developed by: