IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 94K)

184. Which of the following schemes has been launched by the Govt of India for school children only?

1) Kutir Jyoti

2) Kishor Jeevan

3) Aadhaar

4) SEWA

5) Mid Day Meal

Ans: Mid Day Meal

185. Which of the following days is observed as World Ozone Day?

1) 10th Aug

2) 16th Oct

3) 16th Sept

4) 10th Dec

5) 19th January

Ans: 16th Sept

186. Which of the following awards is given by the govt of Madhya Pradesh for excellence in the field of classical music/dance etc?

1) Saraswati Samman

2) Kalidas Samman

3) Vyas Samman

4) Shanti Swarup Bhatnagar Award

5) Sahitya Akademi Award

Ans: Kalidas Samman

187. The ownership of public sector banks rests

1) Wholly with the Government of India

2) Jointly with the Government of India and State Bank of India

3) Wholly with the shareholders from public

4) Jointly with the Government of India and Reserve Bank of India

5) Jointly with the Government of India and the shareholders from the public

Ans: Jointly with the Government of India and the shareholders from the public

188. Which of the following cups/trophies is associated with Cricket?

1) Azlan Shah Cup

2) Davis Cup

3) Nehru Gold Cup

4) Ranji Trophy

5) Wimbledon Trophy

Ans: Ranji Trophy

189. Which of the following is the currency of South Korea?

1) Yen

2) Kyat

3) Won

4) Rupee

5) Ringit

Ans: Won

190. Who among the following is the Railway Minister of India?

1) Sharad Pawar

2) Virbhadra Singh

3) AmbikaSoni

4) Dinesh Trivedi

5) None of these

Ans: Dinesh Trivedi

191. Who among the following was a famous scientist and is known as the ‘Father of India’s Nuclear Programme’?

1) Dr Homi J Bhabha

2) Dr Satyendra Nath Bose

3) Dr Vikram Sarabhai

4) Dr Satish Dhawart

5) Dr CV Raman

Ans: Dr Homi J Bhabha

192. Which of the following awards was given to Dr Montek Singh Ahluwalia in 2011 by the Govt of India?

1) Padma Vibhushan

2) Padmashree

3) Bharat Ratna

4) Man of the Year

5) Man of the Decade

Ans: Padma Vibhushan

193. Which of the following awards has been given to Dr Harish Hande and Nileema Mishra recently?

1) Ramon Magsaysay

2) Booker Prize

3) Golden Pen Award

4) Mercy Ravi Award

5) Sangeet Natak Akademi Award

Ans: Ramon Magsaysay

194. Which of the following pacts/agreements will allow Afghanistan to sell its goods in India without paying any tax?

1) SAFTA

2) Free Market Agreement

3) Most Favoured Nation Pact

4) Agreement for direct foreign investment

5) Agreement to help least developed countries

Ans: Agreement to help least developed countries

195. Non-Performing Assets are the assets which have stopped giving

1) Losses to a bank

2) Capital to a bank

3) Income to a bank

4) Income and expenses to a bank

5) Expenses to a bank

Ans: Income to a bank

196. Which of the following banks in India has maximum number of branches and ATMs in India?

l) IDBI Bank

2) Bank of India

3) Punjab National Bank

4) ICICI Bank

5) State Bank of India

Ans: State Bank of India

Developed by: