IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 105K)

197. EFT stands for

1) Effective Funds Transfer

2) Efficient Funds Transfer

3) Easy Funds Transfer

4) Electronic Funds Transfer

5) Electric Funds Transfer

Ans: Electronic Funds Transfer

198. UNESCO is an organisation working in the field of

1) Social welfare

2) Protecting interest of prisoners of war

3) Framing international laws

4) International collaboration through education, culture and science

5) Protecting children’s rights

Ans: International collaboration through education, culture and science

199. If a cheque is postdated, the bank on which it is drawn

1) Will not honour the cheque before the date of the cheque

2) Has to honour the cheque before the date of the cheque

3) Has the option to honour the cheque before the date of the cheque or not

4) Has to refer to RBI to honour the cheque before the date of the cheque

5) Has to refer to the court to honour the cheque before the date of the cheque”

Ans: Will not honour the cheque before the date of the cheque

200. Which of the following countries is a member of G 8?

l) Iran

2) Turkey

3) France

4) Brazil

5) China

Ans: France

Test – V: Computer Knowledge

201. Which of the following is not true about computer files?

1) They are a collection of data saved in a storage medium.

2) Every file has a filename.

3) A file extension is established by the user to indicate the computer on which it was created.

4) All files contain data.

5) None of these

Ans: A file extension is established by the user to indicate the computer on which it was created.

202. Which of the following is not an example of a hardware?

1) Word

2) Printer

3) Monitor

4) Mouse

5) Scanner

Ans: Word

203. Which of the following is a secondary memory device?

1) Keyboard

2) Disk

3) ALU

4) Mouse

5) Printer

Ans: Disk

204. The result of a formula in a cell is called

1) Label

2) Value

3) Range

4) Displayed value

5) None of these

Ans: Displayed value

205. Which of the following is not a storage medium?

1) Hard disk

2) Flash drive

3) DVD

4) CD

5) Monitor

Ans: Monitor

206. Choose the odd one out.

1) Microcomputer

2) Minicomputer

3) Supercomputer

4) Notebook computer

5) Digital computer

Ans: Notebook computer

207. The ALU performs _operations.

1) Logic

2) ASCH

3) algorithm-based

4) logarithm-based

5) Final

Ans: Logic

208. ______is the part of the computer that does arithmetical calculations.

l) OS

2) ALU

3) CPU

4) Memory

Ans: ALU

Developed by: