IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Start passage

Directions (Q. 61-63): Choose the word(s) which is most nearly the same in meaning to the word printed in hold, as used in the passage.

61. Yields

1) Relents

2) Submits

3) Produces

4) Reduces

5) Withstands

Ans: Produces

62. Tame

1) Increase

2) Timid

3) Study

4) Control

5) Understand

Ans: Control

63. Still

1) Silent

2) Now as before

3) Nevertheless

4) Quiet

5) In spite of

Ans: Now as before

Start passage

Directions (Q. 64-65): Choose the word(s) which is most opposite in meaning of the word printed in bold, as used in the passage.

64. Reinforcing

1) Contradicting

2) Wishing

3) Jolting

4) Forcing

5) Re-inventing

Ans: Contradicting

65. Slump

1) Output

2) Rise

3) Slide

4) Slack

5) Input

Ans: Rise

Start passage

Directions (Q. 66-70): In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are numbered as 1), 2), 3) and 4). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark 5) ie, ‘All Correct’, as your answer.

66. Another advantage is that technology can be quickly Adapted to the client’s needs. All correct

1) Advantage

2) Technology

3) Quickly

4) Adapted

5) All Correct

Ans: All Correct

67. It freed me to enter one of the most creatively periods of My life. All correct

1) Enter

2) One of the

3) Most Creatively

4) Periods

5) All correct

Ans: Most Creatively

68. About 4,500 private and 2000 government hospitols are empanelled under the scheme. All correct

1) Private

2) and 2000 Government

3) Empanelled

4) Scheme

5) All correct

Ans: and 2000 Government

69. More often then not we feel concerned with the development around us. All correct

1) Often

2) Then

3) Concerned

4) Around

5) All correct

Ans: Then

70. Software makers in India are facing a huge presure. All correct

1) Software makers in India

2) Facing a

3) Huge

4) Presure

5) All correct

Ans: Presure

End passage