IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 104K)

Start passage

Directions (Q. 76-80): Which of the phrases 1), 2), 3) and 4) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark 5) as answer.

76. Most of time strangers have helped in critical situations.

1) Many a time

2) At time

3) More of time

4) At odd period

5) No correction required

Ans: Many a time

77. The reality is that India needs a strong, efficient and competitive aviation sector.

1) What India needs

2) That India need

3) Therefore India need

4) Needs India

5) No correction required

Ans: No correction required

78. I have known this industry since the last two decades.

1) Since last two decade

2) Ever since the last two decades

3) For the last two decades

4) From the last two decades

5) No correction required

Ans: For the last two decades

79. Today’s children have far most knowledge and far less patience compared to our generation.

1) Much most knowledge

2) Far most knowledgeable

3) By far higher knowledge

4) Far more knowledge

5) No correction required

Ans: Far more knowledge

80. Of late, Bonsai trees have attracted the attention of one and all.

1) Some and all

2) Many and all

3) Everyone and all

4) None and all

5) No correction required

Ans: No correction required

End passage

Start passage

Directions (Q. 81-90): Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. The error if any, will be in one part of the sentence. Mark the number of the part with error as your answer. If there is no error, mark 5)

81. 1) All companies must / 2) send its annual report to / 3) its shareholders twenty-one days / 4) before the Annual General Body Meeting. / 5) No error

Ans: All companies must

82. 1) To be an effective manager / 2) it is vital to / 3) know the goals and vision / 4) of your organisation. / 5) No error

Ans: No error

83. 1) His aim is / 2) provided cheap and / 3) reliable internet facilities / 4) to every village within five years. / 5) No error

Ans: provided cheap and

84. 1) Bank notes have / 2) many special features so / 3) that bank staff can / 4) easier identify fake notes. / 5) No error

Ans: easier identify fake notes.

5. 1) According to the Census Bureau, / 2) India will have / 3) a more population / 4) than China by 2025. / 5) No error

Ans: a more population

86. 1) The state government has / 2) issued licences to farmers / 3) allowing them to sell / 4) its vegetables to hotels. / 5) No error

Ans: its vegetables to hotels

87. 1) Many people decide / 2) not to buy a car / 3) last Diwali because of / 4) the high price of petrol last year. / 5) No error

Ans: Many people decide

88. 1) We plan to / 2) sell part of our / 3) business therefore we have / 4) to repay a loan. / 5) No error

Ans: business therefore we have

89. 1) The Reserve Bank of India is / 2) the only central bank in / 3) Asia which have / 4) raised interest rates in September. / 5) No error

Ans: Asia which have

90. 1) Under this scheme / 2) insurance companies will reimburse / 3) any expenditure on medicines / 4) if you submitting the original bills. / 5) No error

Ans: if you submitting the original bills

End passage

Developed by: