IBPS and Clerk Exam Mental Ability Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 92K)

Start passage

Directions (Q. 91-100): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Today experts all over the world are of the opinion that agriculture will affect the future of the world. The world has a serious food (91) and the only way to solve (92) is if more people take up (93). Moreover since the 1980s, technology and finance jobs (94) been the basis of America’s economy. (95), in recent times, farmers’ incomes have risen (96). It has also been a long time (97) farming was a major source of employment, but data (98) that unemployment in America is (99) in states where farming is the (100) occupation.

As the demand for food is rising - what the world needs today is more fanners.

91. and the only way to solve

1) Trouble

2) Problem

3) Doubt

4) Discussion

5) Production

Ans: Problem

92. is if more people take up

l) How

2) Usually

3) It

4) These

5) Which

Ans: It

93. Moreover since the 1980s, technology and finance jobs

1) Farming

2) Time

3) Matter

4) Offer

5) Job

Ans: Farming

94. been the basis of America’s economy.

1) Also

2) Has

3) Not

4) Have

5) Were

Ans: have

95. in recent times, farmers’ incomes have risen

1) However

2) Instead

3) Despite

4) Again

5) Still

Ans: However

96. It has also been a long time

l) Much

2) Up

3) Above

4) Sharply

5) Highly

Ans: Up

97. farming was a major source of employment, but data

l) When

2) Since

3) While

4) As

5) After

Ans: Since

98. that unemployment in America is

1) Collected

2) Informs

3) Calculate

4) Analysed

5) Show

Ans: Show

99. In states where farming is the

1) Lowest

2) Smaller

3) Decreased

4) Important

5) Not

Ans: Smaller

100. occupation.

1). Mostly

2) Best

3) Suitable

4) Superior

5) Main

Ans: Main

End passage

Developed by: