General Studies: Important for Exam: IBPS PO Previous Questions Part 4

Get unlimited access to the best preparation resource for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

IBPS PO Exam Date : 18-09-2012

1) Which of the following countries recently conferred its Highest State Honour on Late Mrs. Indira Gandhi for her contribution in its ‘Liberation War’ ?

1) South Sudan

2) Bangladesh

3) Bhutan

4) Slovakia

5) Croatia

Ans) 2

2) The Govt. of India recently decided to raise the price of oil products like, diesel, petrol and cooking gas. However, some taxes on these products were reduced or scrapped all together. What were these taxes which were reduced or scrapped ?

1) Custom Duty

2) VAT

3) Excise Duty

Ans) Both 2 & 3

3) The President of India was recently on a visit to South Korea and Magnolia. During her visit, some agreements were signed by both the countries. Which of the following was a common area on which India signed agreements with South Korea and Mongolia both ?

1) Peaceful use of Nuclear energy

2) Export of edible oil to South Korea and Mongolia

3) Providing technical help to become self sufficient in production of food grains

4) Willingness of both the countries to support India’s bid to have permanent seat in UN Security Council

Ans) 1

4) The Home Minister of India was recently on a visit to Bangladesh where both the countries signed a Coordinated Border Management Plan ( CBMP ). What are major points of this agreement ?

1) The plan will help in resolving long pending border dispute between both the nations

2) The head court of the people living in enclaves on the border will be completed within next six month’s time

3) India assured that no BSF Jawan will open fire on the people crossing the borders unless there is an attack on them

Ans) Both 1 & 3

5) Yingluck Shinawatra has won recently held elections to become the first woman Prime Minister of ——–

1) Myanmar

2) South Korea

3) North Korea

4) Thailand

5) China

Ans) 4

6) Iran recently threatened to stop supply of oil to India if the payment issue is not sorted out quickly. What is the problem in payment to Iran ? ( R )

1) The oil supplied to India is of substandard quality. Hence India suspended the supply and stopped the payment

2) Indian banks have stopped transfer of money to Iran as UN has imposed sanctions on Iran

3) India is bound to purchase only from OPEC which has created a problem in payment

Ans) 2

7) The Lokayukta of which of the following States had submitted a report on illegal mining of iron ore in the State ?

1) Andhra Pradesh

2) Tamil Nadu

3) Karnataka

4) Odisha

5) None of these

Ans ) 3

8) Angela Merkel was recently in India to receive Jawaharlal Nehru Award for International Understanding for the year 2009. What has been her contribution in the International politics which made her the ‘Best Choice’ for the award ?

1) She played a major role in restarting negotiations between Russia and USA on ‘ STAR ‘ .

2) She initiated ‘ Health Care Reforms ‘ in Germany and solved problems related to ‘ future energy development ‘ .

3) She played a crucial role in negotiation of the ‘ Treaty of Lisbon ‘ and Berlin declaration .

Ans – 3

Developed by: