General Studies: IBPS Specialist Officer Previous Questions Part 1

Get top class preparation for Bank-PO right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

IBPS Specialist Officer Exam Date : 11-03-2012

1.Who among the following is one of the recipients of the Nobel Peace Prize 2011?

a) Ellen Johnson Sirleaf

b) Jules A Hoffmann

c) Bruce A Beutler

d) Adam G Riess

e) tomas Transtromer

Ans- A

2.The Food Security Bill 2011, which is in the process of becoming an Act, divides the entire population of the country into two groups. Which of the following are these two groups?

a) Below poverty line and above poverty line

b) General population and Excluded population

c) Included households and Excluded households

d) Covered under PDS and Not covered under PDS

e) General households and Priority households

Ans- E

3.RBI has recently deregulated the rates of interest to be provided by various banks to their depositors / customers with effect from 25.10.2011 on their ___ accounts?

a) time deposit

b) saving bank

c) loan

d) fixed deposit

e) current

Ans- B

4.Mullaperiyar Dam, which was recently in news, is located in which of the following states?

a) Maharashtra

b) Karnataka

c) Andhra Pradesh

d) Kerala

e) Tamil Nadu

Ans -D

5.In which of the following countries did Maoists recently decide to accept govt’s offer of ‘Golden Handshake’ and enter into ‘civilian life’ or mainstream of the society?

a) Myanmar

b) India

c) China

d) Nepal

e) Bhutan

Ans- D

6.As per newspaper reports, western countries are going to impose sanctions on which of the following OPEC countries as it is said that it is trying to make a nuclear bomb?

a) Kuwait

b) Iraq

c) Iran

d) Angola

Ans- C

7.”The Reliance Industries Ltd (RIL) has decided to return some ‘KG’ fields to the Government of India” – was the news in some major newspapers. What is the major production in KG fields owned by RIL?

a) Crude oil

b) Gas

c) Coal

d) Iron ore

e) Gold ore and Diamonds

Ans – B

8.India’s Dipika Pallikal and Sarah Cardwell of Australia recently played an intentional match in Chennai. Both of them are

a) Badminton players

b) Golf players

c) Chess players

d) Squash players

e) Table tennis players

Ans- D

Developed by: