General Studies: IBPS Specialist Officer Previous Questions Part 2

Get top class preparation for Bank-PO right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

9. Lajja is a book written by

a) Salman Rushdie

b) Taslima Nasreen

c) Sunil Ganguli

d) Rabindranath Tagore

e) Bimal Mitra

Ans – B

10. SBI has merged which of the following two associate banks with itself?

a) State Bank of Hyderabad and State Bank of Patiala

b) State Bank of Hyderabad and State Bank of Travancore

c) State Bank of Mysore and State Bank of Travancore

d) State Bank of Indore and State Bank of Hyderabad

e) State Bank of Indore and State Bank of Saurashtra

Ans – E

11. Assembly Elections took place in which of the following states recently? (in January 2012)

a) Madhya Pradesh

b) Maharashtra

c) Kerala

d) Punjab

e) Tamil Nadu

Ans – D

12. World leaders are to assemble in Rio de Janeiro in June 2012 for the United Nations Conference on Sustainable Development (Rio+20). All nations are going to make some Comitment towards the goal of the conference. As per the agenda circulated, what commitment do world leaders want from India in the conference?

a) India should agree to double its energy efficiency under a global understanding.

b) India should suspend its nuclear pact with USA or at least should reduce it to 50% level of agreed capacity.

c) Nuclear power plants are highly risky as seen in Japan recently. Hence, no new plant should be made.

d) India has a vast resource of coal. It must share its coal resources with other countries to enable them to produce thermal power, which they are not doing so far due to lack of coal mines there.

e) none of these

Ans- C

13. Who among the following is a recipient of the Padma Vibhushan in 2012?

a) Late (Dr) Bhupen Hazarika

d) Vanraj Bhatia

c) Javed Akhtar

d) Amitabh Bachhan

e) Ambika Soni

Ans-A

14. Under the liberalised scheme of interest subsidy, Govt of India provides interest subsidy on housing loan at the rate of

a) 0.50%

b) 1%

c) 2%

d) 2%+1% for prompt repayment

e) none of these

Ans-B

15. India has decided to acquire Rafale fighter planes for its air force wing. Which country is going to supply Rafale fighter planes?

a) Italy

b) Britain

c) Canada

d) France

e) Germany

Ans-D

16.As per the data released by the Union Health Ministry (of India), the infant mortality rate is lowest in

a) Tamilnadu

b) Maharashtra

c) Goa

d) Uttar Pradesh

e) Madhya Pradesh

Ans – C

Developed by: