Allahabad Bank PO Solved Paper 2011 (Part 5 of 8)

  1. For which one of the following reasons Finance Minister denied entry of NRI funds for infra bonds.

    1. It will bring in more liquidity in the country

    2. NRIs can withdraw their funds any time

    3. It will bring interest burden on the country

    4. It could lead to losses at the time of redemption because of fluctuations in the Indian Currency

    5. None of these

    Answer: b

  2. What is ‘financial inclusion’

    1. Easy access to bank accounts for safe parking of savings

    2. Availability of cheap credits through appropriately designed loans for poor and low income households and small entrepreneurs

    3. Availability of basic financial products like insurance

      1. Only 1

      2. Only 2

      3. Only 3

      4. Both 1 and 2

      5. All 1, 2 and 3

    Answer: b

  3. According to the Securities and Insurance Laws (Amendment) Bill 2010, who amongst the following will be Vice-Chairman of joint commission to resolve differences amongst the financial regulators?

    1. Finance Minister, GOI

    2. Deputy Chairman, Planning Commission

    3. SEBI Chairman

    4. Chairman, Central Vigilance Commission

    5. RBI, Governor

    Answer: e

  4. Which of the following terms is used in Economics?

    1. Keynesian

    2. Adsorption

    3. Affinity Matrix

    4. Gene Flow

    5. None of these

    Answer: a

  5. Which one of the following is the directive given to the Govt. Of India in the Financial Stability Report submitted to it?

    1. Focus on financial consistency

    2. To reduce fiscal deficit

    3. To ensure GDP growth

    4. To reduce revenue deficit

    5. None of these

    Answer: b

  6. In which one of the following States, Jangi-Thopon and Thopon-Powari Power Projects are proposed to be set up?

    1. J & K

    2. H. P.

    3. U. P.

    4. Manipur

    5. Meghalaya

    Answer: b

  7. Which one of the following is the proposal under the Food Security Law?

    1. To provide 25 kg of food-grains to ration card holders

    2. To provide 25 kg of food-grains to targeted beneficiaries

    3. To provide 35 kg of food-grains to ration card holders

    4. To provide 35 kg of food-grains to targeted beneficiaries

    5. None of these

    Answer: c

  8. Which one of the following are key policy rates used by RBI to influence interest rates?

    1. Bank Rate/the Repo Rate

    2. Reverse Repo Rate

    3. CRR/SLR

      1. Only 1

      2. Only 2

      3. All 1, 2 and 3

      4. Only 3

      5. Both 1 and 3

    Answer: c

  9. For giving cooking gas connection to poor families, which of the following one time subvention (in rupees) will be provided by the Planning Commission?

    1. Rs. 500

    2. Rs. 600

    3. Rs. 750

    4. Rs. 1000

    5. Rs. 1400

    Answer: e

  10. Which one of the following rates signal the RBI's long term out-look on interest rates?

    1. Repo Rate

    2. Reverse Repo Kate

    3. Bank Rate

    4. SLR

    5. CRR

    Answer: c