Aryavart Gramin Bank Officer Exam Previous Questions and Answers Paper

Get unlimited access to the best preparation resource for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 112K)

Aryavart Gramin Bank Officer Exam 13 – 11 – 2011

1) Eminent Author, Chandrasekhar Kambar has been chosen for Jnanpith Award for the year 2010. In which one of the following languages does he write? Awards & Honours covered in March issue

1) Urdu

2) Tamil

3) Kannada

4) Hindi

5) Punjabi

Ans – 3

2) Which one of the following ranks has been conferred on M.S.Dhoni by the President Mrs. Pratibha Patil?

1) Major

2) Colonel

3) Lt. Colonel

4) Lt. General

5) None of these

Ans – 3

3) Expand the term ‘MAT’ —-

1) Minimum Add – on Tax

2) Maximum Add – on Tax

3) Minimum Alternate Tax

4) Maximum Alternative Tax

5) None of these

Ans – 3

4) Standard and Poor’s had reduced the credit rating of which one of the following countries a few months back?

1) Ireland

2) Portugal

3) Greece

4) Italy

5) USA

Ans – 5

5) For which one of the following reasons Mohindar Amarnath had been in news recently?

1) He had been included in selection panel of BCCI

2) He had been included in IPL Governing Board

3) He had been selected as coach for Indian Test Cricket Team

4) He had been appointed to the post of Advisor to Prime Minister on India’s Youth Policy

5) None of these

Ans – 1

6) With the assistance of which one of the following countries Kundankulam Automic Power Project is being set up?

1) France

2) Germany

3) U.K

4) Russia

5) None of these

Ans – 4

7) Children’s day is observed on which one of the following dates?

1) July 15

2) November 14

3) April 5

4) September 14

5) August 25

Ans – 2

8) Government of India has made a special agreement with USA to develop which of the following modes of power generation in India?

1) Hydro Power

2) Thermal Power

3) Wind Power

4) Nuclear Power

5) Tidal Power

Ans – 4

9) Who is the Prime Minister of Bangladesh at present?

1) Hamid Kharzai

2) Sheikh Haseena Wajed

3) Abdul Hameed

4) Zillur Rahman

5) None of these

Ans – 2

10) Hillary Clinton who was on a visit to India a few months back is the US Secretary of ——- (Repeated in Uttaranchal Grain Bank Clerk Exam, SBI Clerical Staff Recruit Exam )

1) State

2) Foreign Trade

3) Defence

4) Political Affairs

5) None of these

Ans – 1

11) Expand the term FRBM.

1) Foreign Responsibility and business Management

2) Fiscal Review and Business Management

3) Fiscal Responsibility and Budget Management

4) Financial Responsibility and Budget Modification

5) None of these

Ans – 3

12) Which of the following schemes is launched by the Government of India to provide good health care services in rural areas?

1) Kutir Jyoti

2) ASHA

3) MGNREGA

4) Bharat Nirman

5) Swavlamban

Ans – 2

Developed by: