IBPS CLERK Previous Questions and Answers Exam 2011 Paper Part 4

Doorsteptutor material for Bank-PO is prepared by world's top subject experts: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 108K)

25. Who among the following was a famous Scientist and is known as the ‘Father of India’Nuclear programme’?

1) Dr. Homi J. Bhabha

2) Dr. Satyendra Nath Bost

3) Dr. Vikram Sarabhai

4) Dr. Satish Dhawan

5) Dr. C.V. Raman

Ans- 1

26. Which of the following is given to Dr. Harish hande and Ms. Nileema Mishra recently?

1) Ramon Magsayasay

2) Booker prize

3) Golden pen Award

4) Mercy Ravi Award

5) Sangeet Natak Akademi Award

Ans- 1

27. Which of the following pacts/ agreements will allow Afghanistan to sell its goods in India without paying any tax?

1) SAFTA

2) Free Market Agreement

3) Most Favoured Nation pact

4) Agreement for Direct Foreign Investment

5) Agreement to help Least Developed Countries

Ans- 1

28. Which of the following countries is a Member of G-8?

1) Iran

2) Turkey

3) France

4) Brazil

5) China

Ans- 3

IBPS Clerk Exam Date – 27.11.2011(West zone)

1. Dr.Manmohan singh visited which of the following countries to hold bilateral talks on boundary dispute with it in September 2011?

1) Nepal

2) Pakistan

3) Afghanistan

4) China

5) Bangladesh

Ans – 5

2. India is providing economic help to which of the following least developed countries by allowing access to its goods in India as duty free market?

1) Afghanistan

2) Sudan

3) Pakistan

4) Greece

5) Portugal

Ans – 1

3. Who among the following is the leader of the Opposition in the present Lok Sabha?

1) Ms. Miera Kumar

2) Mrs.Sushma Swaraj

3) L.K.Adwani

4) Lalu Yadav

5) None of these

Ans – 2

4. Assume that Reserve Bank of India reduces the Bank Rate by 1%, what will be its impact?

1) Less liquidity in the market

2) More liquidity in the market

3) No change in the liquidity in the market

4) Mobilisation of more deposits by commercial – banks

5) None of these

Ans – 2

5. Which of the following states was recently in the grip of a severe earthquake and landslide?

1) Uttara hand

2) Himachal Pradesh

3) Sikkim

4) Punjab

5) None of these

Ans – 3

6. Which of the following countries is a major producer of oil and petroleum products?

1) Brazil

2) Bangladesh

3) Srilanka

4) South Africa

5) Iran

Ans – 5

7. US lifts curbs on ISRO was the news in various newspapers. ISRO is an organization engaged in ___

1) Space research

2) Research on nuclear reactors

3) Study of climatic changes

4) Finding ways to enhance agricultural output in desert areas

5) Field of Oceanography

Ans – 1

8. Federal Reserve is a financial organization of which of the following country?

1) USA

2) Britain

3) Germany

4) Greece

5) Japan

Ans – 1

Developed by: