Indian Bank Probationary Officers Exam Previous Questions and Answers Paper

Glide to success with Doorsteptutor material for Bank-PO : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of Bank-PO.

Download PDF of This Page (Size: 114K)

Indian Bank Probationary Officers Exam

1. The Commonwealth Games 2010 were held in Delhi from October 3 to 14, 2010. Who amongst the following picked up the Game’s first Gold Medal?

1) Augustina Nwaokolo

2) Ravinder Singh

3) Azhar Hussain

4) Carol Huynh

5) None of these

Ans – 1

2. In which of the following cities was the recent meet of G – 20 Countries organized? (R)

1) Tokya

2) Seoul

3) London

4) Beij9ng

5) Singapore

Ans – 2

3. As per recent newspaper reports, which one of the following countries has (among the given) has the highest literacy rate?

1) India

2) Sri Lanka

3) China

4) Vietnam

5) Bangladesh

Ans – 4

4. Which one of the following has decided to give guarantee for infra loans?

1) IDBI

2) SBI

3) IIFCL

4) SIDBI

5) None of these

Ans – 3

5. In which one of the following States is the uranium project proposed to be set up?

1) Manipur

2) Meghalaya

3) Orissa

4) Assam

5) Nagaland

Ans – 3

6. Amongst 169 countries on Human Development Index which one of the following is India’s rank?

1) 89

2) 91

3) 119

4) 129

5) 138

Ans – 3

7. Which one of the following has got RBI nod to issue prepaid cards to its clients?

1) LIC

2) GIC

3) SIDBI’

4) NABARD

5) None of these

Ans – 1

8. As per recent newspaper reports, India’s public debt rises 2.8 per cent to Rs. 28 lakh

Crores. Which one of the following is the reason that has forced commercial banks to buy?

Government Securities?

1) Lack of credit growth

2) Increase in credit growth

3) Raising of repo rate

4) Raising of reverse repo rate

5) None of these

Ans – 1

9. Which one of the following has proposed $ 11 billion infrastructure debt fund ?

1) NABARD

2) SBI

3) RBI

4) Ministry of Finance, Government of India

5) Planning Commission

Ans – 4

10. The expansion of TRAI is —–

1) Telecom Regulations and Inspection

2) Transport Regulatory Authority of India

3) Train Regulatory Authority of India

4) Telecom Regulatory Authority of India

5) Transfer Regulations Act of India

Ans – 4

11. Who is the Chief Minister of Maharashtra at present?

1) Ashok Chavan

2) R. R. Patil

3) Vilasrao Deshmukh

4) Sushil Kumar Shinde

5) None of these

Ans – 5

12. The expansion of ‘CDMA ‘is

1) Calculated Division of Many Applications

2) Computer Divided Multiple Access

3) Code Diversified Memory Applications

4) Code Division Multiple Access

5) None of these

Ans -

13. Who amongst the following is the recepient of ‘Dadasaheb Phalke Award 2010′?

1) Javed Akhtar

2) Amitab Bachchan

3) Gulzar

4) Hema Malini

5) None of these

Ans – 5

14. Bank of Rajasthan is now merged with which one of the following banks?

1) AXIS Bank

2) IDBI Bank

3) ICICI Bank

4) HDFC Bank

5) None of these

Ans – 3

15. As per GDP figures on calendar year basis, according to World Bank, which one of the following economies will have highest GDP growth in the year 2011?

1) US

2) China

3) Japan

4) India

5) Brazil

Ans – 2

16. Which one of the following is the full form of the abbreviation ‘IFRS ‘as used in corporate / finance sector? (R)

1) Indian Financial Reconciliation Standards

2) Interpretation and Formal Reporting System

3) International Financial Reporting Standards

4) International Financial Reporting System

5) None of these

Ans – 3

17. As per the new guidelines issued by SEBI, companies are required to list shares within how many days of the closure of the Initial Public Offers (IPOs)?

1) 60 days

2) 12 days

3) 30 days

4) 45 days

5) None of these

Ans- 4

Developed by: