Aptitude Logical Reasoning Profit and Loss 2019 CA Part 11

Download PDF of This Page (Size: 100K)

1. A man purchases an electric heater whose printed price is 160 if he received two successive discounts of 20% and 10% he paid:

A. Rs. 112

B. Rs. 129.60

C. Rs. 119.60

D. Rs. 115.20

Answer: D

2. Varun bought a Refrigerator with 20% discount on the labelled price. Had he bought it with 25% discount? He would have saved Rs. 500. At what price did he buy the Refrigerator?

A. Rs. 5000

B. Rs. 10000

C. Rs. 12000

D. Rs. 16000

Answer: B

3. The difference between a discount of 40% on Rs. 500 and two successive discount of 36% and 4% on the same amount is:

A. 0

B. Rs. 2

C. Rs. 1.93

D. Rs. 7.20

Answer: D

4. The price of an article was increased by P%. Later the new price was decreased by P% if the latest price was Rs. 1. The original price was:

A. Rs. 1

B. Rs.

C. Rs.

D. Rs. 2

Answer: C

5. A cloth merchant has announced 25% rebate in prices. If one needs to have a rebate of Rs. 40. Then how many shirts each costing Rs.32 he should purchase?

A. 6

B. 5

C. 10

D. 7

Answer: B

6. A dealer marks his goods 20% above cost price. He then allows some discount on it and makes a profit of 8%. The rate of discount is:

A. 12%

B. 10%

C. 6%

D. 4%

Answer: B

7. On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

A. Rs. 45

B. Rs. 50

C. Rs. 55

D. Rs. 60

Answer: D

8. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

A. Rs. 21,000

B. Rs. 22,500

C. Rs. 25,300

D. Rs. 25,800

Answer: C

9. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

A. No profit, no loss

B. 5%

C. 8%

D. 10%

Answer: B

10. A trader marked the selling price of an article at 10% above the cost price. At the time of selling, he allows certain discount and suffers a loss of 1%. He allowed a discount of :

A. 10 %

B. 10.5 %

C. 11 %

D. 12.5 %

Answer: A

11. The cost price of an article is 64% of the marked price. Calculate the gain percent after allowing a discount of 12%.

A. 37.5 %

B. 38.5 %

C. 42 %

D. 27.5 %

Answer: A

Glide to success with Doorsteptutor material for AIIMS - fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: