CAT Model Paper 7 Questions and Answers with Explanation Part 7

Glide to success with Doorsteptutor material for CTET/Paper-1 : get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-1.

Download PDF of This Page (Size: 123K)

Start Passage

Answer the questions based on the following data.

As a part of a scientific expedition, three robots, METAL-MOLLY, MANDROID &

MERMADON were sent to a strange island. There was a street of theoretically infinite length full of lights put at fixed distance from each other at one side of the road. The robots were programmed to change the status of the lights, i.e. if it is already switched on, a robot will switch it off when it visits the light and if it is already switched off, then once visited, the robot is supposed to switch it on. The robots visited the light in the following manner:

METAL-MOLLY: Starts from 1st light and visits each odd numbered light; i.e. and so on…

MANDROID: Starts from 2nd light and then 7th one and then visits each light keeping a gap of five; i.e. and so on…

MERMADON: Starts from 3rd light and then visits 5th one and then visits the light maintaining the Fibonacci series and so on…

It is known that the lights were switched on before they started their journey and the robots starts visiting the lights in the same order; i.e. first METAL-MOLLY, followed by MANDROID followed by MERMADON, i.e. METAL-MOLLY is always ahead of MANDROID, who in turn is always ahead of MERMADON.

Answer the following questions based on the above information:

Q: 40. What will be the status of, and light respectively after the robots visit?

(A) ON, OFF, ON

(B) ON, ON, ON

(C) OFF, ON, ON

(D) OFF, ON, OFF

Ans: C

Solution:

The 34th light is visited by MERMADON only; the light is visited by METALMOLLY and MERMADON, the 87th light is visited by METAL-MOLLY and MANDROID.

Q: 41. By the time all three robots cross light, how many lights among (including both) remain on?

(A)

(B)

(C)

(D)

Ans: C

Solution:

The lights which will stay on are those which are visited by either 0 or 2 robots.

They are 3, 4, 5, 6, 7, 10, 13,and .

Q: 42. METAL-MOLLY faced some technical problem due to some bug in the program after its visit to light number 11 and hence started travelling backward following the same pattern, i.e. 11th to 9th and then to 7th and finally stops after coming back to the 1st , after which the other two robots start. Given this information, how many lights among 1 to 10 (including both) will remain switched off after the others cross the 10th light?

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Ans: B

Solution:

Since METAL-MOLLY comes back he will restore the light in the original position, i.e. on status. The lights which will stay off are 2, 3, 5, 7, and .

End Passage

Q: 43. The following question has a paragraph from which the last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.

Have you ever come across a painting, by Picasso, Mondrian, Miro, or any other modern abstract painter of this century, and found yourself engulfed in a brightly coloured canvas which your senses cannot interpret? Many people would tend to denounce abstractionism as senseless trash. These people are disoriented by Miro’s bright, fanciful creatures and two dimensional canvases. They click their tongues and shake their heads at Mondrian’s grid works, declaring the poor guy played too many scrabble games. They silently shake their heads in sympathy for Picasso, whose gruesome, distorted figures must be a reflection of his mental health. Then, standing in front of a work by the famous Western artist, Charlie Russell, which depicts horses and cowboys, they’ll declare it a work of God.____________________________________________________.

(A) People who look down on abstract art have several major arguments to support their beliefs.

(B) People feel more comfortable with something they can relate to and understand immediately without too much thought.

(C) People feel that artists turn abstract because they are not capable of technical drafting skills that appear in a Russell.

(D) People feel that the purpose of art is to create something of beauty in an orderly, logical composition.

Ans: B

Solution:

The paragraph is about why people do not appreciate abstract art. The first part of the paragraph talks about “fanciful creatures”, ‘grid works” and “distorted figures” finding no takers. Then he talks about “horses and cowboys” which have audience. Clearly the contrast is about what people can easily understand. The other sentences are all favoring Russell and do not give the reason behind the difference.

Q: 44. In the question below different sentences of a paragraph are given. Rearrange the sentences to make the paragraph logically coherent and mark the number of the choice that indicates the correct order of the sentences as your answer.

A. The architecture of the web is set up to convince Internet users to exchange data for free services — e-mail, social networks, search —a deal that Favours the biggest companies.

B. Instead of ushering in a new age of prosperity, the tech industry is making the world poorer.

C. While they grow fat on the abundance of data collected at nearly zero cost, ordinary people are not paid and are driven to penury.

D. Jobs in creative professions, such as music and writing, have disappeared, thanks to the ease of communication and copying.

(A) DCBA

(B) ABCD

(C) BADC

(D) BACD

Ans: D

Solution:

B introduces the idea of tech industry making the world poorer, followed by C which explains how. Sentence A further explains how internet users willingly give up data for the benefit of big companies. It also explains how the web offers ease of communication – “e-mail, social networks, and search”. This leads to D which says because of this ease how jobs in creative professions have disappeared, making the world poorer still.

Start Passage

Read the passage given below and answer the questions that follow.

Roughly a quarter of the northern hemisphere, including most of the Arctic land, is covered by this layer of frozen rock, soil and organic carbon. Formed over millennia, it varies in depth from a few centimetres to up to meters in Siberia. Much of the Arctic’s shallow continental shelf is also covered by permafrost. According to an estimate made in , terrestrial permafrost holds about trillion tons of carbon, roughly twice as much as the atmosphere. By another estimate subsea permafrost stores an additional trillion tones. And underlying it there may be another 0.8 trillion tonnes in the form of methane hydrates, an icy white material discovered in the.

Though tricky to get at, methane hydrates could be a massive energy source. Globally they are estimated to contain more energy than all known deposits of fossil fuels. Yet if even a small portion of the methane contained in them were to be abruptly emitted, the warming effect could be catastrophic. Methane is a short-lived greenhouse gas—it stays in the atmosphere for years before being oxidized—but it is times more efficient than carbon dioxide at trapping heat. And no one is sure how stable the hydrates are.

Given the scale of these risks, it is extraordinary how little research has been done on permafrost. “There are a lot of white spots in our knowledge” admits Leonid Yurganov, ma permafrost expert at the University of Maryland—Baltimore County. But a lot has recently been learned, which suggests that an explosive methane release is very unlikely. Ice cores going back 800,000 years show no trace of such an event. Nonetheless, the release of permafrost or subsea carbon could be gradual and still cause a lot of warming, and that does seem likely.

It is swiftly broken down by microbes that emit carbon dioxide or, in waterlogged conditions, which are common; it is eaten by a group of bacteria called methanogens that release methane. Either way the permafrost becomes a source of greenhouse gas. Yet the bacteria also release nitrates, which stimulate plant growth, so the thawing ground may sometimes become a carbon sink. All three things are now happening.

A 2011 study for America’s National Oceanic and Atmospheric Administration found evidence of thawing permafrost in most parts of the Arctic. Record high temperatures were logged at a three-decade-old permafrost station in Alaska, though there was no recorded change to the frozen surface in western Canada. Last year an American-Russian research team observed plumes of methane, some more than a kilometre across, bubbling up from the Siberian Sea, suggesting that its permafrost layer was no longer sealing the methane hydrates below. Such methane release might be due to a range of causes, including the resettling of subsea sediments, thermal contractions and seismic activity as well as thawing permafrost, and in this instance it was not clear what was responsible.

One of the best available guides to this risk is a survey of permafrost scientists published in Nature last year. They predicted that at the current rate of global warming between of terrestrial permafrost would be thawed to a depth of 3 meters by . In the process, they expected between of its stored organic matter to be released into the atmosphere. Only a little over of that would be in the form of methane, but this would be responsible for of the resultant warming. It would be impossible to prevent these emissions: they would probably continue for centuries.

Q: 45. Choose the most suitable title for the passage

(A) Methane Hydrates- a solution to our energy needs?

(B) Arctic permafrost: A contributor to global warming?

(C) Arctic Permafrost- a catastrophe waiting to happen

(D) Methane Hydrates- culprits behind global warming

Ans: B

Solution:

The passage discusses how if arctic permafrost thaws then the subsea carbon that would be released would heighten global warming. Option A implies that the main idea of the passage is to discuss hydrates as a solution for our energy needs; hence not apt. Option C is an incomplete title as it does not talk about the posed risk of global warming. Option D seems to suggest that already methane hydrates have caused global warming

Q: 46. Which of the following is a possible effect of the breakdown of Methane hydrates?

(A) Release of

(B) Net absorption of carbon

(C) Release of methane leading to global warming

(D) All the above

Ans: D

Solution:

Refer to paragraph 2. It talks of how the methane contained in methane hydrates could trap heat and cause global warming. Refer to paragraph 4 which talks about permafrost which contains the methane hydrates could release carbon dioxide. The same paragraph talks about the thawing ground becoming a carbon sink – in other words absorbing carbon.

Q: 47. According to the passage ‘a greenhouse gas’

(A) Is oxidised over a period of 6-10 years

(B) Traps heat in the atmosphere

(C) Releases carbon into the atmosphere

(D) Is inherently unstable

Ans: B

Solution:

Refer to paragraph 2, lines “Methane is a short-lived greenhouse gas-it stays in the atmosphere for 6-10 years before being oxidized—but it is 25 times more efficient than carbon dioxide at trapping heat”. We can directly infer that if methane is a green-house gas and if methane traps heat in the atmosphere then a greenhouse gas traps heat.

End Passage

Developed by: