CAT Model Paper 9 Questions and Answers with Explanation Part 8

Get top class preparation for CTET/Paper-2 right from your home: get questions, notes, tests, video lectures and more- for all subjects of CTET/Paper-2.

Download PDF of This Page (Size: 93K)

57. Fill up the blanks, numbered [1], [2] ., to [4], in the passage below with the most appropriate word from the options even for each blank.

Question:

Companies require capital. Start-up companies, especially [4] -based companies that present high risk and rewaed, frequently need [a] more capital than the founder’s wallet holds. This means that entrepreneurs have to seek other investors -and the success of the business will be heavily [2] by the extent to which they take account of the needs of these investors when [ 1] up a business plan.

Choices:

(A) Imperceptibly

(B) Considerably

(C) Daily

(D) Barely

Option (b)

In keeping with the drift of the passage, risk would involve more capital, thus option 2 is correct.

58. Fill up the blanks, numbered [1], [2] ., to [4], in the passage below with the most appropriate word from the options even for each blank.

Question:

Companies require capital. Start-up companies, especially [4] -based companies that present high risk and rewaed, frequently need [a] more capital than the founder’s wallet holds. This means that entrepreneurs have to seek other investors -and the success of the business will be heavily [2] by the extent to which they take account of the needs of these investors when [ 1] up a business plan.

Choices:

(A) Innovation

(B) Network

(C) Tradition

(D) Gizmo

Corrects Answer: A

Option (a)

Option (a) is correct as ‘innovation’ means change and any change would necessarily involve risk & reward

59. The following questions are based on the content of a passage. After reading the passage, choose the best answer to each question. Answer all questions following the passage on the basis of what is stated or implied in the passage.

Question:

For the past five years, US consumption of eggs has decreased. The National Egg Council plans to reverse this trend by launching an advertising campaign extolling the health fig benefits of eggs. Which one of the following, if trne, wffi provide the strongest support for the National Egg Council’s plan?

Choices:

(A) Eggs are a good source of protein.

(B) Many former egg eaters now make omelets using egg substriturtes.

(C) Most people stopped eating eggs because they thought eggs were unhealthy.

(D) Eggs contain unhealthy le...els of cholas.

Option (c)

Supports for the argument are the identifying words in option (c): Increase egg consumption with health ads. (a) and (b) aren’t bad, but they require you to infer a connection between eggs, health, and consumers’ concerns rather than stating it outright. (c) Clearly shows consumers are concerned with eggs’ health effects. (d) Weakens the argument. Hence option (c) is the correct answer.

60. The following questions are based on the content of a passage. After reading the passage, choose the best answer to each question. Answer all questions following the passage on the basis of what is stated or implied in the passage.

Question

In an effort to reduce the amount of fat and the number of calories that they consume, many citizens of the United States are making significant changes in their diets. For them staying in shape and looking fit now take precedence over eating foods that are filling and that taste good. It is likely that if they maintain these new priorities with consistent regard for other health issues, the length and quality of their lives will increase significantly. Which one of the following is an assumption upon which the argument is based,?

Choices:

(A) Eating foods that are filling and tastes good is inconsistent with staying in shape and look ing fit.

(B) Controlling the quality of one’s life requires more than mere dietary adjustments.

(C) A combination of diet and exercise is necessary if one wishes to stay in shape and look fit.

(D) Many citizens of the United States have only recently discovered the importance of diet to living a longer, healthier life.

Answer (A)

Solution

Option (a)

Examine the question: Assumption is an obvious key word. According to the passage if people maintain the new priorities (changes in diet), the length and quality of their lives will increase. The subsidiary conclusion is that people are making changes to their diets because they’d rather be fit than eat foods that are filling and taste good. The gap between these two statements is that better diet is linked to longer life and changes to diet means not eating filling, tasty food. Going by the process of elimination option (b) is irrelevant. If anything, this weakens by suggesting that changes in diet aren’t enough. Option (c) is irrelevant. This goes along with the general idea, but it’s not strictly necessary. In option (d), the time of discovery is irrelevant. In option (e), the goals of most citizens are irrelevant. You’re only interested in the people who are acting on their goals. Option (a) fills in the assumption needed to make the subsidiary conclusion true. If eating filling, good tasting foods is inconsistent with staying in shape and looking fit, people who want to stay in shape and be fit are willing to give them up. They will maintain good habits and live longer, better lives.

Developed by: