CBSE (UGC)-NET Practice questions for Ecology and Environment Part 12

Download PDF of This Page (Size: 119K)

70. Which of the following pairs is/are correctly matched?

Protocols Convention Agenda

1. Cartagena : Sharing benefits of

Protocol biological diversity

2. Nagoya : Living modified

Protocol organisms

3. Vienna : Ozone depleting

Convention substances

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Answer: B

71. Maule was recently in news regarding the proposal of declaring it World Heritage site in this context consider the following statements:

1. It is world’s largest river island locate in the Brahmaputra River.

2. It is famous for Satrap, a religious institution which practices principle Neo-Vaishnavism.

Select the correct answer from the codes given below

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1nor 2

Answer: C

72. Which of the following ingredient in food responsible for Chinese Rest au rant Syndrome?

(a) Lead

(b) Monosodium Glutamate

(c) Hydrogen Peroxide

(d) Carbylamines

Answer: B

73. The term ‘Super Earth is often seen in the news in the context of astronomy is?

(a) A plant outside solar System with a mass higher than earth.

(b) An experimental space station mimicking the habitable conditions on earth.

(c) A planet outside solar system with habitable conditions.

(d) a term used for Venus because of its similarity with earth.

Answer: A

74. Government of India recently constituted a panel under Vijay Kelkar for which of the following purpose?

(a) To review the spectrum pricing mechanism

(b) Review the ppp model of infrastructure development.

(c) To review the natural gas pricing mechanism.

(d) To provide a set of guidelines for net neutrality

Answer: B

75. Which of the following are the potential uses of seaweeds?

1. Animal Feed

2. Biomass Fuel

3. Cosmetics

4. Wastewater Treatment

Select the correct answer using code given below:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: D

76. Which among the following is the objective of Green Energy Corridor project?

(a) To facilitate flow of renewable energy into grid.

(b) To increase the proportion of installed capacity of renewable energy

(c)To power specific transport highways with renewable energy

(d) To provide for operational and energy efficiency measures to reduce T&D losses.

Answer: A

77. Arrange the following steps of Environment Impact Assessment in the chronological order:

1. Management and monitoring

2. Screening

3. Audit

4. Prediction and mitigation

5. Scoping

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2-5-4-3-1

(b) 5-2-3-1-4

(c) 2-5-4-1-3

(d)5-2-3-4-1

Answer: C