Multiple Choice Questions for General Studies Part 2

Q:13 Uttar Pradesh Government on 8 April 2015 conferred the Sahitya Shiromani Samman on

  1. Gopal Das Neeraj

  2. Uday Pratap Singh

  3. Gopal Das Neeraj and Pratap Singh

  4. Gopal Das Neeraj and Ashok Chakradhar

Answer: C

Q:14 Name the jnanpith awaeded Tamil novelist who died in Chennai on 8 April 2015.

  1. Manushyaputhiran

  2. Jayakanthan

  3. S. Ramakkrishna

  4. Sujatha Rangarajan

Answer: B

Q:15 The University of Cape Town (UCT) of South Africa on 8 April 2015 voted to remove a statue of a British colonialist from the campus. Name the colonialist?

  1. Cecil Rhodes

  2. Leopold ll

  3. Poul Kruger

  4. Barney Barnato

Answer: A

Q:16 Consider the following relief measures announced on 8 April 2015 by prime Minister Nerendra Modi to help farmers whose crops were damaged due to unseasonal weather conditions.

I. Farmers will be eligible for input subsidy even if 20 percent of their crop is damaged

II. Input subsidy given to distressed farmers was enhanced by 50 percent.

Which of the above statements is/are true?

  1. Only I

  2. Only II

  3. Both I and II

  4. None of them

Answer: B

Q:17 Who was appointed as the Chief Election Commissioner (CEC) of India by President Pranab Mukherjee on 9 April 2015

  1. HAri Shankar Brahma

  2. VS Sampath

  3. SY Qurashi

  4. Nasim Zaidi

Answer: D

Q:18 SEBI on 8 April 2015 raised the transaction limit in exchange traded currency derivatives to how many million US dollars for both foreign and domestic investors without having any underlying exposure?

  1. 10 million US dollars

  2. 15 million US dollars

  3. 20 million US dollars

  4. 25 million US dollars

Answer: B

Q:19 Consider the following statements related to revised norms for disaster relief issued on 8 April 2015 by the Union Ministry of Home Affairs.

I. A maximum of 5 percent of state Diaster Response Fund (SDRF) can be spent on capacity building. II. Up to 10 percent of SDRF can be allocated on local disasters III. Up to 10 percent of SDRF can be spent on equipment

Which of the following statements is/are true?

  1. I and II

  2. II and III

  3. I and III

  4. I, II and III

Answer: D

Q: 20 Name the Chinese huedler and 110-meter hurdles world record holder who retired on 7 April 2015 due to injury.

  1. Sun Yang

  2. Liu Xiang

  3. Yao Ming

  4. Aries Merritt

Answer: B

Q:21 Name the state of India after which name of a spider belonging to Thomisidae family was kept in the first week of April 2015.

  1. Tamil Nadu

  2. Telangana

  3. Andhra Pradesh

  4. Karnataka

Answer: B

Q: 22 Who won the World Women Chess Championship on 6 April 2015 at Sochi, Russia

  1. Dronavalli Harika (India)

  2. Mariya Muzychuk (Ukraine) (Correct Answer)

  3. Natalija Pogonina (Russia Your Answer)

  4. Pia Cramling (Sweden)

Answer: B

Q:23 TRAI on 7 April 2015 recommended Single Number based Integrated Emergency Communication & Response System. What is the number that was suggested?

  1. 100

  2. 101

  3. 112

  4. 111

Answer: C

Q: 24 Consider the following amendments to real Estate (Regulation & Development) Bill, 2013 approved by the Union Cabinet on 7 April 2015 I. The applicability of the Bill has been extended to commercial real estate also II. Ongoing projects that have not received Completion Certificates have also been brought under he purview of the Bill Which is/are correct?

  1. Only I

  2. Only II

  3. Both I and II

  4. Neither I nor II

Answer: C