Solved Political Science Expected MCQs for CBSE (UGC)-NET Part – 2

Download PDF of This Page (Size: 131K)

11. With reference to the linguistic reorganization of States, consider the following statements:

1. Dhar Commission recommended the reorganization of the states mainly on linguistic basis.

2. JVP Committee accepted language as the basis for reorganization of the states. Fazal Ali Commission rejected one language one state theory,

Which of the statements given above is /are correct?

(a) 1 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b

12. With reference to the Government of India Act, 1919, consider the following statements:

1. It made a provision for classification of the central and provincial subjects.

2. It divided the central subjects into reserved and transferred. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: a

13. With reference to Caretaker Government, which of the following statements is /are correct?

1. There is no provision in the Constitution of India for a Caretaker Government.

2. President may ask the Council of Ministers to continue as Caretaker Government till alternative arrangements are made. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

14. Which of the following pairs is/ are correctly matched?

Which Committtee Pair is Correct

1. Advisory Committee (All On Fundamental Rights)

Jawaharlal Nehru

2. Minorities Sub - Committee

J.B Kriplani

3. States Committee (Committee for Negotiating with Sates)

Vallabhbhai Patel

4. Steering Committee

Dr Narendra Prasad

Answer: d

15. Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution?

(a) British Constitution

(b) U.S. Constitution

(c) Irish Constitution

(d) The Government of India Act, 1953

Answer: d

16. Which of the following marked the beginning of bicameralism. System in India?

(a) Government of India Act, 1858

(b) Government of India Act, 1935

(c) Morley Minto Reforms

(d) Montagu Chelmsford Reforms

Answer: d

17. States and Union territories and their territorial spread are dealt in which of the following Schedule of Indian Constitution?

(a) First Schedule

(b) Second Schedule

(c) Fourth Schedule

(d) Fifth Schedule

Answer: a

18. With reference to Indian Constitution consider the following statements:

1. Indian constitution has no provision for ban on cow slaughter

2. Free legal aid to the poor is a justiciable right under Indian constitution

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

19. Which of the following restricts the supremacy of the Indian Parliament?

1. Written Nature of Constitution

2. Federal System of Government

3. System of Judicial Review

4. Directive principle of state policy

5. Fundamental rights

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 1, 2, 3 and 5 only

Answer: c

20. With regard to Fundamental Rights as enshrined in the Indian Constitution consider the following statements:

1. Right against discrimination on ground of religion race, caste sex or place of birth

2. Equality before law and equal protection of law

3. Right to elementary education

4. Freedom of speech and expression

5. Freedom to manage religious affairs

Which of the fundamental rights given above are available to citizens of India and foreigners?

Answer: b

21. With reference to Government of India Act, 1935 consider the following statements:

1. lt provided for the establishment of an All-India Federation

2. lt preserve for the establishment of Reserve Bank of India

3. lt abolished Dyarchy in the provinces but provided for the adoption of Dyarchy at the Centre

4. lt provided for the establishment of a Federal court

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4 only

Answer: d

22. The First Law Commission was established under which of the following?

(a) Charter act of 1833

(b) Government of India Act, 1858

(c) India council Act 1861

(d) Charter Act of 1853

Answer: a