CBSE UGC-NET Communication Questions (Part 3 of 3)

  1. Which of the following teachers will you like most?

    1. One who uses board occasionally

    2. One who uses chart and maps

    3. One who uses film projector alongwith the proper use of the board

    4. One who uses motion picture as a last resort

    Answer: c

  2. Overhead projector is superior to short circuit TV In a classroom teaching because

    1. it is cheap and self devised

    2. pictures in it may be shown in a desired sequence and with a minimum oflost motion (material)

    3. information presented though it is easily retained

    4. it is easy to use

    Answer: b

  3. Which of the following groups of students can be most benefited computer based education programme?

    1. Small group of low IQ

    2. Large group of moderate intelligence

    3. Heterogeneous groups in IQ

    4. All of the above

    Answer: d

  4. Closed circuit televisIon is useful

    1. only for a restricted audience residing at a particular place

    2. for large group communication

    3. only for poor students of the class

    4. none of the above

    Answer: a

  5. Televised educational programme is useful because

    1. it can present the natural phenomenon of the world in natural form

    2. it can magnify the microscopic forms of life and can be presented on TV

    3. it affords the opportunity for large audience in the same auditorium or in different locations to view it clearly

    4. all ofthese

    Answer: d

  6. Teaching on TV is superior to class room instruction because

    1. very large classes are made possible and thus it is economically advantageous

    2. experts for teaching a difficult topic can be arranged and others can be benefIted from them

    3. teaching materials can be filmed

    4. all of these

    Answer: d

  7. All of the following are the limitations of televised instruction except

    1. televised lesson moves at a fixed speed and thus can not take the individual differences of students into account

    2. it does not permit the exchange of ideas between the teachers and taught

    3. it does not properly help the students in making the materials clearly understood.

    4. experts consume much time in planning and preparation of the programme.

    Answer: c

  8. Which of the following is not a successful communicator?

    1. One who presents material in a precise and clear way.

    2. One who is able to adapt himself according to the language of the communicatee.

    3. One who knows a lot but is somewhat reserve in his attitude.

    4. One who sometimes becomes informal before the receiver and develops rappont

    Answer: c

  9. Which of the following teachers will you like most?

    1. a loving teacher

    2. a teacher of highly idealist philosophy

    3. a teacher who often am uses his students

    4. a disciplined teacher

    Answer: a

  10. As a chairman of UPSC while selecting a teacher you should be

    1. fair and impartial

    2. able to judge the personality of candidates

    3. encouraging to those appearing for interview. Reuse

    4. All ofthese

    Answer: d