CBSE UGC-NET Information Technology (Part 13 of 14)

Download PDF of This Page (Size: 121K)

  1. What was the ftrst Network that was made available

    1. DEeNe 1980

    2. Novell Netwarc

    3. IBM Token Ring 1985

    4. IBM PC Network 1981

    Answer: a

  2. What does the acronym (ISDN) stand for?

    1. Indian Standard Digital Network

    2. Integrated Services Digital Network

    3. Intelligent Services Digital Network

    4. Integrated Se rvices Data Network

    Answer: b

  3. Internet is

    1. network run by the US Government

    2. a network run by the United Nations Organisation

    3. a loose network not owned by anybody but used by all unive rs ities and governments around the globe

    4. a commercial information service run by Ziff Davis Co. in US

    Answer: c

  4. What is the name of the device that connects two computers by means of a telephone line?

    1. tape

    2. modem

    3. bus

    4. cable

    Answer: b

  5. Working of the WAN generally involves

    1. telephone lines

    2. microwaves

    3. satellites

    4. all of the above

    5. noneof tbeabove

    Answer: d

  6. Video is a combination of

    1. television

    2. communication

    3. axePuter

    4. all of the above

    5. none of the above

    Answer: d

  7. Communication between computers is almost always

    1. serial

    2. parallel

    3. series parallel

    4. direct

    Answer: a

  8. Error detection at a data link level is achieved by?

    1. Bit stuffing

    2. Hamming codes

    3. Cyclic redundancy code

    4. Equalization

    5. none of the above

    Answer: c

  9. The hnking of computers with a communication system is called

    1. networking

    2. pairing

    3. interfacing

    4. assembling

    Answer: a

  10. Which of the foUowing items is not used in Local Area Networks (LANs)?

    1. Computer

    2. Mcxlem

    3. Printer

    4. Cable

    Answer: b

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.