CBSE (UGC) NET Paper 1 Questions (Part 18 of 30)

This sample paper in for Paper I of the CBSE (UGC) NET Exam which is common for all streams

  1. Which one of the following is the main objective of teaching?

    1. To give information related to the syllabus

    2. To develop thinking power of students

    3. To dictate notes to students

    4. To prepare students to pass the examination

    Answer: b

  2. Which one of the following is a good method of teaching?

    1. Lecture and Dictation

    2. Seminar and Project

    3. Seminar and Dictation

    4. Dictation and Assignment

    Answer: b

  3. Teacher uses teaching aids for

    1. Making teaching interesting

    2. Making teaching within understanding level of students

    3. Making students attentive

    4. The sake of its use

    Answer: b

  4. Effectiveness of teaching depends on

    1. Qualification of teacher

    2. Personality of teacher

    3. Handwriting of teacher

    4. Subject understanding of teacher

    Answer: d

  5. Which of the following is not characteristic of a good question paper?

    1. Objectivity

    2. Subjectivity

    3. No use of vague words

    4. Reliable

    Answer: b

  6. A researcher is generally expected to:

    1. Study the existing literature in a field

    2. Generate new principles and theories

    3. Synthesize the idea given by others

    4. Evaluate the findings of a study

    Answer: b

  7. One of the essential characteristics of research is:

    1. Replicability

    2. Generalizability

    3. Usability

    4. Objectivity

    Answer: d

  8. The Government of India conducts Census after every 10 years. The method of research used in this process is:

    1. Case Study

    2. Developmental

    3. Survey

    4. Experimental

    Answer: c

  9. An academic association assembled at one place to discuss the progress of its work and future plans. Such an assembly is known as a

    1. Conference

    2. Seminar

    3. Workshop

    4. Symposium

    Answer: a

  10. An investigator studied the census date for a given area and prepared a write-up based on them. Such a write-up is called

    1. Research paper

    2. Article

    3. Thesis

    4. Research report

    Answer: b