CBSE (UGC) NET Paper 1 Questions (Part 28 of 30)

  1. Nine years old children are taller than 7 years old ones. It is an example of

    1. Vertical studies

    2. Cross-sectional studies

    3. Experimental studies

    4. Case studies

    Answer: b

  2. If back-benchers are always talking in the classroom a teacher should

    1. Let them do what they are doing

    2. Punish them

    3. Ask there to sit on the front benches

    4. None of the above

    Answer: c

  3. A teacher

    1. Should introduce the lesson before he starts teaching

    2. Should have command over his language

    3. Should command over his subject

    4. all of the above

    Answer: d

  4. If a teacher is not able to answer the question of a pupil he should

    1. Say that he will answer after consultation

    2. Rebuke the pupil

    3. Say that the questions wrong

    4. Feel shy of his ignorance

    Answer: a

  5. Arrange the following teaching process in order

    1. Relating the present knowledge with the previous knowledge

    2. Evaluation

    3. re teaching

    4. Formulating objectives

    5. Presentation of materials

    Which is correct order

    1. 1 2 3 4 5

    2. 2 1 3 4 5

    3. 5 4 3 1 2

    4. 4 1 5 2 3

    Answer: d

  6. Use of telecast materials

    1. Enhances concentration and learning

    2. Reduces the burden of the teacher

    3. Increases retention power

    4. all of the above

    Answer: d

  7. A student helps a teacher to solve the problem while the teacher was delivering the lecture. He was

    1. An emphatic listener

    2. An evaluative listener

    3. A realistic listener

    4. An information listener

    Answer: b

  8. The process of communication enhances through:

    1. belongings/common

    2. Security and freedom to make choices

    3. Informality of meeting and avoidance of pressure

    4. all of these

    Answer: d

  9. Software computer can not be used

    1. For demonstration

    2. For reading and writing

    3. As a systematic programmed learning techniques

    4. As a machine for evaluating students progress

    Answer: c

  10. Our present higher secondary curriculum is based on the premise that a number of courses in our scheme of studies which have identifical elements. This statement is based on the

    1. Theory of identical component

    2. Theory of mental faculty

    3. Theory of formal discipline

    4. Theory of generalizations

    Answer: c