CBSE NET Adult-Education December-2013 Solved Paper III

  1. The government of India conducts census after every ten years. The method of research used in this process is

    1. Case study

    2. Developmental study

    3. Survey

    4. Experimental

    Answer: c

  2. Extension education originated in 1873 in

    1. Cambridge University

    2. Oxford University

    3. Manchester University

    4. Kent University

    Answer: a

  3. Which one of the following principles is not related to effective communication?

    1. Clarity

    2. Attention

    3. Co-ordination

    4. Hierarchy

    Answer: d

  4. Which one of the following states registered negative population growth between 20012011?

    1. Tamil Nadu

    2. Goa

    3. Karnataka

    4. Nagaland

    Answer: d

  5. The National Bank of Agriculture and Rural Development (NABARD) was set up in:

    1. 1980

    2. 1981

    3. 1982

    4. 1984

    Answer: c

  6. The principal aim of the first five year plan was

    1. To check prices

    2. To solve the food problem

    3. To rehabilitate the Indian economy

    4. None of the above

    Answer: b

  7. E-mail refers to

    1. Electrical mail

    2. Electronic mail

    3. Elastic mail

    4. None of the above

    Answer: b

  8. Each one teach one was a part of the scheme:

    1. National Adult Education Programme (NAEP)

    2. Area Development Approach (ADA)

    3. Mass Programme for Functional Literacy (MPFL)

    4. None of these

    Answer: c

  9. Green revolution was initiated in

    1. 1947

    2. 1951

    3. 1965

    4. 1972

    Answer: c

  10. The beneficiaries of continuing education programmes are

    1. Neo-literates

    2. School dropouts

    3. All the members of the community

    4. All of the above

    Answer: d

  11. Which programme was launched by the prime minister of India on 8th September 2009?

    1. Sakshar Bharat Mission

    2. National Literacy Mission

    3. Functional Literacy Compaign

    4. None of the above

    Answer: a

  12. The medium that has widest reach in India is

    1. Print

    2. Radio

    3. Television

    4. Internet

    Answer: b

  13. Mandal panchayats were recommended by

    1. Balwant Rai Mehta Commttee

    2. Narsimhan Committee

    3. Ashok Mehta Committee

    4. Vengal Rao Committee

    Answer: c

  14. Which of the following schemes is an effort to improve medical services in rural India?

    1. IRDP

    2. SEWA

    3. Bharat-Nirman

    4. ASHA

    Answer: d

  15. The Shannon and weaver model of communication is

    1. Modular

    2. Circular

    3. Linear

    4. Non-linear

    Answer: c

  16. Basic education has another name

    1. Non-formal education

    2. Vocational education

    3. Nai-Talim education

    4. Informal education

    Answer: c

  17. Which of the following books written by Paulo Friere?

    1. Decentralized society

    2. Deschooling society

    3. Demoralized society

    4. Democratic society

    Answer: b

  18. International Women's Day is celebrated on

    1. 8th October

    2. 8th April

    3. 15th March

    4. 8th March

    Answer: d

  19. Who funded to establish PERCs in India?

    1. UNESCO

    2. UNFPA

    3. ILO

    4. UNDP

    Answer: b

  20. ‘My life is a message’ this is written by whom?

    1. Rajiv Gandhi

    2. Indira Gandhi

    3. Mahatma Gandhi

    4. Kanakmal Gandhi

    Answer: c

  21. Which of the following three R's is the concept of life long education is one well suited to our times and conditions?

    1. Relevance-Relatedness-Renewal

    2. Redefine-Reference-Redeploy

    3. Reading-Rereading-Retaining

    4. Reading-Reducing-Retraining

    Answer: a

  22. Right to Information Act was enforced in which year?

    1. 2009

    2. 2008

    3. 2007

    4. 2005

    Answer: d

  23. Which one of the following centres functions as continuing education centres?

    1. Community centre

    2. Youth centre

    3. Political centre

    4. Cultural centre

    Answer: a

  24. Quality of life improvement programme is part of which National Programme?

    1. Adult literacy programme

    2. Post literacy programme

    3. Basic literacy programme

    4. Continuing education programme

    Answer: d

  25. Continuing education provides

    1. Second chance to drop-outs

    2. Learning opportunities offer basic literacy

    3. Skill development guidance and training

    4. All the above

    Answer: d

  26. Choose the correct Institution, which publishes journal of adult education.

    1. I. U. A. C. E.

    2. I. A. E. A.

    3. I. C. S. S. R.

    4. I. C. A. R.

    Answer: b

  27. Which of the following State was motivated to fight against arrack shop through adult education centre?

    1. Kerala

    2. Andhra Pradesh

    3. Tamil Nadu

    4. Karnataka

    Answer: b

  28. Who was the first education minister of India after Independence?

    1. Dr. Radha Krishnan

    2. Dr. Zakir Hussain

    3. Maulana Azad

    4. Dr. Rajendra Prasad

    Answer: c

  29. Which of the following centre provides training and reading materials for literacy and continuing education programmes?

    1. UGC

    2. DCC

    3. TLC

    4. SRC

    Answer: d

  30. What is the main aim of the Sarva Shiksha Abhiyan, is one of the flagship programmes of Government of India?

    1. To bring all the children who are not going to school to enrol them and teach them.

    2. To bring all the children to provide food and accommodation.

    3. To bring all the children who are going to schools

    4. To bring all the children to play and dance

    Answer: a

  31. Purpose of training is

    1. To develop human qualities

    2. To develop reading habits

    3. To develop healthy habits

    4. To develops writing habits

    Answer: a

  32. Meaning of workers participation in management is

    1. Sharing the decision making power

    2. Sharing the marketing policies

    3. Sharing the profit part

    4. Sharing the financial involvement

    Answer: a

  33. Meaning of motivation is

    1. This is a process

    2. This is a result

    3. This is a need

    4. This is a search

    Answer: a

  34. Objectives of questionnaire in social research is

    1. To collect authentic data

    2. To find out authentic result

    3. To find out authentic source

    4. To find out authentic process

    Answer: a

  35. Curriculum development is a need of

    1. Training

    2. Teaching

    3. Research

    4. All above

    Answer: d

  36. Population density is related with

    1. Populaton and resources

    2. Population and roads

    3. Population and land

    4. Population and politics

    Answer: c

  37. Population education includes

    1. Quality of like improvement programme

    2. Quality of skill improvement programme

    3. Quality of research improvement programme

    4. Quality of teaching improvement programme

    Answer: a

  38. Padagogy is a teaching techniques to

    1. Teaching adults

    2. Teaching women

    3. Teaching childrens

    4. Teaching teachers

    Answer: c

  39. Vocational education focused on

    1. Knowledge improvement

    2. Life status improvement

    3. Skill improvement

    4. Health improvement

    Answer: c

  40. Agricultural production improvement is a result of

    1. Economic factors

    2. Social factors

    3. Technological factors

    4. Natural factors

    Answer: c

  41. Environmental pollution is a result of

    1. Uncontrolled human activities

    2. Natural activities

    3. Uncontrolled social activities

    4. Increase poverty

    Answer: a

  42. National Council for Teacher Education was established in

    1. 17 Aug. 1994

    2. 17 Aug. 1995

    3. 17 Aug. 1996

    4. 17 Aug. 1997

    Answer: b

  43. Primary data collection is a

    1. Personal source

    2. Documentary source

    3. Biographic source

    4. Structural source

    Answer: a

    • Assertion (A): Leaders are the products of a given situation.
    • Reason (R): Leader emerges out of situation.
    1. A is true, but R is wrong.

    2. R is true, but A is wrong.

    3. Both are true and (R) is correct explanation of (A).

    4. Both are correct, but R is not true explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): Motivation is a hypothetical construct for learning.
    • Reason (R): Motivation can not do other than team work.
    1. A and R both are true.

    2. A and R both are false.

    3. A is true, but R is false.

    4. A and R both are true but R is not correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): The Joint Family System has broken down in India.
    • Reason (R): Industrialization has created a great demand for working hands.
    1. Both A and R is wrong.

    2. A is correct, but R is wrong.

    3. Both A and R are correct, but R is not correct explanation of (A).

    4. Both A and R are correct and R is a correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): The Hindu Marriage Act 1955 introduced a significant change in women status in India.
    • Reason (R): Polygamy let do increase the number of divorces.
    1. A is correct, but R is false.

    2. Both A and R are correct.

    3. A is correct and R is not correct explanation of (A).

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): Social education tries to make the adult ideal citizens.
    • Reason (R): Social education imparts the knowledge of the problems of the world of adults.
    1. A is wrong, but R correct.

    2. R is wrong, but A is correct.

    3. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are correct and R is not correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): Social, Political, and economic, equality is absolutely necessary for the success of democracy.
    • Reason (R): To some extent the problems of democracy can be solved through equality.
    1. A is correct, but R is wrong.

    2. R is correct, but A is wrong.

    3. Both are correct, but R is not correct explanation of (A).

    4. Both are correct and R is correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): The unemployment problems of the rural areas can be solved by economic reconstruction.
    • Reason (R): There are many serious problems in rural areas and unemployment is one of them.
    1. R is true, but A is false.

    2. A is true, but R is false.

    3. Both are true, but R is not correct explanation of (A).

    4. Both are true, and R is correct explanation of (A).

    Answer: c

    • Assertion (A): Community development is a process controlled by the community itself.
    • Reason (R): Community development programmes are basically introduced & implemented by the community.
    1. A is true, but R is false.

    2. Both are false.

    3. Both are true, but R is not correct explanation of (A).

    4. Both are true, and R is correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): The panchayats are making considerable progress in the rural development in India.
    • Reason (R): The rights of panchayats should be increased for rural development in India.
    1. A is true, but R is false.

    2. R is true, but A is false.

    3. Both A and R are false.

    4. Both A and R are true, but R is not correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): Extension as third dimension aims at promoting a meaningful and sustained rapport between the universty and the community.
    • Reason (R): One of the goal of university grants commission is to transform the university system in an active instrument for social change.
    1. Both A and R are true and R is right explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not right explanation of (A).

    3. A is true and R is false.

    4. A is false and R is true.

    Answer: a

  44. Arrange the following activities of the department of adult continuing education and extension in order by which these programmes were implemented in Indian Universities by using the codes:

    1. Field out reach

    2. Population education

    3. Continuing education

    4. Eradication of illiteracy

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 2, 1, 3

    3. 2, 1, 3, 4

    4. 3, 2, 4, 1

    Answer: b

  45. Arrange the following programmes that were introduced by Government of India in ascending order by using the codes:

    1. Post literacy programme

    2. Total literacy programme

    3. National Adult Education Programme

    4. National literacy mission

    Codes:

    1. 3, 2, 1, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 4, 1, 2, 3

    4. 2, 1, 3, 4

    Answer: a

  46. Arrange the following in the order of Maslow's hierarchical needs by using the codes given below:

    1. Love and belonging

    2. Shelter and safety

    3. Food

    4. Self esteem

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 3, 2, 1, 4

    3. 2, 1, 3, 4

    4. 4, 2, 3, 1

    Answer: b

  47. Arrange the following steps in research in proper order by using the codes given below:

    1. Analysis

    2. Tools preparation

    3. Problem identification

    4. Tabulation and classification of data

    Codes:

    1. 4, 2, 1, 3

    2. 3, 2, 4, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 2, 3, 1, 4

    Answer: b

  48. Arrange the following in the order in which they appeared by using the codes given below:

    1. Key resource persons

    2. Village level co-ordinator

    3. Volunteer

    4. Resource persons

    Codes:

    1. 4, 2, 1, 3

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 3, 2, 4, 1

    Answer: d

  49. Arrange the following open universities by year wise their establishment. Use the codes given below:

    1. Nalanda State Open University

    2. Kota Open University

    3. Bhoj Open University

    4. Indira Gandhi National Open University

    Codes:

    1. 1, 3, 2, 4

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 4, 2, 1, 3

    4. 3, 2, 1, 4

    Answer: a

  50. Arrange the steps in writing report in ascending order by using the codes given below:

    1. Interpretation of data

    2. Sampling technique

    3. Objective

    4. Hypothesis

    Codes:

    1. 2, 1, 3, 4

    2. 3, 4, 2, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: b

  51. Match List-I with List-II and select the correct answers from the codes given below:

    List-I List-II
    1. Traditional functions of higher education

    2. Third dimension of higher education

    3. Limitation of higher education in promoting extension

    4. Human resources in higher education

    1. Teachers, researchers and students

    2. Lack of extension culture in academic community

    3. Teaching and research

    4. Extension

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: b

  52. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. Highest growth rate of population in 2011

    2. Lowest growth rate of population in 2011

    3. Highest density of population in 2011

    4. Lowest density of population in 2011

    1. Bihar

    2. Nagaland

    3. Nagar Haveli

    4. Arunachal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  53. Match List-I with List-II:

    List-I List-II
    1. CDP

    2. IRDP

    3. JRY

    4. IADP

    1. 1980

    2. 1960 − 61

    3. 1989

    4. 1952

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2

    Answer: d

  54. Match List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Albeat Mayer

    2. Ravindranath Tagore

    3. FL Broyne

    4. MK Gandhi

    1. Sriniketan Yojana

    2. Sewagram Yojana

    3. Ettawah Project

    4. Gurgaon Project

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  55. Match List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Trade Union

    2. Theory of need hierarchy

    3. Sampling

    4. Theory of motivation hygiene

    1. Maslow's

    2. Research

    3. Herzbergis

    4. Collective bargaining

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  56. Match the items given under List-I with List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Programme of action

    2. Centre model

    3. Each one teach one model

    4. Area development approach

    1. 1986

    2. 1992

    3. 1998

    4. 1937

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: a

  57. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. International literacy day

    2. World AIDS day

    3. International women's day

    4. International population day

    1. 1st December

    2. 8th March

    3. 8th September

    4. 11th July

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  58. Match the List-I with List-II by usng the codes given below:

    List-I List-II
    1. Grass-root level democracy

    2. Population related activities

    3. Women related education

    4. Methods of data collection

    1. PRA

    2. PEW

    3. PRI

    4. PERC

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  59. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Rabindranath Tagore

    2. HG Khurana

    3. Chandra Sekar

    4. Amartya Sen

    1. Nobel prize for economics

    2. Nobel prize for physics

    3. Nobel prize for literature

    4. Nobel prize for Biology

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: c

  60. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Kiran Bedi

    2. Rajendra Singh

    3. Ella Bhatt

    4. Chandi Prasad Bhatt

    1. Magsaysay award for Environment

    2. Water management

    3. Women empowerment

    4. Social service

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

Read the passage given below, and answer the question that follow based on your understanding of the passage from Question No. 71 to 75:

Women empowerment has become a prime concern all over the world due to the growing tendencies of victimizing women and committing social crimes on them. As they are weak, destitute and rescue prone they need it. This situation is grave and formidable, where the women are poor and illiterate. Thus, the only remedy to over come these horrible malpractice is to make them literate, by providing them education at any cost through both formal and informal system. It is all the more necessary to attain a balanced socioeconomic development. Any attempt to develop a society will be a futile effort unless and until women are brought to the forefront of the society. Through proper education training and social as well as economic rehabilitation the women empowerment is possible. In fact, it is often said that female access to education can be improved through physical proximity to the school system. But a study conducted by the women studies development in twenty two universities of the country has stated that this is not an important reason for entry into the schools.

Answer: d

  1. Women empowerment is not possible unless

    1. A strong political will of the government

    2. People's participation

    3. Women are politically, socially, educationally and culturally strong

    4. None of the above

    Answer: c

  2. The prime concern of the writer on women empowerment is to provide

    1. Proper Education

    2. Proper Training

    3. Economic Rehabilitation

    4. All the above

    Answer: d

  3. Which one of the following is very important for empowerment women?

    1. Literacy

    2. Money

    3. Physical fitness

    4. Social security

    Answer: a

  4. Why do women lag behind men in India?

    1. Social Insecurity

    2. Economic dependence

    3. Prevalence of patriarchal system

    4. All the above

    Answer: d

  5. Women can be empowered through

    1. Women self-help groups

    2. Panchayati raj Institutions

    3. Equal representation in parliament

    4. All the above

    Answer: d