CBSE NET Adult-Education June-2012 Solved Paper III

  1. Liberal education develops those capacities needed by every thinking adult because it is a

    1. Practical Education

    2. Theoretical Education

    3. Modern Education

    4. Basic Education

    Answer: a

  2. Liberal philosophy of Adult Education stresses development in

    1. Vocational skills

    2. Intellectual power

    3. Physical power

    4. Empowerment

    Answer: b

  3. Behaviourism is primarily concerned with

    1. Learning

    2. Observable Behaviour

    3. Personality

    4. Intelligence

    Answer: b

  4. Andragogy as a study of adult learning originated from

    1. America in 1970's

    2. Europe in 1950's

    3. Asia in 1980's

    4. Latin America in 1960's

    Answer: b

  5. Andragogy is known as

    1. Science of teaching children

    2. Arts and science of helping adults to learn

    3. Science of behavioural study of adult

    4. None of the above

    Answer: b

  6. Inability to read, write and with simple calculations of a person is enumerated as

    1. Literate

    2. Uneducated

    3. Semi-literate

    4. Illiterate

    Answer: d

  7. “Where the mind is without fear, and the head is held high, where the world is not broken up into fragments by narrow domestc walls” was said by

    1. Arbindo

    2. Tagore

    3. Gandhi

    4. Patel

    Answer: b

  8. The Distance Mode of School Education is provided by

    1. IGNOU

    2. DEC

    3. NIOS

    4. UGC

    Answer: c

  9. TLC was launched primarily to

    1. Eradicate illiteracy

    2. Child vaccination

    3. Eradicate child labour

    4. Empower women folk

    Answer: a

  10. The expansion of SRC is

    1. State Reorganisation Committee

    2. State Reorganisation Commission

    3. State Research Centre

    4. State Resource Centre

    Answer: d

  11. _____ is the audio-visual aid.

    1. Poster

    2. Radio

    3. Film

    4. None of the above

    Answer: c

  12. The outreach activities has led to

    1. University-community interaction

    2. Increased enrolment of students

    3. Democratization of Institution

    4. All the above

    Answer: a

  13. NBT stands for

    1. National Bank for Tribes

    2. National Book Trust

    3. National Bureau of Trustees

    4. National Bus Transport

    Answer: b

  14. Seva Mandir, which is based at Udaipur of Rajasthan State, is a

    1. Governmental Institution

    2. Bank

    3. NGO

    4. Quasi Governmental Institution

    Answer: c

  15. A research study intended to study the relative effectiveness of two medicines for fever can be labelled as

    1. Experimental study

    2. Qualitative study

    3. Quantitative study

    4. None of the above

    Answer: a

  16. The first district was declared as totally literate district in India

    1. Elluru

    2. Kottayam

    3. Ernakulam

    4. Kanyakumari

    Answer: c

  17. Maulana Azad, the first Education Minister of India, re-named the various schemes of Adult Education as

    1. Further Education

    2. Social Education

    3. Non-formal Education

    4. Out of School Education

    Answer: b

  18. The National Policy of Educaton was approved by the Government of India in the year

    1. 1986

    2. 1985

    3. 1984

    4. 1983

    Answer: a

  19. The major function of the SRC is

    1. Teaching & Research

    2. Distributing Funds to NGOs

    3. Training & Materials Development

    4. None of the above

    Answer: c

  20. The basic feature of the TLC is

    1. Centre based approach

    2. Voluntarism & area specific

    3. No time frame

    4. None of the above

    Answer: b

  21. Concurrent evaluation will be taken up only

    1. Before launching the programme

    2. During the programme

    3. End of the programme

    4. None of the above

    Answer: b

  22. The concept of Folk School is connected with

    1. Germany

    2. United Kindom

    3. China

    4. Denmark

    Answer: d

  23. “Education for All” is sponsored by

    1. UNESCO

    2. UNO

    3. UNICEF

    4. ILO

    Answer: a

  24. The proposed nomenclature of the ‘Dept of Adult & Continuing Education and Extension’ is

    1. Continuing Education and Extension

    2. Lifelong Learning and Extension

    3. Lifelong Learning

    4. Extension Education

    Answer: c

  25. LEAP stands for

    1. Lifelong Education and Awareness Project

    2. Lifelong Education and Action Programme

    3. Lifelong Education and Action Project

    4. Lifelong Education and Awareness Programme

    Answer: d

    • Assertion (A): Vocational education plays a crucial role in the socio & economic development of the nation.
    • Reason (R): Vocational sklls promote productivity.
    1. A is true but R is false

    2. A & R are true

    3. A is false but R is true

    4. A & R are false

    Answer: b

    • Assertion (A): The possible motives for undertaking research is to get a research degree along with its consequential benefits.
    • Reason (R): The UGC provides research fellowships for promoting research.
    1. A & R are true

    2. A & R are not true

    3. A is true

    4. R is not true

    Answer: a

    • Assertion (A): Collection of data can be done through observation techniques.
    • Reason (R): Collection of data can be done even without using a tool.
    1. A & R are true

    2. A is false but R is true

    3. A is true but R is false

    4. A & R are false

    Answer: c

    • Assertion (A): Lifelong learning has a provision for using non-formal and formal learning.
    • Reason (R): Lifelong learning is not a systematic study.
    1. A & R are true.

    2. R is true but A is not true.

    3. A & R are not true.

    4. A is true but R is not true.

    Answer: d

    • Assertion (A): Learning needs of Adults from rural, tribal and urban areas are same.
    • Reason (R): Adults of various regions are in the same age group with similar needs.
    1. A is true.

    2. A & R are false.

    3. R is true.

    4. A & R are true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Extension Education accelerate the pace of rural development
    • Reason (R): Extension Education programmes empower the rural masses.
    1. Both A & R are true.

    2. A is true but R is not true.

    3. A & R are not true.

    4. A is not true but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): The human resource development of the country depends upon the level of Education possessed by its population.
    • Reason (R): Half of the women in India are illiterates.
    1. A & R are not true.

    2. A is not true but R is true.

    3. A is true but R is not true.

    4. A & R are true.

    Answer: c

    • Assertion (A): UGC has established PERCs in Indian Universities for promoting population Consciousness among youth.
    • Reason (R): Awareness need to be created among youth about the population explosion.
    1. A is correct but R is not correct.

    2. A & R are not correct.

    3. A is not correct but R is correct.

    4. A & R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): The Teaching/Learning materials in adult education should be need based and areaspecific.
    • Reason (R): The Teaching/Learning materials have no role in retaining the adult learning's in the literacy centres.
    1. A & R are true.

    2. A is true but R is false.

    3. A & R are false.

    4. A is not true but R is true.

    Answer: b

    • Assertion (A): Monitoring is generally not intended to determine the impact of the programme.
    • Reason (R): Monitoring is required to know the progress of the programme
    1. A is false but R is true.

    2. A & R are false.

    3. A is true but R is not true.

    4. A & R are true.

    Answer: a

    • Assertion (A): SRCs play a prominent role in preparation and distribution of Teaching/Learning materials.
    • Reason (R): SRCs provide technical support to all the Adult Education Programme.
    1. A is true but R is not true.

    2. A is not true but R is true.

    3. Both A & R are true.

    4. Both A & R are not true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Exploration of natural resources is one of the reasons for environmental degradation
    • Reason (R): Natural resources are being used extensively.
    1. Both A & R are not true

    2. A is true but R is not true

    3. A is not true but R is true

    4. Both A & R are true

    Answer: d

    • Assertion (A): The State Councils of Higher Education have been established in the States based on the National Policy on Education.
    • Reason (R): State level institute is required to co-ordinate the higher educational programmes

    Effectively.

    1. A is not correct but R is correct.

    2. A & R are correct

    3. A is correct but R is not correct.

    4. A & R are not correct.

    Answer: b

    • Assertion (A): JSS promotes vocational skills among the neo-literates.
    • Reason (R): The human resource development of the country depends upon the vocational skills possessed by its population.
    1. A & R are true.

    2. A & R are not true.

    3. A is true but R is not true.

    4. A is not true but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): The failure of the adult literacy programme is due to lack of proper follow up programme.
    • Reason (R): The follow up programme is not mandatory for retaining the level of literacy.
    1. A & R are true.

    2. A & R are false.

    3. A is true but R is false.

    4. A is not true but R is true.

    Answer: c

    • Assertion (A): Income generating programme forms part of the Continuing Education Centres.
    • Reason (R): One of the aims of the Continuing Education Centres is to promotes vocational skills.
    1. A is correct but R is not correct.

    2. A is not correct but R is correct.

    3. A & R are not correct.

    4. A & R are correct.

    Answer: d

  26. Arrange the following media in the order in which they come into view in India:

    1. Print, Radio, TV, Film

    2. TV, Film, Print, Radio

    3. Radio, Print, Film, TV

    4. Film, Print, Radio, TV

    Answer: c

  27. Arrange the following programmes in the order of implementation by using the code given below:

    1. Gram Shikshan Muhim

    2. Farmer's Functional Literacy Programme

    3. Social Education.

    4. Non-formal Education

    Code:

    1. 1 2 3 4

    2. 3 1 2 4

    3. 3 2 4 1

    4. 4 3 2 1

    Answer: b

  28. Arrange the following in the order for writing a research report.

    1. Deciding the research methodology

    2. Formulating the research objectives

    3. Formulating the research problem

    4. Extensive literature survey

    Code:

    1. 3 2 4 1

    2. 1 2 3 4

    3. 4 3 2 1

    4. 1 2 4 3

    Answer: a

  29. Arrange the following programmes by the order of its implementation by using the codes given below:

    1. Income Generating programmes

    2. Post Literacy Programmes

    3. Continuing Education Programmes

    4. Total Literacy Programmes

    Codes:

    1. 4 3 2 1

    2. 1 2 3 4

    3. 4 2 3 1

    4. 4 1 2 3

    Answer: c

  30. Arrange the objectives of training in the order:

    1. Organisational objectives, individual objectives, social objectives, functional objectives.

    2. Individual objectives, organisational objectives, functional objectives, social objectives.

    3. Social objectives, organizational objectives, individual objectives, functional objectives.

    4. Functional objectives, organisational objectives, social objectives, individual objectives.

    Answer: b

  31. Arrange the following functions of the Dept. Of Adult & Continuing Education in order by using the codes given below:

    1. Teaching

    2. Training

    3. Extension

    4. Research

    Codes:

    1. 1 3 4 2

    2. 4 3 2 1

    3. 1 2 3 4

    4. 3 2 4 1

    Answer: d

  32. Arrange the following in the order in which they appeared by using the codes given below:

    1. Volunteer

    2. Village level co-ordinator

    3. Key Resource person

    4. Resource person

    Codes:

    1. 3 2 1 4

    2. 1 2 4 3

    3. 4 3 2 1

    4. 2 3 4 1

    Answer: b

  33. Arrange the following in correct order for receiving the message.

    1. Sender, Message, Medium Receiver

    2. Receiver, Sender, Message, Medium

    3. Medium, Sender, Message, Receiver

    4. Receiver, Message, Medium, Sender

    Answer: a

  34. Arrange the following type's of Education in order by using the codes:

    1. Informal education

    2. Non-formal education

    3. Formal education

    4. Incidental education

    Codes:

    1. 1 4 3 2

    2. 1 2 3 4

    3. 3 2 1 4

    4. 4 3 2 1

    Answer: c

    • Assertion (A): In order to improve the quality of Higher Education autonomy should be given to the colleges.
    • Reason (R): Autonomy need not be given to the colleges as they are not competent to frame the curriculum and evaluation.
    1. A & R are true.

    2. A & R are not true.

    3. A is not true but R is true.

    4. A is true but R is not true.

    Answer: d

    • Assertion (A): The Adult Literacy Programmes are not attractive, as they are not need based.
    • Reason (R): The activities of the adult literacy centres are framed based on the needs of the learners.
    1. A & R are true.

    2. A is not true but R is true.

    3. A & R are not true.

    4. A is true but R is not true.

    Answer: b

    • Assertion (A): The participation of women in the Adult Literacy Centres are low because the men volunteers discriminate women learners.
    • Reason (R): More women volunteers are required to improve the participation of the women

    learners.

    1. A is not true but R is true.

    2. A & R are true.

    3. A & R are not true.

    4. A is true but R is not true.

    Answer: a

  35. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Motivation Theory

    2. Concept & Conscientization

    3. Adult Learning

    4. Andragogy

    1. Malcom Knowles

    2. Maslow

    3. Robby Kidd

    4. Paulo Freire

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  36. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Zero method

    2. Teacher dominated method

    3. Traditional method

    4. Co-operative method

    1. Symbols

    2. Lecture & demonstration

    3. Literacy method

    4. Equal opportunity

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  37. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Hamburg Declaration on Adult Learning

    2. UNESCO's World Declaration on “Education for All”

    3. World Declaration on Higher Education for the 21st Century

    4. Universal Declaration of Human Rights

    1. 1997

    2. 1990

    3. 1998

    4. 1948

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: d

  38. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Social Education

    2. National Policy on Education

    3. Mass Media

    4. Continuing Education

    1. MPFL

    2. Social Consciousness

    3. Income Generating Programme

    4. Radio, Film &TV

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: c

  39. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Survey method

    2. Observation method

    3. Contact method

    4. Experimental method

    1. Cause and Effect

    2. Descriptive Information

    3. Behavioural Social Science

    4. Telephone

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

  40. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Incentive Theory

    2. Need Hierarchy Theory

    3. Goal-setting Theory

    4. Alderfer's ERG Theory

    1. Human requirements

    2. Reward

    3. Existence and growth

    4. Drive to reach

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  41. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. SRC

    2. AFLP

    3. SLMA

    4. ZSS

    1. Women's Literacy

    2. State level programme Administration

    3. Training & Materials Production

    4. District level Programme Administration

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

  42. Match the List-I with List-II by using the code given below:

    List-I List-II
    1. NLMA

    2. NUPA

    3. JSS

    4. SRC

    1. Educational Planning & Administration

    2. Resource Supporting Body

    3. Policy Making Body

    4. Vocational Skill Development

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

  43. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. IPCL

    2. PRI

    3. KRP

    4. PERC

    1. Trainer-of-Trainer

    2. A Unit of the Dept. Of Adult & Continuing Education

    3. Method of teaching literacy

    4. Local Self Government

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  44. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Convergence

    2. IJAE

    3. Adult Education and Development

    4. University News

    1. DVV, Germany

    2. IAEA, New Delhi

    3. ICAE, UK

    4. AIU, New Delhi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: d

  45. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. DIET

    2. IGNOU

    3. NCERT

    4. NIOS

    1. Distance Education

    2. School Education

    3. Alternative Education

    4. Teacher Education

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  46. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. SHGs

    2. VECs

    3. ICDS

    4. CECs

    1. Reproduction &Child Health

    2. Information Window

    3. Women Empowerment

    4. Primary Education

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: a

  47. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. International Women's Day

    2. International Population Day

    3. World AIDS Day

    4. International Literacy Day

    1. 1st December

    2. 8th September

    3. 8th March

    4. 11th July

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  48. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Formal curriculum

    2. Informal curriculum

    3. Actual curriculum

    4. Hidden curriculum

    1. Nonacademic

    2. Both written and unwritten syllabi

    3. Derived from other sources

    4. Syllabus

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: a

  49. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Role playing

    2. Small Group Discussion

    3. Case studies

    4. Interactive lecture

    1. Situational description

    2. Sharing within the group

    3. Problem description

    4. Opportunities to work together

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: c

  50. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Social Education

    2. Gram Shiksan Muhim

    3. Farmer's Functional Literacy Project

    4. Functional Literacy for Adult Women

    1. 1951 − 56

    2. 1959

    3. 1967 − 68

    4. 1975 − 76

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  51. Match the List-I with List-II by using the codes given below:

    List-I List-II
    1. Rig Veda

    2. Tagore

    3. Gandhiji

    4. Upnishads

    1. Education is that whose end product is salvation

    2. All round development and drawing out the best in the child mind, body and spirit

    3. Enabling the mind to find out the ultimate truth.

    4. Education makes a man self-reliant and selfless

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: c

Read the passage below, and answer the questions that follow based on your understanding of the passage

The process of globalization has been an integral part of the recent economic progress made by India. Globalization has played a major role in export-led growth, leading to the enlargement of the job market in India. One of the major forces of globalization in India has been in the growth of outsourced IT and Business Process Outsourcing (BPO) services. The last few years have seen an increase in the number of skilled professionals in India employed by both local and foreign companies to service customers in the US and Europe in particular. Taking advantage of India's lower cost but educated and English speaking work force, and utilizing global communications technologies such as voice over IP (VOIP), email and the internet, international enterprises have been able to lower their cost base by establishing outsourced knowledge-worker operations in Inda. As a new Indian middle class has developed around the wealth that the IT and BPO industries have brought to the country, a new consumer base has developed. International companies are also expanding their operations in India to service this massive growth opportunity. Notable examples of international companies that have done well in India in the recent years include Pepsi, Coca-Cola, McDonald's, and Kentucky Fried Chicken, whose products have been well accepted by Indian at large.

  1. Globalization is a

    1. The following

    2. , C & (D)

    (B) Integral part of economic progress

    (C) Inclusive part of economic progress

    (D) Counterpart of economic progress

    Answer: b

  2. Major forces of globalization according to the author of the above passage is

    1. IT services

    2. BPO services

    3. ITES services

    4. Both IT and BPO services

    Answer: d

  3. According to the above para, Indians at large accepted

    1. Local soft drink companies

    2. International companies

    3. Establishment of local call centres

    4. None of the above

    Answer: b

  4. Pepsi, KFC and Coca-Cola companies are having branches in

    1. USA only

    2. India only

    3. India and Europe

    4. World wide

    Answer: d

  5. Why there is an increase in the intake of no. Of skilled person's employed from India by the foreign countries?

    1. Lower cost but educated workforce

    2. Workable skilled persons

    3. Possessing employability skills

    4. All the above

    Answer: a