CBSE NET Anthropology December-2013 Solved Paper III

  1. Who among the following in the Indian Varna system is not considered twice-born?

    1. Brahman

    2. Kshatriya

    3. Vaishya

    4. Shudra

    Answer: d

  2. The term “Vote Bank” was coined by

    1. Andre Beteille

    2. S. C. Dubey

    3. M. N. Srinivas

    4. L. P. Vidyarthi

    Answer: c

  3. The focus on ‘Imponderability of daily life’ is the essential feature of

    1. Focus group discussion

    2. Structured interview

    3. Participant observation

    4. Census

    Answer: c

  4. The percentage of the Scheduled Tribe Population as per 2001 Census of India was

    1. 6.2%

    2. 7.2%

    3. 8.2%

    4. 9.2%

    Answer: c

  5. “Rites of Passage” refers to

    1. Life crisis rituals

    2. Rituals performed for ancestors

    3. War rituals

    4. Village rituals

    Answer: a

  6. The “Anthropological survey of India” is considered as the largest Anthropological Organization in

    1. India

    2. South Asia

    3. Asia

    4. World

    Answer: d

  7. Electrophoresis means

    1. Separation of charged particles under the influence of electric current

    2. Coating one metal over the other

    3. Blood grouping

    4. Inter-cell communication

    Answer: a

  8. Hominization is a process indicating the evolution upto

    1. Homo habilis

    2. Homo sapiens

    3. Homo erectus

    4. Homo ergaster

    Answer: b

  9. Jane Goodall has spent her entire life studying the behaviour of

    1. Orangutans

    2. Baboon

    3. Gibbons

    4. Chimpanzees

    Answer: d

  10. The human histocompatibility complex is located on

    1. Chromosome 4

    2. Chromosome 6

    3. Chromosome 17

    4. Chromosome 21

    Answer: b

  11. The chromosomal constitution of Klnefelter's syndrome is

    1. 47, XXY

    2. 47, XYY

    3. 47, XXX

    4. None of the above

    Answer: a

  12. “Heath and Carter” method is used for studying

    1. Human Physiology

    2. Human Physique

    3. Human Growth

    4. Human Nutrition Status

    Answer: b

  13. Racemization is a very specific method of dating fossils. This involves the estimation of

    1. Flourine trapped in a fossil

    2. Levo-rotatory protein

    3. Mineralization

    4. Radioactive isotopes

    Answer: b

  14. Harappan civilization extends from Ropar to Sutagendor. The Harappan site located in Haryana is

    1. Kalibangan

    2. Mitathal

    3. Kotdiji

    4. Lothal

    Answer: b

  15. Man in India during Neolithic period sometimes lived in pit dwelling. Which one of the following Neolithic sites of India has the evidence of pit dwelling?

    1. Brahmagiri

    2. Palavoy

    3. Burzohom

    4. Daojali Hading

    Answer: c

  16. Which of the following are protective provisions for Scheduled Tribes as per the Indian Constitution?

    1. Article 15 (4), 16 (4) and 23

    2. Article 46 and 164

    3. Article 332

    4. Article 338

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 3, 4 and 1

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  17. Identify the States which have implemented 50% reservation for women in Panchayati Raj institutions (PRIs):

    1. Madhya Pradesh

    2. Bihar

    3. Himachal Pradesh

    4. Goa

      1. 1, 2 and 3 only

      2. All 1, 2, 3 and 4

      3. 1, 3 and 4 only

      4. 2, 3 and 4 only

      Answer: a

  18. Theories relating to social structure have been given by

    1. Radcliffe Brown

    2. Raymond Firth

    3. Edmund Leach

    4. Brownislaw Malinowski

      1. 1, 2 & 4 only

      2. 1, 2 & 3 only

      3. All 1, 2, 3 & 4

      4. 1, 3 and 4 only

      Answer: b

  19. The principal authorities for planning and implementation of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA) are

    1. Panchayats at District level

    2. Panchayats at Intermediate level

    3. Panchayats at village level

    4. Panchayats at Hamlet level

      1. 1, 2, 3 and 4

      2. 1, 2, and 3

      3. 1, 2 and 4

      4. 2, 3 and 4

      Answer: b

  20. Among the Indian anthropologists, who spearheaded village studies are:

    1. Andre Beteille

    2. Irawati Karve

    3. MN Srinivas

    4. SC Dube

      1. All 1, 2, 3 & 4

      2. 2, 3 & 4 only

      3. 1, 2 & 3 only

      4. 1, 3 & 4 only

      Answer: d

  21. Which of the following are the key concepts of Ethnography?

    1. Field work

    2. The Field

    3. Participant observation

    4. Case study

    Codes:

    1. 1, 2 and 3 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 1, 2, 3 and 4 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: c

  22. Read the statements and choose the correct answer from the options given: The specific features of chorionic villus sampling are

    1. The sample contains foetal cells only

    2. It is an invasive procedure

    3. It is performed when the foetus is 20 weeks old

    4. It can detect most of the genetic diseases.

    The statements not applicable to chorionic villus sampling are

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 3, 4

    3. 1, 2, 4

    4. 1, 4

    Answer: d

  23. Read the statements and choose the answer from the options given:

    1. Autosomal dominant inheritance will be shown in 50% of the offspring.

    2. The males will express in higher frequency than females.

    3. The trait will be revealed in every generation.

    4. The trait is expressed in both the sexes.

    Codes:

    1. 1, 2, 3

    2. 1, 3, 4

    3. 2, 3, 4

    4. 3, 4, 2

    Answer: b

  24. The features of Hardy-Weinberg equilibrium are:

    1. It occurs in large population.

    2. The gene frequency fluctuates randomly.

    3. Mating is selective

    4. It is not influenced by mutation and selection.

    The statements not applicable to Hardy-Weinberg equilibrium are

    Codes:

    1. 2, 3, 4

    2. 1, 3, 4

    3. 1, 2, 3

    4. 3, 1, 2

    Answer: a

  25. Which of the following pairs is correctly matched?

      • Prosimian
      • Gorilla
      • Dryopithecus
      • Indonesia
      • Peking Man
      • Africa
      • Homo habilis
      • Olduvai Gorge

    Answer: d

  26. Which of the following statements about fossils is true?

    1. All body parts of an organism are equally likely to become fossilized.

    2. There are fossils of all species of organisms that have ever lived.

    3. Fossils in upper layers of rock are likely to be older than fossils in lower layers.

    4. Fossils are most likely to be found in sedimentary rocks.

    Answer: d

  27. Which of the following act (s) like a molecular copy machine (s) rapidly, making large numbers of specific sequences of DNA? Use the code to answer.

    1. DNA fingerprinting

    2. DNA Ligase

    3. Bacteria

    4. Polymerase chain reaction

    Codes:

    1. Both c and d

    2. 1, 2, 3 & d

    3. Only d

    4. Only a

    Answer: a

  28. Mesolithic culture in India is found in the site namely

    1. Chauntra

    2. Sangana Kallu

    3. Tilwara

    4. Navdatolli

    Answer: c

  29. Earliest evidence of domestication of dog was found at:

    1. Jericho

    2. Maglamosian

    3. Piklihal

    4. Tardenoisian

    Answer: b

  30. Which among the followng is an upper Palaeolithic site of India?

    1. Vadamadurai

    2. Birbhanpur

    3. Adamgarh

    4. Renigunta

    Answer: d

    • Assertion (A): A hypothesis leads either to support or refute or modify an existing theory.
    • Reason (R): A hypothesis is a proposition which can be empirically tested to determine its validity.
    1. Both A and R are true, and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Blood-wealth is a payment made by an offender to a victim, and the latter may be forced to accept the fee even if he is unwilling.
    • Reason (R): This is a social sanction to settle disputes and avoid feuding between individuals and groups.
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): During the World War II the U. S. Government financed a number of studies to know the national character of the enemy countries.
    • Reason (R): There exists consistent difference between the cultures that can be analysed as psychological types.
    1. Both A and R are true, and R is not the correct explanation of (A).

    2. A is true, but R is false.

    3. A is false, but R is true.

    4. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    Answer: d

    • Assertion (A): In India, women empowerment is increasing among the tribal communities.
    • Reason (R): Literacy and Education is improving amongst the tribal communities in India.
    1. Both A and R are true, and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Cultural ecology study role of environment in the unilinear evolution of culture.
    • Reason (R): Evolution of culture is based on the enlargement of geographical territory.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is wrong, but R is correct.

    3. Both A and R are wrong.

    4. A is correct, but R is wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): Persons suffering from alkaptonuria excrete urine that turns black on exposure to air.
    • Reason (R): This is due to presence of a substance Alkapton (homogentisic acid) in their urine.
    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

    • Assertion (A): Inner epicanthic fold is present in the Mongoloid populations.
    • Reason (R): Not all anatomical traits can be as easily understood as adaptations to the environment.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Grooming is a characteristic feature of the non-human primates.
    • Reason (R): Non-human primates groom one another for social bonding as well as parasite removal.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): Obesity is very common among the tribals.
    • Reason (R): Sedentary life style results in obesity.
    1. Both A and R are true and (R) is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true and R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: d

    • Assertion (A): Fauresmith tradition of East Africa represents middle Palaeolithic features.
    • Reason (R): Traits of Fauresmith culture do not bear legacy of Stellenbosch culture.
    1. Both A and R are correct.

    2. A is correct, but R is wrong.

    3. R is correct, but A is wrong.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): Mousterian tradition represents a transition between lower and upper Palaeolithic in Western Europe.
    • Reason (R): It shows different facies with elements of both lower and upper Palaeolithic.
    1. Both A and R are correct.

    2. R is correct, but A is wrong.

    3. Both A and R are wrong.

    4. R is wrong, but A is correct.

    Answer: a

  31. Arrange the following social and religious movements in India according to S. C. Dube in ascending order:

    1. Muslim Reform Movements – Arya Samaj – Prarthana Samaj – Brahma Samaj

    2. Brahma Samaj – Prarthana Samaj – Arya Samaj – Muslim Reform Movements

    3. Arya Samaj – Brahma Samaj – Muslim Reform Movements – Prarthana Samaj

    4. Prarthana Samaj – Muslim Reform Movements – Brahma Samaj – Arya Samaj

    Answer: b

  32. Identify the correct sequence of the following steps in data processing and data analysis:

    1. Coding – data entry – data cleaning – data analysis

    2. Data cleaning – coding – data analysis – data entry

    3. Data entry – coding – data cleaning – data analysis

    4. Data analysis – data cleaning – data entry – coding

    Answer: a

  33. Identify the correct sequence in the descending order of social divisions in Tribal society.

    1. Families – Clans – Sub-tribes – Tribe

    2. Tribe – Sub-tribes – Clans – Families

    3. Clans – Families – Tribe – Sub-tribes

    4. Sub-tribes – Tribe – Families – Clans

    Answer: b

  34. Identify the correct sequence of the following in the course of ethnomedical treatment:

    1. Ethnomedical specialist – therapy – etiology – disease classification

    2. Therapy – disease classification – ethnomedical specialist – etiology

    3. Etiology – disease classification – ethnomedical specialist – therapy

    4. Etiology – therapy – disease classification – ethnomedical specialist

    Answer: c

  35. Arrange the Rinas in Hindu thought enumerated in the Satpath Brahmana in ascending order:

    1. Rinas to God – Rinas to Seers – Rinas to ancestors – Rinas to Fellow beings

    2. Rinas to Fellow beings – Rinas to ancestors – Rinas to Seers – Rinas to God

    3. Rinas to ancestors – Rinas to God – Rinas to Fellow beings – Rinas to Seers

    4. Rinas to Seers – Rinas to Fellow beings – Rinas to God – Rinas to ancestors

    Answer: a

  36. Identify the correct sequence of the following given by George James Frazer:

    1. Magic – Religion – Science

    2. Religion – Science – Magic

    3. Science – Religion – Magic

    4. Religion – Magic – Science

    Answer: a

  37. Identify the correct sequence of phases of cell cycle.

    1. G1 – G0 – S – M

    2. G1 – S – G2 – M

    3. G0 – S – G1 – G2 – M

    4. G1 – S – G0 – G2 – M

    Answer: b

  38. Identify the correct sequence of the following geneticists in the chronological order in which they made their contribution:

    1. Sutton & Boveri – T. H. Morgan – Mendel – Johannsen

    2. Johannsen – Sutton & Boveri – T. H. Morgan – Mendel

    3. Mendel – Johannsen – Sutton & Boveri – T. H. Morgan

    4. T. H. Morgan – Johannsen – Mendel – Sutton & Boveri

    Answer: c

  39. Identify the correct sequence in the order of their discoveries/establishment:

    1. Structure of DNA – Hardy-Weinberg Law – Human Chromosome number – Human Genome Project

    2. Hardy-Weinberg Law – Human Genome Project – Human Chromosome number – Structure of DNA

    3. Hardy-Weinberg Law – Human Chromosome number – Structure of DNA – Human Genome Project

    4. Human Chromosome number – Hardy-Weinberg Law – Structure of DNA – Human Genome Project

    Answer: c

  40. Identify the correct sequence of the following authorities in the order they gave their racial classifications:

    1. Johann Blumenbach – Deniker – Boyd – Garn

    2. Garn – Deniker – Boyd – Johann Blumenbach

    3. Deniker – Garn – Boyd – Johann Blumenbach

    4. Boyd – Johann – Blumenbach – Deniker – Garn

    Answer: a

  41. Identify the correct sequence of ‘actions’ the genetic counselling involves:

    1. Diagnosis – Risk assessment – Communcation and Discussion – Long term contact and support

    2. Risk assessment – Diagnosis Long term contact and support – Communication and Discussion

    3. Diagnosis – Communication and Discussion – Long term contact and support – Risk assessment

    4. Communication and Discussion – Diagnosis – Risk assessment – Long term contact and support

    Answer: a

  42. Identify the correct sequence of the following bones in the order they are placed from head to toe position:

    1. Femur – Fibula – Tarsals – Phalanges

    2. Fibula – Femur – Phalanges – Tarsals

    3. Tarsals – Femur – Fibula – Phalanges

    4. Phalanges – Femur – Tarsals – Fibula

    Answer: a

  43. Arrange the following methods of dating in order in which they were discovered:

    1. Varve Analysis

    2. Radio Carbon

    3. Stratigraphy

    4. Racemization

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 3 1 4 2

    3. 3 2 1 4

    4. 4 2 1 3

    Answer: c

  44. Arrange the following material traits of early man in order of their emergence:

    1. Pestle and Mortar

    2. Harpoon

    3. Point

    4. Bow and arrow

      1. 2 1 3 4

      2. 4 3 2 1

      3. 1 2 3 4

      4. 3 2 4 1

      Answer: d

  45. Arrange the following stone tool making techniques in order of their chronology:

    1. Bi-face technique

    2. Pressure flaking

    3. Block on block technique

    4. Grinding technique

    Codes:

    1. 4 2 1 3

    2. 3 1 2 4

    3. 1 2 3 4

    4. 2 4 1 3

    Answer: b

  46. Match items in List-I with items in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Rangbang

    2. Dhumkuria

    3. Ghotul

    4. Dhangarbassa

    1. Bhuiya

    2. Muria Gonds

    3. Oraon

    4. Bhotia

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  47. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. SC Dube

    2. MN Srinivas

    3. AC Mayer

    4. McKim Marriott

    1. Kishan Garh

    2. Ramkheri

    3. Rampura

    4. Shamirpet

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: b

  48. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Shaman

    2. Priest

    3. Sorcerer

    4. Witch

    1. One who uses supernatural powers for anti-social purposes

    2. One who has the capacity to call spirits to kill or cause harm

    3. Religious functionary whose authority is bestowed upon him by the society

    4. A religious specialist who receives the power directly from the super natural sources

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: a

  49. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Class

    2. Tribe

    3. Clan

    4. Varna

    1. Descent Group

    2. Coloured Group

    3. Excluded territorial group

    4. Economic group

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  50. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Universalization and Parochialization

    2. Little and Great Tradition

    3. Sacred Complex

    4. Dominant Caste

    1. MN Srinivas

    2. LP Vidyarthi

    3. Robert Redfield

    4. McKim Marriott

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  51. Which one of the following pairs is not correctly matched?

      • Cross
      • Cousin
      • Children of opposite sex siblings
      • Parallel cousin
      • Children of classificatory cousins
      • Affinal relative
      • Individuals related through marriage
      • Consanguineal relative
      • Individuals related through biological connection

    Answer: b

  52. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Non-invasive prenatal testing

    2. Invasive prenatal testing

    3. Gene therapy

    4. Recombinant DNA technology

    1. Amniocentesis

    2. Diabetes

    3. Matenal serum screening

    4. Adenosine deaminase deficiency

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: a

  53. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Turner's Syndrome

    2. Klinefelter's Syndrome

    3. Edward's Syndrome

    4. Down's Syndrome

    1. 18 Trisomy

    2. 44, XO

    3. 44, XXY

    4. 21 Trisomy

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: b

  54. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Insulin

    2. Erythropoetin

    3. Factor VIII

    4. Growth Hormone

    1. Hemophilia

    2. Short Stature

    3. Diabetes

    4. Anaemia

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  55. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Stature

    2. Supine length

    3. Ear length

    4. Biceps

    1. Infantometer

    2. Sknfold callipers

    3. Stadiometer

    4. Sliding Callipers

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: c

  56. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Albinism

    2. Galactosemia

    3. Phenylketonuria

    4. Alkaptonuria

    1. Tyrosinase

    2. Homogentisic acid oxidase

    3. Galactose-1-phosphodyl transferase

    4. Phenyl alanine hydroxylase

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  57. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

    List-I List-II
    1. Correlation coefficient 1. Frequency distribution that

    2. Standard deviation

    3. Normal distribution

    4. Heritability

    1. symmetrical around the mean

    2. Measure of dispersion around the mean

    3. Quantitative measure of the strength of the relationship between two variables

    4. Proportion of phenotypic variation in a population attributable to genotypic differences

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: d

  58. This consists of two lists of statements or terms and the candidates has to match an item in one list with an item in the other:

    List-I (Name of the book) List-II (Name of the Author)
    1. In pursuit of the past

    2. Adam's Ancestor

    3. Archaeology and Society

    4. The Indus Civilization

    1. Mortimer Wheeler

    2. Lewis Binford

    3. L. S. B. Leaky

    4. Graham Clarke

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  59. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Burin technology
      • Middle Palaeolithic culture
      • Natufia
      • Mesolithic
      • Barbed Harpoon
      • Lower Palaeolithic
      • Mindel
      • Glacial Eocene

Read the passage below and answer the questions that follow (Q. Nos. 71 to 75)

Humankind is undergoing evolution with a new twist. Among many animal species, the individuals that survive and breed are the stock selected by nature to continue the species. But Homo sapiens is a social and cultural species. Just as the infertile worker bees make an essential contribution to the survival of the bee colony, so too in our own society, all members contribute to the species ‘survival even if they bear no children. They do so all the more as our skills and roles in society become increasingly specialized (like the bees’ ). In the present state of human overpopulation, it is clear that those who do not reproduce are making a greater contribution to the species as a whole than those who do, because the stress of overdense populations is the greatest threat to our survival.

For a species like ours, whose survival depends on culture (which is based on knowledge), it is essential to use all available knowledge and understanding to achieve better adaptation to a changing environment. This is perhaps our most difficult problem: Each new cultural adaptation we make alters the environment to which we are adapting. New adaptations increase population; greater population densities require further adaptations; new adaptations deplete world resources; resource depletion requires further adaptation. And so it goes on. We find ourselves in a vicious circle of ever-increasing instability.

Essential now is an all-out attempt to break that accelerating positive feedback loop and bring about new stability in population size, in technological investment, in consumption.

Answer: b

  1. Why is evolution of humankind different from the other animals?

    1. Human species belong to the group of higher animals in the animal kingdom.

    2. Humankind is a social and cultural species.

    3. Human stock selected by nature alone survive and breed.

    4. Unproductive human beings constitute a burden to the society.

    Answer: b

  2. How is the survival of human kind different from the survival of other animals?

    1. The individuals who breed successfully alone contribute to the survival.

    2. Those individuals who do not reproduce also have a great role to play in the survival.

    3. Human over-population contributes to survival.

    4. Specialization of skills and roles has negative effect on survival.

    Answer: b

  3. In what way the society of bees is comparable to that of Homosapiens?

    1. Infertile bees contribute to the survival.

    2. Only fertile bees contribute to the survival.

    3. Skills and roles in case of bees are not different from that of humans.

    4. Population increase is not different from that of Homosapiens

    Answer: a

  4. What is the greatest threat to the survival of Human species?

    1. Changing environment

    2. Lack of sufficient knowledge

    3. Lack of better adaptation

    4. Over population

    Answer: d

  5. What is the vicious circle of ever-increasing instability?

    1. Increase in population and adaptation → depletion of resources → further adaptation.

    2. Increase in population → depletion of resources → change in environment

    3. Depletion in resources → increase in population → changing environment

    4. Greater population density → change in environment → depletion in resources

    Answer: a