CBSE NET Arab-Culture September-2013 Solved Paper III

  1. Hud was sent as a Prophet to the people of

    1. ād

    2. Thamud

    3. Banu Israel

    4. None of the above

    Answer: a

  2. Mesopotamia is the old name of

    1. Yemen

    2. Turkey

    3. Iraq

    4. Afghanistan

    Answer: c

  3. The Himyarite kingdom was established in

    1. Syria

    2. Iraq

    3. Egypt

    4. South-western Arabia

    Answer: d

  4. The first European to cross the Empty Quarter (al-RuB'al-Khali) was

    1. St. John Philby

    2. Bertram Thomas

    3. Lawrence of Arabia

    4. None of the above

    Answer: b

  5. Which of the following animals is known as the ship of the desert?

    1. Horse

    2. Elephant

    3. Donkey

    4. Camel

    Answer: d

  6. The war of Dahis and Ghabra was fought between

    1. Abs and Dhubyan

    2. Banu Bakr and Taghlib

    3. Aws and Khazraj

    4. None of the above

    Answer: a

  7. In his migration from Mecca to Medina Prophet Muhammad was accompaned by

    1. Hazrat Abu Bakr

    2. Hazrat Umar

    3. Hazrat Uthman

    4. Hazrat Ali

    Answer: a

  8. Prophet Muhammad received his first revelation in the year

    1. 600

    2. 610

    3. 615

    4. 622

    Answer: b

  9. The Islamic State was founded by Prophet Muhammad in

    1. Mecca

    2. Medina

    3. Jeddah

    4. Taif

    Answer: b

  10. The farewell pilgrimage was performed by Prophet Muhammad in the year

    1. 600

    2. 615

    3. 630

    4. 632

    Answer: d

  11. The battle of Yamamah was fought during the caliphate of

    1. Hazrat Abu Bakr

    2. Hazrat Umar

    3. Hazrat Uthman

    4. Hazrat Ali

    Answer: a

  12. The battle of Siffin was fought between

    1. Aisha and Ali

    2. Quraish and Ansar

    3. Ali and Muawiyah

    4. None of the above

    Answer: c

  13. The legendary founder of Arabic grammar is

    1. Ibn Khallikan

    2. Abul Aswad al-Duali

    3. Umar 2

    4. Abdul Malik

    Answer: b

  14. Hasan al-Basari lived during the

    1. Umayyad period

    2. Abbasid period

    3. Ayyubid period

    4. Ottoman period

    Answer: a

  15. Who among the following was a schoolmaster before becoming a governor?

    1. Musa Bin Nusayr

    2. Al-Muhallab

    3. Hajjaj Bin Yusuf

    4. Umar Bin Abdullah

    Answer: c

  16. The Umayyad Caliph Abdul Malik was succeeded by

    1. Hisham

    2. Umar 2

    3. Marwan

    4. Al-Walid

    Answer: d

  17. Arrange the following Caliphs in chronological order. Use the code given below:

    1. Yazid

    2. Mu'awiyah

    3. Mu'awiyah II

    4. Marwan

    Codes:

    1. 4 3 2 1

    2. 2 1 3 4

    3. 1 2 3 4

    4. 3 2 1 4

    Answer: b

  18. Who among the following were contemporaries:

    1. Mutanabbi – Khalid Bin Walid

    2. Jarir – Salahuddin Ayyubi

    3. Harun Rashid – Charlemagne

    4. Mamun – Muthanna Ibn Harithah

    Answer: c

  19. Zubaydah was the wife of

    1. Caliph Al-Mansur

    2. Caliph Al-Hadi

    3. Caliph Al-Mahdi

    4. Caliph Harun Rashid

    Answer: d

  20. Arrange the following Caliphs in order they ruled. Use the code given below:

    1. Al-Mamun

    2. Al-Mutawakkil

    3. Abdul Malik Bin Marwan

    4. Al-Mustasim

    Codes:

    1. 1 3 4 2

    2. 3 4 1 2

    3. 3 1 2 4

    4. 3 1 4 2

    Answer: d

  21. The book Firdaws al-Hikmah by Ali al-Tabari is a book on

    1. Geography

    2. Medicine

    3. Poetry

    4. Chemistry

    Answer: b

  22. Who one of the following is not correctly matched?

      • Ibn Sina
      • Medicine
      • Abu Hanifa
      • Jurisprudence
      • Jabir Ibn Hayyan
      • Alchemy
      • Al
      • Biruni
      • Tafsir
      • E
      • Quran

    Answer: d

  23. Who among the following is popularly known as ‘Philosopher of the Arabs’

    1. AL-Kindi

    2. Al-Farabi

    3. Ibn Sina

    4. Al-Razi

    Answer: a

  24. The book ‘al-Durrah al-Yatimah’ was written by

    1. Al-Biruni

    2. Ibn Khaldun

    3. Ibn al-Muqaffa

    4. None of the above

    Answer: c

  25. The full name of al-Farabi was

    1. Abu Ali al-Farabi

    2. Abul Hasan al-Farabi

    3. Abu Hamid al-Farabi

    4. Abu Nasr al-Farabi

    Answer: d

  26. Which one of the following is correctly matched:

      • Arabs
      • Aryans
      • Baital Maqdis
      • Jerusalem
      • Darul Hikmat
      • Baghdad
      • Baitul Hikmat
      • Cairo

    Answer: b

  27. The first Muslim scholar in the field of comparative religion was

    1. Ibn Hazm

    2. Al Idrisi

    3. Al-Ghazali

    4. Al-Biruni

    Answer: a

  28. The book Mujamul Buldan by Yaqut al-Hamawi is a

    1. Scientific dictionary

    2. Linguistic dictionary

    3. Geographical dictionary

    4. Biographical dictionary

    Answer: c

  29. Shan-e-Nuzul means

    1. The theme discussed in the Quran.

    2. The relationshp of a Surah with the next Surah.

    3. The background and conditions in which a Surah is revealed.

    4. None of the above

    Answer: c

  30. Which of the following books on Tafsir is incomplete?

    1. Tarjumanul Quran

    2. Tafhimul Quran

    3. Tadabbur-e Quran

    4. Bayanul Quran

    Answer: a

  31. The interest prohibited in the Quran is known as

    1. Al-Riba

    2. Al-Faidah

    3. Al-Mazid

    4. None of the above

    Answer: a

  32. Which of the following is the name of a Surah in the Quran?

    1. Al-Qahirah

    2. Al-Dakhilah

    3. Al-Kahf

    4. Al-Fadilah

    Answer: c

  33. The Surah of the Quran that begins without Bismillah is

    1. Surah Ikhlas

    2. Surah Tawbah

    3. Surah Falaq

    4. Surah Yasin

    Answer: b

  34. The author of the book ‘Kitabul Manazir’ was

    1. Ibn Abd Rabbih

    2. Ibn Rushad

    3. Ibn al-Haytham

    4. Ibn Zuhr

    Answer: c

  35. Which of the following is correctly matched?

      • Ibn Sina
      • Fath al
      • Rahman
      • Al
      • Ghazali
      • Al
      • Itqan
      • Al
      • Biruni
      • Al
      • Qanun
      • Al
      • Ashari
      • Ilm
      • E
      • Kalam

    Answer: d

  36. Which one of the following is not correctly matched?

      • Al
      • Mawardi
      • Ihya Ulum al
      • Din
      • Al
      • Ghazali
      • Maqasid al
      • Falasifah
      • Al
      • Farabi
      • Al
      • Siyasat al
      • Madaniyah
      • Ibn Rushad
      • Al
      • Kulliyat fi al
      • Tibb

    Answer: a

  37. The conflict between the Asharites and the Mutazilites emerged during

    1. The Jahili period

    2. The Rashidi period

    3. The Abbasid period

    4. The Ottoman period

    Answer: c

  38. Who among the following is regarded as the greatest critic of Greek Philosophy?

    1. Al-Ghazali

    2. Ibn Sina

    3. Al-Farabi

    4. Ibn Rushd

    Answer: a

  39. Imam Ghazali died in the year

    1. 1050

    2. 1011

    3. 1111

    4. 1211

    Answer: c

  40. Imam Shafii was born in

    1. Baghdad

    2. Jerusalem

    3. Damascus

    4. Ghazzah

    Answer: d

  41. Author of the book ‘al-Masalik w-al-Mamalik’ was

    1. Ibn Khurdadhbih

    2. Al-Masudi

    3. Sulayman al-Tajir

    4. Al-Maqdisi

    Answer: a

  42. Hadith means

    1. Saying of Prophet Muhammad and his companions

    2. Sayings of Prophet Muhammad's companions and those who followed them

    3. Sayings and practices of Prophet Muhammad

    4. Juristic decisions of Imams

    Answer: c

  43. Which of the following is not a fundamental source of Islamic law?

    1. Quran

    2. Hadith

    3. Ijma

    4. Tabaqat Ibn Sad

    Answer: d

  44. Arrange the following jurists in chronological order. Use the code given below:

    1. Imam Abu Hanifah

    2. Imam Shafii

    3. Imam Malik Ibn Anas

    4. Imam Ibn Hanbal

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 1 3 2 4

    3. 4 3 2 1

    4. 2 1 3 4

    Answer: b

  45. Which of the following is correctly matched?

      • Asnad
      • Hadith
      • Tirmidhi
      • Comparative religion
      • Ahmed Ibn Hanbal
      • Mishkat al
      • Masabih
      • Abu Dawud
      • Al
      • Munqidh Min Al
      • Dalal

    Answer: a

  46. Imam Abu Yusuf belongs to

    1. Maliki school of Fiqh

    2. Hanbali school of Fiqh

    3. Hanafi school of Fiqh

    4. None of the above

    Answer: c

  47. The author of ‘Kashf al-Mahjub’ is

    1. Shaikh Ali Hujweri

    2. Khwaja Nizamuddin Awliya

    3. Shaikh Bahauddin Zakaria

    4. Ameer Khusru

    Answer: a

  48. Which one of the following is not correctly matched?

      • Khwaja Muinuddin
      • Chistia Order
      • Ibn Arabi
      • Wahdat al
      • Wujud
      • Hasan Basari
      • Qadiriya order
      • Mujaddid Alf
      • E Thani
      • Naqshbandia order

    Answer: c

  49. Who among the following was an Egyptian Sufi poet?

    1. Hafiz Shirazi

    2. Shaikh Sadi

    3. Al-Rumi

    4. Ibn al-Farid

    Answer: d

  50. Arrange the following dynasties in chronological order. Use the code given below:

    1. The Fatimids

    2. The Ayyubids

    3. Burji Mamluks

    4. Bahri Mamluks

    Codes:

    1. 3 4 1 2

    2. 1 3 2 4

    3. 1 2 4 3

    4. 4 1 2 3

    Answer: c

  51. The Fatimid power reached the meridian of its glory under

    1. Caliph al-Qasim

    2. Caliph al-Aziz

    3. Caliph al-Amir

    4. Caliph al-Hafiz

    Answer: b

  52. Sultan Malikshah died in the year

    1. 1050

    2. 1060

    3. 1082

    4. 1092

    Answer: d

  53. Author of the book ‘Hayy Bin Yaqzan’ was

    1. Ibn Bajjah

    2. Ibn Rushd

    3. Ibn Tufail

    4. None of the above

    Answer: c

  54. The Black Stone was taken away from the Kaba by

    1. The Qarmatians

    2. The Berbers

    3. The Jews

    4. The Christians

    Answer: a

  55. Which of the followng is correctly matched?

      • Shakib Arsalan
      • Biology
      • Baba Farid
      • Tasawwuf
      • Al
      • Hallaj
      • Political Science
      • Sufi Sarmad
      • Military Science

    Answer: b

  56. Ibn Arabi was buried in

    1. Taif

    2. Mecca

    3. Baghdad

    4. Damascus

    Answer: d

  57. Abdul Qadir Jilani flourished in

    1. Cordova

    2. Damascus

    3. Baghdad

    4. Cairo

    Answer: c

  58. Jamat-e-Islami was founded by Maulana Maududi in

    1. 1950

    2. 1947

    3. 1941

    4. 1944

    Answer: c

  59. The Egyptian President Mohammad Morsi belongs to

    1. Bath Party

    2. Communist Party

    3. Wafd Party

    4. Muslim Brotherhood

    Answer: d

  60. Ahl-e-Hadith are so called because

    1. They believe only in Hadith.

    2. The are not Sufis.

    3. They do not believe in the Quran.

    4. None of the above

    Answer: d

  61. Which of the following is correctly matched?

      • Shias
      • Ithna Asharis
      • Ahmad Raza Khan
      • Darul Ulum Deoband
      • Jamal Abdul Nasir
      • Muslim Brotherhood
      • Ashraf Ali Thanawi
      • Jamaat
      • E
      • Islami

    Answer: a

  62. Which of the following is not correctly matched?

      • Khawarij
      • Muqtadir Billah
      • Al
      • Ikhwan al
      • Muslimun
      • Hasan al
      • Banna
      • Tablighi Jamat
      • Maulana Zakaria
      • Sayyid Qutb
      • Maalim fi al
      • Tariq

    Answer: a

  63. Arrange the following Sufis in chronological order. Use the code given below:

    1. Baqi Billah

    2. Chirag Dehlavi

    3. Bakhtiar Kaki

    4. Abdul Qadir Jilani

    Codes:

    1. 2 1 4 3

    2. 4 3 2 1

    3. 1 4 3 2

    4. 1 2 3 4

    Answer: b

  64. The founder of Bahai faith was

    1. Bahaullah

    2. Babullah

    3. Dhikrullah

    4. Bahauddin

    Answer: a

  65. Sindh was conquered by Muslim forces under

    1. Abu Muslim Khurasani

    2. Khalid Bin Walid

    3. Abu Ubaidah

    4. Muhammad Bin Qasim

    Answer: d

  66. Arrange the following rulers in chronological order. Use the code given below:

    1. Qutbuddin Aybak

    2. Sulayman I

    3. Salahuddin Ayyubi

    4. Mohd. Ali Pasha

    Codes:

    1. 3 1 2 4

    2. 4 2 1 3

    3. 2 1 4 3

    4. 1 4 3 2

    Answer: a

  67. Amman is the capital of

    1. Qatar

    2. Bahrain

    3. Jordan

    4. Kuwait

    Answer: c

  68. Who among the following got Malik Faisal Award in 1980?

    1. Maulana Maududi

    2. Maulana Sayyid Sulaiman Nadwi

    3. Qazi Athar Mubarakpuri

    4. Sayyid Abul Hasan Ali Nadwi

    Answer: d

  69. “Al-Ayyam” is the biography of

    1. Ahmed Amin

    2. Taha Hussain

    3. Al-Rafii

    4. Mahmud Taimoor

    Answer: b

  70. Who among the following was a famous Muhaddith of India?

    1. Mulla Abdul Qadir

    2. Maulana Hamiduddin Farahi

    3. Ghulam Ali Azad Bilgrami

    4. Abdul Haq Dehlawi

    Answer: d

  71. The journal “Al-Bath Al-Islami” is published from

    1. Delhi

    2. Hyderabad

    3. Lucknow

    4. Azamgarh

    Answer: c

  72. The Oslo agreement was signed between PLO and Israel in

    1. 1990

    2. 1993

    3. 1995

    4. 1997

    Answer: b

  73. Jerusalem was occupied by Israel in the year

    1. 1948

    2. 1956

    3. 1967

    4. 1971

    Answer: c

  74. The Islamic Resistance Movement ruling over Ghaza is known as

    1. The Islamic Jihad

    2. Hamas

    3. PLO

    4. None of the above

    Answer: b

  75. The leader of Hizbullah of Lebonon is

    1. Khalid Mishal

    2. Walid Janbalat

    3. Hasan Nasrullah

    4. None of the above

    Answer: c