Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

CBSE NET Archaeology December-2012 Solved Paper II

Download PDF of This Page (Size: 232K)

1. How would a carved damaged part of gateway of Sanchi Stupa will be restored? (A) The portion will be plastered.

(B) The portion will be replaced by a matching carved block.

(C) The part will be replaced by a plain similar piece of stone.

(D) Would be cleaned and left as it is.

Answer: C

2. Villafranchian fauna is of

(A) Upper Palaeolithic period

(B) Wurm Ice Age

(C) Early Holocene period

(D) Lower Pleistocene period

Answer: D

3. The method to study functions of Stone Age tool is

(A) Stratigraphy

(B) Micro-wear study

(C) Flaking experiments

(D) Typology

Answer: B

4. Wurm I & II stadia’s culture is

(A) Acheulian

(B) Mousterian

(C) Oldowan

(D) Perigordian

Answer: B

5. Earliest rock paintings are found at

(A) Altamira

(B) Bhimbethka

(C) La Moustier Cave

(D) Laharia-dih rock shelter

Answer: A

6. Which method would be suitable for determining the dating of baked clay remains?

(A) Carbon – 14

(B) Potassium Argon

(C) Pollen analysis

(D) Thermo luminescence

Answer: D

7. At what site a seal of Persian Gulf origin has been found?

(A) Rangpur

(B) Dholavira

(C) Lothal

(D) Kalibangan

Answer: B

8. At which site, overlap of Harappan and Painted Grey ware culture has been unearthed?

(A) Ropar

(B) Bhagwanpura

(C) Sardarnagar

(D) Atranjikhera

Answer: B

9. At which site Micaceous Red ware was found for the first time?

(A) Prabhas Patan

(B) Lothal

(C) Padri

(D) Langhnaj

Answer: B

10. Which method will be most suitable for the interpretation of socioeconomic life of archaeological culture?

(A) Ethno-archaeology

(B) Experimental archaeology

(C) Typology

(D) Stratigraphy

Answer: A

11. Which site in India has revealed evidence for earliest huts?

(A) Hunsgi

(B) Paisra

(C) Chirki-Nevara

(D) Didwana

Answer: B

12. Which of the following scholars is not the author of book entitled ‘Indian Paleography’?

(A) G. Buhler

(B) A.H. Dani

(C) R.B. Pande

(D) D.C. Sircar

Answer: D

13. The Ashokan edict mentions the name of Kumar Samvasa is

(A) Maski

(B) Gujarra

(C) Sannati

(D) Pangurariya

Answer: D

14. Titles “Maharaja-Rajatirajadevaputrasa- Kaisaras’ of Kushana ruler Kanishka is recorded in

(A) Sui-Vihara Copper-plate Inscription of Kanishka I: Year 11

(B) Mathura pedestal Inscription of Kanishka I: year 23

(C) Ara Stone Inscription of Kanishka II: Year 41

(D) Mathura pedestal Inscription of Vasudevan: Year 80

Answer: C

15. The Aihole Inscription of Pulkesin II was composed by

(A) Ravikirti

(B) Dhanneka

(C) Harishena

(D) Apyayika

Answer: A

16. In which cave of Ajanta the portrait of ‘Bodhisatva Padmapani Avalokiteshwara’ is painted?

(A) Cave I

(B) Cave IX

(C) Cave XVI

(D) Cave XVII

Answer: A

17. Panchavrishna Vira icons are related to which religious sect?

(A) Shaivism

(B) Jainism

(C) Vaishnavism

(D) Buddhism

Answer: C

19. Gandhara Art was influenced by

(A) Mesopotamian art

(B) Egyptian art

(C) Central Asian art

(D) Greco-Roman art

Answer: D

20. Which of the following deities is not depicted on the coins of Kanishka I?

(A) Buddha

(B) Maitreya Buddha

(C) Amitabha Buddha

(D) Mahasena

Answer: D

21. Match the following sites of List – I with the name of the excavators of List – II:

Table of List of Site and Archaeologist
Table of List of Site And Archaeologist

List – I

List – II

a. Kuchai

i. S.R. Rao

b. Lothal

ii. B.K. Thapar

c. Kausambi

iii. B.B. Lal

d. Sringaverapur

iv. G.R. Sharma

Codes: a b c d

(A) iv ii i iii

(B) i iii ii iv

(C) ii i iv iii

(D) iii ii iv i

Answer: C

22. Match the following excavated remains of List – I with the sites of finding of List – II:

Table of Site Listing and Its Item
Table of Site Listing And Its Item

List – I

List – II

a. Dancing Girl of Bronze

i. Kailibangan

b. Ploughed field

ii. Lothal

c. Water management

iii. Dholavira

d. Dock-yard

iv. Mohenjo-Daro

Codes: a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii ii i iv

(C) iv i iii ii

(D) ii iii iv i

Answer: C

23. Match the following cultures of List – I with the human forms associated with thereof List – II:

Table of Cultures List and Human Forms
Table of Cultures List And Human Forms

List – I

List – II

a. Auraiganacian

i. Cro-Magnon

b. Solutrean

ii. Predmost

c. Magdalenian

iii. Chancelade

d. Mesolithic

iv. Ofnet

Codes: a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i ii iii iv

(C) iii i ii iv

(D) iv ii i iii

Answer: B

24. Match the following ancient places of List – I with the places of List – II:

Table of List of Ancient Places
Table of List of Ancient Places

List – I

List – II

a. Bagor

i. Dhar

b. Baghpat

ii. Bhilwara

c. Bagh Caves

iii. Mahendragarh

d. Badli

iv. Meerut

Codes: a b c d

(A) ii iv i iii

(B) i ii iii iv

(C) iii iv ii i

(D) iv iii ii i

Answer: A

25. Match the following sites in List – I with those regions of List – II:

Table of Sites Name and Those Regions
Table of Sites Name And Those Regions

List – I

List – II

a. Bahadarabad

i. Rohtak

b. Bara

ii. Kutch

c. Desalpur

iii. Rupnagar

d. Bahadurgarh

iv. Saharanpur

Codes: a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv ii i

(C) i ii iii iv

(D) iv iii ii i

Answer: D

26. Match the following places in List – I with those of List – II:

Table of Places List and Its Site Name
Table of Places List And Its Site Name

List – I

List – II

a. Siswal

i. Kutch

b. Lal Qila

ii. Hissar

c. Saipai

iii. Bulandsahar

d. Surkotada

iv. Etawah

Codes: a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv i ii

(C) i ii iii iv

(D) ii i iii iv

Answer: A

27. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Temple List and Its Place
Table of Temple List And Its Place

List – I

List – II

a. Virupaksha Temple

i. Chandella

b. Sun Temple

ii. Hoysalas

c. Lakshamana Temple

iii. Vijayanagara

d. Channakeshava Temple

iv. Gangas

Codes: a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iii iv i ii

(D) ii iii i iv

Answer: C

28. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Item List and Its Place
Table of Item List And Its Place

List – I

List – II

a. Parkham Yaksha

i. Elephanta

b. Dancing Natraja

ii. Sanchi

c. Trimurti

iii. Mathura

d. Shalabhanjika Sculpture

iv. Madurai

Codes: a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv i ii

(C) i ii iv iii

(D) iv iii i ii

Answer: B

29. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Different Coin and Its Place
Table of Different Coin And Its Place

List – I

List – II

a. Gupta Gold Coins

i. Badami

b. Satavahana Coins

ii. Jogalthambi

c. Maues’s coins

iii. Bayana

d. Chalukya coins

iv. Kapisa

Codes: a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iv ii iii i

(C) ii iii i iv

(D) iii ii iv i

Answer: D

30. Match the books of List – I with the authors of List – II:

Table of Different Book and Author Name
Table of Different Book And Author Name

List – I

List – II

a. Archaeology from Earth

i. B. Allchin & F.R. Allchin

b. Personality of India

ii. M. Wheeler

c. The Rise of Civilization

iii. B.B. Lal

d. Saraswati Flows on

iv. B. Subbarao

Codes: a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iii i iv ii

(C) ii iv i iii

(D) iv i iii ii

Answer: C

31. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Era List and Its Centuries
Table of Era List And Its Centuries

List – I

List – II

a. Vikrama era

i. 57-56 B.C.

b. Gupta- Valabhi era

ii. 78 C.E.

c. Kalachuri- Chedi era

iii. 248-49 C.E.

d. Saka era

iv. 319 C.E.

Codes: a b c d

(A) i iv iii ii

(B) ii iii iv i

(C) i ii iv iii

(D) iv ii iii is

Answer: A

32. Match the inscription of List – I with the poet of List – II:

Table of Pillar List and Poet
Table of Pillar List And Poet

List – I

List – II

a. Allahabad Pillar

i. Baladitya

b. Aihole Pillar

ii. Vasula

c. Mandsaur Pillar

iii. Ravikirti

d. Gwalior Stone

iv. Harishena

Codes: a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iv ii i iii

(C) iv iii ii i

(D) iii i ii iv

Answer: C

33. Match the following structures of List – I with the site of their finding in List – II:

Table of Structure and Site List
Table of Structure And Site List

List– I

List – II

a. Dockyard

i. Lothal

b. Large Tank

ii. Sringverapur

c. Apsidal Temple

iii. Sankh

d. Chakra Shaped Stupa

iv. Nagarjunakonda

Codes: a b c d

(A) ii i iv iii

(B) i ii iii iv

(C) iii iv ii i

(D) i iv iii ii

Answer: B

34. Match the following prehistoric phases of List – I with the sites of their finding of List – II:

Table of Prehistoric Phases and Site List
Table of Prehistoric Phases And Site List

List – I

List – II

a. Middle Palaeolithic

i. Patne

b. Upper Palaeolithic

ii. Nevasa

c. Mesolithic

iii. Koldihwa

d. Neolithic

iv. Sarai-Nahar- Rai

Codes: a b c d

(A) ii i iv iii

(B) i ii iv iii

(C) iii i ii iv

(D) iv ii iii i

Answer: A

35. Arrange the following sites in chronological order:

(i) Terra Amata

(ii) La Micoque

(iii) Abri Pataud

(iv) La Vallonet

Codes:

(A) (i), (ii), (iv), (iii)

(B) (iv), (i), (ii), (iii)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (ii), (i), (iv), (iii)

Answer: B

36. Arrange in chronological order the following cultures:

(i) Ahar Culture

(ii) Nevasian Culture

(iii) Narhan Culture

(iv) Nal Culture

Codes:

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (ii), (iv), (i), (iii)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: C

37. Chronologically arrange the cultural sequence of the following sites:

(i) Ahar

(ii) Birbhanpur

(iii) Gufkral

(iv) Sravasti

Codes:

(A) (iv), (iii), (ii), (i)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (ii), (iii), (iv), (i)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: B

38. Arrange the following tools in the chronology of their prevalence:

(i) Cleaver

(ii) Lunate

(iii) Shouldered axe

(iv) Chopper

Codes:

(A) (ii), (i), (iv), (iii)

(B) (i), (iii), (iv), (ii)

(C) (iv), (i), (ii), (iii)

(D) (ii), (iii), (i), (iv)

Answer: C

39. Arrange the following sites in chronological order on the basis of their culture remains:

(i) Tilwada

(ii) Chirki-Nevasa

(iii) Mayurbhanj

(iv) Guler

Codes:

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (ii), (iv), (i), (iii)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (iv), (ii), (i), (iii)

Answer: D

40. Arrange the following discoveries of archaeological importance in the order of their findings in chronology:

(i) Cleaver at Pallavaram

(ii) Flake tools at Nevasa

(iii) City complex at Shishupalgarh

(iv) PGW at Hastinapur

Codes:

(A) (i), (iv), (ii), (iii)

(B) (ii), (i), (iv), (iii)

(C) (iii), (ii), (i), (iv)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: A

41. Arrange the following in chronological order:

(i) Punch Marked Coins

(ii) Varah type coins

(iii) Coins of Arjunayanas

(iv) Coins of Nahapana

Codes:

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (iii), (i), (ii), (iv)

(C) (iv), (ii), (iii), (i)

(D) (ii), (iii), (iv), (i)

Answer: A

42. Arrange the following in chronological order:

(i) Sculpture of Ravan Shaking Kailasa

(ii) Sculpture of Sirima Devata

(iii) Kalyanasundara Murti

(iv) Sun icon in Paryankalalitasana

Codes:

(A) (ii), (iv), (i), (iii)

(B) (iv), (ii), (iii), (i)

(C) (i), (iii), (ii), (iv)

(D) (iii), (ii), (iv), (i)

Answer: A

43. Arrange the following in chronological order:

(i) Uniformity in the width of letter

(ii) Formation of acute-angle

(iii) Beginning of head-mark

(iv) Formation of heal line covering the entire letter

Codes:

(A) (iii), (i), (ii), (iv)

(B) (ii), (iv), (iii), (i)

(C) (i), (iii), (ii), (iv)

(D) (i), (iv), (iii), (ii)

Answer: C

44. Arrange the achievements of Kharavela in chronological order:

(i) Terrorised the rulers of North India

(ii) Western campaign against Satakarni

(iii) Campaign against Rajagriha

(iv) Performed Rajasuya Yajna

Codes:

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (iv), (ii), (i), (iii)

(C) (ii), (iv), (iii), (i)

(D) (iii), (ii), (i), (iv)

Answer: C

45. Assertion (A): Mesolithic paved the foundation for food production, mainly domestication of plants and animals.

Reason (R): Adaptability of Mesolithic man to Holocene climate resulted in population growth, thus scarcity of natural resources.

Codes:

(A) Both (A) & (R) are false.

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) (A) is partly correct, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: D

46. Assertion (A): The forms of Ashokan Brahmi alphabets show some variations.

Reason (R): The regional effect in Brahmi script was developed during Mauryan period.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: A

47. Assertion (A): Besnagar pillar inscription of Heliodorus does not provide evidence for the Bhagavata cult at an early time.

Reason (R): Bhagavata cult, which was earlier prevalent in Mathura and Gapadri region, became popular in Besnagar with the influence of Guptas.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: D

48. Assertion (A): Art of cave painting was introduced by the Gupta rulers only.

Reason (R): It was not known during the other periods of Indian History.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: C

49. Assertion (A): Panchayatana type of temple architecture was introduced during the period of Gupta rulers.

Reason (R): The rulers of other dynasties have not followed this style.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) (A) and (R) both are correct.

(C) (A) is false, but (R) is correct.

(D) (A) and (R) both are false.

Answer: A

50. This Early Indus stage is in every way the formative period of the civilization, when a continuing expansion of population, increase in trade and contracts of all kinds throughout the whole area, and the beginnings of a unified ‘Indus’ ideology began to appear. This is the so-called ‘Kot Dijian’ culture. What led to the emergence around 2550 B.C. of Mature Indus urbanism is not yet firmly established, but the change involved the almost simultaneous appearance of seals and inscriptions carrying a uniform script and iconography, and evidence of a new and unprecedented level of trade and communication throughout the whole Indus region.

Tick mark the correct answer.

The author is primarily concerned with

(A) Enumerating features of Kotdijian culture.

(B) Extent of Mature Harappa Culture.

(C) Nature of Kotdijian trade and commerce.

(D) Beginning of the main elements of Harappa civilization.

Answer: D

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.