CBSE NET Archaeology December-2013 Solved Paper II

  1. The first absolute date for the earliest level of early Stone Age in Indian subcontinent is from (A) Attirampakkam (B) Riwat (C) Hunsagi (D) Pahalgam

    Answer: b

  2. The first reporting of famous Hathnora Hominid fossil was made in

    1. 1983

    2. 1984

    3. 1985

    4. 1986

    Answer: b

  3. The copper/bronze model of the roofed and side protected cart is reported from

    1. Mohenjodaro

    2. Harappa

    3. Rakhigarhi

    4. Chanhudaro

    Answer: d

  4. Flat-bottomed boat with a cabin in the centre and oars depicted on a seal from

    1. Chanhudaro

    2. Mohenjodaro

    3. Harappa

    4. Alamgirpur

    Answer: b

  5. How much amount of money was spent by Kharavela for the construction of Mahavijaya Palace?

    1. 27 lakhs

    2. 28 lakhs

    3. 38 lakhs

    4. 33 lakhs

    Answer: c

  6. Who is the author of book entitled “Indian Architecture” (Hindu and Buddhist period)?

    1. Krishna Deo

    2. V. S. Agrawala

    3. Percy Brown

    4. Stella Kramarisch

    Answer: c

  7. Asvanālavātāyana is associated with

    1. Gupta temples

    2. Khajuraho Temples

    3. Hinayana Caves of Bhaja and Karle

    4. Udaigiri Khandagiri caves

    Answer: c

  8. Oldest well-dated microlithic assemblages are known from which of the following sites in India?

    1. Patne

    2. Morhanapahar

    3. Bhimbetka

    4. Jwalapuram

    Answer: d

  9. Narhan culture represented by painted black and red ware belongs to:

    1. Mesolithic period

    2. Neolithic period

    3. Chalcolithic period

    4. Early Iron Age

    Answer: c

  10. The oldest and the best documented evidence regarding change from semi-nomadic pastoral life towards settled agriculture comes from

    1. Kili Gul Mohammad

    2. Anjira and Siah Damb

    3. Mehargarh

    4. Damb Sadaat

    Answer: c

  11. Which of the following sites represents middle Palaeolithic culture?

    1. Senuwar

    2. Jhusi

    3. Sarai Nahar Rai

    4. Kalpi

    Answer: d

  12. Cereals and pulses grown today were beng produced in Ganga plain during

    1. 1000 – 1500 B. C.

    2. 500 – 1000 B. C.

    3. 2500 – 1500 B. C.

    4. 3000 – 3500 B. C.

    Answer: c

  13. The representative section known as Hathi well section is located at

    1. Dattawadi

    2. Chirki

    3. Nevasa

    4. Gangawadi

    Answer: c

  14. Toba ash has been reported in

    1. Son Valley

    2. Belan Valley

    3. Vansdhara basin

    4. Tapti Valley

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 3

    Answer: d

  15. The first recorded discoveries of polished Neolithic tools in India were made by

    1. Wheeler

    2. Le Mesurier

    3. Cunningham

    4. Theobald

      1. 1 and 2

      2. 1 and 3

      3. 3 and 4

      4. 2 and 4

      Answer: d

  16. Which of the following sites are famous for prehistoric paintings?

    1. Mehargarh in Baluchistan

    2. Lascax in France

    3. Catal Huyuk in Turkey

    4. Altamira in Spain

    Codes:

    1. 2 and 4

    2. 2 and 3

    3. 4 and 1

    4. 1 and 3

    Answer: a

  17. There is a distinct BRW level between the OCP and PGW levels at which sites?

    1. Kayatha

    2. Noh

    3. Atranjikhera

    4. Gilund

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: b

  18. Identify sites of Ganga plain from where early use of iron is reported

    1. Malhar

    2. Malwa

    3. Dadupur

    4. Koldihwa

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 2 and 3

    4. 2 and 4

    Answer: b

  19. Identify materials used for making seals in Harappan cities are:

    1. Silver

    2. Faience

    3. Iron

    4. Lapis Lazuli

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: a

  20. Iron is found at BRW level at sites in Central India are

    1. Nagda

    2. Eran

    3. Bhimbetka

    4. Sonabhir

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 1 and 4

    4. 3 and 4

    Answer: a

    • Assertion (A): Basic data of archaeology are collected from exploration and excavations on the primary context sites in the field.
    • Reason (R): Some archaeologists give more emphasis on new scientific analysis without doing any field work and deduce big conclusions.
    1. A and R both are correct.

    2. A and R both are incorrect.

    3. A is correct, but R is incorrect.

    4. A is incorrect and R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Evidence of Ceralia pollen and micro-charcoal in the sediments of Sanai Tal are present since 15, 000 B. P.
    • Reason (R): This does not attest human activity prevailing in a larger area of the Ganga plain during the late Pleistocene and early Holocene.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. A is correct, but R is incorrect.

    4. A is incorrect and R is correct.

    Answer: c

    • Assertion (A): The earliest Hindu temples belong to Shunga period.
    • Reason (R): Hindu religion was not popular before the Shunga period.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are incorrect.

    3. A is correct, but R is incorrect.

    4. A is incorrect, but R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): The growth of second urbanization in the Ganga plain was due to Iron technology.
    • Reason (R): Surplus of food production gave to rise to urbanization.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are not correct.

    3. A is correct and R is not correct.

    4. A is not correct and R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): Several Kharosthi characters were identified from the correspondences between the King's name in the Greek and Kharosthi Scripts.
    • Reason (R): Large number of bilingual coins of Indo-Greek and Indo-Scythian Kings with Greek legends on the obverse and Kharosthi on the reverse were reported in the 19th century C. E.
    1. A is correct, but R is false.

    2. A is false, but R is correct.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): In all his inscriptions Ashoka advocates non-violence.
    • Reason (R): Because victory achieved by violence is not durable.
    1. A is wrong R is true.

    2. A is true R is wrong.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): Arretine ware and Amphorae were reported from Arikamedu.
    • Reason (R): Perhaps they were dropped by a Roman traveller coming to India.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. Both A and R are correct.

    3. R is correct A is wrong.

    4. Both A and R are correct, but R is wrong explanation.

    Answer: a

    • Assertion (A): Magadh rose to the height of a mighty empire.
    • Reason (R): Because iron was not there.
    1. A is wrong, R is correct.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true, R is false.

    4. Both A and R are true.

    Answer: c

    • Assertion (A): The Kayatha ware is fine, sturdy and wheel-made.
    • Reason (R): It is associated with a red painted buff ware and red combed ware.
    1. Both A and R are correct.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is correct and R is wrong.

    4. A is wrong and R is correct.

    Answer: a

    • Assertion (A): The agricultural tradition that was an important strand of the development led to the Harappan civilization.
    • Reason (R): Granaries from Harappan cities show the surplus of agricultural production.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct.

    Answer: d

    • Assertion (A): The inscriptions of the Gupta period were in Tamil language and Kutila script.
    • Reason (R): The language of Sanskrit and Brahmi script was not known to the people during Gupta period.
    1. A is true, but R is wrong.

    2. R is true, but A is wrong.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: d

  21. Arrange the following in chronological order:

    1. Mahadaha

    2. Paisra

    3. Bhirrana

    4. Chirand

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 1, 4, 3, 2

    4. 2, 1, 4, 3

    Answer: d

  22. Arrange the following in chronological order:

    1. Kamasian

    2. Gamblian

    3. Kageran

    4. Kanjeran

    Codes:

    1. 3, 1, 4, 2

    2. 3, 4, 1, 2

    3. 4, 3, 1, 2

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: a

  23. Arrange the following sites in the sequence of their excavation year:

    1. Piklihal

    2. Brahmgiri

    3. Sangan Kallu

    4. Maski

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 3, 2, 4, 1

    4. 2, 3, 1, 4

    Answer: d

  24. Arrange the following in chronological order:

    1. Mindel

    2. Riss

    3. Wurm

    4. Gunj

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 1, 2, 3

    3. 2, 1, 4, 3

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: b

  25. Arrange in chronological order:

    1. Kayatha culture

    2. Malwa culture

    3. Ahar culture

    4. Early historical

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 1, 3, 2, 4

    4. 3, 1, 4, 2

    Answer: c

  26. Arrange the following inscrptions in correct chronological order:

    1. Kahaum stone pillar inscription

    2. Ajanta Cave inscription of the time of Harisena

    3. Eran Stone Pillar Inscription of Buddhagupta.

    4. Sarnath Buddhist Stone Image Inscription of Buddhagupta.

    Codes:

    1. 2, 3, 1, 4

    2. 3, 4, 2, 1

    3. 1, 4, 3, 2

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: c

  27. Arrange the following inscriptions in chronological sequences:

    1. Mahasthan Inscription

    2. Piprahwa Inscription

    3. Ajanta Cave Inscription of Harisena

    4. Junagarh Rock Inscription of Rudradamana

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 1, 2

    3. 2, 1, 4, 3

    4. 3, 2, 1, 4

    Answer: c

  28. Arrange the following in chronological order:

    1. Didarganj Yakshi

    2. Bronze images from Daimabad

    3. Bodisattva images from Mahoba

    4. Kalyan-Sundar Murti from Kanauj

    Codes:

    1. 2, 1, 4, 3

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 3, 4, 2

    4. 3, 2, 1, 4

    Answer: a

  29. Arrange the following in chronological order:

    1. Hindu Shahi coins of Ohind and Afghanistan

    2. The Chakravikrama type coins

    3. The gold coins of Kujula-Kadphises

    4. Coins of Azes

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 4, 3, 2, 1

    3. 2, 1, 3, 4

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: b

  30. Match the following prehistoric sites of List-I with the prehistoric phase of List-II:

    List-I List-II
    1. Chaukoutein

    2. Terra Amata

    3. Mahisdal

    4. Satal Hiyuk

    1. Neolithic

    2. Chalcolithic

    3. Upper Palaeolithic

    4. Lower Palaeolithic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b

  31. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Bhimbandh

    2. Adamgarh

    3. Burzhom

    4. Patne

    1. Neolithic

    2. Palaeolithic

    3. Upper Palaeolithic

    4. Mesolithic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: b

  32. Match the sites of List-I with archaeologists of List-II and select the correct answer from the code given below:

    List-I List-II
    1. Kot Diji

    2. Amri

    3. Kalibangan

    4. Sothi

    1. JM Casal

    2. FA Khan

    3. A Ghosh

    4. B B Lal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: c

  33. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Libby

    2. Vita Finzi and Higgs

    3. Raymond Dart

    4. REM Wheeler

    1. Catchment analysis

    2. Arikamedu

    3. Radiocarbon dating

    4. Taung boy

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: c

  34. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Pandurazardhibi

    2. Balathal

    3. Taradih

    4. Raja Nal Ka Tila

    1. U. P.

    2. Bihar

    3. West Bengal

    4. Rajasthan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: c

  35. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Kalibangan

    2. Rakhigarhi

    3. Rangpur

    4. Daimabad

    1. Maharashtra

    2. Gujarat

    3. Haryana

    4. Rajasthan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  36. Match the authors of List-I with the books of List-II:

    List-I List-II
    1. Kenoyer, J. Mark

    2. Lal, B. B.

    3. Possehl, Gregory L.

    4. Chakrabarti, Dilip K.

    1. Ancient Cities of the Indus

    2. Indus Civilization Sites in India

    3. Ancient Indian Cities of the Indus Valley Civilization

    4. The Earliest Civilization of South Asia

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  37. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Dating the Past

    2. Archaeology from the Earth

    3. Corpus Inscriptionum Indicarum

    4. Lothal and Indus Civilisation

    1. SR Rao

    2. JF Fleet

    3. Mortimer Wheeler

    4. Kathleen Kenyon

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: b

  38. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Samudragupta

    2. Chandragupta-II

    3. Heliodorus

    4. Dharmapala

    1. Besnagar Pillar Inscription

    2. Allahabad Pllar Inscription

    3. Khalimpur Copper Plate Inscription

    4. Mehrauli Iron Pillar Inscription

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  39. Match the items of List-I with those of List-II:

    List-I List-II
    1. Development of Hindu Iconography

    2. Indian Buddhist Iconography

    3. Elements of Hindu Iconography

    4. Catalogue of Coins in the British Museum

    1. John Allan

    2. JN Banerjee

    3. B Bhattacharya

    4. JA Gopinath Rao

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b