Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

CBSE NET Archaeology December-2012 Solved Paper III

Download PDF of This Page (Size: 189K)

1. The cultural tradition associated with Homo sapiens neaderthalesis is called (A) Oldowan

(B) Mousterian

(C) Clactonian

(D) Denisovan

Answer: B

2. The Middle Palaeolithic culture is associated with which of the following human ancestor?

(A) Homo erectus

(B) Archaic Homo sapiens

(C) Anatomically modern humans

(D) Denisovans

Answer: C

3. Flower pollen present in Neanderthal burial was found in

(A) Kebara Cave (Israel)

(B) Shanidar Cave (Iraq)

(C) Olduvai Gorge (Africa)

(D) Krapina Cave (Croatia)

Answer: B

4. The Acheulian quarry site of Isampuris in which of the following States of India?

(A) Andhra Pradesh

(B) Karnataka

(C) Maharashtra

(D) Madhya Pradesh

Answer: B

5. Chirki-on-Pravara was investigated by

(A) H.D. Sankalia

(B) Gudrun Corvinus

(C) R.V. Joshi

(D) M.K. Dhavalikar

Answer: B

6. Which of the following sites has yielded the oldest remains of Ostrich egg shell beads in India?

(A) Patne

(B) ChaturbhujNala

(C) Chambal Valley

(D) Bhimbetka

Answer: A

7. The formation containing Toba volcanic ash in the middle of Son valley has been termed as

(A) Sihawal Formation

(B) Patpara Formation

(C) Khuteli Formation

(D) Khataunhi Formation

Answer: C

8. Excavations at ChanhuDaro was carried out under the direction of

(A) John Marshall

(B) E.J.H. Mackay

(C) R.E.M. Wheeler

(D) Aurel Stein

Answer: B

9. The earliest cultural period revealed by the excavations at Atranjikhera is

(A) Late Harappan

(B) O.C.P.

(C) Black-and-Red Ware

(D) Painted Grey Ware

Answer: B

10. Which of the following features is not related to Harappan Civilization?

(A) External Trade

(B) Iron Technology

(C) Bullock Cart

(D) Gold and Silver ornaments

Answer: B

11. The site of Kayatha is situated on the banks of

(A) Banas River

(B) Betwa River

(C) Ken River

(D) ChhotiKalisindh River

Answer: D

12. The layout of the ancient city of Sravasti was

(A) Circular

(B) Crescent

(C) Triangular

(D) Rectangular

Answer: B

13. Who among the following is the author of The Roots of Ancient India?

(A) Stuart Piggot

(B) Walter Fairservis, Jr.

(C) V.G. Childe

(D) A. Ghosh

Answer: B

14. Who among the following is the editor of Corpus Inscriptionum Indicarum?

(A) Alexander Cunningham

(B) Percy Brown

(C) E. Hultzsch

(D) James Princep

Answer: C

15. The composer of Aihole Inscription was

(A) Harishena

(B) Ravikirti

(C) Kalidasa

(D) Bana

Answer: B

16. Which of the following inscriptions makes the earliest reference to ‘Zero’ in India?

(A) Aphsad inscription of Adityasena

(B) Gwalior inscription of Mihirbhoja

(C) Nasik inscription of Gautamiputra Satakarni

(D) Hathigumpha inscription of Kharavela

Answer: B

17. The ancient site of Didarganj in Bihar is known for a stone figure of

(A) Yakshi

(B) Yaksha

(C) Siva

(D) Elephant

Answer: A

18. The Pallavas built temples by using which of the following stones?

(A) Sandstone

(B) Granite

(C) Schist

(D) Basalt

Answer: B

19. An anthropomorphic image of the Buddha represented for the first time is on

(A) Gold coins of Kujala-Kadphises

(B) Coins of Huviska

(C) Coins of Vashiska

(D) Coins of Kanishka

Answer: D

20. Lord Vishnu giving three round objects to the King is represented on

(A) Tiger-Slayer type coins of Samudragupta

(B) Standard type coins of Samudragupta

(C) Chakravikrama type coins

(D) Asvamedha type coins

Answer: C

21. Which of the following are absolute dating methods?

I. Radiocarbon

II. Fluorine

III. Potassium-Argon

IV. Uranium series

Codes:

(A) I, II and III

(B) I, II and IV

(C) I, III and IV

(D) I, II, III and IV

Answer: C

22. The Acheulian techno-complex contains

I. Handaxes

II. Cleavers

III. Core tools

IV. Scrapers

Codes:

(A) I and II

(B) II and IV

(C) II and III

(D) I, II and IV

Answer: A

23. The anatomically modern humans expanded out of Africa along which of the following routes?

I. Northern Route

II. Southern Coastal Route

III. Maritime Route

IV. Coastal and Inland Routes

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) IV and I

Answer: B

24. Which of the following two are excavated Acheulian sites in India?

I. Chirki-Nevasa

II. Pallavaram

III. Hunsgi-Isampur

IV. MorhanaPahad

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and III

(D) I and IV

Answer: C

25. Which of the following are not Chalcolithic sites?

I. Inamgaon

II. Sanganakallu

III. Paisra

IV. SaraiNaharRai

Codes:

(A) II, III and IV

(B) I, II and III

(C) III, IV and I

(D) I, III and IV

Answer: A

26. Which of the following Neolithic sites are dated to 6 – 7 Millennium B.C?

I. Mahagara

II. Luhuradeva

III. Jhusi

IV. Chirand

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) I and IV

Answer: B

27. The Ahar culture is represented at which of the following sites?

I. Gilund

II. Navdatoli

III. Kayatha

IV. Noh

Codes:

(A) I and II

(B) III and II

(C) I and III

(D) II and IV

Answer: C

28. Punch marked coins were made from which of the following metals?

I. Copper

II. Silver

III. Bronze

IV. Iron

Codes:

(A) II and IV

(B) I and II

(C) II and III

(D) I and IV

Answer: B

29. Which of the following inscriptions refer to the Sudarshan Lake?

I. Rock Edict XIII of Ashoka

II. Junagadh inscription of Rudradaman

III. Girnar record of Skandagupta

IV. Allahabad Prasasthi of Samudragupta

Codes:

(A) I and II

(B) I and IV

(C) II and III

(D) III and IV

Answer: C

30. Which of the following sites have yielded evidence for iron technology in eastern Uttar Pradesh?

I. Rajghat

II. Paisra

III. Agiabir

IV. Narhan

Codes:

(A) I and II

(B) I, II and III

(C) I, II, III and IV

(D) I, III and IV

Answer: D

31. The Ghositarama Vihara at Kausambihas yielded which of the following terracotta images?

I. Hariti

II. Tara

III. Gajalakshmi

IV. Maitreya

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and III

(D) II and IV

Answer: B

32. Which of the following were capitals of the Avanti Kingdom?

I. Mahishmati

II. Vidisha

III. Ujjaini

IV. Tripuri

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and III

(D) I and IV

Answer: C

33. On which of the following the Ujjainisymbol has been found?

I. Panchala coins

II. Punch marked coins

III. Copper cast coins

IV. Naga coins

Codes:

(A) II and IV

(B) I and II

(C) I and III

(D) II and III

Answer: D

34. Assertion (A): India has not contributed fossil evidence to the study of human evolution.

Reason (R): There are no well-dated hominid sites in India.

Codes:

(A) (A) and (R) are wrong.

(B) (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation.

(C) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is not correct explanation.

(D) (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.

Answer: B

35. Assertion (A): The domestication of plants and animals took place only once and spread to other parts of the world from Southwest Asia.

Reason (R): All the domesticated plants and animals are native to South-west Asia.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are wrong, (R) is incorrect explanation.

(C) Both (A) and (R) are wrong, (R) is correct explanation.

(D) (A) is correct, but (R) is incorrect.

Answer: B

36. Assertion (A): There are two phases of urbanisation in ancient India.

Reason (R): The first urbanisation declined around 1900 B.C.

Codes:

(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.

(B) (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.

(C) Both (A) and (R) are correct, (R) is not correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: B

37. Assertion (A): The Harappans had trade contact with Mesopotamians.

Reason (R): The Sargon inscription refers to the Indus Valley as Meluha.

Codes:

(A) (A) is wrong (R) is correct and (R) is correct explanation.

(B) (A) is correct (R) is wrong but (R) is correct explanation.

(C) Both (A) and (R) are correct but (R) is incorrect explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: C

38. Assertion (A): The Indus Valley Civilization people did not build cities.

Reason (R): They did not have resources.

Codes:

(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.

(B) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.

(C) Both (A) and (R) correct and (R) is correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: D

39. Assertion (A): Roman coins have been found from a large number of early Historic sites in South India.

Reason (R): Early Historic rulers of South India had maintained flourishing trade with the Roman world.

Codes:

(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.

(B) (A) is wrong and (R) is correct, and (R) is not correct explanation.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: C

40. Assertion (A): There is an impressive depiction of Salabhanjika in the SanchiStupa.

Reason (R): She represents a fertility cult.

Codes:

(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.

(B) (A) is wrong (R) is correct, and (R) is correct explanation.

(C) Both (A) and (R) correct, but (R) is incorrect explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: C

41. Assertion (A): There are thirty rockcutcaves at Ajanta.

Reason (R): There is no Chaitya hall at Ajanta.

Codes:

(A) (A) is wrong (R) is correct and (R) is correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation.

(D) (A) is correct (R) is wrong and (R) is not correct explanation.

Answer: D

42. Assertion (A): The number of gold coins started decreasing after Kumargupta I.

Reason (R): Gold was not available in India in abundance.

Codes:

(A) (A) is correct (R) is wrong.

(B) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.

(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: A

43. Assertion (A): The Guptas built only structural temples.

Reason (R): Because they did not know iron technology.

Codes:

(A) (A) is correct, (R) is wrong, but (R) is correct explanation.

(B) (A) is wrong (R) is correct and (R) is correct explanation.

(C) (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: D

44. Assertion (A): The canons of Hindu iconography were fully developed during the Gupta period.

Reason (R): During the Gupta period all the canonical literature was committed to writing.

Codes:

(A) (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.

(B) (A) is correct, (R) is wrong, but (R) is correct explanation.

(C) (A) and (R) are wrong.

(D) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is correct explanation.

Answer: A

45. Assertion (A): The Elephanta caves were got made by the Rashtrakutas.

Reason (R): The region was under the Rashtrakuta rule.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.

(C) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.

(D) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.

Answer: B

46. Assertion (A): The great historical importance of the Copper Plate Charter lies in the fact that they contain the name of the granter.

Reason (R): The name of the granter and his geneology is not available in other records.

Codes:

(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.

(B) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.

Answer: C

47. Assertion (A): The Tamil record relating to the organisation known as Chitramalippariyanattavar was inscribed on a miniature copper plough.

Reason (R): Iron was not available in South India.

Codes:

(A) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is not correct explanation.

(B) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is incorrect explanation.

(C) Both (A) and (R) are correct, (R) is incorrect explanation.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: B

48. Arrange the following in order as they appear in archaeological record:

I. Intensive agriculture

II. Incipient agriculture

III. Intensive foraging

IV. Intensive hunting

Codes:

(A) II, IV, I, III

(B) I, II, III, IV

(C) IV, III, II, I

(D) IV, II, III, I

Answer: C

49. Arrange the following books in the order in which they appeared:

I. Pre and Protohistory in India and Pakistan

II. Pre and Protohistory of India and Pakistan

III. Born for Archaeology

IV. Prehistory of India

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, II, IV, III

(C) I, IV, III, II

(D) I, III, II, IV

Answer: B

50. Arrange the following sites in chronological order:

I. Arikamedu

II. Brahmagiri

III. Mahabalipuram

IV. Belur

Codes:

(A) II, I, III, IV

(B) IV, II, I, III

(C) III, IV, II, I

(D) II, III, I, IV

Answer: A

51. Arrange the following in chronological order:

I. Rummindei Pillar

II. Heliodorus Pillar

III. Iron Pillar at Mehrauli

IV. Sanchi Lion Pillar

Codes:

(A) I, IV, II, III

(B) I, II, III, IV

(C) IV, III, II, I

(D) II, III, IV, I

Answer: A

52. Arrange the following ceramic wares in chronological order:

I. Painted Black-and-Red ware and painted black slipped ware

II. Northern Black polished ware

III. Painted Grey ware

IV. Handmade cord impressed ware

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, III, II, I

(C) IV, I, III, II

(D) III, II, I, IV

Answer: C

53. The Junagadh rock edict refers to which of the following Kings?

I. Rudradaman I

II. Skandagupta

III. Ramgupta

IV. Samudragupta

Codes:

(A) I and IV

(B) IV and II

(C) I and II

(D) II and III

Answer: C

54. Arrange the following temples in chronological order:

I. Lingaraj at Bhubaneswar

II. Varaha cave at Udaigiri

III. Shroe temple, Mahabalipuram

IV. Kailasnatha, Ellora

Codes:

(A) IV, II, I, III

(B) II, III, IV, I

(C) III, IV, I, II

(D) II, I, III, IV

Answer: B

55. The cultures recorded stratigraphicallyat Jhusi are

I. Neolithic

II. Early Iron Age

III. Chalcolithic

IV. Early Medieval

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, II, IV

(C) II, III, I, IV

(D) IV, III, II, I

Answer: B

56. Arrange the following vertical parts of temple from bottom to top:

I. Jungha

II. Kalasa

III. Adhisthana

IV. Sikhara

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) II, IV, I, III

(C) III, I, IV, II

(D) IV, II, I, III

Answer: C

57. Arrange the following in correct chronological order:

I. Aihole inscription of Pulakesi II

II. Poona Copper Plate of Prabhavatigupta

III. Radhanpore Inscription

IV. Karamdanda Inscription of Kumargupta I

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, IV, I, III

(C) III, II, I, IV

(D) IV, II, I, III

Answer: B

58. Arrange the following inscriptions in chronological order:

I. Hathigumpha

II. Allahabad Pillar

III. Junagad edict of Rudradaman

IV. Garuda Pillar, Besnagar

Codes:

(A) I, III, II, IV

(B) I, IV, III, II

(C) III, IV, I, II

(D) I, II, IV, III

Answer: B

59. Arrange the following temple complexes in chronological order:

I. Hampi – Vijayanagara

II. Belur – Halebid

III. Aihole –Pattadakal

IV. Mahabalipuram

Codes:

(A) IV, III, II, I

(B) III, IV, II, I

(C) I, II, III, IV

(D) IV, III, I, II

Answer: B

60. Arrange the following in chronological order:

I. Mahabodhi at Bodh Gaya

II. Sun Temple, Modhera

III. Dasavatara, Deogarh

IV. Lingaraja, Bhubneshwar

Codes:

(A) I, II, IV, III

(B) III, I, II, IV

(C) III, IV, I, II

(D) I, III, IV, II

Answer: B

61. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Anthropologist List
Table of Anthropologist List

List – I

List – II

a. Australopithecus afarensis

i. A. Sonakia

b. Australopithecus africanus

ii. D. Johanson

c. Taung Baby

iii. L.S.B. Leakey

d. Hathnora

iv. Raymond Dart

Codes: a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iv ii iii i

(D) ii iii i iv

Answer: B

62. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Origins of Agriculture and Its Archaeologist
Table of Origins of Agriculture And Its Archaeologist

List – I

List – II

a. The Oasis Theory

i. R.E.M. Wheeler

b. The Aryan Invasion Theory

ii. Adichanallur

c. Origin of Species

iii. V. Gordon Childe

d. Urn fields

iv. Charles Darwin

Codes: a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iv i ii iii

(C) iii ii iv i

(D) i ii iv iii

Answer: A

63. Match the items of List – I with List – II:

Table of Archaeological Site and Its Country
Table of Archaeological Site And Its Country

List – I

List – II

a. Terra Amata

i. China

b. CatalHayuk

ii. Uzbekistan

c. Zhoukoudin

iii. France

d. Tashik-Tash

iv. Turkey

Codes: a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iii ii i iv

(C) iii iv ii i

(D) i ii iii iv

Answer: B

64. Match the items of List – I with List – II:

Table of Prehistory is the Period of Human Activity List
Table of Prehistory Is the Period of Human Activity List

List – I

List – II

a. Paisra

i. Chalcolithic

b. Sanganakallu

ii. Acheulian

c. SaraiNaharRai

iii. Neolithic

d. Gilund

iv. Mesolithic

Codes: a b c d

(A) i iv ii iii

(B) ii iii iv i

(C) i iv iii ii

(D) ii iv iii i

Answer: B

65. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Prehistoric Human Colonization of India
Table of Prehistoric Human Colonization of India

List – I

List – II

a. Nevason (Nevasian)

i. Chalcolithic

b. Burzahom

ii. Megalithic

c. Kayatha

iii. Palaeolithic

d. Kumaranahalli

iv. Neolithic

Codes: a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iii iv i ii

(C) iv ii iii i

(D) i iii ii iv

Answer: B

66. Match the items of List – I with the List – II:

Table of Archaeology in India and Indian Archaeologist List
Table of Archaeology In India And Indian Archaeologist List

List – I

List – II

a. The City in Early Historic India

i. H.D. Sankalia

b. Lothal and the Indus Civilization

ii. A. Ghosh

c. The Indus Age

iii. S.R. Rao

d. Indian Archaeology Today

iv. G.L. Possehl

Codes: a b c d

(A) iii ii iv i

(B) iv iii ii i

(C) ii iii iv i

(D) ii iv iii i

Answer: C

67. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Book Name and Its Author
Table of Book Name And Its Author

List – I

List – II

a. The Birth of Indian Civilization

i. S.K. Chakraborty

b. Ramayana: A Myth or Reality

ii. B. Subbarao

c. The Personality of India

iii. H.D. Sankalia

d. Ancient Indian Numismatics

iv. B. & R. Allchin

Codes: a b c d

(A) iv iii ii i

(B) ii iv i iii

(C) i iii iv ii

(D) ii iii i iv

Answer: A

68. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Archaeological Site List
Table of Archaeological site List

List – I

List – II

a. Kalibangan

i. Granary

b. Mohenjo-Daro

ii. Terracotta Plough

c. Harappa

iii. Dancing girl

d. Banawali

iv. Ploughed field

Codes: a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii i ii

(C) iii ii iv i

(D) iv iii ii i

Answer: B

69. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Archaeologist and Site List
Table of Archaeologist And Site list

List – I

List –II

a. B.B. Lal

i. Kaushambi

b. R.C. Gaur

ii. Arikamedu

c. G.R. Sharma

iii. Hastinapura

d. R.E.M. Wheeler

iv. Atranjikhera

Codes: a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii iv i ii

(C) i iii ii iv

(D) ii i iv iii

Answer: B

70. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of List of Different Inscription and Its Dynasty
Table of List of Different Inscription And Its Dynasty

List – I

List – II

a. Halmidi Inscription

i. Vakataka

b. Pune Copper Plate Inscription

ii. Kadamba

c. Aihole Inscription

iii. Satavahana

d. Naneghat Inscription

iv. Chalukya

Codes: a b c d

(A) ii i iv iii

(B) ii iv i iii

(C) iv ii i iii

(D) i ii iv iii

Answer: A

71. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Item List and Empire List
Table of Item List And Empire List

List – I

List – II

a. Maski Edict

i. Gupta

b. Gwalior Prasashti

ii. Chandella

c. Inscription of Yasovarman

iii. Maurya

d. Eran record of Skandagupta

iv. Pratihara

Codes: a b c d

(A) iv iii i ii

(B) ii i iv iii

(C) iii iv ii i

(D) iii i iv ii

Answer: C

72. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of God Name List and Its Related Information
Table of God Name List And Its Related Information

List – I

List – II

a. Vishnu

i. Kayotsarga

b. Buddha

ii. Padmapani

c. Jina

iii. DharmachakraPravartana

d. Avalokitesvara

iv. Garudadhvaja

Codes: a b c d

(A) iii ii iv i

(B) iv iii i ii

(C) ii i iii iv

(D) i iii ii iv

Answer: B

73. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Different Places and Its God
Table of Different Places And Its God

List – I

List – II

a. Mahabalipuram

i. Khandariya Mahadeo

b. Ellora

ii. MahaStupa

c. Khajuraho

iii. Kailasanatha

d. Sanchi

iv. PandavaRathas

Codes: a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iii iv ii i

(C) i iii iv ii

(D) ii iv iii i

Answer: A

74. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of ItemList and Its Related Character
Table of ItemList And Its Related Character

List – I

List – II

a. Lumbini Edict

i. Harshvardhan

b. Deo-Barunarak Inscription

ii. GovindachandraDeo

c. Maner Inscription

iii. Ashoka

d. Madhubana Inscription

iv. Jivitagupta

Codes: a b c d

(A) i iii iv ii

(B) iii ii iv i

(C) iii iv ii i

(D) ii iii iv i

Answer: C

75. Match the items of List – I with those of List – II:

Table of Temple List and Its God
Table of Temple List And Its God

List – I

List – II

a. Kailasanatha, Ellora

i. Mangalesa

b. Khandaria Mahadeo

ii. Udayaditya

c. Bhojpur Temple

iii. Vidhyadhar

d. Meguti Temple, Aihole

iv. Krishna I

Codes: a b c d

(A) iv iii ii i

(B) ii iii i iv

(C) iii iv i ii

(D) iv ii i iii

Answer: A

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.