CBSE NET Archaeology June-2012 Solved Paper III

  1. Soil associated with human habitation is called:

    1. Palaeosol

    2. Anthrosol

    3. Calisol

    4. Archaeosol

    Answer: b

  2. The Oasis theory of cultural diffusion is associated with the explanation given relating to

    1. Origin and spread of domestication Life

    2. Origin and spread of Urbanisation

    3. Disappearance of the Indus Civilization

    4. Development of Beaker Culture in England

    Answer: a

  3. Which of the following caves associated with anatomically modern humans is located in Africa?

    1. Batadomba lena

    2. Billasurgam

    3. Blombos

    4. Kafje

    Answer: c

  4. Ghoghara on the confluence of the Son and Rehi is famous for

    1. Faunal remains

    2. Palaeolithic tools

    3. Toba volcanic ash

    4. Floral remains

    Answer: c

  5. The oldest well dated mcrolithic assemblages are known from which of the following sites in India?

    1. Patne

    2. Jwalapuram

    3. Bhimbetka

    4. Morhana Pahar

    Answer: b

  6. Evidence of heat treatment of artefacts has been found at

    1. Baghor I

    2. Bansghat

    3. Patne

    4. Amiliya

    Answer: a

  7. Who was the first scholar to associate Microliths with Mesolithic culture?

    1. Robert Bruce Foote

    2. A. C. L. Carllyle

    3. A. Cunnigham

    4. John Marshall

    Answer: b

  8. Bhirrana in Haryana is a site of

    1. Harappan Culture

    2. Ochre Coloured Pottery culture

    3. Painted Grey ware culture

    4. Black-and-Red ware culture

    Answer: a

  9. Excavations of Sanauli, a site of Harappan Culture is remarkable for yielding

    1. Residential architecture

    2. Defence wall

    3. Human burials

    4. Industrial complex

    Answer: c

  10. Narhan Culture represented by painted Black-and-Red ware and Black slipped ware belongs to:

    1. Mesolithic Period

    2. Neolithic Period

    3. Chalcolithic Period

    4. Early Iron Age

    Answer: c

  11. The sites of Ochre Coloured Pottery are mostly distributed in the

    1. Upper Ganga valley

    2. Middle Ganga valley

    3. Lower Ganga valley

    4. Malwa region

    Answer: a

  12. Overlap phase of Late Harappan and Painted Grey ware has been reported at

    1. Jakhera

    2. Atranjikhera

    3. Bhagawanpura

    4. Hastinapura

    Answer: c

  13. Black slipped ware is considered a fore runner of

    1. Painted Grey ware

    2. Black-and-Red ware

    3. Northern Black Polished ware

    4. Lustrous Red ware

    Answer: c

  14. Which of the following was the most important river of Rigvedic Age?

    1. Yamuna

    2. Ganga

    3. Sindhu

    4. Saraswati

    Answer: d

  15. The event of Jinasena being taken from Pataliputra to Kalinga is found on which of the following?

    1. Hathigumpha Inscription of King Kharavela

    2. Khalimpur Copper Plate Inscription of Dharmapala

    3. Nalanda Copper Plate of Dharmapala

    4. Damodarpur Copper Plate Inscription

    Answer: a

  16. In which of the following inscriptions the word ‘Aryavarta’ occurs?

    1. Hathigumpha Inscription of Kharavela

    2. Junagarh Inscription of Rudradamana

    3. Allahabad Pillar Inscription

    4. Gwalior Inscription of Mihirbhoja

    Answer: c

  17. Which of the following temples was not built by Chola rulers?

    1. Brihadisvara

    2. Korangnath

    3. Airavateshwar

    4. Kailashnatha

    Answer: d

  18. Which of the following statements is correct?

    1. Herakleo was portrayed on the reverse of Indo-Greek coins.

    2. Lakshmi was portrayed on the Indo-Greek coins.

    3. Buddha was for the first time portrayed on Indo-Greek coins.

    4. Lakshmi was portrayed on the coins of Satavahana.

    Answer: a

  19. The first attempt to introduce divinity of Kingship is seen on the coins of

    1. Kanishka 1

    2. Huviska

    3. Pushyamitra Sunga

    4. Ashok

    Answer: a

  20. The Bhitargaon temple was built of

    1. Red sand stone

    2. Bricks

    3. Gneiss

    4. Lime stone

    Answer: b

  21. The dates of Attirampakkam and Isampur Lower Palaeolithic sites are

    1. 1.5 Million years ago

    2. 1.2 Million years ago

    3. 0.8 Million years ago

    4. 0.5 Million years ago

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 1 and 4

    4. 2 and 3

    Answer: a

  22. The following two are Mesolithic Rockshelter sites in India:

    1. Bhimbetka

    2. Muchatla Chintamanu Gavi

    3. Morahna Pahar

    4. Pachad

    Codes:

    1. 1 and 4

    2. 1 and 3

    3. 1 and 2

    4. 1, 2 and 4

    Answer: b

  23. Raymond Allchin excavated which of the following sites in South India?

    1. Piklihal

    2. Maski

    3. Utnoor

    4. Budihal

    Codes:

    1. 2 and 3

    2. 1 and 3

    3. 1 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: b

  24. Two recently excavated sites of Harappan Civilization are:

    1. Kalibangan

    2. Bhirrana

    3. Lothal

    4. Farmana

    Codes:

    1. 2 and 3

    2. 1 and 2

    3. 3 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: d

  25. Which of the following sites are in Madhya Pradesh?

    1. Kayatha

    2. Tripuri

    3. Eran

    4. Inamgaon

    Codes:

    1. 1, 2 and 4

    2. 1, 2 and 3

    3. 1, 3 and 4

    4. 2, 3 and 4

    Answer: a

  26. Malwa culture is reported from

    1. Inamgaon

    2. Navadatoli

    3. Kayatha

    4. Gilund

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 and 2

    4. 1 and 4

    Answer: a

  27. Crude Black-and-Red ware has been reported from Neolithic context at

    1. Koldihwa

    2. Gufkaral

    3. Jhusi

    4. Chirand

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 1, 3 and 4

    3. 1 and 2

    4. 3 and 4

    Answer: d

  28. Which of the following Inscriptions mention Devanampiya Piyadasi as Ashok?

    1. Maski Edict

    2. Gujarra Inscription

    3. Sanchi Edict

    4. Kalsi Edict

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 1, 3 and 4

    3. 1 and 2

    4. 3 and 4

    Answer: c

  29. Which of the following scripts were used in Ashokan edicts?

    1. Devanagari

    2. Brahmi

    3. Greek

    4. Nastalique

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 4

    3. 2 and 3

    4. 3 and 4

    Answer: c

  30. Which of the following deities are associated with Shaivism?

    1. Lakulisa

    2. Balarama

    3. Skanda

    4. Surya

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 1 and 3

    3. 1 and 4

    4. 2 and 3

    Answer: b

  31. Buddhist cave complexes are found at which of the followng site?

    1. Aravalam

    2. Bagh

    3. Ajanta

    4. Barabar caves

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 1 and 4

    Answer: b

    • Assertion (A): The Indian Subcontinent represents the eastern expansion of the Acheulian culture in the old world.
    • Reason (R): Only a couple of Acheulian sites are known from eastern Asia.
    1. A and R are correct, but R is not correct explanation.

    2. A and R are wrong, but R is correct explanation.

    3. A is correct, but R is wrong, R is correct explanation.

    4. A is wrong, but R is correct and R is not correct explanation.

    Answer: a

    • Assertion (A): The Neolithic at Mehrgarh included wheat and barley cultivation and sheep and goat domestication.
    • Reason (R): All the domesticates were introduced from Southwest Asia.
    1. A is correct and R is wrong, but R is correct explanation.

    2. Both A and R are wrong.

    3. Both A and R are correct but R is correct explanation.

    4. Both A and R are correct and R is incorrect explanation.

    Answer: c

    • Assertion (A): Growth of Harappan cities was the result of trade and commerce.
    • Reason (R): Pre-Harappan village cultures were followed by the urban make up:
    1. A is correct but R is wrong and R is correct explanation.

    2. A and R are correct, but R is not correct explanation.

    3. A is wrong, but R is correct and R is not correct explanation.

    4. A and R are wrong.

    Answer: b

    • Assertion (A): The megalithic burial complexes of South India are dated to the Iron Age.
    • Reason (R): Very few habitation sites have been excavated.

    Codes:

    1. A is correct R is wrong, but R is correct explanation.

    2. A is wrong R is correct, but R is incorrect explanation.

    3. Both A and R are correct, but R is incorrect explanation.

    4. Both A and R are wrong, but R is correct explanation.

    Answer: c

    • Assertion (A): Second Urbanization marks the beginning of the early historical period in India.
    • Reason (R): It was due to the extensive use of iron implements.
    1. A and R are correct, but R is wrong explanation.

    2. A and R are correct, but R is correct explanation.

    3. A and R are wrong.

    4. A and R are wrong, but R is correct explanation.

    Answer: b

    • Assertion (A): Most of the Mauryan Inscriptions are in the Prakrit language.
    • Reason (R): Prakrit was the most popular language during the Mauryan period.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. A is wrong and R is correct, but R is the correct explanation.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct, R is not correct explanation.

    Answer: d

    • Assertion (A): All the epigraph of Ashoka in the Deccan was engraved in Brahmi script.
    • Reason (R): The Rock Edicts of Maski was engraved both in Brahmi and Kharoshthi.
    1. Both A and R are correct and R is correct explanation.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. Both A and R are wrong.

    4. A is correct and R is wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): The early rock cut architecture is based on wooden proto-types.
    • Reason (R): Pre-rock cut structures were mainly made of wood.
    1. A is correct and R is wrong, but R is correct explanation.

    2. A is wrong and R is correct, but R is not correct explanation.

    3. Both A and R are correct and R is correct explanation.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

    • Assertion (A): All the Ajanta caves are related to Buddhism.
    • Reason (R): They were occupied by the Mahayana Buddhists.
    1. Both A and R are correct and R is correct explanation.

    2. Both A and R are wrong.

    3. A is correct and R is wrong, but R is not correct explanation.

    4. A is wrong and R is correct, but R is incorrect explanation.

    Answer: c

    • Assertion (A): Gold coins were issued by the Kushanas in good number.
    • Reason (R): Gold was not available in India.
    1. A is correct and R is wrong, but R is not correct explanation.

    2. A is wrong and R is correct and R is correct explanation.

    3. Both A and R are correct, but R is incorrect explanation.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: a

    • Assertion (A): Goddess Ardokso was portrayed on the early coins of Samudragupta.
    • Reason (R): Goddess Ardokso with cornucopiae as an attribute in one of her hands was not known to the people of India.
    1. A is wrong and R is correct, R is incorrect explanation.

    2. A is correct and R is wrong, R is correct explanation.

    3. Both A and R are correct, but R is incorrect explanation.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): The Aihole Inscription of Pulakesin II describes victory over Harshavardhan.
    • Reason (R): Pulakesin II did not have any armed conflict with Harshavardhan.
    1. A is correct and R is wrong.

    2. A is wrong and R is correct, R is incorrect explanation.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are correct, but R is incorrect explanation.

    Answer: a

    • Assertion (A): The Sohgaura Copper Plate Inscription is a record of the provision of grain by the State to the people.
    • Reason (R): There was sufficient food grain in the State granary.
    1. A is wrong and R is correct, but R is incorrect explanation.

    2. A is correct and R is wrong.

    3. Both A and R are correct.

    4. Both A and R are wrong, but R is correct explanation.

    Answer: c

    • Assertion (A): The anthropomorphic images of Lord Buddha began to be manufactured in Mathura and Gandhara.
    • Reason (R): Hinayana Buddhist did not make images of the Buddha in human form.
    1. A is correct and R is wrong, but R is incorrect explanation.

    2. A is wrong and R is correct.

    3. Both A and R are correct, R is incorrect explanation.

    4. Both A and R are correct, R is correct explanation.

    Answer: d

  32. Arrange the following human ancestors in correct chronological order.

    1. Australopithecus afraensis

    2. Homo erectus

    3. Ardipithecus ramidus

    4. Australopithecus anamensis

    Codes:

    1. 2, 3, 1, 4

    2. 4, 2, 3, 1

    3. 3, 4, 1, 2

    4. 1, 2, 3, 4

    Answer: c

  33. The cultural sequence of the middle Ganga plain is:

    1. Neolithic

    2. Chalcolithic

    3. Mesolithic

    4. Early Iron Age

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 3, 1, 2, 4

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: c

  34. Arrange the following sites in chronological order:

    1. Chopani Mando

    2. Narhan

    3. Mahagara

    4. Mahurjhari

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 1, 3, 2, 4

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 3, 4, 2, 1

    Answer: b

  35. Arrange the following sites according to the year of investigation.

    1. Dholavira

    2. Kalibangan

    3. Chanhududaro

    4. Surkotda

    Codes:

    1. 2, 3, 4, 1

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 3, 2, 4, 1

    Answer: d

  36. Arrange the following stupa sites in chronological order:

    1. Amaravati

    2. Nagarjunakonda

    3. Vaishali

    4. Sarnath

    Codes:

    1. 4, 2, 3, 1

    2. 3, 1, 2, 4

    3. 2, 3, 4, 1

    4. 4, 3, 2, 1

    Answer: b

  37. Arrange the following caves in chronological order:

    1. Aravalem Caves

    2. Badami Caves

    3. Karle Caves

    4. Bhaja Caves

    Codes:

    1. 4, 3, 1, 2

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 2, 1, 3, 4

    4. 3, 2, 1, 4

    Answer: a

  38. Arrange the following in chronological order:

    1. Mandapas

    2. Brihadisvara

    3. Nachana

    4. Stupa No. 2 of Sanchi

    Codes:

    1. 4, 3, 1, 2

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 3, 4, 2, 1

    4. 1, 3, 2, 4

    Answer: a

  39. Arrange the following in chronological order:

    1. Caves of Udaigiri and Khandagiri

    2. Caves of Bhaja and Karle

    3. Lomash rishi caves of Barabar

    4. Cave No. 19 of Ajanta

    Codes:

    1. 2, 1, 3, 4

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 4, 1, 2, 3

    4. 3, 4, 1, 2

    Answer: b

  40. Arrange the following in chronological order:

    1. Khajuraho temples

    2. Deogarh temple

    3. Virupaksha-Pattadakal

    4. Mahabodhi temple

    Codes:

    1. 2, 4, 3, 1

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 4, 1, 2, 3

    4. 3, 2, 1, 4

    Answer: a

  41. Arrange the following parts of temples in sequence:

    1. Garbhagriha

    2. Mukh Mandap

    3. Antaral

    4. Mahamandapa

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 1, 3, 4, 2

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: b

  42. Arrange the usage of following scripts in chronological order:

    1. Brahmi

    2. Deonagri

    3. Kutila

    4. Greek

    Codes:

    1. 1, 3, 2, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 3, 4, 2

    4. 1, 4, 3, 2

    Answer: d

  43. Arrange the following in chronological order:

    1. Hindu Shahi coins of Afghanistan

    2. The Chakravikrama type coins

    3. The gold coins of Kujula Kadphises

    4. Coins of Azes I

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 4, 3, 2, 1

    4. 2, 3, 4, 1

    Answer: c

  44. The coins of Chandragupta II were issued in

    1. Gold

    2. Silver

    3. Copper

    4. Bronze

    Codes:

    1. 1 and 3

    2. 1 and 2

    3. 1 and 4

    4. 2 and 4

    Answer: b

  45. The gold coins of the Gupta dynasty were issued in the following sequence:

    1. Lion slayer type coins

    2. King and Queen type coins

    3. Kartikeya type coins

    4. Chhatra type coins

    Codes:

    1. 1, 2, 3, 4

    2. 2, 1, 3, 4

    3. 2, 3, 1, 4

    4. 2, 4, 1, 3

    Answer: b

  46. Arrange the anthropomorphic form of Lord Buddha in chronologcal order:

    1. Gandhara

    2. Ajanta

    3. Sarnath

    4. Bodh-Gaya

    Codes:

    1. 1, 3, 2, 4

    2. 1, 2, 3, 4

    3. 1, 4, 3, 2

    4. 1, 4, 2, 3

    Answer: a

  47. Match the items of List-I wish List-II.

    List-I List-II
    1. Loess

    2. Morain

    3. Raised sea level

    4. Laterite

    1. Interglacial condition

    2. Hot-humid climate

    3. Cold dry condition

    4. Glacial condition

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: c

  48. Match the items of List-I with the List-II:

    List-I List-II
    1. Acheulian Tools

    2. Polished stone celts

    3. Microliths

    4. Blade-Bladelet Tools

    1. Mesolithic

    2. Upper Palaeolithic

    3. Neolithic

    4. Lower Palaeolithic

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  49. Match the items of List-I wish List-II:

    List-I List-II
    1. Langhnaj

    2. Sarai Nahar Rai

    3. Bagor

    4. Bhimbetka

    1. V N Misra

    2. H D Sankalia

    3. V S Wakankar

    4. G R Sharma

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: a

  50. Match the items of List-I wish List-II.

    List-I List-II
    1. Mehrgarh

    2. Sanganakalla

    3. Jodhpur-Ganeshwar

    4. Koldihwa

    1. B Subbarao

    2. J F Jarrije

    3. G R Sharma

    4. R C Agrawal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3

    Answer: d

  51. Match the item of List-I wish List-II.

    List-I List-II
    1. Lothal

    2. Mitathal

    3. Atranjikhera

    4. Imlidih

    1. R C Gaur

    2. Purushottam Singh

    3. S R Rao

    4. Suraj Bhan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: b

  52. Match the items of List-I wish List-II.

    List-I List-II
    1. Mortimer Wheelar

    2. H D Sankalia

    3. Krishna Deo

    4. M N Deshpande

    1. Temples of Northern India

    2. Murals of Ajanta

    3. Archaeology from the Earth

    4. Pre and Protohistory of India and Pakistan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: a

  53. Match the items of List-I wish List-II.

    List-I List-II
    1. Bamiyan

    2. Pottadaka

    3. Arikamedu

    4. Pandurazardhibi

    1. Karnataka

    2. Afghanistan

    3. West Bengal

    4. Pondichery

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: a

  54. Match the items of List-I wish List-II.

    List-I List-II
    1. Y D Sharma

    2. B B Lal

    3. R S Bisht

    4. J P Joshi

    1. Dholavira

    2. Manda

    3. Ropar

    4. Kalibangan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b

  55. Match the items of List-I wish List-II.

    List-I List-II
    1. Lingaraja temple

    2. Brihadesvar temple

    3. Khajuraho temples

    4. Bhojpur temple

    1. Dravida

    2. Bhumija

    3. Kalinga

    4. Rekha

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  56. Match the items of List-I wish List-II:

    List-I List-II
    1. Bhojpur

    2. Khajuraho

    3. Khandgiri-Udaigiri

    4. Thanjavur

    1. Chola

    2. Paramara

    3. Chandella

    4. Chedi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

  57. Match the items of List-I wish List-II:

    List-I List-II
    1. Samudragupta

    2. Chandragupta II

    3. Heliodorus

    4. Dharmapala

    1. Besnagar Pillar Inscription

    2. Allahabad Pillar Inscription

    3. Mehrauli Iron Pillar Inscription

    4. Khalimpur Copper Plate Inscription

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: a

  58. Match the items of List-I wish List-II:

    List-I List-II
    1. Ardokso

    2. Lakshmi

    3. Shiva

    4. Kartikeya

    1. Kumargupta I

    2. Kanishka I

    3. Chandragupta II

    4. Samudragupta

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: b

  59. Match the items of List-I wish List-II:

    List-I List-II
    1. Chakravikrama type coins

    2. Apratigha type coins

    3. Asvamedha type coins

    4. King and Queen type coins

    1. Chandragupta I

    2. Samudragupta

    3. Chandragupta II

    4. Kumargupta I

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: b

  60. Match the items of List-I wish List-II:

    List-I List-II
    1. Nataraja

    2. Sultanganj Buddha

    3. Dancing Girl

    4. Soma-Skanda

    1. Harappan Civilization

    2. Pallava Period

    3. Pala Period

    4. Chola Period

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1

    Answer: c

  61. Match the items of List-I wish List-II:

    List-I List-II
    1. Baladeva

    2. Brahma

    3. Vishnu

    4. Shiva

    1. Chakra

    2. Trishula

    3. Kamandla

    4. Hala

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: b