Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

CBSE NET Comparative-Studies December-2012 Solved Paper II

Download PDF of This Page (Size: 232K)

1. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination: Item – I Item – II

Table of Author and Its Book Name
Table of Author And Its Book Name

1. William James

a. The Golden Bough

2. James Frazer

b. The varieties of religious experience

3. Emile Durkheim

c. The primitive culture

4. Tylor

d. The elementary forms of religious life

Identify the correct combination:

Codes: 1 2 3 4

(A) b a d c

(B) a c b d

(C) c b d a

(D) d a b c

Answer: A

2. Arrange the following scriptures in the Chronological order, choose the correct code:

i. Rigved

ii. Quran

iii. Srimad Bhagvad Gita

iv. Ishopnishad

Codes:

(A) i, iii, iv, ii

(B) i, iv, iii, ii

(C) i, iv, ii, iii

(D) i, iii, ii, iv

Answer: B

3. Tripitak means

(A) Three baskets

(B) Three wise men

(C) Three directions

(D) Three seats

Answer: A

4. What is the essential element for religious harmony?

(A) Faith in God

(B) Faith in sacred text

(C) Studying other’s religion

(D) Understanding and respecting other’s religion

Answer: D

5. Pluralistic society is

(A) In which people of different faiths live in peaceful manner.

(B) In which people worship God

(C) In which people are atheists.

(D) None among above is true.

Answer: A

6. Choose the correct statement from the following:

(A) Tribal religions have prophets.

(B) All tribal, religions have apostles.

(C) Tribal religions have their scripture.

(D) Tribal religions have special festivals.

Answer: D

7. Vedas are originally revealed in the language of

(A) Prakrit language

(B) Magadhi language

(C) Sanskrit language

(D) Vedic Sanskrit language

Answer: D

8. Read the following:

Table of Vedic Scripture and Ancient Indian Tradition
Table of Vedic Scripture And Ancient Indian Tradition

Item – I

Item – II

a. Vedas

i. Gautama

b. Brahms – utra

ii. Kaada

c. Kavyaprabandha

iii. R. sis

d. Drama

iv. Vyasa

Identity the correct pair:

(A) (a) and (iii)

(B) (b) and (iv)

(C) (c) and (ii)

(D) (d) and (i)

Answer: A

9. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Sankhya – Vaiseik

(B) Yoga – Vedanta

(C) Sankhya – Nyaya

(D) Sankhya – Yoga

Answer: D

10. The concept follows the Vedic culture

(A) Mahayanism

(B) Communism

(C) Srama ism

(D) Puruarth-Catutya

Answer: D

11. One of the following is true, identify:

(A) Valm – I ki Ramaya a is a prose scripture

(B) Valm – I ki Ramaya a is a poetics

(C) Valm – I ki Ramaya a is an epic scripture

(D) Valm – I ki Ramaya a is a Drama scripture

Answer: C

12. Prominent preacher of Vaiavabhakti movement is

(A) AcharyaSankar

(B) Sankar Deva

(C) Jagannath

(D) Kabir

Answer: B

13. The founder of Arya Samaj is

(A) Kesava CandraS en

(B) Raja Ramamohan Rai

(C) Swam–i Dayanand Saraswati

(D) Guru Virjanand

Answer: C

14. Tirthakar R. abhadev was born in

(A) Ayodhya

(B) Kasi

(C) Rajgiri

(D) Vasuku a

Answer: A

15. This principle is closely related to Jainism

(A) Theory of S–uyavada

(B) Theory of Syadvada

(C) Theory of Brahmavada

(D) Theory of Satkaryavada

Answer: B

16. Acharya Haribhadra S–uri is the author

(A) Prama a par – I ksa

(B) Devagam s–utra

(C) Atmanusasana

(D) Adarsana Samuccaya

Answer: D

17. The meaning of ‘Pudgal substance’ in Jainism is

(A) Medium of motion

(B) Medium of rest

(C) Matter

(D) Immorality

Answer: C

18. The name of the third Jain agama text is

(A) S–Sutrakataga S–utra

(B) Sthanaga S–utra

(C) Upasakadasanga S–utra

(D) Vipakas–utra

Answer: B

19. The Sramaavelagola Jain temple is located in

(A) Orissa

(B) Rajasthan

(C) Madhya Pradesh

(D) Karnataka

Answer: D

20. The name of the Parsvanath’s mother was

(A) Vamadev–i

(B) Marudev–i

(C) Trisala

(D) Maya

Answer: A

21. Author of Abhidharkosa is

(A) Vasumitra

(B) Vasubandhu

(C) Nagsen

(D) Nagarjuna

Answer: B

22. The commentator of the Triptaka is

(A) Buddhaghosa

(B) Nagasen

(C) Vasumitra

(D) Vasubandhu

Answer: A

23. Buddhism prominently consists of

(A) Theory of Karma

(B) Secularism

(C) Satyagrah

(D) Tourism

Answer: A

24. The third Buddhist council was held at

(A) Bodhgaya

(B) Rajagaha

(C) Vesal–i

(D) Paaliputta

Answer: D

25. The propagator of Sarvastivada Buddhist Philosophy was

(A) Asaga

(B) Nagasena

(C) Nagarjuna

(D) Vasubandhu

Answer: D

26. ‘Madhyamika Karika was authored by’

(A) Vasumitra

(B) Nagarjuna

(C) Vasubandhu

(D) Santaraksita

Answer: B

27. Ananda belonged to

(A) Parsvanath

(B) Mahavir

(C) Buddha

(D) Makkhal–i

Answer: C

28. Who was Moses?

(A) A Disciple of Christ

(B) First Pope

(C) An Evangelist

(D) A Prophet

Answer: D

29. Letters of St. Paul are found in

(A) Jewish History

(B) Old Testament

(C) New Testament

(D) Roman History

Answer: C

30. The head of the Apostles was

(A) St. Peter

(B) St. Thomas

(C) St. John

(D) St. Paul

Answer: A

31. The Book of Genesis speaks about

(A) The Birth of Jesus

(B) Creation of the first humans

(C) Christian Roman Empire

(D) Egyptian Kings

Answer: B

32. Parables of Jesus are found in

(A) Books of the Prophets

(B) Gospels of the New Testament

(C) Acts of the Apostles

(D) Egyptian Kings

Answer: B

33. Identify the correct chronological order using the codes given below:

I. St. Paul

II. St. Augustine

III. Karl Barth

IV. Anselm of Canterbury

Codes:

(A) I, III, II, IV

(B) I, II, IV, III

(C) II, I, IV, III

(D) IV, I, III, II

Answer: B

34. Match the following and identify the correct codes:

Table of List of Book and Its Author
Table of List of Book And Its Author

a. Roman Emperor

i. Protestant Reform

b. Archbishop of Canterbury

ii. Apostle of India

c. St. Thomas

iii. Anglican Church

d. Martin Luther

iv. Constantine the Great

Codes: a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii i iv ii

(C) i iv ii iii

(D) iii ii i iv

Answer: A

35. The Aqsa Mosque is situated in

(A) Medina

(B) Mecca

(C) Jerusalem

(D) Cairo

Answer: C

36. The Prophet Muhammad migrated from Mecca to Medina in the year

(A) 570 A.D.

(B) 600 A.D.

(C) 622 A.D.

(D) 630 A.D.

Answer: C

37. The battle of Badr was fought in the year

(A) 624 A.D.

(B) 625 A.D.

(C) 628 A.D.

(D) 630 A.D.

Answer: A

38. The Shafeli Fiqh School of jursprudence was founded by

(A) Malik Ibn Anas

(B) Abu Yusuf

(C) Muhammad Ibn Idris

(D) None of the above

Answer: C

39. Arrange the following battles in order in which they appeared. Use the code given below:

I. Yamamah

II. Siffin

III. Uhud

IV. Qadisia

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) III, I, IV, II

(C) I, III, IV, II

(D) II, III, IV, I

Answer: B

40. Which one of the following is correctly matched?

(A) IbnArabi – Wahdat al- Shuhud

(B) Imam Ghazali – Hujjatullahal-Balighah

(C) Shah Wali- Allah – Kitab al- Hind

(D) MaulanaMaududi – Tafhim al- Quran

Answer: D

41. Which one of the following is not correctly matched?

(A) The Prophetic Mosque – Medina

(B) Capital of the Abbasids – Damascus

(C) Quran – The Book of Allah

(D) Hadith – Sayings of Prophet Muhammad

Answer: B

42. Identify the KachiBani from the following:

(A) Bawan Akhri

(B) Patti

(C) Suchaji-Kuchaji

(D) PranSangli

Answer: D

43. Who were Guru Arjun Dev’s contemporary emperors?

(A) Babar and Akbar

(B) Akbar and Jehangir

(C) Humayun and Jehangir

(D) Jehangir and Shahjahan

Answer: B

44. Who is the Author of Ramkali Sad?

(A) Baba Sunder

(B) Bhai Mardana

(C) Satta and Balwand

(D) BhatKal

Answer: A

45. Identify the correct chronological order of the following events of life of Guru Gobind Singh?

(A) Battle of Chamkaur, Creation of Khalsa, Battle of Mukatsar, Battle of Bhangani

(B) Creation of Khalsa, Battle of Bhangani, Battle of Chamkaur, Battle of Mukatsar

(C) Battle of Mukatsar, Battle of Chamkaur, Creation of Khalsa, Battle of Bhangani

(D) Battle of Bhangani, Creation of Khalsa, Battle of Chamkaur, Battle of Mukatsar

Answer: D

46. Match the following Item – I and Item – II and identify the correct combination:

Table of List of Author Name and Its Poem
Table of List of Author Name And Its Poem

Item – I

Item – II

a. KabbitSwwayye

i. Rattan Singh Bhangu

b. GurSobha

ii. Kesar Singh Chhiber

c. Bansawlinamaha

iii. BhaiGurdas

d. PrachinPanthParkash

iv. KaviSenapati

Codes: a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii i iv ii

(C) iii iv ii i

(D) iii iv i ii

Answer: C

47. GurwaraRori Sahib Amnabad is associated with

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru AngadDev

(C) Guru Amar Dass

(D) Guru ArjanDev

Answer: A

48. Maharaja Ranjit Singh belonged to the Misal

(A) Bhangian

(B) Shukarchakian

(C) Shahidan

(D) Phoolkian

Answer: B

49. Choose the correct definition of magic

(A) It is Divine Power.

(B) It is a way to control the secret powers.

(C) It is repetition of hymn.

(D) It is an art to please the Devil.

Answer: B

50. E.B. Taylor was

(A) An Anthropologist

(B) A Psychologist

(C) A Theologian

(D) A Magician

Answer: A

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems), mock test series, FREE video lectures, and online crash course: Our exclusive material coprehensively covers the vast and evolving paper 1 syllabus.