CBSE UGC NET Comparative Religions Paper III Solved December 2012

Download PDF of This Page (Size: 244K)

1. In which essay of Mathew Arnold, do we find his statement, “Everywhere there is connection, everywhere there is illustration; no single event, no single literature, is adequately comprehended except in relation to other events, to other literatures”?

(A) Study of Poetry

(B) Preface to the 1853 Poems

(C) On the Modern Element in Literature

(D) On Translating Homer

Answer: C

2. The devotional poets known as ‘Alwars’; and ‘Nayanmars’ emerged in

(A) South India

(B) Kashmir

(C) West Bengal

(D) Madhya Pradesh

Answer: A

3. Canadian Indigenous people of mixed ancestry are known as _______.

(A) Maori

(B) Mohicans

(C) Metis

(D) Igbo

Answer: C

4. George Bernard Shaw’s Man and Superman makes use of the Don Juan version of _______.

(A) Mozart

(B) Beethoven

(C) Bach

(D) Handel

Answer: A

5. Who, according to Wellek, is the first formal historian of English poetry?

(A) Thomas Wharton

(B) W.J. Court Hope

(C) Lesle Stephen

(D) Edmund Gosse

Answer: A

6. “A time-section dominated by a system of literary norms, standards and connections…”is

(A) A movement

(B) A period

(C) An epoch

(D) A generation

Answer: B

7. Which Jataka story was translated into Chinese and became the source of the Rama legend in China?

(A) DasharathaJataka

(B) AnamakJataka

(C) SamaJataka

(D) Dev dhamma Jataka

Answer: B

8. The genre not recognized as a separate one by Aristotle is _______.

(A) Lyric

(B) Epic

(C) Tragedy

(D) Comedy

Answer: A

9. The great works such as the Odyssey, Aeneid, The Divine Comedy and Faust belong to the category of ________.

(A) Comparative Literature

(B) National Literature

(C) Regional Literature

(D) World Literature

Answer: D

10. Comparative Literature attempts to achieve through comparative Studies “a more balanced view, a truer= perspective than is possible from the isolated analysis of a single national literature”. Identify the author of the statement

(A) Lilian Furst

(B) Mathew Arnold

(C) S.S. Prawer

(D) Friederich Schlegel

Answer: A

11. Identify the prose writer who was not a historian.

(A) Francis Bacon

(B) T.B. Macaulay

(C) Sir Walter Raleigh

(D) Michel Montaigne

Answer: D

12. Match the items in List -I with those in List -II and choose the right code from the codes given below:

Match list 1 to list 2
Match list 1 to list 2

List –I

List -II

a. Shakespeare

i. Andromache

b. Homer

ii. Hotspur

c. Dostoevsky

iii. Mary Stuart

d. Schiller

iv. Raskolnikov

Codes: a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iv iii

(C) iv iii ii i

(D) i iv ii iii

Answer: B

13. Who has called genre an “institution”

(A) Carol Madison

(B) Roy Pascal

(C) Harry Levin

(D) Wayne C. Booth

Answer: C

14. A historical situation in which essential difference between two genres of literature is obscured by the presence of terms that are similarly spelt and pronounced is known as ______.

(A) ‘False influence’

(B) “Creative treason’

(C) “Family of resemblances”

(D) ‘Contamination’

Answer: D

15. The author of The Book of Laughter and Forgetting is _______.

(A) Chinua Achebe

(B) Milan Kundera

(C) Salman Rushdie

(D) Amitav Ghosh

Answer: B

16. Who says, “Motifs are the phenomena of human spirit which have repeated themselves endlessly through centuries”?

(A) Frenzel

(B) Trousson

(C) Goethe

(D) Weisstein

Answer: C

17. Who suggests that it is impossible to transplant a genre which is firmly anchored in a specific historic geographical context?

(A) Veselovsky

(B) Etiemble

(C) Posnett

(D) Claudel

Answer: B

18. Who is of the view that mythological and legendary themes are indices of humanity because heroes of myths and legends are in us and we are in them, and therefore they partake of our lives?

(A) Ulrich Weisstein

(B) Stith Thomson

(C) Raymond Trousson

(D) Elisabeth Frenzel

Answer: C

19. Who speaks of periodization as at once notional and ‘real'?

(A) Ulrich Weisstein

(B) S.S. Prawer

(C) Horst Frenz

(D) H.H. Remak

Answer: A

20. The first book from a comparative perspective in Tamil, Kambaramayana: A Study (1922) was written by ______.

(A) Kailas apathy

(B) V. Sachidhanadan

(C) V.V.S. Iyer

(D) Fr. Xavier Taninayagam

Answer: C

21. Shreelal Shukla’s Raag Darbari deals with

(A) Classical music

(B) Caste discrimination

(C) Corruption

(D) Communal disharmony

Answer: C

22. Ismat Chughtai is a celebrated ____ writer.

(A) Hindi

(B) Urdu

(C) Gujarati

(D) Marathi

Answer: B

23. Identify the set that has the correct chronological order:

(A) Ibsen, Strindberg, Pirandello, Beckett

(B) Beckett, Pirandello, Ibsen, Strindberg

(C) Ibsen, Pirandello, Strindberg, Beckett

(D) Strindberg, Ibsen, Pirandello, Beckett

Answer: A

24. The Inheritance of Loss by Kiran Desai won the

(A) Sahitya Akademi Award

(B) The Pulitzer Prize

(C) Jnanpeeth Award

(D) The Booker Prize

Answer: D

25. Our Sister Killjoy is a novel written by _______.

(A) Chinua Achebe

(B) Ama Ata Aidoo

(C) Nadime Gordimer

(D) J.M. Coetzee

Answer: B

26. Anandavardhana’s poetic theory as propounded in Dhvanyaloka has an affinity with the poetic credo of

(A) Baudelaire

(B) Valery

(C) Mallarme

(D) Rimbaud

Answer C

27. Bhart.rhari’s Vakyapadiya is a treatise on

(A) Satire

(B) Drama

(C) Poetry

(D) Linguistics

Answer: D

28. The critic who expressed his disagreement with Anandavardhana’s poetic theory is ______.

(A) Mahimabhat.t. a

(B) Kumarilabhat.t. a

(C) Rajasekara

(D) Sankuka

Answer: A

29. The statement, “A poem should not mean but be” was made by _______.

(A) T.S. eliot

(B) Archibald Mcleish

(C) Allen Tate

(D) Ivor Winters

Answer: B

30. The concept of “The Death of the Author” was introduced by _______.

(A) Roman Jakobson

(B) Stanley Fish

(C) Roland Barthes

(D) Michel Foucault

Answer: C

31. “Horizon of Expectations” was propagated by _______.

(A) Ulrich Weissten

(B) Hans Robert Jauss

(C) Paul Van Tieghem

(D) Claudio Guitten

Answer: B

32. The European play that Utpal Dutt translated and staged to protest against the Emergency period in India was ______.

(A) Macbeth

(B) Faust

(C) Hamlet

(D) Mother Courage

Answer: A

33. Ramakien is an adaptation of the Ramayana in ________.

(A) The Philippines

(B) Myanmar

(C) Thailand

(D) Indonesia

Answer: C

34. In the middle of the First World War, who felt the need to immerse in a culture born out of the various literatures of our world, each of them powerfully individualized?

(A) T.S. Eliot

(B) Andre Gide

(C) Brandt Corstius

(D) Ferdinand de Saussure

Answer: B

35. The ‘Ghazal’originated in ________.

(A) Andalusia

(B) West Asia

(C) The Indian Subcontinent

(D) Afghanistan

Answer: A

36. Bharatendu Harishchandra has translated Bankim Chandra Chattopadhyay’s _______.

(A) “Durgesnandini”

(B) “Sitaram”

(C) “Rajsingha”

(D) “Radharani”

Answer: C

37. The act of translation has been categorized into three types -in tralingual, in terlingual and intersemiotic, by ______.

(A) Eugene Nida

(B) Roman Jakobson

(C) Edward Sapir

(D) Theodore Savory

Answer: B

38. Who said, ”The art of translation is a subsidiary art and derivative”

(A) Wills Barnstone

(B) Hillaire Belloc

(C) Roman Jakobson

(D) George Steiner

Answer: B

39. The concept of “Transformal Generative Grammar” was propagated by ______.

(A) Chomsky

(B) Saussure

(C) Bloomfield

(D) Bassnett

Answer: A

40. Giuseppe Verdi composed an opera based on the following tragedy of Shakespeare:

(A) Hamlet

(B) King Lear

(C) Othello

(D) Macbeth

Answer: C

41. Three Idiots is an adaptation of a novel by __________.

(A) Shoba De

(B) Arvind Adiga

(C) Kiran Desai

(D) Chetan Bhagat

Answer: D

42. During the European Renassance the visual arts did not flourish in________.

(A) France

(B) Italy

(C) England

(D) Spain

Answer: C

43. The following play includes dance and music on an extensive scale:

(A) Gashiram Kotwal

(B) Tughlaq

(C) Evam Indrajit

(D) Druvaswammini

Answer: A

44. The Japanese ‘No Theatre’ includes the elements of

(A) Sculpture

(B) Dance and music

(C) Sculpture and dance

(D) Painting and dance

Answer: B

45. Identify the author of the statement, “Alanguage is a dialect that has an army and a navy”.

(A) Claude Pichois

(B) A.M. Rousseau

(C) Leonard Forster

(D) Max Weinreich

Answer: D

46. F.R. Leavis staunchly disagreed with the view of the following scholar that “literature can be treated as a document in the history of ideas and philosophy”.

(A) C.P. Snow

(B) Carl Jung

(C) René Wellek and Austin Warren

(D) Hippolyta Taine

Answer: C

47. The following theorist did not belong to the school of Cultural Materialism or New Historicism:

(A) Raymond Williams

(B) Stephen Greenblatt

(C) George Lukacs

(D) Frederic Jameson

Answer: C

48. Who wrote Freudianism and the Literary Mind?

(A) Kenneth Burke

(B) Frederick J. Hoffman

(C) Ernst Kris

(D) Lionell Trilling

Answer: B

49. The great fascination for myths in the20th century literature was influenced by ________.

(A) Sir James Frazer’s The Golden Bough

(B) Northrop Frye’s Anatomy of Criticism

(C) Vladimir Proppe’s Morphology of Folk

(D) Apuleiu’s the Golden Ass

Answer: A

50. The first translation of the complete Bible into English was done by_______.

(A) Tyndale

(B) Luther

(C) Wycliffe

(D) Purvey

Answer: C

51. Where does Rene Wellek demonstrate that the word ‘literature’ has narrowed its meaning?

(A) Discriminations: Further Concept of Criticism

(B) Yearbook of Comparative and General Literature

(C) Concepts of Criticism

(D) Theory of Literature

Answer: A

52. The French ‘Symbolists’ called for an on-rhetorical poetry in the ______.

(A) 1840s

(B) 1860s

(C) 1880s

(D) 1900s

Answer: C

53. Kalidasa’s Sakuntala was first translated into a Western language by_______.

(A) William Jones

(B) Arthur Ryder

(C) Monier-Williams

(D) Heinrich Heine

Answer: A

54. Which of the following authors was a product of the Sturm und Drang movement?

(A) A.W. Schlegel

(B) J.W. Goethe

(C) Thomas Mann

(D) Friedrich Schiller

Answer: B

55. Rohinton Mistry is a diasporic novelist of ________.

(A) India

(B) Canada

(C) England

(D) Australia

Answer: B

56. The three-fold division, Antiquity -Middle Ages - Modern Age is

(A) The product of the Renaissance

(B) The aftermath of the Reformation

(C) An evolution from the Classicalage

(D) The result of the Romantic Revival

Answer: A

57. Who formulated the theory of an inexorable step-by-step progression of the three major literary kinds, epic, lyric and drama, in Greek literary history?

(A) Alexander Veselovsky

(B) S.S. Prawer

(C) Ulrich Weisstein

(D) Quintilian

Answer: A

58. Name the author of The German Novel

(A) Anna Balakian

(B) André Gide

(C) Roy Pascal

(D) René Etiemble

Answer: C

59. The ancient Greeks distinguished between ________.

(A) Metaphase and paraphrase

(B) Fidelity and transparency

(C) Adaptation and Tran’s creation

(D) Imitation and adaptation

Answer: A

60. Who is of the view that genre studies involve two different directions, towards abstraction and differentiation?

(A) René Wellek

(B) S.S. Prawer

(C) Ludwig Wittgenstein

(D) Brandt Corstius

Answer: B

61. This novel is not a powerful attack on the legal-judicial system ______

(A) Kafka’s The Trial

(B) Tolstoy’s Anna Karenina

(C) Hugo’s Les Miserable

(D) Camus’ the Outsider (The Stranger)

Answer: B

62. The triadic structure of strophe antistrophe and epode, which incorporates dance movements into the structure of poetry, was initiated by ______.

(A) Sappho

(B) Horace

(C) Pindar

(D) Catullus

Answer: C

63. One source of Goethe’s Faust was ______

(A) Early Italian Renaissance paintings

(B) The 18th century English landscape paintings

(C) The paintings of Rembrandt

(D) The paintings of Titian

Answer: A

64. The concept of hegemony as a sophisticated tool for cultural analysis was developed by _______.

(A) Antonio Gramsci

(B) Theodor Adorno

(C) Herbert Marcuse

(D) Raymond Williams

Answer: A

65. The concept of ‘subaltern’ was first defined by ________.

(A) G. Spivak

(B) Homi K. Bhabha

(C) Antonio Gramsci

(D) Edward Saed

Answer: C

66. The first aesthetician to consider Svabhavokti in Sanskrit poetics is _________.

(A) Ruyyaka

(B) Rudrata

(C) Bhamaha

(D) Banabhat...ta

Answer: C

67. The concept of ‘Prefiguration’ has been formulated by ______.

(A) Ulrich Weisstein

(B) S.S. Prawar

(C) Francois Jost

(D) René Wellek

Answer: B

68. A study of the fortunes of Greek heroes in plays from Sophocles to Sartre has been done by _______.

(A) John White

(B) Anthony Burgess

(C) Kate Hamburger

(D) Raymond Trousson

Answer: C

69. According to Prawer, the history of the pastoral goes back to _______.

(A) Virgil

(B) Bion

(C) Aristotle

(D) Theocritus

Answer: D

70. T.R. Henn’s The Harvest of Tragedy depends _______

(A) New criticism

(B) Genre criticism

(C) Thematological Studies

(D) Culture Studies

Answer: B

71. Identify the novelist who used the terms of ‘Chutnefiction’ and ‘pickling’ as metaphors in his/her text?

(A) Arundhati Roy

(B) Vikram Seth

(C) ShashiTharoor

(D) Salman Rushdie

Answer: D

72. Shivaji Savant’s Mrintunjaya depicts the life of _________.

(A) Karna

(B) Bhima

(C) Arjuna

(D) Yudhishthira

Answer: A

73. Who is of the view that General Literature is the study of literature without regard to linguistic frontiers and Comparative Literature is the study of literatures in relation to each other?

(A) R.A. Sayce

(B) Benedetto Croce

(C) Lane Cooper

(D) Paul Van Tieghem

Answer: A

74. Identify the Australian writer:

(A) Michael Ondaatje

(B) Yasmine Gooneratne

(C) Shyam Selvadurain

(D) Shyam Selvon

Answer: B

75. Defoe’s canonical text Robinson Crusoe has been rewritten as Foe by _______.

(A) Graham Swift.0

(B) Nadine Gordimer

(C) Graham Greene

(D) J.M. Coetzee

Answer: D