CBSE NET Comparative-Studies June-2013 Solved Paper III

  1. The study of religion is not related to

    1. Jňātādharmakatha Historical Approach

    2. Anthropological Approach

    3. Sociological Approach

    4. Mechanical Approach

    Answer: d

  2. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Vedas
      • Sanskrit
      • Jain Agams
      • Prakrit
      • Quran
      • Pali
      • Guru Granth Sahib
      • Gurmukhi

    Answer: c

  3. Which of the following ideas has never been the part of Primitive society?

    1. Manaism

    2. Totenism

    3. Animism

    4. Capitalism

    Answer: d

  4. What does Animism stand for?

    1. Animal Kingdom

    2. Love for animals

    3. Making of a film involving animals

    4. All things in nature consist of life

    Answer: d

  5. The correct meaning of interfaith dialogue is

    1. Different people not having mutual understanding

    2. Two persons having mutual conversation on their faiths

    3. People fighting for their rituals

    4. People fighting for their nation

    Answer: b

  6. Which of the following is the correct meaning of Totemism?

    1. An old man is worshipped as God.

    2. An animal is worshipped as family God.

    3. An old enemy is killed for clan.

    4. An independent inquiry of religious facts.

    Answer: b

  7. Which one of the following scriptures is written in Arabic Language?

    1. Bible

    2. Avesta

    3. Quran

    4. Guru Granth Sahib

    Answer: c

  8. Which one of the following scriptures has 1430 pages?

    1. Guru Granth Sahib

    2. Quran

    3. Bible

    4. Avesta

    Answer: a

  9. The correct meanng of Atheism is

    1. No faith in Motherhood

    2. No faith in Society

    3. No faith in God

    4. No faith in Science

    Answer: c

  10. This religion believes in the transmigration of soul

    1. Islam

    2. Judaism

    3. Sikhism

    4. Christianity

    Answer: c

  11. Revelation is not the source of this religion

    1. Buddhism

    2. Islam

    3. Christianity

    4. Sikhism

    Answer: a

  12. This cannot be included in the beliefs of religion

    1. Violence

    2. Non-violence

    3. Truth

    4. Harmony

    Answer: a

  13. The odd one in the following is:

    1. God, prayer, meditation

    2. Non-violence, Peace, Harmony

    3. Mecca, Hinduism, Tirthankara

    4. Revelation, Scripture, Recitation

    Answer: c

  14. This is not known as the science of religion

    1. Comparative study of religion

    2. Phenomenological study of religion

    3. Hermeneutical study of religion

    4. Fanatic study of religion

    Answer: d

  15. One of the prophets among the following has said that the way to salvation is only through him

    1. Guru Nanak

    2. Moses

    3. Mahavir

    4. Jesus Christ

    Answer: d

  16. The term ‘Rahit Nama’ is associated with this religion

    1. Islam

    2. Buddhism

    3. Sikhism

    4. Jainism

    Answer: c

  17. ‘Ratnatraya’ is the fundamental principle of this religion

    1. Judaism

    2. Christianity

    3. Islam

    4. Jainism

    Answer: d

  18. Which one of the following pairs is correctly matched?

      • Fasting
      • The month of Ramadan
      • Guru
      • Parb and Bhagavan Mahavir
      • Crucifixion
      • Jainism
      • Tipitaka
      • Christianity

    Answer: a

  19. The Vedas were revealed to

    1. Muni-s

    2. Rishi-s

    3. Acharya-s

    4. Sadhu-s

    Answer: b

  20. The following two Brahmana-Scriptures are related to Rigveda:

    1. Aitareya and Shankhayana

    2. Śatpatha and Gopatha

    3. Taittiriya and Gopatha

    4. Jaiminiya and Tandya

    Answer: a

  21. According to Shankhya philosophy Pramanas are

    1. Four

    2. Six

    3. Eight

    4. Three

    Answer: d

  22. Ramanujacharya is the profounder of

    1. Traitavad

    2. Vishishtadwaita

    3. Karya-Karanavada

    4. Brahmakyavada

    Answer: b

  23. “Mā Nishada Pratishtham Tvamagamah Shashwatih Samah” uttered firstly by

    1. Valmiki

    2. Vyasa

    3. Kabirdas

    4. Mirabai

    Answer: a

  24. Idol worship was strongly opposed in his social reform and Bhakti movement by

    1. Raidas

    2. Tulasidas

    3. Surdas

    4. Kabirdas

    Answer: d

  25. Inspired by the Vedic knowledge the widow remarriage movement was started by

    1. Keshava Chandra Sen

    2. Swami Ramteerth

    3. Sir Saiyad Ahmad Khan

    4. Dayanand Saraswati

    Answer: d

  26. The oldest name of Jaina Dharmawas

    1. Muni Dharma

    2. Nirgrantha Dharma

    3. Sthānakavāsi Dharma

    4. Yāpanīya Dharma

    Answer: b

  27. The birthplace of Lord Pārśvanātha is

    1. Champ

    2. Sammedashikhara

    3. Koshāmbi

    4. Kāshi

    Answer: d

  28. Identify the text which belongs to the Ardhamagdhi āgama literature

    1. Samarādityakath

    2. Līlāvaikath

    3. Jňātādharmakatha

    4. Nāgakumaracharit

    Answer: c

  29. The main subject matter of the Tattvārthasutra is

    1. Jaina Narratives and Purāna

    2. Description of the path of liberation

    3. Biography of Jaina ācāryas

    4. Description of the Jaina sects

    Answer: b

  30. Shravanabelagola is famous as a place of penance of

    1. ācārya Śivārya

    2. ācārya Hemachandra

    3. ācārya Samantabhadra

    4. ācārya Bhadrabhāhu

    Answer: d

  31. The Jaina text ‘Bhagavati ārādhanā’ mainly deals with

    1. Jaina Logic

    2. Jaina Mathematics

    3. Description of heavens and hells

    4. Samādhimarana

    Answer: d

  32. The religion which proclaimed ‘Ratnatraya’ as the path of liberation is

    1. Christianity

    2. Hinduism

    3. Jainism

    4. Buddhism

    Answer: c

  33. According to Jainism the dispenser of the fruits of actions is

    1. Disciplined person

    2. Earlier virtuous acts

    3. Parmātm

    4. Dharmācārya

    Answer: a

  34. The Jaina Monuments of Devagarha are especially famous for

    1. Iconography

    2. Paintings

    3. Stupas

    4. Illustrated Manuscripts

    Answer: a

  35. Contemporary development of Jainism is represented by introduction of

    1. Creation of the group of Samanasand Samanis in between householders and monks.

    2. Increasing worship of Hindu Gods in Jaina community

    3. Attraction towards performing non-attachment

    4. Attraction towards religious activities in youth

    Answer: a

  36. Gautama Buddha was among his six contemporary religious profounder

    1. The eldest

    2. The youngest

    3. Equal to all

    4. Elder to the first two

    Answer: b

  37. The Buddha's teachngs were introduced to Sri Lanka for the first time during the period

    1. 6th Century B. C.

    2. 5th Century B. C.

    3. 4th Century B. C.

    4. 3rd Century B. C.

    Answer: d

  38. The KATHāVATTHU was authored by

    1. Buddhaghosa

    2. Buddhadatta

    3. Nāgasena

    4. Moggaliputta Tissa

    Answer: d

  39. The place where Siddhartha (Buddha) was born, is known as

    1. Uruvela

    2. Shrāvasttī

    3. Lumbini

    4. Kapilavasttu

    Answer: c

  40. The doctrines of Śunyvāda were started and propagated by the one known as

    1. Asa ga

    2. Vasubandhu

    3. Nāgārjuna

    4. Nāgasena

    Answer: c

  41. The Sanchi Buddhist Stupa was primarily constructed by

    1. Bimbisāra

    2. Prasenajit

    3. Kālāsoka

    4. King Ashoka

    Answer: d

  42. The famous Buddhist text related with Nāgasena is known as

    1. Visuddhimaggo

    2. Abhidhammttha-Sa gaho

    3. Mahāva so

    4. Milindapañho

    Answer: d

  43. The Buddhism prevalent in Sri Lanka is known as

    1. Theravāda

    2. Sabbatthivāda

    3. Mahāyāna

    4. Mahāsańghika

    Answer: a

  44. The Buddha's teaching on the four Noble Truths compiled in the Tripitaka is available under thediscourse known as

    1. Mahāparinibbāna Sutta

    2. Dhaniya Sutta

    3. Dhammacakkapavattana Sutta

    4. Mulapariyāya Sutta

    Answer: c

  45. Ajanta, the main centre of the Buddhist Art is located in the state

    1. Karnataka

    2. Maharashtra

    3. Madhya Pradesh

    4. Orissa

    Answer: b

  46. This is a book of the Old Testament Bible

    1. Book of Revelation

    2. Book of Isaiah

    3. Confessions

    4. Letter to the Romans

    Answer: b

  47. This is a famous Old Testament city

    1. Rome

    2. Corinth

    3. Goa

    4. Jericho

    Answer: d

  48. The Sermon on the Mount is found in

    1. Book of Wisdom

    2. Gospel of St. John

    3. Gospel of St. Matthew

    4. Letter to the Ephesians

    Answer: c

  49. The head of the Apostles of Jesus was

    1. St. Thomas

    2. St. Paul

    3. St. Andrew

    4. St. Peter

    Answer: d

  50. Jesus was born at

    1. Bethlehem

    2. Nazareth

    3. Jerusalem

    4. Jericho

    Answer: a

  51. Match the items of List-I and List-II and identify the correct combination:

    List-I List-II
    1. Exodus

    2. King David

    3. Solomon

    4. Moses

    1. Liberator of Israel

    2. Wise King

    3. Ideal King

    4. Liberation from Egypt

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3

    Answer: a

  52. Protestant Reformation was started by

    1. Karl Barth

    2. Martin Luther

    3. St. Ambrose

    4. St. Augustine

    Answer: b

  53. Indian Christianity began in

    1. First Century A. D.

    2. 4th Century A. D.

    3. 16th Century A. D.

    4. 19th Century A. D.

    Answer: a

  54. The ancient centre of Orthodox Christianity is

    1. Constantinople

    2. Moscow

    3. Rome

    4. Jerusalem

    Answer: a

  55. This is a branch of Christian theology with reference to environment

    1. Reformation Theology

    2. Liberation Theology

    3. Natural Theology

    4. Eco-Theology

    Answer: d

  56. The Abbasid rule lasted during the period

    1. 661 A. D. – 750 A. D.

    2. 665 A. D. – 1150 A. D.

    3. 670 A. D. – 1250 A. D.

    4. 750 A. D. – 1258 A. D.

    Answer: d

  57. Arrange the following calphs in order in which they appeared. Use the codes given below:

    1. Mamun

    2. Harun Rashid

    3. Mutawakkil

    4. Mutasim

    Codes:

    1. 2, 3, 1, 4

    2. 2, 1, 4, 3

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 4, 1, 2, 3

    Answer: b

  58. Which of the following pairs is correctly matched?

      • Al
      • Khwarizmi
      • The Father of Historiography
      • Jabir Ibn Hayyan
      • The Father of Chemistry
      • Ibn Sina
      • The Father of Algebra
      • Al
      • Razi
      • The discoverer of blood circulation

    Answer: b

  59. Which of the following pairs is not correctly matched?

      • Al
      • Zahrawi
      • Surgery
      • Ibnul Muqaffa
      • Kalilah Wa Dimnah
      • Shaikh Ahmed Sirhindi
      • Fathur Rahman
      • Ibnul Haytham
      • Kitabul Manazir

    Answer: c

  60. Author of the book Tarjumanul Quran was

    1. Sir Syed Ahmed Khan

    2. Maulana Ashraf Ali Thanawi

    3. Maulana Mahmud Hasan

    4. Maulana Abul Kalam Azad

    Answer: d

  61. Author of the book Al-Ahkam al-Sultaniyah was

    1. Al-Mawardi

    2. Ibn Khaldun

    3. Ibn Jarir

    4. Ibn Kathir

    Answer: a

  62. The number of Surahs in the Quran is

    1. 100

    2. 110

    3. 114

    4. 120

    Answer: c

  63. Author of the book Kashful Mahjub was

    1. Khwaja Muinuddin Chishti

    2. Hazrat Nizamuddin Auliya

    3. Syed Ali Bin Uthman Al-Hujwiri

    4. Shaikh Baba Farid

    Answer: c

  64. The Aligarh Movement is associated with

    1. Nawab Siddiq Hasan Khan

    2. Sir Syed Ahmed Khan

    3. Maulana Azad

    4. Maulana Abdul Majid Daryabadi

    Answer: b

  65. Arrange the following Sufis in chronological order in which they appeared. Use the codes given below:

    1. Qutbuddin Bakhtiar Kaki

    2. Fariduddin Ganjshakar

    3. Muinuddin Chishti

    4. Nizamuddin Auliya

    Codes:

    1. 1, 2, 4, 3

    2. 3, 2, 1, 4

    3. 3, 1, 2, 4

    4. 2, 1, 3, 4

    Answer: c

  66. Adi Sakhian was edited by

    1. Dr. Piar Singh

    2. Dr. McLeod

    3. Bhai Vir Singh

    4. None of the above

    Answer: a

  67. Who sponsored Ernest Trumpp to translate Sri Guru Granth Sahib?

    1. German Govt.

    2. India Office Library

    3. Asiatic Society

    4. Methodist Church

    Answer: b

  68. Match the following List-I and List-II and identify the correct combination:

    List-I List-II
    1. The Adi Granth

    2. Colebrooke

    3. Hafizabadi Janamsakhi

    4. Chooramani

    1. Ernest Trumpp

    2. Prof. Gurmukh Singh

    3. Bhai Santokh Singh

    4. Willayat wali Janansakhi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
  69. Which place in Karnataka is associated with the Guru?

    1. Bangalore – Guru Gobind Singh

    2. Bidar – Guru Nanak

    3. Mysore – Guru Gobind Singh

    4. Dharwar – Guru Har Rai

    Answer: b

  70. Identify the correct order in which the following appeared:

    1. Marriage of Nanaki, Marriage of Guru Nanak, Birth of Mardana, Birth of Bhagat Ravidas

    2. Bhagat Ramanand, Bhagat Ravidas, Bhagat Surdas, Samarth Ram Das

    3. Patti, Sukhmani Sahib, Anand Sahib, Jap Sahib

    4. The Adi Granth, Faridkoti Teeka, Sri Guru Granth Sahib Darpan, Hum Hindu Nahin

    Answer: b

  71. Which one of the following statements is not correct?

    1. Gurdwaras are not only the place of worship but also the community centre.

    2. Role of Takhat Sahib and Gurdwara is different.

    3. Any one can preach Sikhism in Gurdwara.

    4. There can be no idol worship in Gurdwara.

    Answer: c

  72. Identify the most essential requirement for a Sikh

    1. Sikh parents

    2. Married life

    3. Faith in one God

    4. Daily attendance in Gurdwara

    Answer: c

  73. Match the following List-I and List-II:

    List-I List-II
    1. Khand

    2. Masand

    3. Panth

    4. Baba Gurdita

    1. Close to Guru

    2. Congregation of Amritdhari Sikh

    3. One of the sons of Sixth Guru

    4. Five

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
  74. According to the ‘Sikh code of conduct’ the remains of a dead body after the cremation are

    1. To be left in the cremation ground.

    2. To be left for animals.

    3. To be immersed in the water of any stream.

    4. To be dispersed on the mountains.

    Answer: c

  75. Identify the correct match:

    1. Guru Nanak – Shah Jahan

    2. Guru Amar Das – Akbar, the Great

    3. Guru Hargobind – Babar

    4. Guru Har Rai – Jahangir

    Answer: b