CBSE NET Comparative-Studies June-2012 Solved Paper III

  1. Which is a correct order (A)? Polytheism, Naturalism, Monotheism (B) Naturalism, Polytheism, Monotheism (C) Monotheism, Naturalism, Polytheism (D) None of these

    Answer: b

  2. Book “Elementary Forms of Religious Life” was written by

    1. Max Weber

    2. E. B. Tylor

    3. Emile Durkheim

    4. Mircea Eliade

    Answer: c

  3. Religions of Sematic tradition, believe in

    1. One God

    2. Many Gods

    3. Atman

    4. Brahma

    Answer: a

  4. Which is a correct match?

    1. Animism – E. B. Tylor, Magic – J. G. Frazen, Totem – E. Durkheim

    2. Animism – E. B. Tylor, Magic – E. Durkheim, Totem – J. G. Frazen

    3. Magic – E. B. Tylor, Animism – E. Durkheim, Totem – J. G. Frazen

    4. None of these

    Answer: a

  5. Substantial definitions of religion deal with

    1. Functions of religion

    2. Structure of religion

    3. Structure and functions of religion

    4. Essence of religion

    Answer: d

  6. Book “The Golden Bough” was written by

    1. E. B. Tylor

    2. Paul Tillich

    3. Sigmund Freud

    4. James George Frazen

    Answer: d

  7. The concept of ‘Sacred’ is first used by

    1. Emile Durkheim

    2. Mircea Eliade

    3. E. B. Tylor

    4. Paul Ricoeur

    Answer: a

  8. Find incorrect statement.

    1. Hermeneutics is an art of interpretation.

    2. Hermeneutics is a science of interpretation.

    3. Hermeneutics is a theory of interpretation.

    4. Hermeneutics is a branch of linguistic.

    Answer: d

Read the passage and answer the questions 9 to 12 on the base of your understanding of the passage:

In the contemporary period, two dramatically opposed schools of thought, scientific materialism and religious thought, agree on one key point: That religion and science are in total conflict. Let us sketch the basic position of each of these schools and learn why they agree on this point. Scientific materialism makes the epistemological assumption that the empirical method of science is the only reliable procedure for obtaining knowledge and the metaphysical assumpton that physical stuff (i.e.. matter and energy) is the ultimate reality of the universe. Auxiliary assumptions that complete the view of scientific materialism include the claim that only the entities studied by science are real and the claim that only science can reveal what is real. After all, science allegedly works from publicly observable, reproducible data that are taken to confirm and disconfirm its theories. Hence, science is said to be properly objective. Religious beliefs, by contrast, are not as readily connected to such data as scientific theories and thus are said to be subjective, parochial, and uncritical.

  1. Scientific approach and religious approaches are opposite to each other.

    1. Statement is correct.

    2. Statement is not correct.

    3. Statement is neither correct nor incorrect.

    4. Statement is not based on the para.

    Answer: a

  2. Epistemology deals with

    1. Faith

    2. Matter

    3. Organ

    4. Knowledge

    Answer: d

  3. Religious experience is

    1. Empirical

    2. Experimental

    3. Objective

    4. Personal

    Answer: d

  4. Rational approach is must to understand the religious beliefs.

    1. Statement is true.

    2. Statement is false.

    3. Statement is neither true nor false.

    4. Statement is an assumption.

    Answer: b

  5. Which is a correct match?

    List-I List-II
    1. Christianity

    2. Islam

    3. Judaism

    4. Sikhism

    1. Guru Nanak

    2. Jesus Christ

    3. Muhammad

    4. Abraham

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1

    Answer: c

  6. Phenomenology of religion deals with

    1. Evolution of religion

    2. Structure of religion

    3. Functions of religion

    4. Essence of religion

    Answer: d

  7. An interfaith dialogue does not create

    1. Religious peace

    2. Religious harmony

    3. Religious conflict

    4. Religious co-existence

    Answer: c

  8. The number of the Vedas is

    1. Four

    2. Three

    3. Six

    4. Eight

    Answer: a

  9. Following two Brahmana-Scriptures are related to Yajurveda Samhita:

    1. Satpatha Brahma a and Gopath Brahma a

    2. Aitariya Brahma a and Taitiriya Brahma

    3. Sankhayana Brahma a and Tandya Brahma a

    4. Satpatha Brahma a and Taitiriya Brahma a

    Answer: d

  10. The concept of ‘Satkaryavada’ is closely related to

    1. Sankhya

    2. Yoga

    3. Mimansa

    4. Vedanta

    Answer: a

  11. The theme of ~J nan, Karm, Bhakti to salvation, is very popular in

    1. Saktism

    2. Vai avism

    3. Saivism

    4. Buddhism

    Answer: b

  12. One of the following is correct, identify:

    1. Mahabharata is an epc scripture.

    2. Mahabharata is a poetry.

    3. Mahabharata is a Vedanga.

    4. Mahabharata is upani ad.

    Answer: a

  13. The author of the original Sanskrit Ramaya a is

    1. Valmiki

    2. Kalidasa

    3. Tulasidasa

    4. Bharavi

    Answer: a

  14. Following one is strong opponent of Idol worship.

    1. Mirabai

    2. Kabiradasa

    3. Tulasidasa

    4. Ballabhacharya

    Answer: b

  15. Ramanand, the preacher of equalism and liberal bhakti cult, was belonged to

    1. Saranatha

    2. Allahabada

    3. Vara asi

    4. Haridwar

    Answer: c

  16. Inspired by Vedas the widow's re-marriage movement was started by

    1. Swami Dayanand Saraswati

    2. Kesavachandra Sen

    3. Iswar Chandra Vidya Sagar

    4. Annie Besant

    Answer: a

  17. Raja Ram Mohan Rai was the first harbinger who abolished the evil custom of

    1. Sati Pratha

    2. Idol Worship

    3. Child Marriage

    4. Untouchability

    Answer: a

  18. The original language of the teachings of Lord Mahaveera is

    1. Pali

    2. Apabhramsa

    3. Ardhamagdhi Prakrit

    4. Sanskrit

    Answer: c

  19. The word ‘Jina’ in Jainism literally means

    1. Victor of Women

    2. Victor of Passions

    3. Victor of Games

    4. Victor of Countries

    Answer: b

  20. This sect of Jainism does not accepts the thought related to the salvation of women in the same birth

    1. Sthanakavasi

    2. Swetambar Murtipujak

    3. Digambar

    4. Terapanthi Swetambar

    Answer: c

  21. Acarya Kundakunda belongs to this period

    1. 3rd Century A. D.

    2. Sixth Century A. D.

    3. 1st Century A. D.

    4. 10th Century A. D.

    Answer: c

  22. The following text belongs to Acarya Kundakunda:

    1. Pravacanasara

    2. Acarangasutra

    3. Tattavarthasutra

    4. Bhagawati Aradhana

    Answer: a

  23. Supreme Knowledge is known in Jainism as

    1. Shruta

    2. Kevalaj~nana

    3. Veetaragi

    4. Syadavadi

    Answer: b

  24. The other name of ‘Syadvada’ is

    1. Panchayama

    2. Anekantavada

    3. Triratna

    4. Saptabhangi

    Answer: d

  25. The practice of giving four kinds of charty in Jainism is associated with

    1. Caste protection act

    2. Temple protection activity

    3. Political impact activity

    4. Social and religious service

    Answer: d

  26. The famous statute of Bahubali is situated at

    1. Khajuraho

    2. Mount Abu

    3. Ajanta

    4. Shravanabelagola

    Answer: d

  27. Match the items:

    1. Mahavira 1. Samaraiccakaha

    2. Sutrakritanga 2. Substance

    3. Haribhadrasuri 3. Ardhamagdhi

    4. Adharma 4. Trishila

    Select the correct code

    1. 3 – 3

    2. 4 – 2

    3. 1 – 1

    4. 2 – 4

    Answer: b

  28. Prince Siddhatha's father was

    1. Prasenajita

    2. Shre ika

    3. Bimbisara

    4. Suddhodana

    Answer: d

  29. The first sermon of the Buddha was delivered at

    1. Sarnath (Varanashi)

    2. Uruvela

    3. Lumbini

    4. Bodhgaya

    Answer: a

  30. The first Buddhist Council was held during the period of the king

    1. Ashoka

    2. Ajatashatru

    3. Bimbisara

    4. Kanishka

    Answer: a

  31. The text which is not included in the Tripitaka is

    1. The Dighanikaya

    2. The Majjhimanikaya

    3. The Visuddhimagga

    4. The Samyuttanikaya

    Answer: c

  32. What is the supreme aim of Buddhism?

    1. Attainment of Wisdom

    2. Practicing of Meditation

    3. Purification of Mind

    4. Attainment of Salvation

    Answer: b

  33. Identify the place of Buddhist Art.

    1. Mount Abu

    2. Saranath

    3. Delhi

    4. Ahmedabad

    Answer: b

  34. This is known as historical text of Buddhism.

    1. Jataka

    2. Suttapitaka

    3. Viuddhimagga

    4. Mahavavamsa

    Answer: d

  35. This text is not included in the Tripitakas

    1. Dighanikaya

    2. Milindapa~nha

    3. Dhammasa gahi 1

    4. Yamaka

    Answer: b

  36. Zen Buddhism is found in

    1. Tibet

    2. Japan

    3. Thailand

    4. Korea

    Answer: b

  37. Jataka tales are engraved in

    1. Vidisa

    2. Ajanta Caves

    3. Sanchi

    4. Bodha-Gaya

    Answer: c

  38. Total number of the Apostles of Jesus

    1. Ten

    2. Nine

    3. Twelve

    4. Eight

    Answer: c

  39. The first book of Bible

    1. Exodus

    2. Leviticus

    3. Numbers

    4. Genesis

    Answer: d

  40. Apostle of the Indian Church

    1. St. Jude

    2. St. Peter

    3. St. Thomas

    4. St. John

    Answer: c

  41. The parable of the Good Samaritan is in the Gospel of

    1. Matthew

    2. Mark

    3. Luke

    4. John

    Answer: c

  42. Contemporary Indian Christian Theology appreciates

    1. Religious Pluralism

    2. Religious Uniformity

    3. Religious Triumphalism

    4. Religious Fundamentalism

    Answer: a

  43. Match the following and identify the correct choice:

    List-I List-II
    1. Easter

    2. Christmas

    3. Assumption

    4. Pentecost

    1. Holy Spirit

    2. Mother Mary

    3. Resurrection of Jesus

    4. Birth of Jesus

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: b

  44. Identify the first four Ecumenical Councils in the Church.

    1. Ephesus, Chalcedon, Constantinople, Nicaea

    2. Lateran, Lyons, Vatican 1, Vatican II

    3. Constance, Lateran, Constantinople, Ephesus

    4. Nicaea, Constantinople, Ephesus, Chalcedon

    Answer: d

  45. Beginning of the Lutheran Church in India is at

    1. Madurai

    2. Mumbai

    3. Bangalore

    4. Tranquebar

    Answer: d

  46. St. Paul is known as the

    1. First Christian Philosopher

    2. First Jewish Philosopher

    3. First Latin Theologian

    4. First Christian Theologian

    Answer: d

  47. Original Sin is mentioned in

    1. Exodus

    2. Leviticus

    3. Numbers

    4. Genesis

    Answer: d

  48. Sang-i-Asbad is placed in

    1. Jerusalem

    2. Medina

    3. Kaaba

    4. Karbala

    Answer: c

  49. Prophet Muhammad receved revelation through

    1. Abu Baqr

    2. Gabraiel

    3. Israel

    4. Abu Talib

    Answer: b

  50. Which one is not correctly matched?

      • Sahih Bukhari
      • Hadith
      • Beduin
      • Arab
      • Al Biruni
      • Kitab
      • Al
      • Hind
      • Surah al Fatiha
      • Jews

    Answer: d

  51. Muslims do not believe in

    1. Day of Judgement

    2. Shirk

    3. Quran

    4. Rebirth

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 2 and 4 are correct.

    3. 4 and 1 are correct.

    4. 1 and 3 are correct.

    Answer: b

  52. Identify the correct match:

    1. Mutazilites – School of Shariat

    2. Muharram – Muslim month of Pilgrimage

    3. Caliphs al Rashidun – First four Caliphs

    4. Dar-ul-Uloom – Aligarh

    Answer: c

  53. Hal in Sufism relates to

    1. Individual efforts

    2. State of mind

    3. Fear of God

    4. Shariat

    Answer: b

  54. Arrange the following in chronological order:

    1. Dara Shikoh

    2. Shaikh Nizamuddin Auliya

    3. Mian Mir

    4. Shaikh Farid

    Codes:

    1. 4, 2, 3, 1

    2. 2, 3, 1, 4

    3. 2, 4, 3, 1

    4. 3, 1, 2, 4

    Answer: c

  55. Dar-ul-Ulum is situated at

    1. Aligarh

    2. Azamgarh

    3. Lucknow

    4. Deoband

    Answer: d

  56. Maulana Abul Kalam Azad is famous for

    1. Creation of Bangladesh.

    2. Exposition of Quran.

    3. Wahabi Movement.

    4. Jihad against the Kafirs.

    Answer: b

  57. Ibn Sina was famous as

    1. An Exponent of Shariat

    2. A Musician

    3. Atheist

    4. A Mystic-Scientist

    Answer: d

  58. In order to preach his mission Guru Nanak set off from

    1. Amritsar

    2. Kartarpur

    3. Sultanpur Lodhi

    4. Achal Batala

    Answer: c

  59. Ten Gurus One Spirit means

    1. Ten Sikh Gurus are spiritually different

    2. Theology of Sikh Gurus is different from one and another.

    3. Ten Sikh Gurus carry the same spirit.

    4. God appears in the form of a Guru.

    Answer: c

  60. The Sikh Scripture does not contain the writings of

    1. Bhagat Kabir

    2. Jaidev

    3. Mira Bai

    4. Dadu Dayal

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct

    2. 2 and 3 are correct

    3. 1 and 2 are correct

    4. 3 and 4 are correct

    Answer: d

  61. Which one is not correctly matched?

      • Bhai Nand Lal
      • Tankhah Nama
      • Giani Dit Sngh
      • Khalsa Akhbar
      • Bhai Ghaniya
      • Udasi
      • Baba Dayal
      • Nirankari

    Answer: c

  62. Rahitnama literature deals with

    1. Collection of Bani

    2. Sikh Code of Conduct

    3. Knowledge of Music

    4. Exposition of Gurbani

    Answer: b

  63. Identify the correct chronological order in which they appeared.

    1. Gur Sobha, Puratan Janamsakhi, Zafarnama, Vansawalinama

    2. Vansawalinama, Zafarnama, Puratan Janamsakhi, Gur Sobha

    3. Zafarnama, Gur Sobha, Vansawalinama, Puratan Janamsakhi

    4. Puratan Janamsakhi, Zafarnama, Gur Sobha, Vansawalinama

    Answer: d

  64. Guru Gobind Singh's mission was to

    1. Oppose the Muslims

    2. Help the Hill-chiefs

    3. Protect the Righteous

    4. Destroy the Temples

    Answer: c

  65. The Sikhs do not believe in

    1. Ancestor Worship

    2. Guru Granth-Guru Panth

    3. Avtarvad

    4. Degh Tegh Fateh

    Codes:

    1. 1 and 3 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 2 and 4 are correct.

    Answer: a

  66. Women in Sikhism are

    1. Despised

    2. Honoured

    3. Worshipped

    4. Humiliated

    Answer: b

  67. Sikh Diaspora is very strong in

    1. Canada

    2. Pakistan

    3. Thailand

    4. England

    Codes:

    1. 1 and 2 are correct.

    2. 3 and 4 are correct.

    3. 2 and 3 are correct.

    4. 1 and 4 are correct.

    Answer: d