CBSE NET Defence-Studies September-2013 Solved Paper III

  1. Who was the Cartographer who demarcated the borders of India and Pakistan?

    1. Radcliffe

    2. Mac Mohan

    3. Mountbatten

    4. P. Lawrence

    Answer: a

  2. Arrange in sequence with descending order of shares of arms sales of major arms producng countries.

    1. USA, France, Germany, UK, Italy

    2. USA, UK, France, Italy, Germany

    3. France, Germany, UK, USA, Italy

    4. UK, Germany, France, USA, Italy

    Answer: b

  3. India's TRI-service command is located at

    1. Vishakhapattanam

    2. Port Blair

    3. Lakhshadweep

    4. Goa

    Answer: b

  4. On which river was the Salal Dam Agreement signed between India and Pakistan?

    1. Chenab

    2. Indus

    3. Jhelum

    4. Sutlej

    Answer: a

  5. Which of the following set of activities encompasses the process of drug trafficking?

    1. Cultivation, manufacture and sale of illegal drugs

    2. Purchase, packing and distribution of illegal drugs

    3. Manufacturing of illegal drugs only

    4. Covers distribution and sale of illegal drugs

    Answer: a

  6. Exclusive Economic Zone (EEZ) from its coastline is

    1. 200 kms

    2. 200 nautical miles

    3. 120 nautical miles

    4. 120 kms

    Answer: b

  7. Panchsheel Agreement was signed between

    1. India and Bangladesh

    2. Pakistan and Afghanistan

    3. India and China

    4. India and Tibet

    Answer: c

  8. Who has propounded the Decision making theory?

    1. Mortan Kaplan

    2. Hans J. Margenthau

    3. Barry Buzan

    4. John Burton

    Answer: d

  9. Which one of the following approach is not supported by Liberals?

    1. Balance of Power

    2. Collective security

    3. Arms control

    4. Disarmament

    Answer: a

  10. Which one of the following is not the intangible sources of power of a nation – state?

    1. National Image

    2. Public support

    3. Access to resources

    4. Leadership

    Answer: c

  11. Military operation launched by security forces to flush out Sikh militants from Golden Temple was named as

    1. Operation Vijay

    2. Operation Pawan

    3. Operation Blue Star

    4. Operation Cobra

    Answer: c

  12. Who was the British Prime Minister, when India got its independence on 15th August, 1947?

    1. Lord Chamberlain

    2. Harold Wilson

    3. Clement Atlee

    4. Winston Churchill

    Answer: c

  13. Which one of the following is not the irredentism?

    1. Kurdish in Iran and Iraq

    2. Nagas in India and Myanmar

    3. Baluch in Iran and Pakistan

    4. Jews in Israel and Germany

    Answer: d

  14. With which of the following countries does India share its maximum border?

    1. Nepal

    2. Pakistan

    3. Bangladesh

    4. China

    Answer: c

  15. Who wrote the book ‘India's-China War’

    1. Nevelle Maxwell

    2. L. P. Sen

    3. B. M. Kaul

    4. B. N. Mullick

    Answer: a

  16. Match the type of nuclear weapons with their countries:

    List-I List-II
    1. Jericho III

    2. Shaheen

    3. Agni IV

    4. DF-31

    1. Pakistan

    2. Israel

    3. China

    4. India

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  17. Identify the correct sequence of N. S. A. In India in a chronological order.

    1. M. K. Narayanan, J. N. Dixit, Brijesh Mishra, Shiv Shankar Menon

    2. Brijesh Mishra, J. N. Dixit, M. K. Narayanan, Shiv Shankar Menon

    3. Shiv Shankar Menon, M. K. Narayanan, Brijesh Mishra, J. N. Dixit

    4. J. N. Dixit, Brijesh Mishra, M. K. Narayanan, Shiv Shankar Menon

    Answer: b

  18. What is Khmer Rouge?

    1. Afghan Rebel group

    2. Cambodian Radical group

    3. Burmese Insurgency group

    4. Philippines Terrorist group

    Answer: b

  19. In which of the following State is ‘Teen Bigha’ located?

    1. West Bengal

    2. Bihar

    3. Meghalaya

    4. Sikkim

    Answer: a

  20. Name of TE Laurence is associated with

    1. Psychological warfare

    2. Guerrilla warfare

    3. Biological warfare

    4. Trench warfare

    Answer: b

  21. Who was the author of a book titled ‘Untold Story’

    1. Gen. B. M. Kaul

    2. K. Subramaniyam

    3. Gen. Sundarji

    4. Jaswant Singh

    Answer: a

  22. Name the current Secretary General of U. N. O.

    1. U. Thant

    2. Butros Butros Ghali

    3. Ban ki Moon

    4. Julia Gillard

    Answer: c

  23. Internal conflict between Tamils and Sinhalese communities in Sri Lanka is seen as

    1. Political Revolution

    2. Communal violence

    3. Ethnic assertion

    4. Democratic movement

    Answer: c

  24. Which of the following is a landlocked country?

    1. Kenya

    2. South Africa

    3. Botswana

    4. Mozambique

    Answer: c

  25. Match the following in respect of UN organs and responsibilities: Organs Responsibilities

    List-I List-II
    1. Security Council

    2. General Assembly

    3. Economic and Social Council

    4. International Court of Justice

    1. Coordinate economic and social welfare programmes

    2. Non compulsory jurisdiction on cases brought by States

    3. Decides on enforcement measures

    4. Debate any topic within Charter's purview

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

    • Assertion (A): War is caused by economic deprivation.
    • Reason (R): In long run, economic disparities will lessen and war will be eliminated.
    1. A is true, but R is false.

    2. A is false, but R is true.

    3. Both A and R are true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: c

  26. Match the following: Arms Control Agreements Years

    List-I List-II
    1. Start II 1.

    2. Open Skies Treaty

    3. CTBT

    4. NPT

    1. 92

    2. 1996

    3. 1993

    4. 1968

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: d

  27. Identify the following agreements in their descending chronological order and choose the appropriate code:

    1. Tashkent Agreement, Panchsheel Agreement, Lahore Declaration, Shimla Agreement

    2. Panchsheel Agreement, Tashkant Agreement, Shimla Agreement, Lahore Declaration

    3. Lahore Declaration, Panchsheel Agreement, Shimla Agreement, Tashkent Agreement

    4. Tashkent Agreement, Shimla Agreement, Panchsheel Agreement, Lahore Declaration

    Answer: b

  28. ‘Geronimo’ was the code name given to which of the following individual by US administration?

    1. Col Gaddafi

    2. Saddam Hussain

    3. Bin Laden

    4. Mustafa Abu al-Yazid

    Answer: c

  29. The term ‘War Strategy’ can be defined as

    1. The art of projecting and directing a campaign.

    2. The method by which a commander seeks to bring his enemy to battle.

    3. An art of mobilising and directing the resources to safeguarding and promoting one's own interests.

    4. It is the science of utilising armed forces.

    Answer: c

  30. The Indian Space Programme began in the year

    1. 1960

    2. 1962

    3. 1964

    4. 1969

    Answer: b

  31. The Indian name of Russian MIG-29 is

    1. Baaz

    2. Crow

    3. Peacock

    4. None of the above

    Answer: d

  32. Which of the following elements does not contribute to the escalation of defence expenditure?

    1. Existence of military-industrial complex

    2. Arms Race

    3. Modernisation programmes

    4. Defence-budgeting process

    Answer: d

  33. Which one of the following is not the IMF goals of structural adjustment programs?

    1. Improve public-sector efficiency

    2. Overvalued currency

    3. Achieve balance of payments and fiscal equilibrium

    4. Stimulate growth potential of the private sector

    Answer: b

  34. R. M. A. Stands for

    1. Regional Maritime Agreement

    2. Regional Military Association

    3. Revolution in Military Affairs

    4. Revolution in Maritime Affairs

    Answer: c

  35. Falkland war was fought between

    1. Argentina and Britain

    2. France and Germany

    3. Mexico and USA

    4. China and Japan

    Answer: a

  36. Mediation is a part of

    1. Efforts to end the war

    2. Peace building

    3. Amicable settlement of dispute

    4. Conflict prevention

    Answer: c

  37. Coco Islands, presently under Myanmar is being militarized with the help of

    1. Indonesia

    2. China

    3. Malaysia

    4. India

    Answer: b

  38. Which of the following is the last country to join SAARC?

    1. Myanmar

    2. Afghanistan

    3. Maldives

    4. East Timor

    Answer: b

  39. Match the following theorist (List-I) with the theories they propounded (List-II) and choose the appropriate code:

    List-I List-II
    1. MacKinder

    2. Carl Haushofer

    3. Alfred Mahan

    4. Ratzel

    1. Organic Theory of State

    2. Sea Power Theory

    3. Heartland Theory

    4. Theory of Geopolitcs

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: d

  40. Proxy War is

    1. Irregular warfare between nations

    2. Civil war within a nation

    3. War between paramilitary and regular forces

    4. None of the above

    Answer: d

  41. Which Indian Institution has given a call for opening negotiations on universal treaties and conventions for a total ban on all nuclear tests?

    1. Gandhi Peace Foundation

    2. Nehru Memorial Foundation

    3. Rajiv Memorial Initiative

    4. Hindustani Andolan

    Answer: c

  42. “For developing nation, security is development. Without development there can be no security” is a statement attributed to

    1. President Eisenhower

    2. Robert MacNamara

    3. John Foster Dulles

    4. Henry Kissinger

    Answer: b

  43. Which is India's first Naval Air Station?

    1. INS Chakra

    2. INS Shakti

    3. INS Hansa

    4. INS Garuda

    Answer: d

  44. ‘New Moore’ island dispute is between

    1. Bangladesh – Burma

    2. India – Bangladesh

    3. Sri Lanka – India

    4. China – Japan

    Answer: b

  45. RMA (Revolution in Military Affairs) takes place whenever

    1. New technology is incorporated in consideration of likely war.

    2. New technology and doctrine are incorporated in considerations of likely war.

    3. New technology, doctrine and organizations are incorporated in consideration of likely war.

    4. Major powers incorporate all three of them in their policy formulations of likely war.

    Answer: d

  46. Which one of the following is correct elements of sea power proposed by A. T. Mahan?

    1. Maritime security, governance, population, industrial development, aptitude, length of coast

    2. Foreign relations, national economy, national policy, naval capability, governance

    3. Resources, Population, Aptitude, length of the coast, nature of coast, Government policy

    4. Nature of coast, National policy, Population, Aptitude, Defence policy, maritime security

    Answer: c

  47. Problems of ‘Chakma Refugee’ refers to the issue related to

    1. India – Bangladesh

    2. India – Sri Lanka

    3. India – Afghanistan

    4. India – Tibet

    Answer: a

  48. ‘Camp David’ accord was a Peace agreement between

    1. Egypt – Israel

    2. Jordan – Israel

    3. Lebanon – Israel

    4. Palestine – Israel

    Answer: a

  49. The concept of collective security implies

    1. Machinery for joint action

    2. Arrangement among nationstates

    3. Principle of ‘one for all and all for one’

    4. Joint action against an adversary

    Answer: c

  50. Which one of the following is not the means of Pacific Settlement of disputes?

    1. Economic sanctions

    2. Negotiations

    3. Mediations

    4. Good offices

    Answer: a

    • Assertion (A): The President of India is only the formal head of the executive.
    • Reason (R): He has to exercise all his functions in accordance with the advice of the Council of Ministers.
    1. Both A and R are not true.

    2. Both A and R are true.

    3. A is true and R is false.

    4. R is true and A is false.

    Answer: b

    • Assertion (A): Economic globalization means new ideas and technology are rapidly transmitted to states and individuals around the world.
    • Reason (R): Under economic globalization, an economic elite will emerge as most powerful, leaving the rest behind:
    1. Both A and R are true.

    2. Both A and R are false.

    3. A is true and R is false.

    4. A is false but R is true.

    Answer: a

  51. In which year economic liberalization introduced in India?

    1. 1973

    2. 1985

    3. 1991

    4. 2001

    Answer: c

  52. Teeth & Tail ratio means

    1. Ratio between logistic persons and fighting forces

    2. Ratio between weapons and equipments

    3. Ratio between men and material

    4. Ratio between active forces and reserved force

    Answer: a

  53. Arrange the following group of battles of W. W. II in chronological descending order:

    1. Battle of France, Battle of Gazala line, Battle of Britain, Battle of Lyte Gulf

    2. Battle of France, Battle of Britain, Battle of Gazala line, Battle of Lyte Gulf

    3. Battle of Britain, Battle of Gazala line, Battle of France, Battle of Lyte Gulf

    4. Battle of Gazala line, Battle of Lyte Gulf, Battle of Britain, Battle of France

  54. Arrange the following Supreme Commander of Indian Armed Forces in chronological ascending order:

    1. Pratibha Devi Singh Patil, A. P. J. Abdul Kalam, K. R. Narayanan, Giani Zail Singh

    2. Giani Zail Singh, A. P. J. Abdul Kalam, K. R. Narayanan, Pratibha Devi Singh Patil

    3. K. R. Narayanan, Giani Zail Singh, A. P. J. Abdul Kalam, Pratibha Devi Singh Patil

    4. A. P. J. Abdul Kalam, Pratibha Devi Singh Patil, Giani Zail Singh, K. R. Narayanan

  55. Which is not the part of organic theory of State?

    1. Childhood stage

    2. Stability stage

    3. Maturity stage

    4. Decline and Decay stage

    Answer: b

  56. A Secular State means

    1. People are not allowed to follow any religion

    2. People following only one religion are allowed to live in the State.

    3. People are forced to follow a particular religion only.

    4. State does not patronise or favour any religion.

    Answer: d

  57. Which is the major source energy in India?

    1. Nuclear Energy

    2. Thermal Energy

    3. Solar Energy

    4. Hydal Energy

    Answer: b

  58. Which of the following State do not have a common border with Pakistan?

    1. Jammu & Kashmir

    2. Himachal Pradesh

    3. Rajasthan

    4. Gujarat

    Answer: b

  59. The main emphasis of the Shimla Agreement of 1972 signed between India and Pakistan was

    1. Both countries will sign bilateral trade.

    2. Both countries will have joint army exercises.

    3. Both countries will solve their disputes bilaterally.

    4. Both countries will have faith in the United Nations.

    Answer: c

  60. Match the following books (List-I) with their respective authors (List-II) and choose the appropriate code:

    List-I List-II
    1. Himalayan Blunder

    2. Makers of Modern Strategy

    3. Conflict and Communication

    4. Vision 2020

    1. Karl Deutsch

    2. A. P. J. Abdul Kalam

    3. EM Earle

    4. JP Dalvi

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: d

  61. Match the terrorist groups with their location of operations:

    List-I List-II
    1. Al Qaeda

    2. Abu Nidal Organization

    3. Hamas

    4. Hezbollah

    1. Lebanon

    2. Afghanistan, Pakistan and Iran

    3. Iraq, Lebanon, Palestinian

    4. Israel, West Bank, Gaza strip

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: d

  62. Arrange in descending order in respect of length of Internatonal border, India sharing with her neighbouring countries:

    1. China – Pakistan – Bangladesh – Myanmar

    2. Pakistan – China – Myanmar – Bangladesh

    3. Myanmar – Pakistan – China – Bangladesh

    4. Bangladesh – China – Pakistan – Myanmar

    Answer: d

  63. The abbreviation ‘CSCE’ stands for

    1. Common Security and Common Economic Growth

    2. Conference on Security and Co-operation in Europe

    3. Collective System of Cooperation on Environment

    4. Collective Security in Conservation of Energy

    Answer: b

  64. Which one of the following is not the limited war?

    1. World War I

    2. Vietnam War

    3. The Korean War

    4. 1991 Gulf War

    Answer: a

  65. Which of the following country does not share land border with India?

    1. Nepal

    2. Bangladesh

    3. Bhutan

    4. Sri Lanka

    Answer: d

  66. Which one of the following has not supported the radicalism/dependent theory?

    1. Hobson

    2. Kant

    3. Wallerstein

    4. Lenin

    Answer: b

  67. McMahon line is a border demarcation between

    1. India – Burma

    2. India – Pakistan

    3. India – China

    4. China – Pakistan

Read the following passage and answer the given questions based on your understanding of the passage:

Deterrence is a type of influence. Its purpose is essentially negative i.e.. To dissuade an adversary from certain undertakings. It is practiced by threatening to impose punishment. In international relations (as well as in other forms of human interaction) deterrence is an old and widely understood method of influence. Punitive threats have been particularly utilized in the field of diplomacy because relations among States are frequently governed by military factors. In this latter respect, then, deterrence is a type of military policy practiced by governments for the purpose of preventing hostile action by other States. These policies have gained greater currency, more elaborate conceptual development and more explicit military implementation with the advent of nuclear weapons and rapid means of delivery.

Answer: c

  1. Deterrence is a kind of

    1. Terror

    2. Influence

    3. Diplomacy

    4. Slogan

    Answer: b

  2. Relations between States are normally governed by

    1. Economic factors

    2. Military factors

    3. Strategic factors

    4. Diplomatic factors

    Answer: b

  3. The essential purpose of deterrence is to

    1. Persuade the adversary

    2. Dissuade the adversary

    3. Encourage friends

    4. Discourage friends

    Answer: b

  4. Policy of deterrence gained currency only after the invention of

    1. Nuclear weapons

    2. Delivery systems

    3. Nuclear weapons and means of delivery

    4. ABC weapons

    Answer: c

  5. The theory of deterrence is quite old in

    1. Intra-State relations

    2. Inter-state relations

    3. Policy formulations

    4. Threat perception

    Answer: b