CBSE NET Education June-2013 Solved Paper III

  1. The use of media either sequentially or simultaneously in a single communication is called as

    1. Computer Assisted Instruction

    2. Multi-media Instruction

    3. Technology Aided Instruction

    4. Web Aided Instruction

    Answer: b

  2. The technology useful to student who is visually impaired, but not blind

    1. Software that magnifies everything by 2 to 16 times

    2. Hands free keyboard

    3. Text to speech software

    4. Touch screen

    Answer: a

  3. Taxonomy of teacher behaviour is developed by

    1. Workshop

    2. Refresher course

    3. Simulated training

    4. Micro teaching

    Answer: c

  4. Which of the following is not a characteristic of a gifted child?

    1. High Intelligence

    2. High Achievement

    3. Critical Analysis

    4. Conformist Attitude

    Answer: d

  5. Which of the following is true for intelligence and creativity?

    1. All intelligent children are creative.

    2. All creative children have high IQ.

    3. Some creative children have high IQ.

    4. Some creative children have low IQ.

    Answer: c

  6. Which of the following terms is related to the idea of valdity of a test?

    1. Errors of measurement

    2. True score variance

    3. Common factor variance

    4. Random errors

    Answer: c

  7. While writing a general instructional objective, the most appropriate action verb would be

    1. States

    2. Names

    3. Recognizes

    4. Analyses

    Answer: d

  8. I. A. S. Es in teacher education were started in

    1. 1964

    2. 1968

    3. 1986

    4. 1992

    Answer: d

  9. Which of the following is not true for a specific aptitude?

    1. Acquired through long experience

    2. Measures potential for future behaviour

    3. Relates to limited aspect of behaviour

    4. Result of past learning or schooling

    Answer: d

  10. What are the stages involved in a comprehensive guidance programme? Choose the correct sequence of stages

    1. Taking action, referral, appreciating problem, accepting individual, consideration of problem

    2. Consideration of problem, appreciating problem, referral, taking action, accepting individual

    3. Appreciation of problem, accepting individual, referral, consideration of problem, taking action

    4. Accepting individual, appreciating problem, consideration of problem, taking action, referral

    Answer: d

  11. What is Guidance?

    1. Helping a person systematically to overcome his/her difficulties.

    2. Helping an individual to understand himself/herself, his/her needs and his/her environment.

    3. Helping a boy, going out of the way, to score more marks.

    4. Giving a mild electric shock and activating the brain of a person mentally disturbed.

    Choose the correct answer from the given codes:

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 4 and 1

    Answer: a

  12. Which one of the following is the broadest in scope of treatment?

    1. The school as a social organisation

    2. Educational Sociology

    3. Social Foundations of Education

    4. Sociology of Education

    Answer: c

  13. Who was the first Chairman of University Grant Commission?

    1. Dr. Manmohan Singh

    2. Prof. Yash Pal

    3. Prof. SS Bhatnagar

    4. Prof. DS Kothari

    Answer: c

  14. Emotions are usually governed by

    1. Central Nervous System

    2. Automatic Nervous System

    3. Peripheral Nervous System

    4. Sacral System

    Answer: c

  15. The nature of truth is basically a problem for

    1. Law

    2. Ethics

    3. Epistemology

    4. Axiology

    Answer: c

  16. One of the appropriate statistics that can be used for Solomon four experimental designs is

    1. Correlational Analysis

    2. One-way ANOVA

    3. Chi-square

    4. Median Test

    Answer: b

  17. Pre-test-post-test randomized matching control group design is an example of

    1. True experimental design

    2. Pre-experimental design

    3. Quasi-experimental design

    4. Post-facto experimental design

    Answer: a

  18. What is the distinction between formative and summative evaluation of curriculum?

    1. Formative Evaluation considers a part of the course content, midway of the course and provides feedback.

    2. Formative Evaluation is concerned with the form and structure of the course.

    3. Summative Evaluation considers the whole course content at the end of the course, for taking important decisions.

    4. Formative Evaluation and Summative Evaluation are complementary.

    Choose the correct answer from the given codes:

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 2, 4 and 1

    4. 1, 3 and 4

    Answer: d

  19. What are the various concepts of curriculum?

    1. Experience

    2. Subject

    3. Objective

    4. Teaching

    Choose the correct answer from the given codes:

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 3, 4 and 1

    4. 4, 1 and 2

    Answer: a

  20. A method in which the skill and expertise of many teachers is combined to teach a class is called as

    1. Panel discussion

    2. Group discussion

    3. Team teaching

    4. Tutorial method

    Answer: c

  21. International Institute of Educational Planning is at

    1. London

    2. Paris

    3. New York

    4. New Delhi

    Answer: b

  22. Who of the following governs in a democracy?

    1. The Minister

    2. The People

    3. The Leaders

    4. The Bureaucrats

    Answer: b

  23. The Father of Creativity

    1. Charles Spearman

    2. Torrance E. P.

    3. Thorndike E. L.

    4. Skinner B. F.

    Answer: b

  24. Which of the following is not a characteristic of intellectual development of later childhood?

    1. Careful for future

    2. End of imaginary fears

    3. High interest in science fiction

    4. Increased logical power

    Answer: a

  25. Which of the following is not assessed by using essay type questions?

    1. Thinking skills

    2. Knowledge of wide content area

    3. Supplying suitable arguments

    4. Detailed description of an event

    Answer: b

  26. Which of the following Commission first decentralized the primary education?

    1. Hunter Commission

    2. Mudaliar Commission

    3. Kothari Commission

    4. Sadler Commission

    Answer: a

  27. According to 2011 Census Report, the difference between literacy rates of men and women in India is about

    1. 10%

    2. 17%

    3. 21%

    4. 27%

    Answer: b

  28. ‘Basal Age’ is related to the measurement of

    1. Personality

    2. Attitude

    3. Intelligence

    4. Aptitude

    Answer: c

  29. Match the following:

    List-I (Target) List-II (Kind of Guidance)
    1. Members of a ladies club

    2. Criminals

    3. Aged, sickly people

    4. College students

    1. Vocational Guidance

    2. Social Guidance

    3. Moral Guidance

    4. Health Guidance

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4

    Answer: a

  30. The policy recommended by the Kothari Commission vis-à-vis language is

    1. Three language formula

    2. Two language formula

    3. Hindi

    4. Mother Tongue

    Answer: a

  31. Identify the odd item among the following:

    1. Cooperation

    2. Competition

    3. Interaction

    4. Conflict

    Answer: d

  32. Which of the following State does not have State Open University?

    1. Odisha

    2. Bihar

    3. Assam

    4. West Bengal

    Answer: a

  33. RTE Act was implemented in India with effect from

    1. 1st April 2009

    2. 1st May 2010

    3. 1st April 2008

    4. 1st April 2010

    Answer: b

  34. ‘Longitudinal Studies’ are a type of

    1. Historical studies

    2. Developmental studies

    3. Survey studies

    4. Philosophical studies

    Answer: b

  35. Ethno methodical study is a

    1. Philosophical research

    2. Historical research

    3. Experimental research

    4. Sociological research

    Answer: d

  36. What are the components of Tyter's model of curriculum?

    1. Purpose, Educational Experiences, Effective Organisation of Experiences, Verification of Goal.

    2. Aims, Subject Content, Teaching, Evaluation

    3. Aims of Education, Organisation of Content, Testing, Feedback

    4. Subject Content, Teaching, Learning, Testing

    Answer: a

  37. The barrier created in communication due to the dual meaning of words is a

    1. Semantic barrier to communication

    2. Psychological barrier to communication

    3. Technological barrier to communication

    4. Environmental barrier tocommunication

    Answer: a

  38. Which is the best form of government to develop education?

    1. Aristocracy

    2. Monarchy

    3. Democracy

    4. Dictatorship

    Answer: c

  39. Mostly Gestaltist theories of learning are based on the idea of

    1. Concentration

    2. Perception

    3. Meditation

    4. Introspection

    Answer: b

  40. The concept of Intelligence Quotient was first given by

    1. J. P. Guilford

    2. Alfred Benet

    3. J. S. Bruner

    4. William Stern

    Answer: d

  41. Xerophthalmia is a result of insufficient amount of

    1. Vitamin C

    2. Vitamin B

    3. Vitamin D

    4. Vitamin A

    Answer: d

  42. Which of the following cannot be achieved by using objective test items?

    1. Problem solving ability

    2. High degree of reliability

    3. Objectivity in scoring

    4. Wide content coverage

    Answer: a

  43. Internship Programme of teacher education provides

    1. Content courses

    2. Practical courses

    3. Complete school environment

    4. Research courses

    Answer: c

  44. The first National Policy on Education in free India was launched in the year

    1. 1947

    2. 1964

    3. 1968

    4. 1986

    Answer: c

  45. MMPI is associated with

    1. Intelligence

    2. Creativity

    3. Personality

    4. Mental Age

    Answer: c

  46. Why is the Interview considered the best tool for assessing the gravity of the client's problem?

    1. The face to face contact between the counsellor and the counsellee is known as the counselling interview.

    2. It helps to get first-hand information about the client and his/her problem.

    3. It is very easy to organise and conduct an interview with the client.

    4. The interview can be video graphed.

    Answer: b

  47. Modernization is a type of social change in which society becomes

    1. More open

    2. More stratified

    3. Less orderly

    4. More closed

    Answer: a

  48. In which country the first Open University was established in the world?

    1. U. S. A.

    2. U. K.

    3. India

    4. Australia

    Answer: b

  49. Continuous Comprehensive Evaluation in school education was started by

    1. CBSE

    2. UGC

    3. SCERT

    4. IGNOU

    Answer: a

  50. Syntactic abilities referred to

    1. Ability to make sentence structure

    2. Ability for spell well

    3. Ability to visualize sentences

    4. Ability to hear well

    Answer: a

  51. Phenomenological Research is a

    1. Qualitative Research

    2. Quantitative Research

    3. Trend Research

    4. Descriptive Research

    Answer: a

  52. Which one of the following is not a type of Descriptive Research method?

    1. Correlational

    2. Causal Comparative

    3. Survey

    4. Developmental study

    Answer: d

  53. What are the determinants of “Objectives” in the development of a curriculum for the secondary level?

    1. Socio-psychological needs of the individuals of the level concerned.

    2. Economic needs of the society.

    3. Thrust area at the time of curriculum development.

    4. National aims of secondary level of education.

    Choose the correct answer from the given codes:

    Codes:

    1. 1, 2 and 4

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 3 and 4

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  54. ‘Learning at one's own pace’ is a special feature of

    1. Teacher-centered method

    2. Programmed instruction method

    3. Learner-centered method

    4. Activity-centered method

    Answer: b

  55. Cost-benefit analysis is the

    1. Objective

    2. Approach

    3. Characteristic

    4. Function

    Answer: b

  56. The need for measuring intelligence of children emerged out of

    1. Concern for helping slow learners

    2. Requirement of good army officers

    3. Social pressures regarding talent development

    4. Scarcity of funds for constructing new schools

    Answer: a

  57. The knowledge of educational psychology mostly helps the teacher to

    1. Decide general aims of education

    2. Write specific instructional objectives

    3. Choose right instructional approach

    4. Device good evaluation methods

    Answer: c

  58. The child who reads numbers wrongly has the following learning disability:

    1. Dyscrasia

    2. Dyslexia

    3. Dyspepsia

    4. Dyscalculia

    Answer: b

  59. The process of assigning numerals to objects according to some rules istermed as

    1. Observation

    2. Measurement

    3. Analysis

    4. Statistics

    Answer: b

  60. According to 2011 Census, the overall literacy rate in India is about

    1. 64%

    2. 72%

    3. 74%

    4. 82%

    Answer: c

  61. A less experienced learner acquires knowledge and skills under the guidance of an expert is a concept of

    1. Constructivism

    2. Scaffolding

    3. Situated Learning

    4. Cognitive Apprenticeship

    Answer: d

  62. The conscious ego is one of the elements of personality given by the Psychologist

    1. Freud

    2. Jung

    3. Adler

    4. Allport

    Answer: b

  63. Which of the following add to the resourcefulness of a practitioner of Guidance?

    1. Scholarship and Accessibility

    2. Qualification and punctuality

    3. The skill of listening and face reading

    4. Empathy

    Choose the correct answer from the given codes:

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 4 and 1

    Answer: c

  64. Education leading to unemployment is an example for

    1. Normative social change

    2. Descriptive social change

    3. Dysfunctional social change

    4. Synchronic social change

    Answer: c

  65. First Open University in India was established in the year

    1. 1961

    2. 1982

    3. 1985

    4. 2001

    Answer: b

  66. Inclusive Education refers to

    1. Special teaching to disabled students

    2. Sarva Shiksha Abhiyan

    3. Equal educational opportunities to disabled and normal students

    4. Special education in special schools

    Answer: c

  67. Reading-disability in primary grades develops feelings of

    1. Adjustment

    2. Security

    3. Insecurity

    4. Peer Affection

    Answer: c

  68. While conducting experimental research a researcher should control the

    1. Independent variables

    2. Dependent variables

    3. No variables

    4. Extraneous variables

    Answer: d

  69. ‘Subject Mortality’ leads to internal invalidity of

    1. Historical Research

    2. Experimental Research

    3. Descriptive Research

    4. Philosophical Research

    Answer: b

  70. What are the guidelines for organizing the content in a subject curriculum?

    1. Year by year description of content.

    2. Place by place description of content.

    3. Linear or spiral form of expansion of content.

    4. Degree of importance-wise of the content.

    Choose the correct answer from the given codes:

    Codes:

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 3 and 4

    4. 4 and 1

    Paraphrasing

    Answer: a

Read the following passage and answer questions 71 to 75:

Dr. Johnson described sleep as a ‘gentle tyrant’ ‘Sleep’ is a tyrant because nobody can escape its regimen; ‘gentle’ because there is some flexibility …of course, within limits … in the distribution of the hours of sleeping and being awake. We go to sleep way 15 to 16 hours; and sleep for about 8 hours in a 24 hours cycle.

The outer limit for keeping sleep at bay for the average individual is 72 hours. An average individual cannot keep continuously awake for more than 72 hours. Of course, there have been exceptional individuals like the tyrant Napoleon and Arjuna.

‘Sleep’ and ‘Education’ are intimate enemies. Most often they go together but they always work against each other. Often students lose sleep thanks to fear of failing in the examinations. However, when they sit down to study sleep overpowers them.

Is it possible to develop and impart education about sleep? Has anybody successfully done it? What should be the aims of education vis-à-vis sleep? What are the best agencies for imparting education about sleep? What should be a curriculum for sleep education be like? There is urgent need for research in this area.

  1. Sleep is described as a ‘gentle tyrant’ because

    1. Nobody can escape sleep.

    2. Everybody has to sleep.

    3. We need a comfortable environment for sleeping.

    4. There is some flexibility within limits for the distribution of sleeping hours.

    Answer: d

  2. The longest duration an individual can remain awake is

    1. 24 hours

    2. 16 hours

    3. 8 hours

    4. 72 hours

    Answer: d

  3. ‘Gentle Tyrant’ refers to

    1. Arjuna

    2. Sleep

    3. Napoleon

    4. Dr. Johnson

    Answer: b

  4. ‘Sleep’ and ‘Education’ are described as ‘intimate enemies’ because

    1. They go together.

    2. They work against each other.

    3. Education cannot conquer sleep.

    4. They are together but work against each other.

    Answer: d

  5. The most suitable title for this passage would be

    1. Sleep: A Gentle Tyrant

    2. Dr. Johnson's Idea on sleep

    3. Education for Sleep

    4. Sleep and Education: Intimate Enemies

    Answer: d