CBSE NET Forensic-Science December-2012 Solved Paper II

Download PDF of This Page (Size: 237K)

1. Dying declaration is to be preferably recorded by

(A) Doctor

(B) Police

(C) Magistrate

(D) Jury Member

Answer: C

2. Murder cases are tried in the following courts

(A) Chief Judicial Magistrate’s Court

(B) 1st Class Metropolitan Magistrate’s Court

(C) Sessions Court

(D) High Court

Answer: C

3. Police inquest is conducted under section

(A) 174 CrPC

(B) 174 IPC

(C) 176 CrPC

(D) 176 IPC

Answer: A

4. Assertion (A): Blood stains on cloth should be collected after drying in shade under room heater. Reason (R): It causes disintegration of blood stains.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: D

5. Preservation of footprint on snow can be done by

(A) Plaster of Paris Cast

(B) Sulphur Casting

(C) Tracing

(D) Wax Casting

Answer: B

6. Light that has all its waves pulsating in unison is called

(A) Maser

(B) Laser

(C) Monochromatic light

(D) Polychromatic light

Answer: B

7. Hollow Cathode Lamp (HCL) is used in the following:

(A) Atomic Absorption Spectrometer

(B) Atomic Emission Spectrometer

(C) Infra-Red Spectrometer

(D) X-ray Fluorescence Spectrometer

Answer: A

8. Deviations from Beer’s Law fall into which categories?

(A) Real

(B) Instrumental

(C) Chemical

(D) All of the above

Answer: D

9. One of the following is not the component of Kastle-Meyer Test

(A) Phenolphthalein

(B) Glacial Acetic Acid

(C) Zinc dust

(D) Potassium Hydroxide

Answer: B

10. Confirmation of menstrual blood stain is done by the following method:

(A) Isoenzyme marker

(B) Fibrin Degradation Product (FDP)

(C) Protein Marker

(D) Restriction enzymes

Answer: B

11. The complementary base pairs among four nucleotides (A, T, G, C) are as

(A) A= G and T = C

(B) A = C and G = T

(C) A = T and G = C

(D) All of the above

Answer: C

12. Seminal fluid is a gelatinous material produced in males by seminal vesicles, prostate and

(A) Adrenal gland

(B) Pituitary gland

(C) Cowper’s gland

(D) Thyroid gland

Answer: C

13. The level of toxicity of Datura plant on the basis of increasing level is

(A) Root, Seeds, Fruit, Leaf

(B) Leaf, Root, Fruit, Seeds

(C) Fruit, Root, Seeds, Leaf

(D) Seeds, Leaf, Root, Fruit

Answer: B

14. Sodium and Potassium hydroxides are strongly corrosive due to

(A) Their solvent action on protein material

(B) Their saponifying action on the lipids

(C) Their ability to extract water from the tissues

(D) All of above

Answer: D

15. In case of carbon monoxide poisoning which preservative is recommended for the preservation of blood samples

(A) Sodium Chloride

(B) Sodium Fluoride

(C) Sodium Carbonate

(D) No preservative

Answer: D

16. Free sulphuric acid is rarely found in stomach contents in acid poisoning cases because

(A) It may be vomited out

(B) May be neutralised by alkalies given as antidotes

(C) May combine chemically with the tissue with which it comes in contact

(D) All the above

Answer: D

17. Arrange the following firearms in the proper chronological order:

(i) Flint lock

(ii) Wheel lock

(iii) Match lock

(iv) Percussion cap lock

Codes:

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (i) (iv) (iii) (ii)

Answer: B

18. The Indian Arms Act was enforced in

(A) 1955

(B) 1959

(C) 1961

(D) 1964

Answer: B

19. The bore of the 12 bore gun is

(A) 0.723"

(B) 0.727"

(C) 0.729"

(D) 0.731"

Answer: C

21. The diameter of SG pellet in 12 bore gun cartridge is

(A) 8.43 mm

(B) 7.77 mm

(C) 6.83 mm

(D) 5.16 mm

Answer: A

22. Faeces stains are identified from odour, presence of indigested matter, vegetable fibres and

(A) Stercobilin

(B) Dark brown crystals of choline iodide

(C) Rhombic crystals

(D) All of the above

Answer: A

23. Assertion (A): Hair has paramount importance to establish the link between suspect and victim and linking both with the scene of occurrence.

Reason (R): As per Locards principle of exchange.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: D

24. The direction of a wound can be ascertained from which of the following injuries:

(A) Chop wound

(B) Contusion

(C) Incised wound

(D) Laceration

Answer: C

25. Lanugo hairs are

(A) Pigmented

(B) Thin and soft

(C) Modulated

(D) Scale pattern is complex

Answer: B

26. The following method is used for determining the age of an ink by tracking the degradation of certain dyes.

(A) Thin layer chromatography (TLC)

(B) Gas chromatography (GC)

(C) Laser desorption mass spectrometry (LDMS)

(D) High Performance Liquid Chromatography (HPLC)

Answer: C

27. LSD is derived from which of the following plant?

(A) Cannabis sp.

(B) Papaver Somniferum

(C) Erthroxylum sp.

(D) Clavicepspurpurea

Answer: D

28. Linseed, Safflower and Cottonseed are used for

(A) Paint pigments

(B) Paint oils

(C) Paint solvents

(D) Paint binders

Answer: B

29. Assertion (A): As the rhodamine ‘B’ in ballpoint pen ink degrades, it loses the ethyl groups.

Reason (R): The ethyl groups are replaced by hydrogen atoms.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

30. For hardening of plaster of Paris cast of foot prints, following substance is added:

(A) Sodium chloride

(B) Sodium carbonate

(C) Talcum powder

(D) Sodium sulphate

Answer: B

31. When the temperature of a liquid is raised

(A) Its refractive index increases

(B) Its refractive index decreases

(C) Its refractive index disappears

(D) Its refractive index doesn’t change

Answer: B

32. The skid marks on the road in a vehicular accident may give an indication of

(A) Make of the vehicle

(B) Speed of the vehicle

(C) Weight of the vehicle

(D) Height of the vehicle

Answer: B

33. Chemical etching is a method for restoration of erased marks on

(A) Wood

(B) Leather

(C) Metal

(D) Plastic

Answer: C

34. Scales are found on the following fibre:

(A) Wool

(B) Cotton

(C) Linen

(D) Silk

Answer: A

35. Fractures due to heat are

(A) Radial

(B) Spiral

(C) Hackle marks

(D) Wavy

Answer: D

36. Which of the following type of abrasions are associated in sexual assault over the thigh of a woman?

(A) Graze

(B) Imprint

(C) Pressure

(D) Scratch

Answer: D

37. The chromosome pattern in Turner’s syndrome is

(A) XXY

(B) XO

(C) XXX

(D) XYY

Answer: B

38. Cusp of Carabelli is found on

(A) Incisors Central

(B) Canines

(C) Bicuspids

(D) Tricuspids

Answer: D

39. ABO grouping is based on

(A) Red cell surface antigen

(B) Plasma proteins

(C) Red cell enzyme

(D) Nuclear chromatin

Answer: A

40. The total number of bones in the human skeleton in an adult is

(A) 208

(B) 308

(C) 408

(D) 508

Answer: A

41. In handwriting comparison the crossing in‘t’ and the dots in ‘i’ and ‘j’ are known as

(A) Connective signs

(B) Diacrytic signs

(C) Loop signs

(D) Shoulder signs

Answer: D

42. Which of the following disease affects handwriting?

(A) Chronic Leukemia

(B) Chronic Malaria

(C) Parkinsonism

(D) Thalassemia

Answer: C

43. The following is a sign of forgery:

(A) Retouching

(B) Connecting strokes

(C) Pen lifts

(D) All of the above

Answer: D

44. The most suitable solvent system for thin layer chromatography/paper chromatography of inks is

(A) N-butanol: pyridine: water (3: 1: 1.5)

(B) Amyl alcohol: acetic acid: chloroform (6: 1: 2)

(C) Ethanol: Acetone: acetic acid (4: 1: 5)

(D) Amyl alcohol: acetic acid: pyridine (6: 1: 2)

Answer: A

45. The following is the most acceptable method for revealing indented writing:

(A) Oblique lighting

(B) Intense lighting

(C) Rubbing with a pencil lead

(D) ESDA

Answer: D

46. Cadaveric spasm indicates

(A) Suicide

(B) Homicide

(C) Natural death

(D) Last act of a person before death

Answer: D

47. The sequence of post-mortem changes in a cadaver includes

(A) Rigor mortis, primary flaccidity, secondary flaccidity, marbling

(B) Primary flaccidity, secondary flaccidity, rigor mortis, marbling

(C) Marbling, secondary flaccidity, primary flaccidity, rigor mortis

(D) Primary flaccidity, rigor mortis, secondary flaccidity, marbling

Answer: B

48. “Taches Noire Scleroitiques” is a post-mortem feature seen in

(A) Eyes

(B) Nostrils

(C) Ears

(D) Mouth

Answer: A

49. The following are examples of unnatural sexual offences

(i) Sodomy

(ii) Incest

(iii) Buccal coitus

(iv) Bestiality

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.

(B) (ii) and (iv) are correct.

(C) (i), (ii) and (iv) are correct.

(D) (i), (iii) and (iv) are correct.

Answer: D

50. The criminal responsibility of a mentally ill person is stated under the following section of Indian law?

(A) CrPC 84

(B) CrPC 80

(C) IPC 84

(D) IPC 80

Answer: C