CBSE NET Indian-Culture September-2013 Solved Paper II

  1. The art of dancing in the Harappan culture is known from:

    1. Harappa

    2. Mohenjodaro

    3. Lothal

    4. Dholavira

    Answer: b

    • Assertion (A): The discovery of copper seals during the chalcolithic culture attests the existence of trade.
    • Reason (R): Seals were used as money for external trade.

    Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: c

  2. Which one of the following is the first to throw light on Barter system in the vedic period?

    1. Rigveda

    2. Yajurveda

    3. Samaveda

    4. Atharvaveda

    Answer: a

  3. Match the List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Mahajanapada States) List-II (In Modern States)
    1. Anga

    2. Kosala

    3. Machchha

    4. Avanti

    1. Madhya Pradesh

    2. Rajasthan

    3. Uttar Pradesh

    4. Bihar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  4. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Buddhist Councils) List-II (Presiding Personalities)
    1. Rajgriha

    2. Vaishali

    3. Pataliputra

    4. Kashmr

    1. Vasumitra

    2. Moggaliputra Tissa

    3. Sabbakami

    4. Mahakassapa

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: b

  5. Match the List I and List II and select the correct answer from the codes given below the lists.

    List-I (Place of Edicts of Ashok) List-II (Modern State)
    1. Kalsi

    2. Girnar

    3. Sopara

    4. Dhauli

    1. Maharastra

    2. Odisha

    3. Gujarat

    4. Uttarakhand

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: a

  6. Where was Lomas rishi cave carved?

    1. Udaigiri

    2. Khandgiri

    3. Barbar hills

    4. Junagarh hills

    Answer: c

  7. Which one of the following ancient places is not related to Jainism?

    1. Ujjain

    2. Sravanabelgola

    3. Nasik

    4. Vallabhi

    Answer: c

  8. Jataka stories were depicted for the first time in Indian art in:

    1. Bodh Gaya

    2. Sanchi

    3. Bharhut

    4. Amaravati

    Answer: c

  9. Which among the following works has not been written by Asvagosha?

    1. Buddha-charita

    2. Sariputra-Prakarana

    3. Saundarananada

    4. Madhyamika sutra

    Answer: d

  10. In which one of the following places, was a Jaina council held under Devardhagani?

    1. Pataliputra

    2. Vallabhi

    3. Rajgriha

    4. Vaisali

    Answer: b

    • Assertion (A): After the death of Emperor Asoka, Buddhism lost its royal patronage.
    • Reason (R): Rulers of the post-Mauryan period supported the cause of Hinduism.

    Codes:

    1. Both A and R are true and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. A is false, but R is true.

    Answer: a

  11. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Works) List-II (Authors)
    1. Abidharma Kosha

    2. Mahabhasya

    3. Ashtayayi

    4. Kalingattuparani

    1. Jayamkondar

    2. Panini

    3. Patanjali

    4. Vasubandhu

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  12. Who among the following performed two Aswamedhas?

    1. Vasumitra

    2. Agnimitra

    3. Pushyamitra

    4. Jyeshtamitra

    Answer: c

  13. Pliny's Naturalis Historica was written in which one of the following languages?

    1. Greek

    2. Roman

    3. Latin

    4. Chinese

    Answer: c

  14. The Fire Temple of Taxila belongs to which of the following periods?

    1. Bacterian – Greeks

    2. Kushans

    3. Saka – Pahlavas

    4. Mauryas

    Answer: c

  15. Who among the following Satavahana rulers is known for his performance of vedic sacrifices?

    1. Kanha

    2. Simuka

    3. Vedasiri

    4. Sri Satakarni

    Answer: d

  16. Earliest Vishnu image was found at:

    1. Tala

    2. Malhar

    3. Sirpur

    4. Rajim

    Answer: b

  17. Who among the following personalities was not connected with the system of medicine during the ancient period?

    1. Charaka

    2. Bhaskara

    3. Dhanvantari

    4. Susruta

    Answer: b

  18. Cost expenditure account for various architectural activities is given in which inscription?

    1. Junagarh inscription of Rudradaman I

    2. Hathigumpha inscription of Kharavela

    3. Nasik inscription of Gautamibalsri

    4. Helodorus pillar inscription Vidisa

    Answer: b

  19. ‘Parikha’ is the architectural part of:

    1. Stupa architecture

    2. Cave architecture

    3. Fort architecture

    4. Temple architecture

    Answer: c

  20. Gathasaptasati sculptural panel is displayed in the museum of:

    1. Bhopal

    2. Jabalpur

    3. Gwalior

    4. Indore

    Answer: b

  21. Mention of Karshapana as a coin occurs in:

    1. Nasik inscription of Gautami Balasri

    2. Hathigumpha inscription of Kharavela

    3. Naneghat inscription of Naganika

    4. Junagarh inscription of Rudradaman

    Answer: c

  22. That some Gupta rulers petronised music during their reign is evident from the gold vina type coins issued by:

    1. Chandragupta I

    2. Samudragupta

    3. Skandagupta

    4. Chandragupta II

    Answer: b

  23. Famous colossal Varaha image was cerved at:

    1. Deogarh

    2. Mathura

    3. Eran

    4. Udaigiri

    Answer: d

  24. Meghavarman the ruler of Sri Lanka sent a cultural mission to which of the following Gupta rulers?

    1. Chandragupta 1

    2. Samudragupta

    3. Chandragupta 2

    4. Skandagupta

    Answer: b

  25. Krishnalila scences are depicted in the temple of

    1. Deogarh

    2. Nachna Kuthara

    3. Khoh

    4. Sanchi

    Answer: a

  26. Arrange the following temples in Chronological order:

    1. Shore temple at Mahabalipuram

    2. Kalasanatha temple at Kanchipuram

    3. Brihadesvara temple at Tanjavur

    4. Minakshi temple at Madurai

    Select your answer from the codes given below:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 3 4 1

    3. 3 4 1 2

    4. 4 3 2 1

    Answer: a

  27. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below the lists:

    List-I (Sun Temples) List-II (States)
    1. Modhera Sun temple

    2. Konark Sun Temple

    3. Martand Sun Temple

    4. Chitragupta temple Khajuraho

    1. Orissa

    2. Madhya Pradesh

    3. Gujarat

    4. Kashmir

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  28. An early Muslim invader who adopted Sanskrit legend on his coins was

    1. Mahmud of Ghazni

    2. Muhammad bin Qasim

    3. Muhammad Ghori

    4. None of the above

    Answer: a

  29. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

    List-I (Name of Palaces) List-II (Built by)
    1. Qasr-i Safed

    2. Kushk-i Lal

    3. Kushk-i Sabz

    4. Qasr-i Hazar Sutun

    1. Qutubuddin Aibek

    2. Ghyasuddin Balban

    3. Jalaluddin Firoz Khalji

    4. Alauddin Khalji

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

    • Assertion (A): Bhakti movement tended to diminish the strong prejudice against women.
    • Reason (R): The Bhakti saints believed that devotion to God was more important in life than being a householder.

    Codes:

    1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of (A).

    2. Both A and R are correct, but R is not the correct explanation of (A).

    3. A is true, but R is false.

    4. R is true, but A is false.

    Answer: c

  30. In Indian sufi literature the term Zikr stands for

    1. Repentance

    2. Renunciation

    3. Remembrance of God

    4. Satisfaction with whatever is ordained by God

    Answer: c

  31. Jahaz Mahal was constructed at:

    1. Jaunpur

    2. Mandu

    3. Pandua

    4. Ahmedabad

    Answer: a

  32. On 28th January 1519, Babur married Mubarrak Begum, a daughter of Malik Shah Mansoor, the chief of the Yusuf Zais with a view to:

    1. show his might to Yusuf Zai's

    2. suppress the Yusuf Zai's

    3. conciliate ‘the Yusuf Zai horde’

    4. create terror in the Yusuf Zai horde

    Answer: c

  33. Which of the following was not constructed at Fatehpur Sikri?

    1. Panch Mahal

    2. Jodha Bai's Palace

    3. Jahangiri Mahal

    4. Khwab Gah

    Answer: c

  34. Dastan-i-Masih or Miratul Quds is a

    1. Persian translation of a work in Portuguese based on the Gospels.

    2. Persian translation of a work on European Renaissance art.

    3. A manuscript containing numerous copies of Christian pictures by artist Keshavdas.

    4. English translation of Bible written in Portuguese by Father Jerome Xavier on Akbar's order.

    Answer: a

  35. Which Mughal painter supervised the work of illustration of the first four volumes of the Hamzanama?

    1. Mir Mansur

    2. Mir Saiyyad Ali

    3. Abdus Samad

    4. Mukhlis

    Answer: b

  36. In Hindustan tester of food is called Chashnigir while Babur called him

    1. Bakāwal

    2. āftābgir

    3. Amir 1 dād

    4. Amir 1 tarab

    Answer: a

  37. Sawai Jai Singh built his last observatory at

    1. Delhi

    2. Ujjain

    3. Mathura

    4. Banaras

    Answer: c

  38. The Asiatic Society of Bengal was started by

    1. Henry Vivian Derozio

    2. Ishwar Chandra Vidyasagar

    3. William Jones

    4. Lord Cornwallis

    Answer: c

  39. The Fort William College was established by

    1. Warrren Hastings

    2. Lord Ripon

    3. Lord William Bentinck

    4. Lord Wellesley

    Answer: d

  40. ‘Palempore’ was the famous textile variety that was exported from

    1. Gujarat

    2. Bengal

    3. Coromandel Coast

    4. Malabar Coast

    Answer: c

  41. ‘The Lottery Committee’ of 1817 was assocated with the town planning of

    1. Pondicherry

    2. Calcutta

    3. Bombay

    4. Madras

    Answer: b

  42. Which of the following is not true about the Arya Samaj?

    1. The Vedas are infallible.

    2. The marriageable age of the boys and girls should be 25 and 16 respectively.

    3. It encouraged the female education.

    4. The recognition of interreligious marriages.

    Answer: d

  43. Arrange the following in chronological order and select the correct answer using the code given below:

    1. The Universities Act

    2. The Hunter Commission

    3. The Wood's Despatch

    4. The Sandler Commission

    Codes:

    1. 1 3 4 2

    2. 2 1 3 4

    3. 3 2 1 4

    4. 4 1 3 2

    Answer: c

  44. The Age of Consent Bill of 1891 sought to push the age of consummation of marriage for women

    1. from 8 to 10 years

    2. from 10 to 12 years

    3. from 12 to 14 years

    4. from 16 to 18 years

    Answer: b

  45. Who was the leader of ‘No-Tax Campaign’ of the peasants organised in 1928?

    1. S. A. Dange

    2. Sardar Vallabhbhai Patel

    3. Baba Ramchandra

    4. Subhash Chandra Bose

    Answer: c

  46. Match the following names with the specific movements:

    List-I List-II
    1. Swami Sahajanand Saraswati 1. Bardoli Satyagraha of

    2. Vallabhbhai Patel

    3. Sasipada Bannerjee

    4. Nanu Asan

    1. 28

    2. Ezhavas of Kerala

    3. Bhumihar Brahman Sabha of Bihar

    4. Jute Mill Workers of Baranagar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 4
      • 3
      • 2

    Answer: b

    • Assertion (A): Modern Indian nationalism arose to meet the challenge of foreign domination.
    • Reason (R): Because the British rule had become the major barrier to India's development.

    Codes:

    1. A is false, but R is true.

    2. A is true, but R is false.

    3. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of (A).

    4. Both A and R are true, and R is the correct explanation of (A).

    Answer: d