CBSE NET Labor-Welfare December-2012 Solved Paper III

  1. Match the following:

    List-I (Propagators) List-II (Contributions)
    1. Ivan Pavlov

    2. BF Skinner

    3. Albert Bandura

    4. Freud Luthans

    1. Social Learning Theory

    2. S-O-B-C. Model

    3. Classical Conditioning

    4. Operant Conditioning

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  2. ‘Case of Schimdt’ is associated with which School of Management thought?

    1. Human Relations School

    2. Behavioural School

    3. Systems Approach

    4. Scientific Management

    Answer: d

  3. Arrange the following systems in the right order on the managerial style continuum suggested by Rensis Likert

    1. Consultative

    2. Benevolent Authoritative

    3. Exploitative Authoritative

    4. Joint decision-making

      1. 3, 2, 1, d

      2. 3, 1, 2, d

      3. 2, 1, 3, d

      4. 3, 4, 2, a

      Answer: a

  4. Performance Appraisal is a primary human resource management process that links employees and organizations and provides input for other processes through these means:

    1. Identification, measurement, management.

    2. Assessment, direction, development.

    3. Recruitment, Selection, on boarding.

    4. Skill, effort, responsibility.

    Answer: a

  5. The amount sufficient to enable a worker to live in reasonable comfort, having regard to all obligations to which an average worker would ordinarily be subject to

    1. Minimum Wage

    2. Fair Wage

    3. Living Wage

    4. Nominal Wage

    Answer: a

  6. Technique of drawing conclusions from a candidate's hand writing about future performance in a role is

    1. Graphology

    2. Physiognomy

    3. Phrenology

    4. Astronomy

    Answer: a

  7. Which of the following is method of Union recognition?

    1. Secret Ballot

    2. Membership Verification

    3. Check-off System

    4. All the above

    Answer: d

  8. Find out the approach which does not include industrial relations

    1. Psychological approach

    2. Sociological approach

    3. Human relations approach

    4. Physiological approach

    Answer: d

  9. Workers do join Trade Unions: Find out the incorrect reason out of the following:

    1. To attain economic security

    2. To improve bargaining power

    3. To ventilate their grievancies

    4. To satisfy their family needs

    Answer: d

  10. Match the following:

    List-I (Unions) List-II (Functions)
    1. Craft Union

    2. General Union

    3. Industrial Union

    4. Federation

    1. Associations of workers or different categories

    2. Based on craft non-managerial personnel

    3. Either unionization of the same industry or different industry.

    4. Unionisation of workers any region or any job occupation

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: a

  11. Who coined the term ‘informal sector’

    1. Keith Davis

    2. Amartya Sen

    3. Mahabub Ul Haq

    4. Keith Hart

    Answer: d

  12. Reducing the number of employees at operational level and reorganizing the work system in order to attain greater productivity.

    1. Downsizing

    2. Manpower inventory

    3. Manpower forecasting

    4. All the above

    Answer: a

  13. Which of the following is not a method of social security?

    1. Social Assistance

    2. Social Action

    3. Social Insurance

    4. Mutual Assistance

    Answer: b

  14. Which of the following statements about workers'participation in Management in India is not true?

    1. It is a part of the 20 point Economc programme.

    2. It is provided in the Directive Principles of State Policy.

    3. It is made a Constitutional provision under the 42ndAmendment Act.

    4. It is a justiceable right of the workers.

    Answer: d

  15. Who has given the concept of ‘Core competence’

    1. Sumantra Ghosal & C. A. Bartlett

    2. T. Deal and A. Kennedy

    3. C. K. Prahalad and G. Hamel

    4. C. A. Forehand and B. Von Gilnev

    Answer: c

  16. Who has advanced the Goal setting theory of Performance Management?

    1. E. A. Locke & Gary Lutham

    2. F. Trompenaavs and Charles Hamp

    3. R. Tung and Arthur Anderson

    4. J. C. Usunier and P. N. Gharvi

    Answer: a

  17. Match the following:

    List-I (Authors) List-II (Books)
    1. Tom Peters & Waterman

    2. Thomas Friedman

    3. Alvin Tofler

    4. Heidi & Alvin Tofler

    1. The Future Shock

    2. The Revolutionary Wealth

    3. The World is flat

    4. In search of Excellence

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1

    Answer: c

  18. Who has advance the PDCA cycle of Quality Management?

    1. Joseph M. Juran

    2. W. Edwards Deming

    3. Kaoru Ishikawa

    4. Phillip Crosby

    Answer: b

  19. Which of the following statements about I. L. O. Is not true?

    1. I. L. O is a tripartite body.

    2. I. L. O was established in 1919.

    3. I. L. O passes only recommendations.

    4. I. L. O conventions are mandatory for those countries which ratify them.

    Answer: c

  20. Match the following contributions to TQM with the contributors:

    List-I (Contributors) List-II (Contributions)
    1. Walter A. Shewart

    2. Joseph M. Juran

    3. Kaoru Ishikawa

    4. Genichi Taguchi

    1. Concept of Internal Customer

    2. Product Design Quality

    3. Statistical control charts

    4. Quality as ‘fitness for use’

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: d

  21. Power distance, uncertainty avoidance, individualism and masculinity as dimensions of cross–cultural comparative model is given by

    1. Kluckhohn & Strodthbeck

    2. Geert Hofstede

    3. Andres Lauvent

    4. Hall and Trompenaar

    Answer: b

  22. Which of the following organizations are world oriented?

    1. Geocentric

    2. Polycentric

    3. Regiocentric

    4. Ethnocentric

    Answer: a

  23. Find out the characteristics of collective bargaining which is not applicable

    1. It is a collective process.

    2. It is a flexible process.

    3. It is not a bipartile process.

    4. It is interdisciplinary system.

    Answer: c

  24. Find out the one which is not an element of employee empowerment:

    1. Belief system and trust

    2. Purposefulness

    3. Arbitrariness

    4. Self-sufficiency or Competency

    Answer: c

  25. Which of the following is not a factor of emotional intelligence?

    1. Ability

    2. Reason

    3. Emotion

    4. Thinking without feeling

    Answer: d

  26. Find out the origin of the statement in a socialist democracy labour is a partner in the common task of development, should participate in it with enthusiasm.

    1. Constitution of India

    2. Directive principles of State Policy

    3. Industrial Policy Resolution 1956

    4. Royal Commission on Labour

    Answer: c

  27. The First Indian Trade Union led by women was

    1. A. I. T. U. C.

    2. I. N. T. U. C.

    3. H. M. S.

    4. C. I. T. U.

    Answer: c

  28. The first commission to recommend tripartism consultation in India was

    1. The First National Commission on Labour

    2. The Second National Commssion on Labour

    3. The Royal Commission on Labour

    4. The Indian Labour Conference

    Answer: c

  29. India ratified I. L. O. Convention No. 144 on tripartite consultation among government, employer's and worker's representatives in:

    1. 1968

    2. 1958

    3. 1978

    4. 1988

    Answer: c

  30. A Joint Consultative Board (J. C. B.) of industry and labour was set up in 1951 with the initiative of:

    1. V. V. Giri

    2. G. L. Nanda

    3. Morarji Desai

    4. Jagjivan Ram

    Answer: b

  31. Three tier framework of industrial relations was proposed by:

    1. Kochan, T. A. et. Al

    2. Richardson J. H.

    3. Clark Kerr

    4. John T. Dunlop

    Answer: a

  32. A system of industrial relations where social and labour issues are discussed between trade unions and management at enterprise level is:

    1. Bipartism

    2. Tripartism

    3. Social dialogue

    4. None of the above

    Answer: a

  33. The relations between government and transnational corporations are divided into liberal, neo-mercantilist and neo-imperialist categories by:

    1. Richardson, J. H.

    2. Clark Kerr

    3. Kochan, T. A. et. Al

    4. John T. Dunlop

    Answer: c

  34. Which act requires employers in industrial establishments to define the conditions of employment?

    1. The Factories Act, 1948

    2. The Industrial Disputes Act, 1947

    3. The Industrial Employment (standing orders) Act, 1946

    4. The Trade Union Act, 1926

    Answer: c

  35. Who identified the types of unions as business, predatory, dependent and friendly?

    1. Roberts, B. C.

    2. Robert F. Hoxie

    3. Kirkaldy, H. S.

    4. Perlman Selig

    Answer: b

  36. Who proposed that industrial relations activities take place among three principal social partners at three levels?

    1. John T. Dunlop

    2. Richardson, J. H.

    3. Kochan, T. A. Et. Al

    4. Clark Kerr

    Answer: c

  37. Arrange the following steps involved in establishing a career development system in proper sequence:

    1. Vision

    2. Needs

    3. Action plan

    4. Results

      1. 4, 3, 2, a

      2. 2, 1, 3, d

      3. 2, 4, 1, c

      4. 3, 1, 2, d

      Answer: b

  38. Human values in regard to Management Development do not include

    1. Dignity and forgiveness

    2. Arrogance and anger

    3. Gratitude and gentleness

    4. Humility and Honesty

    Answer: b

  39. Management development is concerned with learning of

    1. Mechanical skills

    2. Specific job skills

    3. Conceptual and creative skills

    4. All the above

    Answer: c

  40. According to Robert L. Katz, the right sequence of relative importance of various managerial skills from top to bottom is

    1. technical

    2. Human

    3. Conceptual

      1. 3, 2, a

      2. 1, 2, c

      3. 3, 1, b

      4. 2, 3, a

      Answer: a

  41. The concept of management by objectives was given by

    1. Peter F. Drucker

    2. Luther Gulick

    3. RensisLikert

    4. Blake and Mouton

    Answer: a

  42. OCTAPACE culture means

    1. Openness-cooperation-Truth-Authenticity-Proaction-Autonomy-Collaboration-Experimentation

    2. Openness-Confrontation-Trust-Autonomy-Proacton-Authority-Collaboration Experimentation

    3. Openness-Confrontation-Trust-Authority-Proaction-Autonomy cooperation-Experimentation

    4. Openness-Confrontation-Trust-Authenticity-Proaction-Autonomy-Collaboration-Experimentation

    Answer: d

  43. Empowerment means authority to make decisions in ones area of operation

    1. By taking approval from the senior

    2. Without having to get approval from anyone else

    3. Without caring for the consequences

    4. All the above

    Answer: b

  44. Self perceived talents, motives and values that influence career of an individual are known as

    1. Career anchors

    2. Career plans

    3. Career aims

    4. None of the above

    Answer: a

  45. Who has advanced the Bottom of the Pyramid concept?

    1. Garry Dessler

    2. Peter Drucker

    3. C. K. Prahlad

    4. Michael Porter

    Answer: c

  46. Which one is not a general concept of T. Q. M.

    1. Continuous Improvement

    2. Team Work

    3. Strategy

    4. Quality Education

    Answer: c

  47. Which one of the following is not an interpersonal role identified by Henry Mintzberg?

    1. The Figure head role

    2. The Leader role

    3. The Liason role

    4. The Resource – allocator role

    Answer: d

  48. Which one is part of Michael Porter's generic strategies?

    1. Cost leadership strategy

    2. Focus strategy

    3. Differentiation strategy

    4. All the above

    Answer: d

  49. Which one is not a part of M. C. Kinsy's 7's frame work?

    1. Standards

    2. Structure

    3. Skills

    4. Strategy

    Answer: a

  50. A corporate wide pay plan that uses a structured formula to allocate a portion of annual company profits to employees is known as:

    1. Gain sharing

    2. Profit sharing

    3. ESOPS sharing

    4. All of the above

    Answer: b

  51. Who has called the POSDCORB ‘folklore’

    1. Michael Armstrong

    2. Michael Poole

    3. Rosemary Stewart

    4. Henry Mirzberg

    Answer: d

  52. Who has called the scientific management a rabble hypotheses?

    1. Peter F. Drucker

    2. Elton Mayo

    3. Douglas McGregor

    4. None of the above

    Answer: b

  53. ‘Red hot stove’ rule of disciplinary action was suggested by

    1. Douglas McGregor

    2. Dale Yader

    3. Richard P. Calhoon

    4. Fred Luthans

    Answer: a

  54. “Model Grievance Procedure” is given in the

    1. Industrial Disputes Act

    2. Employee State Insurance Act

    3. Industrial Employment (standing orders) Act

    4. Code of Discipline

    Answer: d

  55. Which of the following is a reason for supporting a wider span of control?

    1. To reduce opportunities for delegations

    2. To have tighter control within the organisation

    3. To increase contact between managers and employees

    4. To reduce a process of delaying

    Answer: c

  56. A manager may delegate any of the following except

    1. Authority

    2. Work load

    3. Responsibility

    4. None of the above

    Answer: c

  57. Which of the following is Herzberg's hygine factors?

    1. Recognition at work place

    2. Reasonable salary

    3. Responsibility for work

    4. Sense of achievement

    Answer: b

  58. During whose prime ministership the New Economic Policy was introduced in India?

    1. Indira Gandhi

    2. Rajiv Gandhi

    3. P. V. Narasimha Rao

    4. A. B. Vajpayee

    Answer: c

  59. Arrange the needs in the order given by Abraham Maslow in his need hierarchy theory of motivation.

    1. Esteem need

    2. Self-actualization need

    3. Physiological need

    4. Safety needs

    5. Social needs

      1. 4, 1, 3, 2, e

      2. 3, 4, e, 1, b

      3. 1, 4, 3, 2, e

      4. 3, e, 4, 1, b

      Answer: b

  60. What is the limit of the salary of the supervisor to be covered under the I. D. Act, 1947?

    1. Rs. 1200 per month

    2. Rs. 1600 per month

    3. Rs. 2500 per month

    4. Rs. 3500 per month

    Answer: d

  61. Match the following:

    List-I List-II
    1. Principle of Protection and Welfare 1. The Trade Union Act

    2. Principle of Social Justice

    3. Principle of Regulation

    4. Principle of Social Security

    1. 26

    2. Robert Owen

    3. Payment of Gratuity Act

    4. The Philadelphia Charter

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: a

  62. The basic postulates on which the ILO standards lie are

    1. Labour is not a commodity

    2. Freedom of expression and of association are essential to sustained progress

    3. Poverty anywhere constitutes danger to prosperity everywhere

    4. All the above

    Answer: d

  63. Which of the following statements is/are true?

    1. Labour Legislation is part of Social legislation.

    2. Social Legislation is part of Labour Legislation.

    3. Government is the regulatory authority in case of Social Legislation and Labour Legislation.

    4. Civil Law judgement is based on earlier judgements and labour law judgement is based on workers welfare.

      1. All the statements are true.

      2. 2 is true.

      3. 4 is true.

      4. 1, 3 and 4 are true.

      Answer: d

  64. The article in Indian Constitution that imposes prohibition on traffic in human beings, beggar and other similar forms of forced labour is

    1. Article 19

    2. Article 23

    3. Article 32

    4. Article 45

    Answer: b

  65. The Industrial Employment (standing orders) Act, 1946 applies to every establishment employing

    1. 100 workmen

    2. 150 workmen

    3. 150 workmen on any day preceeding 12 months

    4. 150 workmen on any day preceeding 12 months and the government can order by application to establishments employing less than 100.

    Answer: d

  66. The following persons are constructed as insider of a registered trade union.

    1. Honorary member from the other organization.

    2. Honorary member from other profession.

    3. Politician who guides the registered trade union.

    4. Retired and retrenched membersof the trade union.

    Answer: d

  67. Workers'facilitation centres shall be set up by the facilitating agency under the

    1. Payment of Bonus Act, 1965

    2. Equal Remuneration Act, 1976

    3. Factories Act, 1948

    4. The unorganized sector workers'Social Security Act, 2005

    Answer: d

  68. If the money is due from the employer under the settlement or award, the workman or his assignee can make an application to the appropriate government for the recovery within the period given below:

    1. One year.

    2. One year and also after the said period of the appropriate government is satisfied that the applicant has sufficient cause for not making the application within one year.

    3. Two years.

    4. Three years.

    Answer: b

  69. Ambulance room shall be provided if

    1. 30 womens workers are employed under Maternity Benefit Act, 1965.

    2. Creche is provided under the Factories Act, 1948.

    3. 500 workers are employed in the factory under the Factories Act, 1948.

    4. The Workmens'Compensation Act, 1923 is applicable to the factory.

    Answer: c

  70. The first factory commission was appointed in

    1. 1875

    2. 1881

    3. 1885

    4. 1895

    Answer: a

  71. Under the payment of Bonus Act, 1965, the gross profits derived by an employer from an establishment in respect of any accounting year shall be computed

    1. In case of Banking Company according to schedule II and in any other case schedule I.

    2. In case of Banking Company according to schedule I and in any other case schedule II.

    3. In case of Banking Company and in any other case schedule I.

    4. In case of Banking Company and in any other case schedule II.

    Answer: b

  72. Which Act provides for the appointment of conciliation officers and adjudication authorities?

    1. The Factories Act, 1948

    2. The Industrial Disputes Act, 1947

    3. The Trade Unions Act, 1926

    4. None of the above

    Answer: b

  73. The first to introduce the term collective bargaining:

    1. Sidney and Beatrice webb

    2. Samuel Gompers

    3. Clark Kerr

    4. Robert Hoxie

    Answer: a

  74. Find the machinery which is not method of settlement of industrial dispute:

    1. Consultation

    2. Works committee

    3. Conciliation

    4. Adjudication

    Answer: a

  75. Match the following:

    List-I List-II
    1. Human Capital Approach

    2. Socio-Psychological Approach

    3. Poverty Alleviation Approach

    4. World Human Development Approach

    1. David Mcclelland

    2. UNDP

    3. TW Scultz

    4. World Bank

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3

    Answer: c