Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

CBSE NET Library-Science December-2012 Solved Paper II

Download PDF of This Page (Size: 247K)

1. According to Machlup the difference between information and knowledge is

(A) Information increases with use, whereas knowledge is constant.

(B) Information is stimulatory, whereas knowledge is practical.

(C) Information is shareable, whereas knowledge is one’s property.

(D) Information is piecemeal, fragmented, particular, whereas knowledge is structured, coherent and universal.

Answer: D

2. “Web of Science” is

(A) A Citation Index

(B) A Bibliography

(C) An Abstracting Service

(D) All of the above

Answer: A

3. “Facts on File” can be grouped under

(A) Primary source

(B) Secondary source

(C) Tertiary source

(D) None of the above

Answer: B

4. In MARC 21, subject access fields are

(A) 3xx

(B) 4xx

(C) 5xx

(D) 6xx

Answer: D

5. Transformation of traditional libraries to hybrid / digital libraries is

(A) Crisis Management

(B) Re-engineering

(C) Change Management

(D) Project Management

Answer: C

6. Which one of the following is not a switching system?

(A) Packet

(B) Circuit

(C) Router

(D) Message

Answer: C

7. Access to back volumes of E-journals is known as _______.

(A) Random Access

(B) Perpetual Access

(C) Online Access

(D) Retrospective Access

Answer: B

8. The chi-square technique is used to compare the observed data with that of

(A) Collected raw data

(B) Expected data

(C) Analyzed data

(D) Graphical data

Answer: B

9. ‘Parry Committee’ (UK) was set up to advice

(A) School Libraries

(B) Public Libraries

(C) Special Libraries

(D) University Libraries

Answer: D

10. FRBR is developed by

(A) LC

(B) UNESCO

(C) IFLA

(D) FID

Answer: C

11. Who were involved in Public Library Movement in India?

(i) Sayaji Rao Gaekwad II

(ii) C.D. Deshmukh

(iii) S. Radhakrishnan

(iv) S.R. Ranganathan

Codes: (A) (i) & (iii) are correct

(B) (ii) & (iv) are correct

(C) (i) & (iv) are correct

(D) (ii) & (iii) are correct

Answer: C

12. Which of the following are library networks?

(i) Internet

(ii) DELNET

(iii) NICNET

(iv) OCLC

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.

(B) (ii) and (iv) are correct.

(C) (i) and (iii) are correct.

(D) (i) and (iv) are correct.

Answer: B

13. Which of the following are review type services?

(i) Current Awareness

(ii) Trend Reports

(iii) News Clippings

(iv) State of the Art Report

Codes:

(A) (i), (ii), (iii) are correct.

(B) (i), (iii), (iv) are correct.

(C) (ii) & (iv) are correct.

(D) (ii) & (iii) are correct.

Answer: C

14. The basic characteristics of a system are

(i) Interrelated components

(ii) Independent and can stand alone

(iii) Arranged in hierarchical order

(iv) Inputs, processes, outputs &feed back

Codes:

(A) (i), (ii), (iii) are correct.

(B) (i), (ii), (iv) are correct.

(C) (ii), (iii), (iv) are correct.

(D) (i), (iii), (iv) are correct.

Answer: D

15. The general image file formats are:

(i) TIFF

(ii) JPEG

(iii) MPEG

(iv) PNG

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.

(B) (i), (iii) and (iv) are correct.

(C) (i), (ii) and (iv) are correct.

(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Answer: C

16. Which of the following are common types of protocols?

(i) HTTP

(ii) FTP

(iii) Telnet

(iv) Gopher

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.

(B) (i), (ii) and (iv) are correct.

(C) (iii) and (iv) are correct.

(D) (i), (ii) and (iii) are correct.

Answer: D

17. Which of the following are not the elements of DOI system?

(i) Policies

(ii) Subject

(iii) Description

(iv) Resolution

Codes:

(A) (i), (ii) and (iii) are correct.

(B) (i), (iii) and (iv) are correct.

(C) (i), (ii) and (iv) are correct.

(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Answer: B

18. Which of the following are Trade Bibliographies?

(i) Books-in-Print

(ii) Indian Books-in-Print

(iii) Indian National Bibliography

(iv) British National Bibliography

Codes:

(A) (i) and (iii) are correct.

(B) (ii) and (iv) are correct.

(C) (i) and (ii) are correct.

(D) (ii) and (iii) are correct.

Answer: C

19. Assertion (A): Distance education for LIS courses is gaining ground in India.

Reason (R): Majority of people prefer it as an alternative channel of education.

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: C

20. Assertion (A): Indian libraries are making optimum use of social networking.

Reason (R): Social networking has wider role in dissemination of information.

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) (A) and (R) both are true.

(D) (A) and (R) both are false.

Answer: B

21. Assertion (A): Knowledge is growing exponentially.

Reason (R): Number of researchers have increased.

Codes:

(A) Both (A) &(R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) (A) is true but (R) is false.

Answer: A

22. Assertion (A): Present decade has accepted E-journals as channels of fast communication.

Reason (R): E-publications have added enormous quantity of literature but affected the quality of research.

Codes:

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation.

Answer: C

23. Assertion (A): Library &Information centers are knowledge/management centres.

Reason (R): Libraries handle tacit knowledge.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is partially true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: B

24. Assertion (A): Metadata hold much promise for information retrieval and access in the digital age.

Reason (R): Metadata can save a number of functions including description, resource discovery and management of resources.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: C

25. Assertion (A): Training methods through brain storming stimulate idea generation.

Reason (R): Training methods do not provide opportunity to unskilled to become skilled.

Codes:

(A) (A) is false but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) (A) is true but (R) is false.

Answer: D

26. Assertion (A): Random samples are not representative of the whole population.

Reason (R): Random numbers are used in forming a random sample.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: B

27. Assertion (A): Information Literacy is a basic skill essential for work environment in 21st century.

Reason (R): Information literacy helps to train the users to make use of ICT.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: C

28. Arrange the following according to their year of first publication:

(i) Bliss Classification

(ii) Dewey Decimal Classification

(iii) Library of Congress Classification

(iv) Universal Decimal Classification.

Codes:

(A) (i), (ii), (iii), (iv)

(B) (i), (iii), (ii), (iv)

(C) (iii), (i), (iv), (ii)

(D) (ii), (iv), (i), (iii)

Answer: A

29. Arrange the following IFLA programmes according to their year of commencement:

(i) UBC

(ii) UAP

(iii) ISBD

(iv) International MARC Office

Codes:

(A) (i), (iv), (iii), (ii)

(B) (ii), (iv), (i), (iii)

(C) (iv), (i), (ii), (iii)

(D) (iii), (i), (ii), (iv)

Answer: D

30. Arrange the following according to their year of origin:

(i) Indian National Bibliography

(ii) British National Bibliography

(iii) Cumulative Book Index

(iv) Books in Print

Codes:

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (ii), (i), (iii), (iv)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (iii), (iv), (ii), (i)

Answer: D

31. Arrange the following in a chronological order according to their year of establishment:

(i) Library of Congress

(ii) NISCAIR

(iii) Delivery of Books Act

(iv) National Library of India

Codes:

(A) (iii), (iv), (ii), (i)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (i), (iv), (iii), (ii)

(D) (iv), (i), (iii), (ii)

Answer: C

32. Arrange the following bibliographical standards according to their year of development:

(i) ISBD

(ii) MARC

(iii) Dublin Core

(iv) RDF

Codes:

(A) (i), (iii), (ii), (iv)

(B) (ii), (i), (iv), (iii)

(C) (iii), (ii), (iv), (i)

(D) (iv), (iii), (i), (ii)

Answer: No one is correct

33. Arrange the following according to their year of origin:

(i) UNICODE

(ii) XML

(iii) HTML

(iv) SGML

Codes:

(A) (iv), (iii), (i), (ii)

(B) (iii), (iv), (ii), (i)

(C) (ii), (iv), (i), (iii)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Answer: A

34. Arrange the following in order of their year of establishment:

(i) INIS

(ii) AGRIS

(iii) MEDLARS

(iv) UNESCO

Codes:

(A) (iii), (i), (iv), (ii)

(B) (ii), (iv), (i), (iii)

(C) (iv), (iii), (ii), (i)

(D) (i), (ii), (iv), (iii)

Answer: No one is correct

35. Arrange the following according to their year of enactment:

(i) Tamil Nadu Public Library Act

(ii) Kerala Public Library Act

(iii) Maharashtra Public Library Act

(iv) Orissa Public Library Act

Codes:

(A) (i), (iii), (ii), (iv)

(B) (ii), (iii), (iv), (i)

(C) (ii), (iii), (i), (iv)

(D) (iv), (iii), (ii), (i)

Answer: A

36. Match the following:

Table of List of Article And Specialist Name

List -I

List -II

a. ‘Guide to Use of Books And Libraries’

i. F.W. Lancaster

b. ‘If You Want to Evaluate Your Library’

ii. A.C. Foskelt

c. ‘Cuneiform to Computer : A History of Reference Sources’

iii. Jean K. Gates

d. ‘Subject Approach to Information’

iv. William A. Katz

Codes: a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i iv iii ii

(C) iii i iv ii

(D) iv ii i iii

Answer: C

37. Match the following:

Table of List of Trade News Magazine And Its Type

List -I

List -II

a. Directory

i. Information Please Almanac

b. Annuals

ii. Keesing’s Record of World Events

c. Bibliography

iii. Encyclopaedia of Associations

d. Newspaper Digest

iv. Publishers’ Weekly

Codes: a b c d

(A) iii i iv ii

(B) i iii iv ii

(C) iii ii iv i

(D) iv i ii iii

Answer: A

38. Match the following:

Table of Different Trade Magazine And Its Information

List -I

List -II

a. Guiding users to the place of information

i. Digest

b. Guiding users in the use of information

ii. User orientation

c. Alerting users with the latest arrivals

iii. Referral

d. Providing users with summarized information

iv. Current Awareness

Codes: a b c d

(A) ii iv i ii

(B) iii ii iv i

(C) iv i iii ii

(D) ii i iii iv

Answer: B

39. Match the following:

Table of Different Library And Its Organizer

List -I

List -II

a. B.S. Kesvan

i. School of librarianship

b. Paul Otlet

ii. National Library of India

c. W.C.B. Sayers

iii. UDC

d. M. Taube

iv. Uniterm Indexing

Codes: a b c d

(A) ii iii i iv

(B) iii ii i iv

(C) ii iii iv i

(D) iv ii iii i

Answer: A

40. Match the following:

Table of Different Type of Thory And Its Resources

List –I

List -II

a. Theory of Motivation

i. Factor of planning

b. Unity of Command

ii. Efficiency and waste prevention

c. MBO

iii. Maslow

d. Forecasting

iv. Peter Drucker

Codes: a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv i ii iii

(C) ii iii iv i

(D) iii i iv ii

Answer: D

41. Match the following:

Table of Different Process Category And Its Library Classification

List -I

List -II

a. Classification

i. LISA

b. Cataloguing

ii. UDC

c. Subject Heading

iii. AACR

d. Library Science Abstracts

iv. LCSH

Codes: a b c d

(A) ii i iv iii

(B) ii iii iv i

(C) iv iii i ii

(D) ii iv i iii

Answer: B

42. Match the following:

Table of List of Budgetary Technique And Its Limitation

List -I (Budgetary technique)

List -II (Limitation of budgetary technique)

a. Line

i. Detailed information required

b. Formula

ii. Time consuming

c. PPBS

iii. Do not permit variation

d. Zero-based

iv. Do not suggest future

Codes: a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii ii i iv

(C) iv iii i ii

(D) i iv ii iii

Answer: C

43. Match the following:

Table of Different Data Transfer Control And Its Aim

List -I

List -II

a. File transfer protocol

i. Data transmission capacity

b. Multimedia, colour sound and animation

ii. Integration of text

c. Bandwidth

iii. Bulletin Board

d. Electronic Notice Board

iv. Internet

Codes: a b c d

(A) iv ii i iii

(B) i iii ii iv

(C) ii i iv iii

(D) i iv ii iii

Answer: A

44. Match the following:

Table of List of Network Resources And Its Use

List -I

List -II

a. ISDN

i. Web page

b. URL

ii. Video Conferencing

c. Firewall

iii. Internet Standard for Information Transmission

d. HTTP

iv. Protecting unauthorized access internet

Codes: a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iv i iii ii

(C) ii i iv iii

(D) i iii ii iv

Answer: C

45. Match the following:

Table of List of Different Classification And Its Platform

List –I

List -II

a. OCLC

i. Bio-Med

b. INFLIBNET

ii. Web-Dewey

c. IISC

iii. N-List

d. NLM

iv. Digital Library of India

Codes: a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii i ii iv

(C) iv ii iii i

(D) i iii iv ii

Answer: A

Read the passage given below, and Answer: the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46-50)

With the realization across the world that the global economy is going to be increasingly knowledge-based, science and technology have become the subject of discussion not just in classical ministries but also in ministries as diverse as commerce, industry and finance, and in case of United States, even in the State Department. In India, the Prime Minister has made frequent statements about the need to step up scientific research in the country.

Several large companies, including multinationals are outsourcing R &D programmes to India. This is partly because scientists are cheaper in India dollar for dollar, but also because India has a large pool of trained scientists. Industry data shows that R &D is now the third-largest segment in India’s export of Information Technology (IT) services. Foreign companies have invested over $ 1 billion in research operations in India from 1998 to 2003 and another estimated $ 5 billion are in the pipeline. The United States is the biggest investor followed by Germany, France, Denmark and UK. Japan and China have also begun to invest in research programmes in India. Most foreign investment is being directed to research in computer sciences, pharmaceuticals, molecular chemistry, drug discovery, engineering and automotive design and biotechnology, including plant breeding.

Whereas, flow of foreign investments has enthused research institutions that are targeted for collaboration, there is also cause for concern. Although, India now attracts considerable foreign investment in R &D, it has no system in place for assessing how this investment is affecting the country’s technological development. Nor is there any mechanism to monitor the impact of such investment on aspects such as skill development, sectoral capacity building etc. Do such foreign -funded research programmes benefit only the scientists and technicians in the form of better salaries and perks or do they also produce benefits for the country as a whole?

46. Focus on science and technology has increased because

(A) Indian commerce and Finance Ministries are giving great importance to it.

(B) World economy has become knowledge based.

(C) US State Department gives priority on S &T

(D) Knowledge Commission has identified it as one of the potential area of development

Answer: B

47. The following group of countries are the biggest investors in research:

(A) U.S., Germany, India, Russia

(B) Britain, France, U.S., India

(C) France, Denmark, U.S.A., U.K.

(D) Japan, China, India, Denmark

Answer: C

48. What is the cause of concern regarding foreign investment in research?

(A) Scientists and technicians involved in research are not paid well.

(B) There are insufficient institutions that can be targeted for research collaboration.

(C) The benefit of such investments doesn’t get transferred to India.

(D) Sufficient methods to assess and evaluate the impact of such investment are not available.

Answer: D

49. Most foreign investment is being made in the area of

(A) Microbiology and life sciences.

(B) Computer science and automotive design.

(C) Physical sciences and planting.

(D) Grafting and biology.

Answer: B

50. Foreign companies are outsourcing R &D programmes to India because

(A) Quality of research is quite high in India.

(B) Outsourcing is cost effective for foreign companies.

(C) There is scarcity of skilled manpower in those countries.

(D) None of the above.

Answer: B