CBSE NET Management December-2013 Solved Paper II

  1. The Marshallian utility analysis is based on a less valid assumption of

    1. Cardinal measurement of utility

    2. Constant marginal utility of money

    3. Diminishing marginal utility of goods

    4. Additivity of the utility

    Answer: b

  2. An appropriate pricing strategy for a new product to be introduced in the market will be

    1. Average/Marginal cost-plus pricing

    2. Skimming/Penetrating pricing

    3. Product-line pricing

    4. Differential pricing

    Answer: b

  3. Economic capacity of a plant represents the firm's capability for

    1. Maximum physical output

    2. Maximum marginal output

    3. Break-even level of output and sale

    4. Output that equates average and marginal costs

    Answer: d

  4. Multi-stage approach to product pricing in a firm involves considerations for setting the price as follows:

    1. Selection of firm's objective

    2. Composition of marketing-mix

    3. Selection of target market

    4. Selection of pricing policy and strategy

    Indicate correct sequence:

    1. 4 → 2 → 1 → 3

    2. 3 → 1 → 2 → 4

    3. 2 → 4 → 3 → 1

    4. 1 → 3 → 2 → 4

    Answer: b

  5. Which one of the following practices is not sought to be regulated under the Consumer Protection Act, 1986?

    1. Sales of defective goods

    2. Supply of services having some deficiency

    3. Misleading advertisements

    4. Goods supplied free of charge

    Answer: d

  6. The leadership prototype

    1. is useful primarily for selection and training of employees

    2. Uses LPC (Least Preferred Co-worker) as an important component

    3. Depicts the image of a model leader

    4. Emphasizes leadership development

    Answer: c

  7. Which is not a perceptual process stage?

    1. Attention/selection

    2. Interpretation

    3. Follow-through

    4. Retrieval

    Answer: a

  8. Which statement is correct?

    1. Goals act as the set of constraints that an organisation must satisfy.

    2. Deterministic goals specify the end or direction towards which the organization applies its efforts, and they can be fairly determined.

    3. Goals may be categorised as deterministic and constraint goals.

    4. All of the above:

    Answer: d

  9. According to Fiedler's Contingency Model of Leadership, which one of the following is not situational variable?

    1. Leader-Member relations

    2. Task structure

    3. Position power

    4. Maturity of followers

    Answer: d

  10. Which is not a centralized communication network system?

    1. Wheel Network

    2. Y-shaped Network

    3. Circle Network

    4. Chain Network

    Answer: c

  11. Why is ‘procedural justice’ important in the context of the management of misconduct?

    1. It reflects on the integrity of HR professionals.

    2. It ensures that individuals have a sense that they have been treated fairly.

    3. It reflects on the values and attitudes of top management.

    4. It protects the interest of daily wage earners.

    Answer: b

  12. To be effective a points-based rating system requires:

    1. Close management control

    2. Comprehensive, relable and consistent information

    3. Objectivity in assessments

    4. 360° assessment

    Answer: b

  13. Too much of reliance on internal recruitment can result in

    1. Reduced job performance

    2. High labour turnover

    3. Internal conflict

    4. Poor group dynamics

    Answer: a

  14. The concept of stagnation in the context of HRM means:

    1. Lack of appropriate selection criteria.

    2. HR staff having very limited experience outside the HR functions.

    3. Over-reliance on the internal labour market to fill new positions.

    4. Lack of integration of recruitment and selection into the wider human resource function.

    Answer: b

  15. Negotiations are an important aspect of the collective-bargaining process. What do they ensure?

    1. That conflict is contained within manageable boundaries.

    2. That there is an agreement between all parties involved.

    3. That conflict is always resolved.

    4. It achieves a set of lasting agreements.

    Answer: a

  16. If the going rate of interest is above the coupon rate, the bond will sell:

    1. At a Premium

    2. At a Discount

    3. At Par

    4. None of the above

    Answer: b

  17. In case the sales or project's investment deviates from expected ones, it needs

    1. Optimistic scenario analysis

    2. Sensitivity analysis

    3. Simulation analysis

    4. Financial break-even analysis

    Answer: b

  18. ‘Trading on equity’ refers to

    1. Optimum capital structure

    2. Appropriate capitalisation

    3. Capital gearing

    4. Watered capital

    Answer: c

  19. Match the items of two lists, giving the correct code:

    List-I List-II
    1. Dividend Capitalisation Model

    2. Dividend Relevance Model

    3. Dividend Irrelevance Model

    4. Dividend Payout Model

    1. John Lintner

    2. James E. Walter

    3. Myron Gordon

    4. Modigliani & Miller

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: c

  20. The excess payment by the new company to the amalgamating companies for the appraised value of the assets and liabilities taken over is accounted as

    1. Capital Reserve

    2. Bonus Share Capital

    3. Goodwill

    4. Amount paid for the acquisition of the brand

    Answer: c

  21. Which of the following is direct marketing?

    1. Face to-face marketing

    2. Catalogue marketing

    3. Direct mailing

    4. Test marketing

    Answer: a

  22. In marketing research, primary data can be collected through

    1. Observational Method

    2. Survey Method

    3. Experimental Method

    4. All of the above

    Answer: d

  23. Holistic marketing does not include

    1. Internal Marketing

    2. Integrated Marketing

    3. Performance Marketing

    4. Financial Marketing

    Answer: d

  24. Which of the following is not a distinctive characteristic of services?

    1. Transparency

    2. Intangibility

    3. Inseparability

    4. Perishability

    Answer: d

  25. To remain dominant, a market leader looks for

    1. Ways to expand total market demand

    2. Attempting to protect its current share

    3. Increasing its market share

    4. all of the above

    Answer: d

  26. Consider the names of organisations/persons listed in List-I and their role/functions given in List-II:

    List-I List-II
    1. Bureau of Indian Standards (BIS)

    2. Zeithmal, Parasuraman and Berry

    3. ISO

    4. National Assessment and Accreditation Council

    1. Measurement of Service quality

    2. Measurement of quality of Educational service

    3. Standardisation and quality control of manufactured goods

    4. Quality marking and Certification of standards

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: d

  27. In Linear Programming, which one of the following cases is not a type of senstivity analysis?

    1. Model building

    2. Objective-function ranging

    3. Pricing out

    4. Right hand-side ranging

    Answer: a

  28. The upper control limit for an X chart, with n = 9, = 26.7, R = 5.3 and d2 = 2.970, is

    1. 24.9

    2. 26.11

    3. 27.29

    4. 28.48

    Answer: d

  29. The additional cost of shortening an activity by one unit of time is

    1. Cost slope

    2. Crash cost

    3. Crash time

    4. Least cost

    Answer: a

  30. Which method is least suited for forecasting the demand of a new product?

    1. Survey of Buyers'Intentions

    2. Composite Opinions of Sales Force

    3. Test Marketing

    4. Time-Series Analysis

    Answer: d

  31. In a hypothesis test, α = 0.05 and β = 0.10, the power of the test is

    1. 0.10

    2. 0.90

    3. 0.95

    4. 0.15

    Answer: b

  32. When performing a Chi-square hypothesis test, what happens when expected frequencies in several cells are too small?

    1. Value of χ2 will be overestimated.

    2. The null hypothesis will be more likely to be rejected than it should be.

    3. The degrees of freedom are greatly reduced.

    4. A and (B), but not (C).

    Answer: d

  33. Under which situation, the method of ‘experimentation, modeling and sensitivity analysis’ is used to determine the information requirements of the management?

    1. Total Uncertainty

    2. High Risk

    3. Low Risk

    4. Certainty

    Answer: a

  34. The technique (s) that can be used in data mining is/are:

    1. Non-linear Regression Methods

    2. Decision tree

    3. Neural networks

    4. All of the above

    Answer: d

  35. A Binomial distribution may be approximated by a Poisson distribution, if:

    1. ‘n’ is large and ‘p’ is large.

    2. ‘n’ is small and ‘p’ is large.

    3. ‘n’ is small and ‘p’ is small.

    4. ‘n’ is large and ‘p’ is small.

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2 only

    3. 3 and 4 only

    4. 4 only

    Answer: d

  36. Double taxation relief is normally provided by the country in which the parent company has its legal residence. It is provided in the following modes:

    1. Credit system without deferral

    2. Credit system with deferral

    3. Deduction of tax paid abroad as expenditure

    4. Investment credit

    5. Tax subsidy

    Identify the correct combination.

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 1, 2, 4 and 5

    3. 2, 3, 4 and 5

    4. 1, 2, 3 and 5

    Answer: a

  37. The strategies of a global firm are affected by the following factors:

    1. Different countries have different labour mixes.

    2. The legal, economic, social and cultural environment varies from one country to another.

    3. Different countries have different time lines and geographical boundaries.

    4. Political relationship between the home country and the host country.

    Indicate the correct combination.

    Codes:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1, 2 and 4

    4. 1 and 2 only

    Answer: c

  38. Match the items of List-I and List-II:

    List-I List-II
    1. UNCTAD I

    2. UNCTAD II

    3. UNCTAD X

    4. UNCTAD XI

    1. India

    2. Brazil

    3. Thailand

    4. Switzerland

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3

    Answer: a

  39. In the context of International Business, whether an equal distribution of income in the host country:

    1. Has nothing to do with the MNCs market segmentation strategy.

    2. Matters greatly to the MNCs market segmentation strategy.

    3. Has little impact on the MNCs market segmentation strategy.

    4. Has a significant impact on the MNCs market segmentation strategy if the economy is at the take-off stage.

    Answer: a

  40. Statement A: Cost of retained earnings is included in the cost of equity in the context of international business. Statement B: Interest rate swap and currency swap are used interchangeably in international business.

    1. Statement A is true, but Statement B is false.

    2. Statement A is false, but Statement B is true.

    3. Both the statements A and B are true.

    4. Both the Statements A and B are false.

    Answer: d

  41. Who said – “An entrepreneur always searches for change, responds to it and exploit it as an opportunity.”

    1. James Burna

    2. McClelland

    3. Peter F. Drucker

    4. Robert C. Ronstadt

    Answer: c

  42. ‘Kakinada Experiment’ on achievement motivation was conducted in

    1. Uttar Pradesh

    2. Jammu & Kashmir

    3. Andhra Pradesh

    4. Gujarat

    Answer: c

  43. The entrepreneurial process consists of the following steps:

    1. Management of the resulting enterprise.

    2. Determination of the required resources.

    3. Identification and evaluation of the opportunity.

    4. Development of the business plan.

    Indicate the correct sequence.

    Codes:

    1. 3 4 1 2

    2. 4 1 3 2

    3. 3 4 2 1

    4. 4 1 2 3

    Answer: c

  44. Match the items given in List-I and List-II:

    List-I List-II
    1. Market Research

    2. Financial Plan

    3. Ownership

    4. Marketing Plan

    1. Sales promotion

    2. Form of business

    3. Budgeting

    4. Exploring market opportunity

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: c

  45. TePP stands for

    1. Technology for Promotion and Production

    2. Trade for Profitability and Productivity

    3. Technopreneur Promotion Programme

    4. None of the above

    Answer: c

  46. Indo-American Model of Corporate Governance sets top most priority to

    1. Busness growth

    2. Customers

    3. Employees

    4. Shareholders

    Answer: d

  47. A good governance in corporate sector depends upon

    1. Strong political will

    2. Transparency and accountability

    3. Trade Union practices

    4. Social and political responses

    Answer: b

  48. Corporate leaders in India in private sector are tempted by a very high target of ________ and the concerned employees have to achieve the target for promotion and stability.

    1. Money making

    2. Business growth

    3. Product development

    4. Profit

    Answer: d

  49. Corporate business ethics is ________ norms and pattern that spring from organizational view of good and bad, right and wrong.

    1. Social

    2. Behavioural

    3. Institutional

    4. Individual

    Answer: b

  50. Trade Union strike supporting a political cause and affecting production activities is a problem related to

    1. Socio-economic phenomenon

    2. Ethical and technical phenomenon

    3. Ethical and economic phenomenon

    4. Socio-political phenomenon

    Answer: c