CBSE NET Museology September-2013 Solved Paper II

  1. The marble sculpture of Venus-de-Milo is displayed at

    1. British Museum

    2. The Louvre

    3. Victoria & Albert Museum

    4. Rijksmuseum Amstardam

    Answer: b

  2. Elgin Marbles are displayed at

    1. Louvre, Paris

    2. British Museum

    3. V & A, London

    4. Hermitage

    Answer: b

  3. Visvesvaraya Industrial & Technological Museum (VITM) is situated at

    1. Patna

    2. Kolkata

    3. Bangalore

    4. Chennai

    Answer: c

  4. What is the expansion of the abbreviation NCSM?

    1. National Cultural & Scientific Mission

    2. National Council of Science Museums

    3. National Council of Site Museum

    4. Natural Conservation of Selected Monuments

    Answer: b

  5. The ICOM Committee for Documentation is called

    1. M. D. A.

    2. CIDOC

    3. ICOM-DOC

    4. DOC-ICOM

    Answer: b

  6. The Ancient Monuments and Archaeological Sites & Remains Act was enacted in

    1. 1878

    2. 1958

    3. 1947

    4. 1864

    Answer: b

  7. The National Museum of Natural History, New Delhi was opened to the Public in the year

    1. 1972

    2. 2000

    3. 1978

    4. 1956

    Answer: c

  8. The Book “The Hand Book for Museums” is written by

    1. Gary Edson & David Dean

    2. C. E. Barcaw

    3. Ambrose & Paine

    4. Garry Thomson

    Answer: a

  9. The Book ‘Fundamentals of Museology’ is written by

    1. S. M. Nair

    2. M. L. Ngam

    3. O. P. Aggarwal

    4. S. J. Bakshi

    Answer: b

  10. The Monument Gol Gumbaz is situated at

    1. Hyderabad

    2. Bijapur

    3. Aurangabad

    4. Delhi

    Answer: b

  11. Gir Forest is famous for protection of

    1. Rhino

    2. Tiger

    3. Lion

    4. Bustard

    Answer: c

  12. Which of the following is not a cool colour?

    1. Blue

    2. Green

    3. Violet

    4. Red

    Answer: d

  13. Invertebrate animals are preserved in

    1. Ethane

    2. Formalin

    3. Hydrogen peroxide

    4. Paradichlorobenzene

    Answer: b

  14. Which one of the following is an Extinct Bird?

    1. Archyopterix

    2. Dodo

    3. Great Indian Bustard

    4. Emu

    Answer: b

  15. The Science of Study of Fossils is called

    1. Mineralogy

    2. Ornithology

    3. Paleonology

    4. Palaeontology

    Answer: d

  16. Bronze contains

    1. Copper + Tin

    2. Zinc + Tin

    3. Copper + Iron

    4. Copper + Zinc

    Answer: a

  17. Museums Napthalene is primarily used as a

    1. Fungicide

    2. Insect Repellent

    3. Rodenticide

    4. Insecticide

    Answer: b

  18. The non-reactive chemical used for the preservation of metal is called

    1. Poly Vinyl Alcohol

    2. Poly Vinyl Acetate

    3. Formaldehyde

    4. Zinc Silicate

    Answer: b

  19. The largest Freshwater Island famous for dance and music in Brahmaputra River is called

    1. Nagarjuna Island

    2. Majuli Island

    3. Sundarbans

    4. Andaman

    Answer: b

  20. The instrument to measure light is called

    1. Hygrometer

    2. Lux meter

    3. Barometer

    4. Thermometer

    Answer: b

  21. Deleting the entry of an object from the accession register is called

    1. Data removal

    2. De-accessioning

    3. Decataloguing

    4. Deindexing

    Answer: b

  22. Three dimensional textle items should be stored by

    1. Putting them in boxes

    2. Rolling them as a cardboard/plastic tubes

    3. Putting them in Drawers

    4. Hang them as prepared and padded hangers with cotton covers

    Answer: d

  23. Expansion and contraction of organic museum object is caused by

    1. Temperature

    2. Relative humidity

    3. Light

    4. Fluctuation in relative humidity and temperature

    Answer: d

  24. Graphic presentation techniques include

    1. Text and pictures

    2. Text only

    3. Text and models

    4. Text, pictures and models

    Answer: a

  25. The primary medium of communication in Museums is

    1. A showcase

    2. Original object/Specimen

    3. The text

    4. A. V. Techniques

    Answer: b

  26. The individual showcase label should be placed at the height of

    1. 2.0 – 2.5 metres

    2. 1.00 – 2.0 metres

    3. 1.0 – 1.5 metres

    4. 2.5 – 3.5 metres

    Answer: b

  27. A showcase depicts two Pictures/Models at right angles divided by a glass by switching the light from one to the other is called

    1. Two in one showcase

    2. Working Model

    3. Pepper's Ghost

    4. Multimedia showcase

    Answer: c

  28. IDS is the abbreviation of

    1. International Data System

    2. Intruder Detection System

    3. Information Decimation System

    4. Intradepartmental Security System

    Answer: b

  29. Kalbalia is folk dance from

    1. Gujarat

    2. Rajasthan

    3. Kerala

    4. U. P.

    Answer: b

  30. Match the Temples in List-I with the Place in List-II:

    List-I List-II
    1. Kamakhya Temple

    2. Lingaraj Temple

    3. Brihdeshwara Temple

    4. Somnath Temple

    1. Gujarat

    2. Thanjaur

    3. Guwahati

    4. Bhuvaneshwar

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1

    Answer: c

  31. Match the List of Authors List-I with the Books written by them in List-II:

    List-I List-II
    1. VH Bedekar

    2. ML Nigam

    3. DP Ghosh

    4. RD Chaudhary

    1. Museums of India and their Maladies

    2. New Museology

    3. Fundamentals of Museology

    4. Studies in Museum and Museology

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2

    Answer: b

  32. Match the Museums in List-I with their Locations (List-II):

    List-I List-II
    1. Dogra Museum

    2. Egmore Museum

    3. Asutosh Museum

    4. Calico Museum

    1. Chennai

    2. Jammu

    3. Ahmedabad

    4. Kolkata

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4

    Answer: c

  33. Match List-I with the List-II:

    List-I List-II
    1. Place where Animals are kept in captivity

    2. A place for keeping birds

    3. Place where fish are kept for public view

    4. A place where reptiles are kept

    1. Aquarium

    2. Aviary

    3. Herpetorium

    4. Zoological Garden

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1

    Answer: b

  34. Match the following personalities and their contributions in museums world:

    List-I List-II
    1. Rai Krishnodas 1. Contributed

    2. James Princep

    3. Dr. Saroj Ghosh

    4. Lord Lytton

    1. the enactment of the Treasure Trove Act (1878)

    2. Deciphered the Brahmi Script

    3. Former Chairman of INC-ICOM (1984 − 90)

    4. Bharat Kala Bhavan

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2

    Answer: c

  35. Arrange the following phyla in chronological order:

    1. Porifera

    2. Protozoa

    3. Coelentrata

    4. Arthropoda

    Codes:

    1. 2 1 3 4

    2. 3 4 2 1

    3. 4 3 2 1

    4. 1 2 3 4

    Answer: a

  36. Arrange the following museum labels in sequential order for museum weight:

    1. Descriptive label

    2. Individual label

    3. Group label

    4. Introductory label

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 4 1 3 2

    3. 3 2 4 1

    4. 1 4 3 2

  37. Arrange the following museums in chronological order:

    1. Salarjung Museum

    2. Indian Museum

    3. National Gallery of Modern Art

    4. Manav Sangharalaya

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 1 3 4

    3. 3 2 1 4

    4. 4 1 3 2

    Answer: b

  38. Arrange the following preservation procedures of museum objects in sequence:

    1. Isolation

    2. Observation

    3. Diagnosis

    4. Treatment

    Codes:

    1. 1 2 3 4

    2. 2 3 1 4

    3. 2 1 3 4

    4. 3 2 4 1

    Answer: c

    • Assertion (A): DidargangYakshi Sculpture assigned to the Mauryan period.
    • Reason (R): Because it is made up of highly polished stone.
    1. Both A and R are wrong.

    2. A is right, but R is wrong.

    3. Both A and R are right.

    4. A is wrong, but R is right.

    Answer: c

    • Assertion (A): Never lift large stuffed animals by their projecting members such as tail or head.
    • Reason (R): As they cannot withstand the weight of the animal.
    1. A is right, but R is wrong.

    2. A is wrong, but R is right.

    3. Both A and R are right.

    4. Both A and R are wrong.

    Answer: c

    • Assertion (A): Hand gloves should be used for handling delicate and fragile objects.
    • Reason (R): Because gloves help to hold the object firmly.
    1. A is right R is wrong.

    2. A is wrong R is right.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are right.

    Answer: a

    • Assertion (A): Biological specimens are preserved in ethyl alcohol or neutral formalin solution.
    • Reason (R): Because these chemicals arrest dehydration of the specimen.
    1. A is right, but R is wrong.

    2. A is wrong, but R is right.

    3. Both A and R are wrong.

    4. Both A and R are right.

    Answer: d

  39. Arrange the stages of applying number on a metal object in order:

    1. Dust and clean the surface

    2. Apply number

    3. Seal the number

    4. Apply primer

    Codes:

    1. 1, 4, 2, 3

    2. 1, 2, 4, 3

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 2, 4, 3, 1

    Answer: a

  40. Colour can be used in exhibitions to depict or create

    1. Political association

    2. Cultural association

    3. Mood

    4. Contrasts

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 1, 2 and 3

    3. 2, 3 and 4

    4. 1, 3 and 4

    Answer: a

  41. Light damage is

    1. Cumulative

    2. Irreversible

    3. permanent

    4. reversible

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 1, 3 and 4

    3. 1, 2 and 3

    4. 2, 3 and 4

    Answer: a

  42. Arrange the following in order of Maslow's hierarchy of needs:

    1. Security, stability and order, etc.

    2. Relationships

    3. Self-realization and development

    4. Food, drink and sleep etc.

    Codes:

    1. 3, 4, 1, 2

    2. 2, 3, 4, 1

    3. 1, 2, 3, 4

    4. 4, 1, 2 and 3

    Answer: c

  43. Arrange the following in order of Bloom's Taxonomy of Educational objectives:

    1. Analysis

    2. Knowledge

    3. Evaluation

    4. Synthesis

    Codes:

    1. 2, 1, 4 and 3

    2. 1, 2, 3 and 4

    3. 3, 4, 1 and 2

    4. 4, 1, 3 and 2

    Answer: a

  44. Excessive heat can cause:

    1. Softening of resins and waxes

    2. Mold growth

    3. Desiccation of organic material

    4. Acceleration of aging

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 1, 2 and 3

    3. 1, 3 and 4

    4. 2, 3 and 4

    Answer: c

  45. Excessive humidity can cause:

    1. Changes in sze and shape of hygroscopic materials

    2. Mold growth

    3. Encouragement of insect activity

    4. Fading of colour dyes in photographs and transparencies

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 1, 2 and 3

    3. 2, 3 and 4

    4. 1, 3 and 4

    Answer: a

  46. Which of the following is part of the organisation of a didactic exhibition?

    1. Identifying the target groups

    2. Defining the learning strategy

    3. Testing the design with a group sample

    4. Modifying and producing

    Codes:

    1. 1, 2, 3 and 4

    2. 1, 2 and 3

    3. 2, 3 and 4

    4. 1, 3 and 4

    Answer: a