CBSE NET Music September-2013 Solved Paper III

Part – I: Hindustani, Karnatak, Rabindra Sangeet, Percussion Instruments – Common to all

  1. First person to play Indian Classical Music on Slide Guitar is

    1. Pt. Brij Bhushan Kabra

    2. Pt. Vishva Mohan Bhatt

    3. Pt. Varun Kumar Pal

    4. Nalin Kant Mukherjee

    Answer: a

  2. Correct Bols of Maseetkhani Gat are

    1. Dir Dir Da Dir Da Ra Da Ra

    2. Da Dir Dir Dir Da Dir Da Ra

    3. Dir Da Dir Da Ra Da Da Ra

    4. Dir Da Dir Da Ra Da Ra Da

    Answer: c

  3. Ravanhattha is a folk instrument of

    1. Punjab

    2. Kerala

    3. Madhya Pradesh

    4. Rajasthan

    Answer: d

  4. How many ‘Kakus’ are mentioned in ‘Sangeet Ratnakar’

    1. 8

    2. 4

    3. 6

    4. 5

    Answer: c

  5. Which of the following is a famous dance of Manipur?

    1. Navkuchiya

    2. Teratali

    3. Natuvangam

    4. Laiharoba

    Answer: d

  6. Which of the following is a famous Oddissi dancer?

    1. Sitara Devi

    2. Charan Girdhar

    3. Kumudini Lakhiya

    4. Kelucharan

    Answer: d

  7. Which term was used for orchestra, in Bharat Muni's Natyashastra?

    1. Vitat

    2. Mandal

    3. Krushtha

    4. Kutap

    Answer: d

  8. As per Hindustani Music, what is the requred interval between ‘Vadi’ and ‘Samvadi’

    1. 9/12

    2. 10/14

    3. 9/13

    4. 7/11

    Answer: c

  9. The conclusive part of ‘Thumri’ is rendered with

    1. Rela

    2. Kayda

    3. Ladi laggi

    4. Jhala

    Answer: c

  10. Which of the following musician is famous for Thumri?

    1. Saiduddin

    2. Fahimuddin

    3. Riyazuddin

    4. Bindadeen

    Answer: d

  11. Avirbhav in a raga is meant for which of the following?

    1. Beginning of Raga

    2. Soulful presentation

    3. Reinstatement of Raga

    4. Spiritual presentation

    Answer: c

  12. What is the length of ‘Shudha Ni’ according to Ahobal, as per the method of placing the swaras on the 36″ wire of veena?

    1. 20″

    2. 27″

    3. 32″

    4. 18″

    Answer: a

  13. Identify the correct order of tuning the four-string Tanpura:

    1. Madhya Pa, Tar Sa, Tar Sa, Madhya Sa

    2. Mandra Pa, Madhya Sa, Madhya Sa, Mandra Sa

    3. Mandra Pa, Tar Sa, Tar Sa, Mandra Sa

    4. Madhya Pa, Tar Sa, Tar Sa, Mandra Sa

    Answer: b

  14. Ustad Faiyaz Khan was an artist of

    1. Agra Gharana

    2. Gwalior Gharana

    3. Atrauli Gharana

    4. Bhendi Bazar Gharana

    Answer: a

  15. Nandikeshwar is the author of

    1. Raga Tatva Vibodh

    2. Raga Rahasya

    3. Rag Darpan

    4. Abhinaya Darpan

    Answer: d

  16. Jangda Geet is the folk form of

    1. Gujarat

    2. Punjab

    3. Rajasthan

    4. Uttar Pradesh

    Answer: c

  17. Vikrit Swar of Bharat

    1. Teevra Tar Ni

    2. Kaushik Ni

    3. Antar Gandhar

    4. Teevratam Dhaivat

    Answer: c

  18. Dominant chord is formed of

    1. Pa + Ni + Re

    2. Dha + Sa + Ni

    3. Ma + Dha + Sa

    4. Sa + Ga + Pa

    Answer: a

  19. Instrument of equally tempered scale

    1. Tanpura

    2. Violin

    3. Guitar

    4. Harmonium

    Answer: d

  20. What is the basis of classification of Swaras in tempered scale?

    1. Major tone

    2. Minor tone

    3. Semi tone

    4. Half tone

    Answer: d

  21. No. Of Sanchari Bhavas

    1. 23

    2. 13

    3. 33

    4. 43

    Answer: c

  22. The main characteristic of Chanda

    1. Varnic

    2. Matric

    3. Matra

    4. Layabaddhata

    Answer: d

  23. Which music journal is edited by Prof. RC Mehta?

    1. Chayanut

    2. Sangeet Masik

    3. Kala Saurabh

    4. Journal of Indian Musicological Society

    Answer: d

  24. Bilawal as Shuddha Swar Saptak was first recognized in

    1. Chaturdandi Prakashika

    2. Nagmate Aasfi

    3. Sangeet Sar

    4. Sangeet Kalpdrum

    Answer: b

  25. Chenda is an instrument

    1. Cymbal

    2. Wind

    3. Percussion

    4. Melodic

    Answer: c

  26. Musical form simlar to Jawalli

    1. Padam

    2. Kriti

    3. Tillana

    4. Daru

    Answer: a

  27. Jyākāra invented the

    1. Dundubhi

    2. Veena

    3. Ancient Harp

    4. Flute

    Answer: c

  28. Rag Bhairav corresponds to

    1. Mayamalavagoula

    2. Saveri

    3. Bhupalam

    4. Sriranjini

    Answer: a

  29. Jiva Svaras are

    1. Raga Chāya Svaras

    2. Nyasa Svaras

    3. Amsa Svaras

    4. None of the above

    Answer: a

  30. Misra Chapu Tala has

    1. 9 aksharakalas

    2. 6 aksharakalas

    3. 7 aksharakalas

    4. 8 aksharakalas

    Answer: c

  31. With which style of singing ‘EK TAAL’ is used?

    1. Dhrupad

    2. Khayal

    3. Thumari

    4. Tappa

    Answer: b

  32. Writer of the book ‘Bhartiya Taalon ka Shashtriya Vivechan’

    1. Dr. Lal Mani Mishra

    2. Dr. Arun Kumar Sen

    3. Acharya K. C. D. Brihaspati

    4. Dr. Avan E. Mistri

    Answer: b

  33. Composition with Tihayee played three times

    1. Tihayee

    2. Tukada

    3. Rela

    4. Chakradar

    Answer: d

  34. The Book in which ‘Theka’ word is used for the first time

    1. Radha Govinda Sangeet Sar

    2. Sarmaye Isharat

    3. Sangeet Naad Vinoda

    4. Sangeet Kaladhar

    Answer: b

  35. Writer of the book ‘TABLA’

    1. Arvinda Mukherjee

    2. Arvinda Sharma

    3. Arvinda Mulgaonkar

    4. Arvinda Azad

    Answer: c

  36. In which Swar should Tabla be tuned for accompaniment?

    1. Gandhar

    2. Madhyama

    3. Pancham

    4. Shadaj

    Answer: d

  37. Which style of singing is adorned with PARANAS?

    1. Dhrupad

    2. Khayal

    3. Thumari

    4. Tappa

    Answer: a

  38. Which TAAL of Karnatak Taal system is depicted by the symbol of 101?

    1. Dhruva Taal

    2. Roopak Taal

    3. Mathya Taal

    4. Ek Taal

    Answer: c

  39. Most expandable composition of Tabla

    1. Quiada

    2. Tukada

    3. Mohara

    4. Kamali Chakradar

    Answer: a

  40. Match the following:

    List-I List-II
    1. Zakir Hussain

    2. Kumarlal

    3. Afak Hussain

    4. Pooran Maharaj

    1. Vazid Hussain

    2. Kishan Maharaj

    3. Allarakha Khan

    4. Gudai Maharaj

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: c

  41. Who was not appointed as music teacher in the Tagore family?

    1. Srikantha Singh

    2. Vishnu Chakravarti

    3. Jadu Bhatta

    4. Ramshankar Bhattacharya

    Answer: d

  42. Who was the second son of Maharshi Devendranath?

    1. Jyotirindranath

    2. Satyandranath

    3. Hemendranath

    4. Rabindranath

    Answer: b

  43. Tagore family originally came from which place of ‘Bangladesh’

    1. Maimansingh

    2. Chattagram

    3. Dhaka

    4. Jashore

    Answer: d

  44. What was the original surname of ‘Tagore’ before coming to Kolkata?

    1. Dishari

    2. Kushari

    3. Dastidar

    4. Tripathi

    Answer: b

  45. Which song was composed by Rabindranath following his elder brother Jyotirindranath's ‘He Antaryami, Trahi ___’

    1. Kon Sundar Hote Amar

    2. Anander-I Sagar Hote

    3. E Parabase Robe Ke Hai

    4. Sakal Garba Dur Kori Dibo

    Answer: c

  46. Which percussion instrument is being used for accompaniment with Rabindra Sangeet?

    1. Sarangi

    2. Esraj

    3. Mandira

    4. Sri Khol

    Answer: d

  47. Mention the name of Rabindra opera with a story related to Dasarath, king of Ayodhya & Rishi Kumar?

    1. Mayar Khela

    2. Bhanu Singher Padavali

    3. Kal Mrigaya

    4. Chitrangada

    Answer: c

  48. Which one is the first ‘Pada’ of ‘Bhanu Singher Padavali’

    1. Bose Achhi He Kobe

    2. Gahan Kusuma Kunja Mojhe

    3. Sono Tar Sudha Vani

    4. Sansare Tumi Rakhile

    Answer: b

  49. Which author is known for Ashtapadi?

    1. Vyankatmukhi

    2. Jaydeva

    3. Ramamatya

    4. Lochan

    Answer: b

  50. What is the term for playing Tala on hand?

    1. Panivadak

    2. Udgata

    3. Veenavadak

    4. Vitatvadak

    Answer: a

Part – II: Hindustani Music

  1. Main Singer of Samveda is known as

    1. Pratiharta

    2. Trigata

    3. Samvachik

    4. Udgata

    Answer: d

  2. Arrange the following forms in chronological order:

    1. Rika

    2. Khayal

    3. Salagsuda

    4. Dhrupad

    5. Dhruva

      1. 5, 1, 4, 3, 2

      2. 1, 3, 4, 5, 2

      3. 1, 5, 3, 4, 2

      4. 1, 2, 4, 5, 3

      Answer: c

  3. Which of the following represents ‘Mewati Gharana’

    1. Joti Ram – Moti Ram

    2. Chhannu Lal – Mishra Sen

    3. Rajan Mishra – Sajan Mishra

    4. Surinder Singh – Tejendar Singh

    Answer: a

  4. The title ‘Gana Saraswati’ was bestowed upon Sushri Kishori Amonkar by

    1. Ragasheela Saraswati

    2. Dayanand Saraswati

    3. Naad Saraswati

    4. Jagatguru Mahaswamiji of Shringeri Muth

    Answer: d

  5. Haveli Sangeet falls under which musical form?

    1. Dhrupad

    2. Khyal

    3. Thumari

    4. Tappa

    Answer: a

  6. Which of the following is the biggest centre of Haveli-Sangeet at present?

    1. Mathura

    2. Gokul

    3. Nathdwara

    4. Jaipur

    Answer: c

  7. Following Swara combination is of which Raga? Ma Dha Ni Dha a Ga

    1. Maru Bihag

    2. Hindol

    3. Kamod

    4. Multani

    Answer: b

  8. Following Swara combination is of which Raga? Ni Sa Ga Ma Pa Dha Pa

    1. Bhimplasi

    2. Bhairavi

    3. Multani

    4. Bilaskhani Todi

    Answer: b

  9. Write down the names of the following Scholars in chronological order:

    1. Parshwadev

    2. Sharangdev

    3. Matang

    4. Ahobal

    Codes:

    1. 2, 3, 1, 4

    2. 1, 4, 3, 2

    3. 2, 4, 3, 1

    4. 3, 1, 2, 4

    Answer: d

  10. Name the pair of playback singers in the film ‘Sur-Sangam’

    1. Gundecha Brothers

    2. Salamat Ali-Nazakat Ali

    3. Rajan-Sajan Mishra

    4. Sngh Brothers

    Answer: c

  11. How many Brahamans are there in Samveda?

    1. 6

    2. 8

    3. 7

    4. 9

    Answer: b

  12. Ranayani branch is related to

    1. Atharavveda

    2. Yajurveda

    3. Samveda

    4. None of these

    Answer: c

  13. The author of ‘Pranav Bharati’ is

    1. V. N. Bhatkhande

    2. Bholanath Bhatt

    3. Omkarnath Thakkur

    4. Ramashraya Jha

    Answer: c

  14. According to Solfa Notation system the swaras are known as

    1. Sa, Re, Ga, Ma, Pa, Dha, Ni

    2. C, D, E, F, G, A, B

    3. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

    4. Do, Re, Me, Fa, Sol, La, Si

    Answer: d

  15. Which is the most suitable combination representing Malhar Ang is?

    1. Re Ga Re Sa

    2. Ma Re Re Pa

    3. Pa Ga Ma Re Sa

    4. Dha Ni Re Sa

    Answer: b

  16. Who was the son of Alladia Khan?

    1. Haddu Khan

    2. Manji Khan

    3. Mohammad Khan

    4. Ali Akbar Khan

    Answer: b

  17. Acharya K. C. D. Brahaspati belonged to which Gharana?

    1. Kirana

    2. Rampur

    3. Gwalior

    4. Agra

    Answer: b

  18. Raga of Kalyan thaat having Rishabh Vadi

    1. Shuddha Kalyan

    2. Chayanut

    3. Kamod

    4. Yaman Kalyan

    Answer: c

  19. Which combination of Ragas belongs to Deogiri Bilawal?

    1. Kalyan + Shuddha Kalyan + Nat.

    2. Saranga + Desh + Kalyan.

    3. Bilawal + Kalyan + Shuddha Kalyan.

    4. Khamaj + Kalyan + Malhar.

    Answer: c

  20. Who is the author of “Gharandar Gayaki”

    1. S. N. Ratanjankar

    2. Vaman Rao Deshpande

    3. Dr. Thakur Jaidev Singh

    4. Dr. Subhadra Chowdhury

    Answer: b

  21. Which musician of the films sang “Hori Ayi Re Kanhai Rang Barse, Suna De Jara Bansuri”

    1. Lata Mangeshkar

    2. Asha Bhonsle

    3. Suman Kalyanpur

    4. Shamshad Begum

    Answer: d

  22. Name the Kuchipudi Dancer

    1. Sonal Mansingh

    2. Swapna Sundari

    3. Shashwati Sen

    4. Kiran Sehgal

    Answer: b

  23. Author of “Kala Nidhi Grantha”

    1. Govind Dixit

    2. Parshvadeva

    3. Someshwar

    4. Kallinath

    Answer: d

  24. Author of “Music of Hindustan”

    1. William Johns

    2. Fox Strangeways

    3. E. Clements

    4. N. Augustus Williard

    Answer: b

  25. Who edited “Sahsaras” Grantha?

    1. Krishnanand Vyas

    2. Dr. Premlata Sharma

    3. Parshvadeva

    4. Bhatta Shubhankar

    Answer: b

Part – III: Karnatak Music

  1. Thiruvattiyur Pancharatna

    1. Dikshitar

    2. Shyama Shastri

    3. Swati Thirunal

    4. Tyagaraja

    Answer: d

  2. Marga is an important part of

    1. Dasa Prana

    2. Yati

    3. Kriya

    4. Jati

    Answer: a

  3. Dikshitar's ‘Chandram Bhaja Manasa’ is a Kiriti

    1. Nava Varna

    2. Panchalinga Sthala

    3. Nava Graha

    4. None from the given

    Answer: c

  4. Tiruvasagam was composed by

    1. Arunagirinathar

    2. Manikkavasagar

    3. Annamacharya

    4. Andal

    Answer: b

  5. Arrange the following in order of Parent scales:

    1. Hindolam

    2. Vijaysri

    3. Malaymarutam

    4. Ananda Bhairavi

    Codes:

    1. 3, 2, 1, 4

    2. 1, 3, 4, 2

    3. 1, 3, 2, 4

    4. 2, 1, 3, 4

    Answer: b

  6. Venkatesha Pancharatnam composer

    1. Swati Thirunal

    2. Vina Kuppaiyar

    3. Mahavaidyanatha Iyer

    4. None of the above

    Answer: b

  7. Which is not a Pancha Dasa Gamaka?

    1. Andolita

    2. Tribhinna

    3. Ahata

    4. Tripuscha

    Answer: d

  8. Kavi Kunjara Bharati has composed

    1. Daru

    2. Todaya Mangalam

    3. Ashtap di

    4. Sarabhendra Bhupala

    Answer: d

  9. Match the following:

    List-I List-II
    1. Janani Pahisada

    2. Aparad-hamulan

    3. Smaramyaham

    4. Svara ragasudha

    1. Patnam Subramanyam Iyer

    2. Navagraha Kriti

    3. Navaratri Kriti

    4. Tyagaraja

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 2
      • 4
      • 3

    Answer: a

    • Assertion (A): Devotion and Music have traversed together since time immemorial.
    • Reason (R): Vedas glorify Gods.
    1. Both A and R are true.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is true.

    4. Both A and R are false.

    Answer: b

  10. Write the correct sequencing:

    1. Raga Vibodha, Sangita Ratnakara, Swaramela Kalanidhi, Chaturdandi Prakasika, Dattilam.

    2. Dattilam, Chaturdandi Prakashika, Sangita Ratnakara, Raga Vibodha.

    3. Sangita Ratnakara, Dattilam, Swaramela Kalanidhi, Chaturdandi Prakashika.

    4. Dattilam, Sangita Ratnakara, Swaramela Kalanidhi, Chaturdandi Prakashika.

    Answer: d

  11. Padam ‘Aliveni Entu Chaiwo’ is composed by

    1. Kshetregna

    2. Swati Tirunal

    3. Irayimman Tampi

    4. Annamacharya

    Answer: b

  12. Match the following:

    List-I List-II
    1. Navavarna

    2. Lalgudi Pancharatna

    3. Utsava Prabandham

    4. Panchalinga Sthala

    1. Kanchipuram

    2. Swati Thirunal

    3. Dikishitar

    4. Tyagaraja

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4

    Answer: b

  13. Papanasa Sivan composed

    1. Marivere dikyavaru

    2. Ma ramanan

    3. Gopalaka pahimam

    4. None of the above

    Answer: b

  14. Sadir Nritya is known as

    1. Bhartanatyam

    2. Mohinyattam

    3. Kuchipudi

    4. Kavadi Chindu

    Answer: a

  15. Composer of Melaragamaleka

    1. Patnam Subramanyam Iyer

    2. Maha vaidyanatha Iyer

    3. Maha vishwanatha Iyer

    4. Madhurai Mani Iyer

    Answer: b

    • Assertion (A): Tanjore Vina is also known as the Saraswati Vina.
    • Reason (R): Vina and Yazh developed side by side.
    1. Both A & R are false.

    2. A is true, R is false.

    3. A is false, R is true.

    4. Both A and R are true.

    Answer: b

  16. ‘Sita Rama Vijayam’ of Tyagaraja is a

    1. Kriti

    2. Opera

    3. Utsava Sampradaya Kriti

    4. Bhajana

    Answer: b

  17. Tillana Daru is a

    1. Divyanama Kirtana

    2. Samkirtana

    3. Misra Prabandha

    4. Ugabhoga

    Answer: c

  18. Vijaya Raghava Pancharatna's composer is

    1. Kshetregna

    2. Annamacharya

    3. Narayana Tirthar

    4. Tyagaraja

    Answer: a

  19. Annamacharya's composition is also known as

    1. Srinagara Kirtanas

    2. Churnikas

    3. Dandakams

    4. Daru

    Answer: a

  20. Rudra Veena is also known as

    1. Saraswati Veena

    2. Mahati Veena

    3. Yazh

    4. None of the above

    Answer: b

  21. Tanjore Krishna Bhagavatar was famous for

    1. Kalakshepam

    2. Dandakam

    3. Pallavi

    4. Padam

    Answer: a

  22. ‘Chetasri’ in Dvijavanti is modeled after

    1. Khayal

    2. Tappa

    3. Dhrupad

    4. Abhang

    Answer: c

  23. Prathamanga and Dvitiyanga are parts of

    1. Raga alapana

    2. Varnam

    3. Kuravanji

    4. Rága Tanam Pallavi

    Answer: d

Part – IV: Rabindra Sangeet

  1. Which ‘Tal’ was created by Tagore in 3/⅔ divisions?

    1. Jhampak

    2. Khemta

    3. Rupak

    4. Rupakda

    Answer: d

  2. ‘Marana re, Tuhu mama Shyam Saman’ – song is from which opera?

    1. Valmiki Pratibha

    2. Bhanu Singher Padabali

    3. Kal Mrigaya

    4. Mayar Khela

    Answer: b

  3. To whom Tagore mentioned as ‘the curator of all of my songs’

    1. Abanindranath

    2. Dwijendranath

    3. Dinendranath

    4. Sourindranath

    Answer: c

  4. Mention the style of the following Rabindra Sangeet Compositions: ‘Amar Mallika Bane’ …or ‘Sakhi Bahe Gelo Bela…’

    1. Baul

    2. Lok Geet

    3. Kirtan

    4. Thumri

    Answer: c

  5. Which one of the following mishraraga was not created by Tagore for his composition?

    1. Kafi-Kanda

    2. Sohini-Kalingra

    3. Bhup-Kalyan

    4. Pilu-Barwa

    Answer: c

  6. Which type of singing influenced Tagore mostly in his compositions?

    1. Khyal

    2. Thumri

    3. Dhrupad

    4. Lok-Geet

    Answer: c

  7. ‘Tomar Geeti, Jagalo Smriti’ belongs to which category of Rabindra Sangeet?

    1. Prakriti

    2. Prem

    3. Puja

    4. Baul

    Answer: b

  8. Who was the author of the book ‘Rabindra-Smriti’

    1. Amiya Tagore

    2. Sahana Devi

    3. Indira Devi Choudhurani

    4. Kanak Biswas

    Answer: c

  9. The following songs are based on which raga?

    1. Majhe Majhe Taba Dekha Pai

    2. Achho Antare Chirodin

    3. Bendhechho Premer

    4. Pratidin Ami He

    Codes:

    1. Gaud Mallhar

    2. Khamaj

    3. Kedara

    4. Kafi

    Answer: d

  10. The song ‘Simar Majhe Asim Tumi’ is based on which raga?

    1. Jai Jayanti

    2. Todi

    3. Chhayanat

    4. Paraj

    Answer: c

  11. The song ‘Aji Pranami Tomare…’ is based on which raga?

    1. Paraj

    2. Bibhas

    3. Bihagada

    4. Bhairavi

    Answer: b

  12. Which ‘Gharana’ or style of Hindustani vocal tradition influenced Tagore mostly in his compositions?

    1. Banaras Gharana

    2. Kirana Gharana

    3. Gwalior Gharana

    4. Vishnupur Gharana

    Answer: d

  13. Which ‘Prohibited note’ was used in his composition ‘Tomaro Ashime’ in raga ‘Bihag’ by Tagore?

    1. Komal Re

    2. Komal Ga

    3. Komal Dha

    4. Komal Ni

    Answer: d

  14. According to the Tagore, which one is the correct division for accompaniment with Rabindra Sangeet in ‘Ada-Chautal’

    1. 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2

    2. 2 + 3 + 2 + 2 + 3 + 2

    3. 2 + 4 + 4 + 4

    4. 3 + 2 + 2 + 3 + 2 + 2

    Answer: c

  15. According to the Tagore, how many divisions are in Sur-faktal?

    1. 3

    2. 4

    3. 5

    4. 2

    Answer: a

  16. How many songs were not composed by Rabindranath in ‘Geetanjali’ out of a total 157 number of songs?

    1. 57

    2. 61

    3. 71

    4. 76

    Answer: c

  17. Which of the following is being used to play Esraj?

    1. Plectrum

    2. Java

    3. Stick

    4. Bow

    Answer: d

  18. Who used to make suitable lyrics to Jyotirindranath's compositions other than Rabindranath?

    1. Nabo Gopal Mitra

    2. Akshay Choudhury

    3. Indira Devi

    4. Radhika Prasad Goswami

    Answer: b

  19. How many ‘Padas’ were included in ‘Bhanu Singher Padabali’

    1. 42

    2. 32

    3. 22

    4. 18

    Answer: c

  20. Match the following Talas in terms of their total number of ‘Matra’

    List-I List-II
    1. Ektal

    2. Teental

    3. Jat Tal

    4. Dhamar

    1. Ada-Chautal

    2. Khemta

    3. Madhyaman

    4. Rupakda

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 3
      • 4
      • 1
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2

    Answer: b

  21. Who was felicitated by Rabindranath with the title ‘Swar Saraswati’

    1. Jadu Bhatt

    2. Gyanendra Prasad Goswami

    3. Gopeswar Bandopadhayay

    4. Radhika Prasad Goswami

    Answer: c

  22. Who was the teacher of Sourindra Mohan Tagore and Kali Prasanna Bandopadhayay?

    1. Gyanendra Prasad Goswami

    2. Radhika Prasad Goswami

    3. Kshetra Mohan Goswami

    4. Girija Shankar Chakravarthy

    Answer: c

  23. ‘Tumi Sandhyar Megha Mala …’ song is based on which Tal?

    1. Ektal

    2. Kaharwa

    3. Kawali

    4. Teental

    Answer: a

  24. ‘Naba Anande Jago’ song is based on which raga?

    1. Todi

    2. Gurjari Todi

    3. Bhairavi

    4. Asavari

    Answer: d

  25. ‘He Mor Debata …’ based on which Tal?

    1. Jhaptal

    2. Sur-faktal

    3. Teental

    4. Ektal

    Answer: d

Part – V: Percussion

  1. Aadi-Deva of Avanaddha Vadyas

    1. Brahma

    2. Vishnu

    3. Mahesh

    4. Ganesh

    Answer: d

  2. The percussion instrument used with ‘Lawani’ of Maharashtra is

    1. Changa

    2. Upanga

    3. Dholak

    4. Naal

    Answer: d

  3. The fraction depicting Layakari of Ku-aad

    1. ¾

    2. 5/4

    3. 7/4

    4. 9/4

    Answer: b

    • Assertion (A): The mukh (basic) of Quaida is played in dugun/chougun and after improvisations it ends with a Tihai.
    • Reason (R): Because Quaida is a non-expandable composition.
    1. A correct, R wrong.

    2. A correct, R correct.

    3. A wrong, R correct.

    4. A wrong, R wrong.

    Answer: a

  4. Alla Rakkha Khan belongs to Gharana of

    1. Delhi

    2. Lucknow

    3. Farukhabad

    4. Punjab

    Answer: d

  5. On which part ‘M’ Varna is played of ‘Dhumakt’

    1. Chaanti

    2. Syahi

    3. Lava

    4. Gajara

    Answer: b

  6. Tabla player who was famous for composing jodas of Gat

    1. Haji Vilayat Ali

    2. Salari Miyan

    3. Sidhar Khan

    4. Gudai Maharaj

    Answer: b

  7. A phrase of tabla syllables played three times is called

    1. Tihai

    2. Chakradar

    3. Gat

    4. Theka

    Answer: a

  8. Artist who had command equally over Tabla and Pakhawaj both

    1. Laljee Gokhale

    2. Ismail Daddukhan

    3. Prem Vallabha

    4. Rosevel Layal

    Answer: c

  9. First well-known lady tabla player

    1. Dr. Yogmaya Shukla

    2. Dr. Aban E. Mistri

    3. Rimpa Shiva

    4. Anuradha Pal

    Answer: b

  10. Match the following:

    List-I List-II
    1. Guitar

    2. Sitar

    3. Violin

    4. Shehnai

    1. Budhaditya Mukherjee

    2. VG Jog

    3. Brij Bhushan Kabra

    4. Jagannath Pacheriwal

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3
      • 1
      • 2
      • 4

    Answer: d

  11. Composition played in uninterrupted flow set in fast tempo

    1. Peshkar

    2. Rela

    3. Bant of Theka

    4. Tihai

    Answer: b

  12. Tilwada Theka accompanies the singing style of

    1. Thumri

    2. Ghazal

    3. Bada Khyal

    4. Chhota Khyal

    Answer: c

  13. Awap is a

    1. Nibaddha Kriya

    2. Nishabd Kriya

    3. Sashabd Kriya

    4. Alap-gan

    Answer: b

  14. Total number of Dha and Dhin syllables are used in the Theka of Trital

    1. 6 Dha-6 Dhin

    2. 7 Dha-7 Dhin

    3. 7 Dha-6 Dhin

    4. 6 Dha-7 Dhin

    Answer: a

  15. Taal having four talies and three khale is

    1. Chautaal

    2. Ada-Chautaal

    3. Vasant Taal

    4. Ek-Taal

    Answer: b

  16. Raja Chhatrapati Singh played

    1. Tabla

    2. Pakhawaj

    3. Nakkara

    4. Dukkada

    Answer: b

  17. Ustad Haji Vilayat Ali was the founder of which Gharana of Tabla?

    1. Delhi

    2. Punjab

    3. Lucknow

    4. Farukhabad

    Answer: a

  18. To set Jhaptaal in the span of Ektaal (From Sam to Sam) causing layakari of

    1. 6/5

    2. 5/4

    3. 6/4

    Answer: a

  19. Gopuchha is a kind of

    1. Jati

    2. Gati

    3. Graha

    4. Yati

    Answer: d

  20. A small and attractive composition on Tabla to catch the sam.

    1. Tukda

    2. Mukhada

    3. Gat

    4. Tihai

    Answer: b

  21. Writer of the book “Pakhawaj Aur Tabla Ke Gharane Avam Paramparae”

    1. Yogmaya Shukla

    2. Aban E. Mistri

    3. Madhukar Ganesh Godbole

    4. Girish Chandra Srivastava

    Answer: b

  22. Writer of the book ‘Mridanga-Sagar’

    1. Ghanshyam Das

    2. Purushotam Das

    3. Bhagwan Das

    4. Gopal Das

    Answer: a