CBSE UGC-NET 2003 Paper (Part 7 of 7)

Following are the results of the survey of five villages conducted by the agricultural department. The table gives details about the different crops grown and the irrigation facilities available. A village is given standard aid if less than 35% of the arable land is under irrigation. If the land under irrigation is between 35% and 50%, but the village grows rice on more than 50% of its arable land, then it is given partial aid. The village that has least area under irrigation among the unaided (partial or otherwise) ones would be eligible for special water grant.

Rice I wheat Others irrigated

Nagaon 120 40 100 25%

Hatigaon 230 80 90 38%

GaUripUr 160 140 100 45%

Basugaon 80 14G 100 66%

Bangaon 180 60 120 30%

  1. How many villages are eligible for standard aid?

    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. 4

    Answer: b

  2. Which of the following viliuyes are eligible for partial aid?

    1. Nagaon

    2. Hatigaon

    3. Gauripur

    4. Eanyaon

    Answer: b

  3. Which village got the speoal v. a±pr grant?

    1. Nagaon

    2. Hatigaon

    3. Gauripur

    4. Bangaon

    Answer: c

  4. What percentage of the total arable land of the villages is eligible for standard aid is under irrigation?

    1. 28%

    2. 33%

    3. 24%

    4. 42%

    Answer: a

  5. if the average production of wheat per hectare is 150 tons, what is the production of wheat by Nagoan and Hatigaon (in '0 tons)?

    1. 18

    2. 29

    3. 34

    4. 30

    Answer: a

  6. Which of the following statements is NOT correct

    1. Audio-visual media is the strongest form of effective teaching

    2. Cable TV, E-mail, Internet are not forms of mass media

    3. Radio is an effective medium of propaganda

    4. The earliest form of audio-visual was cinema.

    Answer: a

  7. Television as a medium of visual communication offers immense possibilities to overcome illiteracy barrier. This statement is

    1. true

    2. partially true

    3. false

    4. absurd

    Answer: a

  8. The radio is

    1. a source of enjoyment only

    2. a visual aid

    3. both an audio and a visual aid

    4. an audio media.

    Answer: d

  9. Which of the following measures could optimize effectiveness of the ‘Visuals’

    1. Preparing a colourful visual

    2. Preparing an attractive visual

    3. By explaining what is to be observed in the visual

    4. Asking students to prepare notes.

    Answer: c

  10. Which of these develop imagination among learners?

    1. Radio

    2. Books

    3. Educational films

    4. Pictures.

    Answer: d

  11. Communication can be

    1. Intra-personal

    2. Inter-personal

    3. All of the above:

    Answer: d

  12. A teacher must have a character

    1. for the students try to imbibe the way of life of the teacher

    2. so that the parents of the school students are impressed

    3. so that the managing committee likes him

    4. so that he can lead his life well.

    Answer: a

  13. A man starting at a point walks 1 km east, then 2 km north, then 1 km east, then 1 km north, then 1 km east and then 1 km north to arrive at his destination. What is the shortest distance between the starting point and his destination?

    1. 8 km

    2. 7 km

    3. 6 km

    4. 5 km

    Answer: d

  14. Of the three numbers the first is twice the second and half of the third. If the average of the three numbers is 56, the three numbers in order are:

    1. 96, 24, 48

    2. 48, 24, 96

    3. 48, 96, 24

    4. 96, 48, 24

    Answer: c

  15. A building contractor employs 20 males, 15 female and some child workers. He pays Rs. 25 per day to a male worker, Rs. 20 per day to a female worker and Rs. 8 per day to a child worker. If the average wage per day paid by the contractor is Rs. 21, how many child workers did the contractor employ?

    1. 4

    2. 5

    3. 7

    4. 8

    Answer: b

  16. What is the smallest number, which when divided by 3, 8 and 15 leaves the remainder 1, 6 and 13 respectively?

    1. 121

    2. 242

    3. 118

    4. 239

    Answer: c