Paper 3 has been removed from NET from 2018 (Notification)- now paper 2 and 3 syllabus is included in paper 2. Practice both paper 2 and 3 from past papers.

Solved CBSE UGC NET Paper-1 June 2005

Download PDF of This Page (Size: 159K)

1. The president of India is elected by an electoral college which consist of:

A. Member of the Lok Sabha

B. Member of the Raiya Sabha

C. All members of the both houses of Parliament

D. Elected members of both houses of parliament and the legislative Assemblies of the states

Answer: D

2. The president of India is elected by:

A. An Indirect election

B. A direct election

C. Both by indirect and direct election

D. None of the above

Answer: A

3. System adopted for the election of the President of India as.

A. Multi Transferable vote system

B. Single Transferable vote system

C. Single vote system

D. None of the above

Answer: B

4. The minimum age limit for a person be elected as the president of India as:

A. 30 years

B. 25 years

C. 35 years

D. 40 years

Answer: C

5. In the voting system in Presidential election. Votes of the different states of the Indian Union are

A. equally imported

B. different

C. More important in the case of larger states

D. less important in the case of smaller states

Answer: A

Directions (Q. 6 to 10) Study carefully the table given below and answer the question asked hereunder.

In this table number of six types of toys manufactured by 2 company have been inhered against the respective years of manufacture.

Table of Year and Product
Table of Year and Product

Numbers in thousand

Year

A

B

C

D

E

F

Total

1984

83

105

72

87

69

98

478

1985

74

112

198

82

85

112

583

1986

68

84

132

163

102

169

565

1987

115

98

104

114

96

184

661

1988

85

106

85

92

108

115

556

1985

106

86

116

86

98

102

596

1996

38

108

118

102

108

86

610

6. During which of the following years, production of D types of toys was approximately equal to the average production?

A. 1989

B. 1990

C. 1988

D. 1985

Answer: A

7. Production of A type of toys in 1984 was approximately what percent of the total combined production of A type of toys during the years 1987 and 1988?

A. 75

B.40

C. 60

D. 48

Answer: B

8. What was the difference in the total combined production of D and E type of toys in the year 1987 and that of C and D type of toys in the year 1990?

A. 1000

B. 1000000

C. 10000

D. 20000

Answer: C

9. During which of the following years percentage of total combined production of F type toys w.r.t the total combined production of all type of toys was at the lowest level?

A. 1987

B. 1986

C. 1989

D. None of these

Answer: D

10. What percent of production of C types of toys approximately declined in 1987 in compares to the year 1986?

A. 30

B. 25

C. 35

D. 21

Answer: D

11. In the following context, which of the following principle is not different from belief?

A. Preceding-Succeeding relation

B. Acceptability

C. Authenticity

D. Orientation

Answer: B

12. Normally, a thorough research consists of four stages which have been appended below:

1. Preparing scheme of observation

2. Interpreting the Conclusion drawn

3. Determining the Objective

4. Analysing the observations obtained for the above stages, state which of the following option is correct?

A. 3, 1, 4 and 2

B. 1, 4, 3 and 2

C. 1, 2, 3 and 4

D. 3, 4, 1 and 2

Answer: A

13. Listening to the lecture delivered by the features in the classroom is

A. Informative audition

B. Assessed audition

C. Added audition

D. None of the above

Answer: A

14. For conducing study relaxing to the family size and per capital income in our country, a researcher divides the whole population of the region into different income groups and then takes random samples from each of the groups. The technique used by him for the sample collection is called:

A. random sampling

B. levelled random sampling

C. group sampling

D. patterned sampling

Answer: B

15. In a classroom ideal situations is that in which:

1. The lecturer delivers his lecture with full confidence as lie prepares himself for the lecture before coming as the classroom.

2. Students come in the classroom with full preparedness and discuss with each other on the object in the presence of the lecturer.

3. Lecturer and the students discuss on the subject

4. While delivering the lecture. The lecturer uses audio-visual means.

A. 1 and 3

B. 2 and 4

C. Only 2

D. Only 4

Answer: A

16. In order to understand its student a lecture should he which of the following?

A. Child Psychology

B. Indication towards understanding the children

C. Opinion of the students towards the subject matter

D. All of the above

Answer: D

17. A researcher who adopts statistical methodology or drawing a conclusion should be properly interested in knowing which of the following facts?

A. Whether data can be obtained as pcl

B. Whether adequate methodologies are available or not

C. Weather the analysis of data is possible or not

D. Whether suitable conclusion can be drawn

Answer: A

18. Whole class absents during your coaching period then what will be the most suitable solution of this situation?

A. Inflicting punishment on some pistons students

B. Inflicting punishment on which class

C. Giving a warning to the student leaders

D. Finding out the reason behind the act of student

Answer: D

19. Which of the following are the general of a scientific research?

A. Observation, verification, hypothesizing, theorizing

B. Experiment, observations, verification, hypothesizing

C. Observation, hypothesizing, experiments, theorizing

D. theorizing, Observation, experiments, hypothesizing

Answer: C

20. If in a group of students some weak as well as some intelligent students are included taen which of the following practices is considered a better way for imparting education to each of the students?

1. Keeping the standard of teaching high so that weak students also work hard to attain the level of intelligent students

2. Keeping the standard of teaching at a low level so that each student of the class may understand the subject matter being explains by the teacher

3. Keeping the students of teaching at a medium level so that the intelligent students may maintain their interest in attending the classes.

4. Arranging additional classes for the week students

A. 1 and 4

B. 2 and 4

C. 3 and 4

D. None of the above

Answer: C

21. My wnst watch becomes 30 minutes lost in a day. If on a particular day it is standing context inoue in 6 o’clock in the housing. What time will it show at 10 o’clock in the evening on that very day?

A. 10.22 pm

B. 10.15 pm

C. 10.30 pm

D. None of these

Answer: D

22. If in a certain code language. BLOOD is written as 24113 and BURST is written as 20678 then how will ROBUST be written in that code language?

A. 612078

B. 610287

C. 342058

D. R20261

Answer: A

23. Which of the following fact of factors does not disturb the status of concentration?

A. Transposition Evaluation Concentration

B. Evaluation Concentration illustration

C. Evaluation Concentration-Exaggeration

D. Concentration illustration – Exaggeration

Answer: D

24. A good teacher should have which of the following features?

A. Should be very intelligent

B. Should level a simple life

C. Should be well observed in the subject matter

D. Should have real affection for his students

Answer: D

25. In the process of establishing communication between the ______ newspapers feedback is received from

A. Articles

B. Editorials

C. Letters to the editors

D. Newspapers

Answer: C

26. For effective communication, which of the following should be given priority?

A. Selection of the means of communication

B. planning of the evaluation process

C. Objectives of the communication

D. Identification of the various means of communication

Answer: A

27. Which one of the following is not included in the process of teaching?

A. Instruction

B. Stipulation

C. Training

D. Change in values

Answer: A

28. Which of the following fields has been given major stress in the national education policy?

A. Examination and evaluation

B. Professionalism

C. Research

D. Instruction

Answer: B

29. Which of the clock none supports the process of scientific development?

A. Realistic education

B. Ideasinc education

C. Naurahsqe education

D. None of these

Answer: A

30. Which of the following statements is not correct in respect of pragmatism?

A. Pragmatism does not accept a definite and eternal ‘truth’ or doctrine”

B. According in “Pragmatism” truth is ___ made

C. Pragmatism great supporters of specialism

D. Pragmatism lays more stress on action than on thought

Answer: C

31. The practical process of imparting education is:

A. very credible authentic and regular

B. not flexible

C. credible but not regular

D. None of the above

Answer: A

32. In the following question a statement is followed by two conclusions. Taking the statement to be true. Decide which of the given conclusions definitely follows from the given statements.

Statements: illiteracy in India is the root cause of slow pace of economic development

Conclusion: I. Development is directly related with illiteracy.

II. Pace of economic development in India is show

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Both I and II follows

D. Neither I nor II follows

Answer: B

33. Read the following statement carefully: If a person has studied in foreign language. He is definitely not a patriot.

A. This is a correct statement

B. This statement is a suggestion

C. This is wrong statements

D. This is a biased statement

Answer: D

34. While establishing communication one should keep in mind

A. The mental condition of the person who communicates

B. The economic condition of the person who communicates

C. Psychophysical condition of the person who communicates

D. Physical condition of the person who communicates

Answer: C

35. Which of the following agencies as concerned with education and culture?

A. UNESOD

B. UNICEF

C. IMO

D. IEO

Answer: A

36. Which of the following attributes is not required for a proposition to be true?

A. This should be a true statement

B. This should be act at variance with commonly knows facts

C. This should be very appropriate

D. This should be with being examined

Directions (Q. 37 to 38): In each questions below are given two statements followed by two conclusion marked I and II. These conclusions are taken to be drawn on the basis of the given statements. Study the given statements and the conclusions drawn carefully and desire your answer.

Answer: D

37. Statements: All carts are guns

All guns are beds

Conclusions: I All carts are beds

II All beds are carts

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Both conclusions I & II follow

D. Neither conclusion I nor conclusion II

Answer: C

38. Statement: All apples are bananas

All bananas are sweets

Conclusion: I some apples are sweets

II some bananas are apples

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Both conclusions I and II follow

D. neither conclusions I conclusion II follows

Answer: C

39. Which of the following sports activities was organized in India in 1982?

A. Olympic Games

B. common wealth games

C. Again Games

D. None of these

Answer: C

40. The acronym INSAT stands for:

A. India Satellite

B. Indian National Satellite

C. Indian National Satellite training

D. None of these

Answer: B

41. CSIR is related with

A. Agricultural research

B. Industrial research

C. Defence research organisation

D. Road research

Answer: B

42. Lunar eclipse occurs when

A. The sun comes an between the Moon and the catch

B. The moon comes in between the earth and the sun

C. The earth comes in between the sun and the moon

D. None of these

Answer: C

43. The headquarters of the international court of justice is located at

A. zerosun

B. Hague

C. Paris

D. London

Answer: B

44. The chemical formula of Baking soda is

A.

B.

C.

D.

Answer: B

45. Virus in computer is related with

A. Dust Particles

B. Hardware

C. progress

D. All of these

Answer: C

46. Which one of the following is not a computer language?

A. COBOL

B. FORTRAN

C. IUM

D. PASCAL

Answer: C

47. Which one of the following is used to step bleeding?

A. Vitamin A

B. Vitamin U

C. Vitamin B

D. Vitamin K

Answer: D

48. Roher’s Cup is associated with

A. Tenis

B. Football

C. Volleyball

D. Basket ball

Answer: B

49. Match the following

Table of Dam And River Name
Table of Dam And River Name

List -I

List - II

A. Ten Dam

1. Ganga

B. Sardar Sarovar

2. Vias and Satluj

C. Indira Gandhi Canal

3. Narmada

D. Nagarjunsagar

4. Krishna

5. Bhagirathi

(a) (b) (c) (d)

A. 5 3 2 4

B. 5 3 2 1

C. 5 3 4 2

D. 5 3 1 2

Answer: A

50. The anonym RAM. Used in computer terminology stand for

A. Random Access Memory

B. Research Aptitude Model

C. Read Access Memory

D. None of these

Answer: A

CBSE NET Paper-1 fully-solved question bank (including prior year problems): Our exclusive detailed explanations provide templates for solving any and all real exam problems.